Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Dudák Premium světlý ležák

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Světle zlatá, čirá.

Pěna

Pěnivost slabá, pěna nedrží.

Vůně

Výrazná chmelová.

Chuť, říz

Říz průměrný. Plnost je lehce podprůměrná, podporuje ji však dosti výrazná ulpívající hořkost se sladovou dochutí.

Další komentář

Vcelku pitelná dvanáctka k nedělnímu obědu.

Fotografie

dudak-12

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (29 hlasů, průměrné hodnocení: 7,48 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , ,



Komentáře

  • Moro napsal:

    Dudák patří k tomu lepšímu na našem trhu a já osobně bych jej hodnotil 7/10 (je však klidně možné, že zakolísala kvalita várky).
    Trochu bych se dotázal na tu ulpívací hořkost.

    Kvalitní české pivo se mj. dá poznat i tak, že po napití vnímám chmelovou hořkost, které se (dle druhu piva) postupně pomaleji či rychleji vytrácí a přechází ve sladovou. Pivo mě po napití přímo vybízí k napití dalšímu.

    Ulpívací hořkost je často připisována také použití technologie HGB, kdy se silnější pivo ředí odplyněnou vodou a CO2 na slabší a protože se jen těžce odhaduje výsledná hořkost piva, pak se do piva přidává např. tetrahop (jehož druhotným efektem je stabilizace pěny) a toto způsobuje ulpívací hořkost, která je často nepříjemná a do českého piva nepatří.

    Jak to ulpívání tedy mám tedy chápat (nejen) v tomto hodnocení? (Dudák se 100% vaří na stupňovitost).

    • grmela napsal:

      Možná jsme měl špatnou láhev, to je klidně možné. Ulpívající hořkost u tohoto kusu lze chápat tak, že sice zpočátku je cítit říz, následně přecházející ve sladovou plnost, obé je však poměrně rychle přebito výraznou hořkostí, která poté dlouhou dobu zůstává v ústech.

    • kremák napsal:

      Zdravíčko, chtěl jsem se zeptat zdali budete dělat recenzi na nové pivo ze Strakonic, které bylo uvařeno k 650. výročí založení města. Koupil jsem si v krabici 3 ks.(0,5l) ze skleničkou za 105 kaček a to pivo mě docela hodně překvapilo. Oproti Klostermannovi trochu sladší, silnější(cca5.6% alc.-13,2%EPM)mnohem výraznější chuť, kávové tóny připomínající porter. Velice příjemné. Velmi mi tohle pivko chutnalo. Doporučuji ochutnat.

  • lecbaneklidem napsal:

    Mám podobnou zkušenost zbytečně hořké a v závěru nepříjemný ocásek. Nic originálního? ale byl jsem varován. Pokud srovnám s Klostermanem ze stejného pivovaru tak ke Klostermanovi bych se vrátil narozdíl od jejich 12.

  • Jméno napsal:

    přinejmenším ohledně pěny jsem měl lepší zkušenost a určitě lze pivo popsat bohatěji; zasloužilo by si možná přehodnotit; osobně si myslím, že mu krásně sluší široký kulátý džbánek (něco jako Tubinger), jak je to zde u Otavského zlatého, který mi přijde přibližně stejně dobrý

  • fk napsal:

    na to, že se dělá z vody z Otavy by se dalo říci: vynikající. Podle mne velice proměnlivé várky a mnoho záleží na způsobu točení. To ale domorodci z regionu dobře vědí, kam na těch svých X „dobře pitelných“ kousků zajít…

  • leban napsal:

    1. recenze byla psana 8.1. 2011 tzn. pivo vyrobene v roce 2010. Osobne jsem byl na exkurzi v pivovaru minuly tyden (srpen 2013), pani sladkova nam nacepovala primo z tanku a musim souhlasit s poslednimi 2 prispevky. Super pivo, pena drzela dlouho, zadna vyrazna ci dokonce uplivaci horkost jak je uvadeno v recenzi. A to pozor – i presto, ze se do piva dava opravdu chmel a ne nejake nahrazky.

  • Zalesak napsal:

    Právě jsem jej dopil. Bylo to úplně jiné pivo, než to vyrobené 2010. Hořkost velmi nízká, chmelové tóny velmi slabé, zato slad mě provázel již od otevření lahve intenzivní vůní. Chuť skutečně ryze sladová a chmelem jen lehce zvýrazněná. Pěna mi spadnout nestihla, ale to neznamená, že vydrží. Suma sumárum, moc dobré, i když to není zrovna můj půllitr piva. Avšak, přidám si.

  • kremák napsal:

    TAk jsem ochutnal Dudáka Premium v novém kabátě. Ve Strakonicích vyměnili sládka(sládkovou) a slyšel jsem hodně o klesající kvalitě apod. Vzhledem k tomu, že jsem tohle pivo pil každou dovolenou na chatě na Šumavě, tak mohu porovnat, chuť a kvalitu tohoto pivka. Nedávno změnili etiketu, celé léto jsou jeich pivka v akci, dvanáctka se prodává za 8,90,-!!! Pivko(lahvové) bylo bez vad, velmi dobré, zapomněl jsem jich pár na chatě a i přes velká vedro po tři týdny, se pivo nezkazilo, což dříve, byl velký problém. Občas ležák měl takový mírně nepříjemný ocásek, což dnes už není. Sice pivo dříve dělali hlavně ze žateckého chmele, dnes se uvádí ještě chmelové produkty, ale žádný rozdíl jsem nezaznamenal. Spíš naopak, pivo mi velmi chutnalo a to nejen mě, ale i kamarádům, kteří měli velké obavy, že jsem koupil tento mok. Oba jsou spíše konzumenti běžných průmyslových piv, ale byli velmi překvapení kvalitou a chutí tohoto piva. Po vypití 15ti lahváčů ani nebolela hlava, od té doby si jezdí do Čského Brodu(Liblice) do velkoskladu a dávají přednost Strakonickému pivu před euro-pivy!!!Jsou nadšení!!!!!A to ještě nepili třeba Poličku nebo Poutníka….no ještě na nich zapracuji!!!! Tudíž absolutně nesouhlasím s velkou kritikou tohoto púiva po vyhození paní Vlkové, kvalita se nikterak nesnížila, ba naopak, pivo déle vydrží a nekazí se, zaregistroval jsem na Šumavě další hospody, které se od té doby vy kašlali na G a čepují Strakonického Dudáka. Já mám nejradši dvanáctku, točená nefiltrovaná je boží!!!! ….použil bych hlášku z jednoho slavného Jihočeského filmu:“řekni mi proč to pivo chlastáš?, Já ti to řeknu a budeš chlastat taky“!!!! Ať žije Dudák!!!Nedejte na blbé kecy, život jde dál, pravdu znají jen lidi z pivovaru. kremák

  • Kuba napsal:

    Nevím, jak dlouho je paní sládková pryč a kdo všechno je tím vinen, ale upřímně: Dudák, dva roky zpátky skvělé pivo, se od té doby, hlavně posledního cca 1,5 roku, se světlejšími mezerami pěkně kurvil… Pochybuji přitom, že by má zkušenost byla nějak distribučně specifická nebo zaviněná mým osobním rozpoložením při jednotlivých ochutnávkách (pivo opravdu nechlastám), a tím pádem nevalidní. Pity kousky rozmanitých stavů v rámci expirační doby od půl roku až po jeden měsíc před vypršením doporučené lhůty a ani v tom bych nehledal nějakou zásadní úměru týkající se posunu kvality. Spíš to nad přijatelné poměry prostě kolísá a nemají stabilisovanou kvalitu. Tak to prostě je. Určitě nejsem odborník na úrovni zdejších profesionálních přispěvatelů, přesto po těch stovkách odpitých ležáků v průběhu 4 let, kdy se o pivo zajímám a nechávám se vést i zdejšími recenzemi, s nimiž většinou konvenuji, musím poznat, jestli je pivo vyloženě pokažené oproti zkušenosti s předchozí várkou. P. S.: Jsem z Uhersko-hradišťska, tak je piji z pivotéky. Je to velká škoda, bývalo, na čem jsem se shodl i se synem jejího provozovatele, jedno z nejlepších českých piv. My doma jsme je měli vyloženě nejradši.

    • umbob napsal:

      Moje zkušenost za poslední cca 2 měsíce hovoří, že sudové pivo (11ka i 12ka) se opravdu zlepšilo. Lahvové jsem letos ještě neměl, takže nemůžu hodnotit

    • kremák napsal:

      Kolísající kvalita byl problém jak za dob paní Vlkové(to poměrně dlouho), tak i donedávna. Někdy skvělé, jindy na hranici pitelnosti(především u slabších piv 10,11). Dudáka piji pravidelně minimálně dvakrát do měsíce a to cca 15 let, mohu porovnat. ZA poslední rok se mi nestalo, aby bylo pivo vyloženě špatné ZA poslední dva měsíce, kdy má Dudák novou etiketu mi připadá, že se chuť a kvalita stabilizovala, porovnával jsem tři várky(se starou etiketou-doba expirace 10.7 2016) a s novou etiketou(doba expirace 10.9 a 28.9). Obě nové várky bez sebemenších vad, ta stará měla trochu ocásek(pil jsem ji 2 dny před exp.) ZA týden opět jedu na Šumavu, tak zase ochutnám další novou várku….Myslím si, že hodnotit po pár lahváčích někde z pivotéky to že se to v pivovaru kurví je blbost, spíš mi to připadá, že jste ovlivněn tou negativní kampaní co jde na nové vedení(tím neříkám, že vše bylo fér). Kdybych toto pivo měl srovnat třeba s Uherskobrodským pivem, tak bych přednost teda dal jasně Dudákovi.

  • Kuba napsal:

    Nechci se tu ani tak ospravedlňovat, jako spíše podpořit kritiku konsumentů spíše nespokojených, kteří od takové tradice, na něco už zvyklí chtějí prostě víc, než se jim v nějakém delším časovém období dostalo. Abych to doplnil, čepované jsem nehodnotil a měl jsem to specifikovat. Vyjádřil jsem se s ohledem na příslušnost vlákna konkrétně k prémiovému ležáku, kterého jsem opravdu mohl vypít asi tak 10 za ty dva roky (takže opravdu nemohu chtít přebíjet zdejší objemový argument pravidelného konsumenta). Když jsem použil ten pregnantní výraz, vyjádřil jsem osobní znechucení nad tím střídavým poklesem, nikoli že by se pivo někdy pokazilo na úroveň nějakých velkoprůmyslových splašek, kam poslední dobou opravdu zavítává produkce z Uherského Brodu, které se většinou vyhýbám (ostatně, zní to dost divně, vyčítat mi Uherský Brod, když je tu okolo taková pivní, alespoň tedy minipivovarská paráda, nemluva o slušné distribuci piv z Čech). Porovnával jsem to s laťkou stanovenou dojmem, o němž jsem si jistý, že na mě a mé známé dělalo pivo před předloni (jen tehdy jsem ho měl určitě tak pětkrát a rozhodně prostřídal alespoň 2 várky, spíše tři).O žádné kampani nevím, až tak marketingově se nezasvěcuji a pivu se věnuji spíše jako amatérský gastronomický a povětšinou domácí (lahvový) degustátor, který si všiml, že část zavedených a expandujících původně regionálních značek občas poleví po zavedení nové značky v důrazu na její původní kvalitu (je to marketingový trip, vymazlit pivo s novou etiketou a pak na jeho výrobě šetřit, podobným dojmem působilo nejen na mě, ale obecně v „komunitě“ i vyškovské, které osobně považuji většinou za slušné). Asi jsem měl říci i to, že Premium s novou etiketou jsem už měl dvakrát taky (asi z jedné várky) a uspokojilo mě, ale nepovažoval jsem to s ohledem na celkové hodnocení a stížnosti na kolísavost za tak relevantní. Značka si ztracenou nebo při nejmenším nalomenou reputaci musí zasloužit trvalejšími výsledky.

  • fotr napsal:

    Zakoupil jsem lahváče a rozhodně nadprůměrné pivo. Uměl bych si představit mít ho doma třeba celou basičku. Ale ten můj měl na etiketě jen 5% alkoholu! Jde tedy vůbec o stejný typ piva?

  • Rashid napsal:

    A jedenáctka je ještě lepší a vyrovnanější.Rozhodně ji zkuste.

  • Yedko napsal:

    Na etiketě taktéž 5% alk., lahvové z pivotéky, trvanlivost ještě 8 týdnů. S recenzí naprosto souhlasím včetně nestabilní pěny a nepříjemné ulpívající hořkosti. Skóre trochu vylepšuje příjemná vůně. Trochu nechápu tolik rozlišných názorů na toto pivo, když po šesti letech bych to zhodnotil skoro identicky, ale kdo ví no.

  • kremák napsal:

    Tak po po dvou letech musím zase o Strakonickém pivku něco napsat. Osobně jsem tohe pivo bránil co to jde, mnohdy i více, než by si zasloužilo, bohužel poslední dva roku musím sám přiznat, že kvalita tohoto piva jde velmi strmě dolů. Od odchodu paní Vlkové určitou dobu si to pivo drželo svou kvalitu, postupem času se však začalo šetřit. Nejdříve na surovinách, místo výhradně použváného žateckého chmele přibyly chmelové produkty. I tak to pivo se dalo docela slušně pít a s přimhouřenýma očima jsem Dudáka bránil, jen co to dalo…Avšak podíl extraktu nejspíše se stále zvětšuje, dokonce všechny ležáky(kromě 11°) se začali vařit na stejnou stupňovitost!! Pochopil bych Dudáka Premium, trochu se ušetří na dani, i na surovinách, ale proč má stejnou stupňovitost i bývalé speciály jako je král Šumavy nebo Klostermann (11,8 EPM)? to je totálně degradace těchto silnějších piv, které byly původně vařeny na cca 12.8 % EPM. Nemluvě o chmelových produktech, které jsou také uvedeny na lahvi i přesto, že vedení pivovaru tvrdí opak! V pivovaru se opět vyměnil sládek, resp. ten bývalý povýšil na ředitele. Šéfové se asi rozhodli zastavit propad výstavu, bohužel ne zvýšením kvality, ale naopak snížením, tím vznikl prostor pro snížení cen a zaměření se na jiného konzumenta, který cílí především na cenu. Pivovaru se sice povedlo minulý rok po dlouhé době zastavit propad, růst je cca 5%, avšak v tomto pro naši zemi absolutním historickým rekordním roce to taky není žádný zázrak. Vidím to především snížením cen a různým slevovým akcím, kdy např. bývalý speciál král Šumavy,, který se prodával ještě před cca deseti ley běžně kolem 14 korun, dne za 9,90,-!!! v Coopu byl v nabídce téměř po celý rok za tuto cenu. premium za 10,40,-/dřívě 12,90,-) a Klostermann za 12,90 třetinka(dřívě cca 15,90). kde se to asi promítlo, samozřejmě na kvalitě. Píšu proto, že jsem se vrátil z dovolené na Šumavě a byl jsem velmi nemile překvapen kvalitou strakonických piv, ostatně je jedno jakých, jelikož všechny chutnají téměř stejně a mají stejné vady. Po cca 30ti letech si poprvé na dovolenou příště asi koupím pivo už v Praze, jelikož měl jsem velký problém tohle pivo vůbec dopít, dokonce jsem se s ním trápil ještě týden po dovolené doma, kdy jsem dával přednost pivům jako je Ferdinand, nebo Kácov a Dudáka jsem neustále odkládal na příště …PS. sládek každý rok přijde s nějakým novým speciálem, no došlo to tak daleko, že už vaří speciální desítky!!Jako kdyby neuměl uvařit silnější pivo, všechno má pod 12 epm. černé pivo se už ve Strakonicích pár let nevaří, pokud už se něco povede, jako byla výroční 650tka, uvařio se jí tak málo že byla za pár dní vyprodaná(také polotmavá!!!!)..tak je to skoro ze všemi speciály…další várka se pak už se neuvaří….je mi fakt smutno…no a hlavní minus strakonických piv, čím dál tím více znatelný diacetyl, a lahváčů nedrží vůbec pěna!!!! A to u všech piv. Škoda, Dudáku, měl jsem tě rád!

    • kremák napsal:

      Už je jen otázka čau, až rozjedou to svoje starý HGbéčko co tam maji od dob komoušů, prej že sním ředí jen jedenáctku na desítku, no tímhle přístupem bych se ani nedivil, kdyby už ředili i jedenáctku…

Napsat komentář: umbob Zrušit odpověď na komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »