Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Kocour IPA Samurai

Údaje o pivu

  • Název piva: Kocour IPA Samurai (nebo také IPA Samuraj)
  • Pivovar: Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o.
  • Země, město: Česko, Varnsdorf
  • Styl: india pale ale
  • Alkohol: 5,1 %
  • Forma: PET 1,0 l; trvanlivost ještě 3/4 měsíce
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

Zlatá, lehce zakalená.

Pěna

Pěnivost je průměrná, pěna je poměrně hustá a nějakou chvíli ve sklenici vydrží.

Vůně

Výrazně chmelová. Aroma je trochu odlišné od většiny piv typu IPA, které jsme u nás recenzovali. Není tak ovocná, je více chmelová — ostrá, kořeněná. Citrusová vůně je spíše v pozadí a dotváří nevšední charakter piva. Vůně je šťavnatá, svěží a lákající ke konzumaci.

Chuť, říz

Říz je silný a velmi, velmi dobře vyvážený. Pivo je velmi plné, sladové (možná až lehce nasládlé) chuti. Začátek doušku je lehce ovocný (citrony, jahody). Už od počátku navíc cítíte výraznou hořkost (u 14º verze 70-75 IBU), která se později mísí s lehce karamelovým, sladovým koncem.

Další komentář

Pitelnost je excelentní, pivo je velmi svěží a lehké a to i přes ipovou výraznou hořkost. Jde o velmi pěkné pivo typu IPA pro chvíle, kdy chcete více „ale“ a méně „india“ (ve smyslu obsahu alkoholu). Další povedený kousek z Varnsdorfu. Chmeleno chmelem Centenniel, slad plzeňský a americký. Recepturu piva připravil Ishii Toshi z Japonska.

Co se týče stupňovitosti, není uvedena. Některé zdroje však hovoří o 14º. Potíž je v tom, že v jejich případě jde o variantu Samuraje s 6,0 % alk. a jiným chmelením.

Pinkano: Zlatá čirá barva, průměrná bílá pěna, sladová, hutná a chmelová chuť. Chuť: sladká, chmelová, citrusové tóny, střední říz, velice jemná a vyvážená hořkost, která je i na konci, kde se lehce mísí se sladkou chutí. Komentář: opět skvělý počin od jednoho z nejlepších malých pivovarů u nás. Musím říct, že na 70 IBU to je poměrně málo hořké na můj vkus, respektive ve srovnání třeba s Extra IPA od Sierra Nevady. Hodnocení 7.5/10

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů
7,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (39 hlasů, průměrné hodnocení: 8,59 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Já mám dokonce zapsaného Samuraje s 4,8%, ale asi to bude ten samý, co je tu recenzován. Každopádně si nemyslím, že používají americký slad, to by se dost prodražilo a také nemusí mít tato verze 70 až 75 IBU. Každopádně verze vařená přímo Ishiim Toshim byla skvělá. Verze vařené již bez jeho přítomnosti mají přinejmenším kolísavou kvalitu.

  • PIvo napsal:

    Měl jsem pár novodobých Samuraiů a ty mají společnýho s výtvorem, co předvedl Ishii Toshi, možná jen vodu. Druhá verze se jeho receptu ještě podobala a pro mě byla i lepší (nebyla tak ostře vychmelená). Ze skl. lahve 0.5l byl snad nejhorší, málo chmelu v chuti a imo ani pale ale slad tam nebyl. NZ Lager měl stejnou sestupnou tendenci. Po těchto zkušenostech jsdm Kocoura přestal nějak pít.

  • PIvo napsal:

    Známý rovněž chválil aktuální várku Samuraie, tak jsem si koupil ve skle i v ropě. Datum spotřeby 20.12. a 15.12., nejspíš stejná várka. Zatím jsem chutnal jen ve skle. Původní recept údajně obsahoval 3 druhy chmele a teď je tam jen Centenniel, takže to asi na etiketě proklamovaný Toshiho recepis nebude. Alkohol taky nižší, oněch 5,1. Pivo je to ovšem vynikající, skvěle citlivě prochmeleno na hořkost (grepová dlouhotrvající) i chmelovou štiplavost, lehké ale dost znatelné aroma chmele je doplněno typickou chutí pale ale, tělo spíš lehké až střední nikoliv slaďák, přitom docela hutné. Akorát pěna byla taková nemastná neslaná. Určitě si pár lahví ještě koupím. S recenzí se v podstatě se vším stotožňuju. Hořkost, pitelnost, až na ty jahody, těch jsem si nějak zapomněl povšimnout, třeba příště. 🙂

    • pan Nohava napsal:

      Souchlast, v pátek jsem skolil dva Samuraie z PETek a byly nějaké nečekaně výživné, hořkost byla pomalu jak u Quarterbacka, jen toho těla bylo (logicky) méně. Flašky už sice nemám, ale byly koupeny ve stejný den v Pivní rozmanitosti a tam obvykle nebývají v lednici déle, než týden. Tahle poslední várka se asi nějak povedla, mňááááu! 🙂

  • Gerard napsal:

    Jemná hořkost??? Nic není víc hořký. Ale je to lahůdko, jako Námořník od Matušky. Jahody taky necítím, ale dovedu si představit si je k tomuto pivu přikusovat.

    • pan Nohava napsal:

      Že nic není víc hořký? Tak to počkej, až ochutnáš Qaurterbacka, Matuškovo E.S.B. nebo Black Hawk IPA od Nomáda. 😀

  • lachym napsal:

    Mají ho i ve Zubatém psu v Praze a naposledy jedno z pohodových dobrých piv.

  • Kuba napsal:

    Uff! To byla jízda!
    _
    Včera jsem si koupil dva kousky, že jimi oslavím jednu rodinnou radostnou zprávu. Dosud jsem z podobného soudku ochutnal jen EPu od Primátora. Kdo má s tímto stylem už zkušenosti, toho můj popis nepřekvapí, ale kdo se chystá teprve ochutnat, měl by být připraven!
    _
    Vůně hlavně citrusová s trochou chmele. Pěna pěkně hustá, v tenké vrstvě zůstala až do konce, kroužkovala.
    _
    Nástup chuti byl pro mě naprosto brutální: mohutné citrusovo-sladové tělo, které přecházelo do vyloženě hřejivého pocitu na prsou (jako by tam bylo tak 9% alkoholu), celé provázeno nekompromisní hořkostí, která mi na konci málem hubu křivila a v ústech dlouho zůstávala, že jsem ji mohl žvýkat ještě několik minut po napití…
    _
    Propánajána, řekl jsem si, jak tohle někdo může pít celý večer? Zvládnu vůbec dopít první láhev?? Nejsou ti Angláni divní??? Co bych teď dal půllitr klasického českého ležáku…? Nakonec jsem nejen dopil i druhou láhev, ale dopil jsem ji s velkým gustem a těšil jsem se na každý další lok…
    _
    Prostě je to o zvyku a o překonaných předsudcích. Neříkám, že bych si takové pivo otevřel každý den, ale čas od času je to příjemné narušení zaběhlých pořádků. Nicméně si dokážu představit, že kdybych to pivo nalil některým známým, poslali by mě do míst, kam Slunce nesvítí… 🙂
    _
    P.S. K pivu jsem si dopřával tortilla chips namáčené do ostrého slasa dipu a pěkně to ladilo!

    • pan Nohava napsal:

      Podívej, to je tak. Začneš ochutnávat tahle piva a postupem času zjistíš, že už jiná nechceš pít – a spodně kvašený ležák tě přestane uspokojovat, protože ti přijde bez chuti a bez zápachu (tedy vůně, že). 😉

      • Kuba napsal:

        Z toho mám trochu strach… 😉

      • Akord23 napsal:

        hehe,taky uz zacinam mit tenhle problem, ale nastesti jeste prichazej chvile, kdy si rad dam spodne kvasenej lezak

        • pan Nohava napsal:

          Jo, na zavodnění je dobrá desítka třeba z Únětic a pak hezky hup na ty dobroty :-D.

          • karlos napsal:

            jojo pánové, a největšé peklo je pak to, že bydlíte v Ostravě a nemáte šanci se k těmto klenotům dostat. Jediné, co se tady dá jakžtakž stabilně sehnat, je amber IPA z Vyškova. Rád bych, ale v sobotu odpoledne si prostě jen tak snadno do Prahy Vršovic odskočit nemůžu 🙂

          • pan Nohava napsal:

            To tam nemáte nějakou schopnou pivotéku, která by byla ochotna objednat ti něco na zub? Kdyby se vás domluvilo víc, tak by se to asi dalo i zrealizovat, ale je fakt, že s pár flaškama tam asi nikdo z pivovaru nepojede, když je to přes celou republiku… (a ještě je ta D1 v tak strašném stavu)
            Tahle silná piva ale vydrží lecjakou nepohodu, takže by to možná nějak udělat šlo…

    • Jiřišta napsal:

      Mám stejný názor i zkušenost.Když zajdu do Kocoura na 12ku ležaka,kterou si dávám normálně,a dám si na rozjezd Samuraje,už u něj zůstanu.Přeji sladký život s hořkým Kocourem.

  • karlos napsal:

    no nevím, netuším jak je to s převozem láhví na takovou vzdálenost,až tak do toho nevidím. u nás v Ostravě jsou pivotéky dvě – ale obě víceméně mají sortiment z moravských pivovarů, nejvíce si cením Vyškova a Valáška ze Vsetína, který taky vyrábí ejla. Ale jinak Kocour nebo Matuška tady asi zatím nehrozí, nevím proč, asi se to už prostě nevyplatí. Ale nedávno jsem objevil pivotéku v Hradci Králové, která piva i rozesílá v basách po objednávce v e-shopu, a mají tam taky pěkné kousky, takže aspoň to. Jinak mi ovšem nezbývám, než se dvakrát nebo třikrát ročně zastavit po cestě v Praze a Brně a něco si i dovézt domů…

    • Moro napsal:

      Vím o Odrách (Pivotéka Kořenáč) a jestli jsou mé zákulisní informace správné, pak část moravských pivoték spolu obchodně spolupracuje = navážejí si společně sortiment a nabídka začíná být hodně pestrá.
      A snad ještě drobná poznámka – můžete (můžeš) v poklidu uvádět svojí e-mailovou adresu 😉

    • Moro napsal:

      Tak a teď ještě opravdu horká novinka – brzy bude otevřena nová pivotéka ve Frýdlantu nad Ostravicí.

      • karlos napsal:

        aha, díky za info, ten frýdlant si pohlídám. sortiment se zpestřuje, to je fakt, tak doufám, že tato tendence bude vzrůstat:-)

  • PIvo napsal:

    Po delší době jsem si opět koupil 0,5l lahev. Datum spotřeby do konce června, přesto dost chmelového aroma. Tělo lehké, ve srovnání se stylem IPA až prázdné, hořkost docela vystupuje a je hrubější, nic uhlazeného (což bude možná i tím stářím). Sycení výrazné, šumivé, pěna taky výrazná a trvanlivá. Připomíná mi to ke konci Belgii, ani nevím čím, snad nějaká zemitost v kvasnicích… Přestože to není moc AIPA, opět potěšilo.

  • Ivoš napsal:

    Lahvového Samuraje jsem měl naposledy někdy na konci jara a byl vždy skvělý. Krásná ovocná vůně, citrusy, liči, maliny, v chuti tohle všechno přecházelo do silné a příjemné hořkosti. Vyrovnané a velmi pitelné.
    Dnes jsem měl možnost ochutnat točenou verzi a musím přiznat lehké zklamání. Ta bohatost všeho, jako byla v lahvi, v točeném prostě nebyla. Jakoby se všechno utlumilo. Ovoce i hořkost tam byly, ale nenastal žádný senzorický „výbuch“, jako když si přeliju lahev do sklenice. Nebude to asi chyba samotného piva, ale ten rozdíl mě překvapil. Obvykle to cítím opačně, točené bývá chutnější než lahev.

    • pan Nohava napsal:

      Jestli ono to nebude zase jiným složením, proslýchá se cosi, že (nejen) u Kocoura jaksi není z čeho vařit, v emérice prý byla neúroda… Sumečka už (dle vyjádření majitele) kvůli tomu přestali vařit úplně :-(. Otázkou ale je skladba použitých chmelů, taky to mohla být jen nepovedená várka – anebo se holt začalo šetřit… kdoví. Škoda, Samurai byl skvělý – musím ho co nejdřív někde zkontrolovat :-).

      • Ivoš napsal:

        Nechci říct, že by bylo nepovedené nebo ošizené. Spíš by to bylo na obecnou debatu lahvové vs. točené. Obojí chutná jinak a v tomhle případě jsem měl točenou variantu poprvé a zaskočila mě. Ale pochutnal jsem si, to jo. Jen mi připadalo takové „obyčejnější“ v porovnání s lahví.
        No a neůroda se projevila vznikem SUB Náhradníka, jednodušší 11, ale pěkně hořké (70 IBU).

  • Jeff napsal:

    Dnes, tedy vlastně včera, jsem Samuraje ochutnal na Flédě. Nástup chutí jak má na IPU být, ale pak následovala ostrá a ulpívající hořkost, která u mně chuťový dojem dost shodila. S hořkými pivy nemám problém Hardcore IPA od BrewDogu (150 IBU) mi velmi chutnalo. Ale tento Samuraj mě k pití další sklenice nelákal.

    • pan Nohava napsal:

      Měl jsem ho zase po dlouhé době v pátek točeného v Kulovém Blesku a žádný zázrak to nebyl. Sice jsem nepozoroval žádnou zjevnou vadu, vůně slušná a odpovídající a hořké to bylo hezky, ale to bylo taky všechno. Tělo jaksi chuťově prázdné a to i po mírném ohřátí. Jojo, bejvávalo…

      • Kuba napsal:

        To je náhodička, zrovna včera jsem si otevřel PET. Souhlasím s oběma, to ulpívání hořkosti tam je a působí poněkud rušivě. Tělo je prázdnější, ale ohřátí trochu pomohlo. Nedokážu dnes objektivně posoudit rozdíl oproti lahvím, které jsem pil před třitvrtě rokem, ale rozhodně jsem z toho měl větší zážitek. Může to ale být dáno tím,že jsem pivo tohoto typu pil poprvé…

  • mnicky napsal:

    Vcera som mal jedneho v Nota Bene (http://notabene-restaurant.cz) a prve co ma zaraza na tejto recenzii je farba. Samuraj ktoreho som vcera dostal bol totiz svetlej, zltozelenej farby, pripominajucej citron. Vona bola tiez predovsetkym citrusova. Kedze to bol jeden z mojich prvych ejlov, chut nemozem velmi hodnotit a to ze mi velmi nesiel by som pripisoval skor tomu ze som sa k tomuto stylu este neprepil (chystam sa vsak na tom popracovat 😉 )…

    • mnicky napsal:

      …aby to nevyznelo ze mam nieco proti tejto recenzii: ‚zaraza‘ v tom zmysle, ze nechapem, ako moze mat to iste pivo tak odlisnu farbu (hoci s rozdielom 1.5 roka). Asi to uz potom nie je to iste pivo, iba nazov ostal… Ci?

  • Lukáš Hason napsal:

    Presne tak páni, súhlasím. Pred pár dňami som ho mal v obľúbenom bratislavskom podniku u Richtára Jakuba v točenej verzii. Keď oznámili že sa ide čapovať Samuraj, nastal výbuch radosti. To čo sa mi ale dostalo na stôl pripomínalo skôr weissbier a chuťovo to bolo úplne prázdne a nezaujímavé pivo, v žiadnom prípade nie IPA nakoľko chmeľ bolo cítiť len v horkosti. Najskôr nám bolo povedané že hrubý zákal spôsobili kvasnice v roztrasenom sude po preprave z čiech…ničmenej ja si to nemyslím. To pivo skrátka už vyzerá a chutí úplne inak. Nič proti experimentom ale Samuraj bola osvedčená značka a nemali ju zneužiť na takéto nemastno-neslané pokusy na úrovni dedinského mikropivovaru po dvoch várkach :((

  • Filip JC napsal:

    28.9.2013 Točená 6% verze Samurai na Palmovce byla super….

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »