Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


První neoficiální moderovaná pivní ochutnávka

Záměrně nepíši „degustace“, jelikož ta probíhá v kruhu profesionálů a není za cílem osvěty piva, nýbrž hodnocení piv pod striktními pravidly. Cílem této ochutnávky bylo zejména ujasnění formy, způsobu a stylu, jakým a zda vůbec do budoucna tyto aktivity provádět v rámci Pivních recenzí. Jelikož máme poměrně velkou poptávku právě organizace pivních ochutnávek, že by naši čtenáři ocenili nejen si o pivech číst, ale účastnit se jejich konzumace, rozhodl jsem se udělat pokusnou degustaci v kolektivu spolupracovníků v práci.

Degustační sklenice plus první vzorek Thurn und Taxis Roggen

Degustační sklenice plus první vzorek Thurn und Taxis Roggen

Rozhodl jsem se připravit 4 vzorky piv společně s prezentací, která v první části bude pojednávat stručně o výrobě piva, o tom jaké se používají „nekalé praktiky“ velkých pivovarů a o velmi rychlém představení pivních stylů. K samotné ochutnávce jsem připravil také plátkový sýr, vepřovou šunku neochucenou a bílé pečivo – rohlík. Tyto suroviny se používají k zajídání piv a neutralizaci chutí při pivních degustacích, zde se nakonec opravdu ukázalo, že to mělo svůj účinek. Až na pár, kteří si to spojili s občerstvením. K dispozici na stole byly také všechny 3 výtisky Pivo, Bier & Ale, ale nebyl čas pro většinu si z nich číst.

Pivní časopis Pivo, Bier & Ale byl k dispozici pro zvědavce

Pivní časopis Pivo, Bier & Ale byl k dispozici pro zvědavce

Složení vzorků jsem zvolil nikoliv dle mé představy, avšak dle dostupnosti v sortimentu v pivní prodejně Pivo & Beer v Bystrci. Bohužel v době mé návštěvy nebyla dobře zásobena pivy, které jsem chtěl vybrat do ochutnávky, ale jsme domluvení do budoucna, že dodají požadované vzorky v požadovaném počtu, takže v tomto směru skvělý přístup. Nakonec se tedy vzorky sestávaly z následujících piv:

Thurn und Taxis Rogen – 12,5° žitné

Franziskaner Weissbier Dunkel – tmavé pšeničné

Sierra Nevada Pale Ale – 13° american pale ale

Nakouřený Švihák – 12,4° nakuřovaný tmavý ležák

Na závěr se konalo ještě drobné překvapení z produkce domácího mikropivovaru zakladatelů Pivních recenzí v podobě svrchně kvašeného piva, které bylo chmeleno i americkými chmely.

Franziskaner Weissbier Dunkel

Franziskaner Weissbier Dunkel

Ochutnávka probíhala víceméně bezproblémově a ve velmi přátelské atmosféře. Zodpovídal jsem veškeré dotazy, které na mě účastníci měli kromě pár, na kterých jsem musel odpověď dohledat do druhého dne, nicméně většina byla zodpovězena hned. Většinou typu co si myslím o tom kterém pivu, proč ostatní piva chutnají jak chutnají, proč jsou v tom daném pivu takové chutě atd. Celkový počet účastníků byl 9 plus já jakožto „moderátor“. Některá piva byla v kompletním počtu, některých bylo bohužel méně, ale třetinka každému bohatě na ochutnání stačila jak se zjistilo. Během ochutnávek se vedly diskuze většinou o pivu nebo jiném alkoholu a ke slyšení byly u různé zajímavé historky.

Rozjímání nad Sierra Nevada Pale Ale

Rozjímání nad Sierra Nevada Pale Ale

A jak dopadla jednotlivá piva v hodnocení od samotných účastníků ochutnávky? Téměř všichni se shodli stejně, čili bylo jednoduché sestavit žebříček od nejlépe hodnocených po nejhůře:

1. Sierra Nevada Pale Ale

2. Domácí pivo z mikropivovaru

3. Thurn und Taxis Roggen

4. Franziskaner Weissbier Dunkel

5. Nakuřovaný Švihák

Vítěz ochutnávky - Sierra Nevada Pale Ale

Vítěz ochutnávky - Sierra Nevada Pale Ale

Jednoznačný vítěž byl výtečný pale ale z Californského Chica, všichni byli ohromeni jak vůní, tak chutí. Příště zřejmě přitvrdím a zahrnu do ochutnávky Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Veliký ohlas sklidilo také domácí pivo, jakožto překvapení na závěr – nutno podotknout, že nikdo ze zúčastněných nikdy před tím domácí pivo nepil. Bylo to velmi vítané zpestření pro všechny zúčastněné. Bohužel naopak Nakuřovaný Švihák byl dle mého očekávání lehce zatracen. Na českém konzervativním trhu, ikdyž mezi milovníky piva jakožto těmito účastníky se moc neuchytil, ačkoliv Švihák je poměrně vydařený. Minimálně jsem tím však všem rozšířil obzory.

Vychutnávat si vůni každého piva patří k mým oblíbeným částem ochutnávky

Vychutnávat si vůni každého piva patří k mým oblíbeným částem ochutnávky

Co říci závěrem? Snad jen, že ochutnávka se velice vydařila, všichni očekávají opakování zaměřená na další pivní styly a já už začínám pomalu rozmýšlet složení příští degustace. Teď bych se zeptal našich čtenářů, zda by měli zájem o podobnou lehce moderovanou ochutnávku? Problém jsou samozřejmě prostory a počet lidí, ale vše se dá zajistit po domluvě a my budeme jedině rádi, když lidem rozšíříme obzory pivního světa a umožníme jim ochutnat piva, která by jindy sami neochutnali. Výše vstupného se bude pohybovat dle vybraných piv, jiné to bude u trapistických z Belgie a jiné u pšeničných z Německa, vše záleží samozřejmě na domluvě a na chutích a zájmu zúčastněných. Piště prosím své požadavky, náměty, komentáře, pokusíme se všem odpovědět a dohodnout se na nějakém termínu a složení ochutnávky. Místo konání však bude zřejmě vždy v Brně, případně blízkém okolí Brna, čímž se předem omlouváme mimobrněnským, kteří jsou samozřejmě ale také vítáni a rádi pomůžeme s případným ubytováním.



Komentáře

  • Moro napsal:

    Každá (i nemoderovaná) ochutnávka má své kouzlo. Mezi nejlepší bych však zařadil tzv. slepé ochutnávky – každý, ať si přinese svůj oblíbený ležák (výčepní), vzorky se nechají vychladit a pak se pijí anonymně = nevíš, co piješ. Spousta zapřísáhlých zastánců té „svojí“ značky jí často vůbec nepozná a ještě častěji jí dá špatné hodnocení 🙂

  • Gerard napsal:

    Rád se také zůčastním podobné ochutnávky. Ta cena je (bude)cca???

    • pinkano napsal:

      Zatím ještě není kalkulace, nicméně se to bude dost odvíjet od tématu ochutnávky. Ochutnávka weizenů bude o mnoho levnější než ochutnávka trapistických piv.

  • mm3 napsal:

    Porovnávať medzi sebou rôzne druhy pív je ošemetná záležitosť. Výsledok potom viac hovorí o tom, či nám viac chutil ale alebo ležiak, či stout.
    Najhoršie, čoho som sa dopustil pri organizovaní podobnej ochutnávky s priateľmi bolo, že som tam dal aj nealkoholické a tmavé pivá. Má to zmysel, no odporúčam to potom poňať viac ako porovnávanie druhov medzi sebou. Aj keď je cieľom viac zábava ako objektivita, pozor potom na správnu interpretáciu výsledkov. Ak nemám rád pšeničné pivá, asi by som potom neocenil skutočnú lahôdku v tejto kategórii, keď dostanem ochutnať aj obľúbený ležiak – aj keby bol úplne bežný.
    Mojou osobnou preferenciou je porovnávanie rôznych značiek v rámci tej istej kategórie a osobitnou lahôdkou je, ak môžem v slepom porovnať rôzne šarže rovnakej značky, či už z toho istého pivovaru alebo rôznych.

    • Pike napsal:

      Možných přístupů je nepochybně mnoho; porovnávání různých pivních stylů může být stejně zajímavé jako hledání jemných nuancí v rámci jedné kategorie.
      Já občas dělám ochutnávky pro přátele; je to stále stejná skupina, takže musím pokaždé přijít s něčím novým. A je zajímavé sledovat, jak u nich postupně rostou znalosti i zkušenosti a jak se mění preference a přístup k hodnocení.
      Napoprvé jsme měli průřez celým pivním světem, od euroležáku až po Flanders Red Ale a Rauchbier. Cílem bylo konzumenty co nejvíc překvapit, ukázat jim šíři možných pivních zážitků, a také na jednotlivých stylech demonstrovat různé faktory ovlivňující chuť (způsob kvašení, použité slady, chmelení…).
      Další ochutnávky už byly tematicky zaměřené – trapistická piva, britské ales, weizeny, německá piva… A jednou jsme měli, tak jak píšeš, i slepou ochutnávku běžných světlých ležáků – výsledky byly zajímavé, ale jinak tuto degustaci provázel pocit marnosti a po pár vzorcích i totálního otupění – holt už jsme zvyklí na jinačí lahůdky. 😉

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »