Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Richard 11º Pšeničné pivo

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Světle zlatá, kalná.

Pěna

Poměrně hustá, krémová. Ve sklenici pěkně kroužkuje.

Vůně

Vůně je sladová, lehce do citrusu leč nijak výrazně. Mimo sladu je možné ucítit i pěknou porci kvasnic.

Chuť, říz

Chuť je taktéž sladová, s výrazným řízem a lehčím tělem. Tělo není výrazně ovocné jako tomu bývá u svrchně kvašených pšeničných piv, je však dost rozdílné od richardovské ječné dvanáctky, chuťový vliv pšeničného sladu je tedy evidentní. Chmelová hořkost je méně výrazná, říz je střední až silný. Není to klasická pšenice, na jakou jste zvyklí například od našich pivovarnických přátel z Bavorska, je to však zajímavý, netradiční počin. Zdejší jedenáctku si představte spíše jako takový zvláštně chutnající ležák — tato chuť rozhodně není pro každého. Osobně si myslím, že většině konzumentů sedne spíše klasický ležák z produkce žebětínského minipivovaru.

Další komentář

Pitelnost této pšenice je výtečná, pivo je velmi svěží a lehké (někomu by se možná zdálo až příliš lehké na 11 % EPM). Na letní posezení na zahrádce však ideální.

U piva od Richarda jsme s recenzí dlouho váhali kvůli velmi špatné kvalitě výčepních (viz článek Jak správně natočit pivo, odstavec „Časté chyby při čepování“), kteří pivo čepovali z výšky, přelévali jej, nechávali dlouhé minuty stát vedle výčepu a podobně. Náhodou se mi však podařilo narazit na Údolní na velmi slušného výčepního, který pivo natočil naráz a nijak nelibě s ním nemanipuloval (seděl jsem na baru před výčepem), tudíž jsem se jal natočený kousek ihned recenzovat.

Kvašeno spodními kvasnicemi z Bernarda, složeno z 30 % pšeničného, 70 % ječného sladu a Žateckého poloraného červeňáku. Dosažené prokvašení přibližně 70-80 % (zdroj: Bc. Stanislav Klusák: Analýza piva vybraného minipivovaru ve vztahu k senzorickému hodnocení piva; Diplomová práce — MENDELU Brno)

Fotografie

Richard 11º Pšeničné pivo

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (15 hlasů, průměrné hodnocení: 6,60 z 10)
Loading ... Loading ...

Vlastnosti: , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Včera jsem vyrazil ve špatnou na hodinu na sraz a až na Moraváku zjistil, že mám hoďku k dobru. Využil jsem tedy nadbytečný čas a zašel v Richardovi II. Musím říct, že Pšeničný ležák nebyl příliš zajímavý, ale slušně pitelný. Sice se trochu divím, proč u nás vaří podobné hybridy jako je ležák s určitým podílem pšenice. Že by vznikla nová kategorie? Když existuje Wheatwine, tak proč ne Whaet Lager? Každopádně to, co působilo citrusově, byla zřejmě kombinace pšeničného sladu (trpkost) a chmele (hořkost). Pivo samozřejmě postrádá charakter Weizenbierů a proto působí trochu zvláštně, ale hlavně že nemělo chuťové vady.

    Každopádně doporučuji ochutnat jejich tmavé pivo. Ve vůni a v chuti piv už jsem cítil různé věci, ale u jejich Tmavého ležák se v aromatu vyskytuje vůně colových limonád (lehká „colovost“ je i v chuti). Nejedná se o ochucené pivo, takže kde se to tam vzalo? Poté co rozšířili počet píp, přesunuli Kofolu na jinou pípu a do trubek po ní pustili Tmavý ležák. Upozorňuji, že ani po sanitaci se už limonády z trubek nezbavíte, prostě je potřeba je celé vyměnit. Udivující je, že jsem byl první zákazník, který na to upozornil. My jsem totiž národ opravdových pivních znalců:o).

    • cromagnon napsal:

      Musím oponovat, v tomto hraje roli víc faktorů, než ‚znalectví‘. Pivní povědomí se u mnohých teprve probouzí a člověk rovněž není zas až tak zvyklý ptát se na vše, v tomto případě na kolovou chuť. Navíc spousta piv má nějakou příchuť, která je docílena surovinami… Seznamujícímu se ochutnávači připadne zvláštní kávová chuť stoutu, setkal jsem se i s názorem, že IPA chutná jako pivo se Spritem. Lidé ochutnávají a piva z malých pivovarů vybočují… Rovněž není zcela pravda, že by chuť po limonádě musela vždy zůstávat, obzvlášť pokud je sanitace provedena důsledně. V případě Kofoly (z kolových nápojů), která je proti některým jiným relativně šetrná, ta chuť odstranit jde, když se to udělá důkladně.

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Určitě záleží na tom, jak dlouho byla pípa používána pro limonádu. Po pár dnech by to asi teoreticky šlo vysanitovat tak, aby člověk nic nepoznal. Pokud je tam ta limonáda měsíce, nebo dokonce roky, žádná sanitace nepomůže.

    A to že někomu napoprvé chutná IPA jako pivo (jaké pivo? ležák?) se Spritem, nebo že někomu připadá divná kávovost stoutů, to se holt stává. Setkal jsem se například s názorem, že stout má kafoidní pachuť, jakoby ten člověk vůbec netušil, že to není pachuť, ale přirozená součást tohoto typu piva. Ovšem pokud dostanu neochucený tmavý ležák a je v něm cítit Kofola, tak je to přinejmenším zvláštní. A že se tam na to za několik měsíců nikdo ani nezeptal je zvláštní ještě víc. Zvlášť pokud přistoupíme na premisu, že téměř všichni Češi jsou odborníci na pivo, jak si to mnoho z nich myslí a jak je o tom hlavně velké pivovary ve svých reklamách přesvědčují. Další příhoda: U Kuděje v Olomouci dostal chlapík decku nějakého Opata na ochutnání, aby po napití znalecky prohlásil: „to je dobrý, to si dám celý pivo“. Neodolal jsem a jen si přivoněl. Pivo bylo zkyslé. Nechal jsem si načepovat také jednu decku, opět přičichl a dokonce ochutnal. Opat byl zkažený tak, že potom trnula huba. Také jsem zažil mnoho lidí, kteří si pochutnávali na lahůdkách z českých minipivovarů, které byly cítit diacetylem na sto honů. Takže tohle byl prostě jen další střípek do mozaiky o pivních znalcích z Čech, Moravy a Slezska

    • pinkano napsal:

      Che, to mi připomínám storku z Netopýra, když jsem tam byl chutnat čokoládového Opata. Došel nějaký chlapík, dal si to dát do panákovky a „Sakra to je jak kakao.. to není pivo, to já si dám raději poctivej dobrej Budvar“ no a tak to je :) Já jsem mlaskal až za ušima a představoval si slečny, které pijí tu čokoládovou pecku po kýblech a on to uzemní Budvarem.. co naplat.

    • cromagnon napsal:

      Je pravdou, že masáž o všeobecném pivním znalectví je velká a v drtivé většině případů zcela neopodstatněná a český pivař zůstává u ‚odborného‘ posuzování a poměřování kvality Krušovic a Staropramenu… přidám taky jeden zážitek: U Netopýra se docela nedávno stalo, že jim odešlo chlazení sklepa a s ním i Kaltenecker Rauchbier 13°. Už první přivonění ježilo chlupy v nose, ale trošku jsem ochutnal a bylo to samozřejmě zcela zkyslé, nepoživatelné. Vedle seděli dva takoví znalci, kteří přes všechna upozornění byli přesvědčení, že to je to pravé aroma a chuť Rauchbieru a oba vypili po malém pivu, což byl vskutku obdivuhodný výkon, protože se to opravdu nedalo pozřít.

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    To že je dneska Budvar průměrné až podprůměrné pivo, tedy kromě tmavého ležáku, ten patří k tomu lepšímu u nás, je sice pravda, ale čokoládový Opat byl příšerný. Základ tvořil nezajímavý a chuťově nijak výrazný tmavý ležák. Celé to pak bylo „zaplácnuto“ čokoládovou trestí. Obecně nemám příliš v lásce ochucené ležáky, protože si myslím, že k nim se to prostě nehodí. A zrovna broumovský pivovar je velmistr v ochucování piv tresťmi. Klasická produkce za moc nestojí, tak do toho lejou tyhle hrůzy po kýblech a světe div se, ono to lidem chutná.

    • cromagnon napsal:

      Tomu rozmachu ochucovaných ležáků se dost podivuju. Ne že by se tento trend nedal očekávat, ale připadá mi, že se pivovary předhánějí, kdo přijde se šílenějším ochucením. Ve velké většině to osobně považuji za kroky zcela špatným směrem. Asi jediné ochucené (ovocné) pivo z tuzemské produkce, které mi opravdu chutnalo a bylo osvěžující, což bych u takovýchto piv čekal, byl mandarinkový Pacov.

  • tnt napsal:

    Richard už bohužel není co býval.. stejně tak jako Pegas.. kdysi vařil taky špičková piva a dnes.. Naštěstí je zde stále více pivoték a restaurací, které to vynahradí :-)

  • tnt napsal:

    Co se týče Brna, rád si pochutnám na Krombacheru v Imigrantovi a momentálně se chystám ochutnat pivo z Líšně… ale to vy už znáte ;) Jinak bych doporučil točeného Bitburgera. Z láhvových pak cokoliv z pivovaru Lowenbrau, či moji srdcovku Altmuhtalera Weisse :-)

  • tnt napsal:

    Altmuhltaler by ale pod analytickým rozborem moc nenadchl – to pivo není zdaleka dokonalé. K němu se vyplatí přistupovat pivařským srdcem – pak lze v něm najít skvost… ale myslím, že by se vám to mohlo podařit ;)

  • Kuba napsal:

    Přiznám se, že jsem vždy pšenici z Richarda (nebo dříve z Pegasa) obhajoval. Ano, od doby, kdy jsem potkal pravé pšenice se mé vnímání změnilo, ale i tak mi imponovala lehkost, svěžest a pitelnost této hybridní pšenky.
    _
    Něco se ale změnilo, a když jsem poslední dobou ochutnal, už jsem nebyl nijak nadšený, ale přičítal jsem to spíš své zvýšené rozmazlenosti.
    _
    Včera jsem nechával v Žebětíně svůj samohyb u dvorního mechanika, a protože mi do odjezdu autobusu zbývala asi čtvrthodinka, zašel jsem na rychlou třetinku přímo ke zdroji a zároveň si poručil litrovou petku s sebou, kterou právě konzumuji.
    _
    Už točené mě dost zklamalo. Z nevýrazného (jakoby snad příliš mladého???) těla vyplouvala nelibá ulpívající hořkost. A u petky teď prožívám pravé rozčarování. Už ve vůni jsem cítil něco nepatřičného a v chuti je to naplno. Chvíli jsem přemýšlel co to je za pachuť – většinou těžko hledám příměry, ale tady je to jednoznačné: kešu oříšky!
    _
    Možná je to jen úchylná várka, možná, že se sládek definitivně zbláznil ze svých vlastních příspěvků na pivní fóra… Nevím, ale co vím, že už budu jen těžko hledat cestu do této hospody a k tomuto pivu!

  • nocturne.op.15 napsal:

    Tedy, musim rict ze tak otresny zazitek jako u Richarda jsem si uz dlouho ze zadneho minipivovaru neodnesl.

    Psenice bez vyraznejsi chuti, temer bez vune, rekl bych ze primo vodovata. Necitil jsem v ni sice nic vylozene skodliveho, ale celkovy dojem je – voda ze spulboye.

    Jejich „lezak“ je kapitolou jeste otresnejsi. Tady i laik odhali hruzy kterych se sladek dopustil – staci jen centimetrovy zakaleny povlak silic uvolnenych z chmele, ktery se nikdo neobtezoval sebrat. Obrazek zde:
    http://www.imagebam.com/image/331d06217072811

    O kvalite skla, jidla a obsluhy radsi nebudu mluvit vubec, musel bych narusit jinak poklidnou zdejsi atmosferu

    • nocturne.op.15 napsal:

      Za par tydnu se tam schvalne zastavim znovu – pokud bude kvalita stenje otresna, na produkci tohoto pivovaru naprosto rezignuju…

Napsat komentář


Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »