Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Cvikov Luž 10%

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Slámová,pivo kalné

Pěna

Bílá, krémová, vysoká

Vůně

Sladová,jemně chmel

Chuť, říz

Úvod jemný s pozvolným nástupem sladových tónů. Středem se táhne chmelová linka,avšak s absencí hořkosti. V dojezdu prudce narůstá hořkost a je dominantní po dopití doušku. Lze ucítit slabý náznak kovové pachuti. Tělo plnější, říz nižší. Pitelnost nadprůměrná.

Další komentář

Pohodový ležák, který výborně doplní večer s kamarády. Je nenáročný,tudíž pro zdatné pijáky není problém i osm kousků za večer například. Jen mě tam nepasuje ona kovová pachuť – nechám už na posouzení, zda-li to může být horším přístupem k sanitaci, či je to obecná chyba týkající se více várek přímo z pivovaru. Něco ohledně tohoto problému je i u předchozího Cvikov Hvozd 11 v komentářích.

 

Fotografie

P_20170823_144735

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (1 hlasů, průměrné hodnocení: 2,00 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • kremák napsal:

    No Ležák to asi nebude(nejspíš se jedná asi o překlep), když je to desítka. Jinak ze Cvikova mi chutná dvanáctka, ta je dobrá, aspoň tedy jsem na ní měl vždycky štěstí a žádnej plech jsem tam necítil. Pivo mělo krásně šlehačkovou pěnu, hutnou plnou chuť s jemným kořeněným dozvukem. Na čepu měli ještě Kácov a ten Cvikov mě chutnal o něco víc.

    • renda4 napsal:

      Ležák je druh piva, který je spodně kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží, od toho označení ležák. Stupňovitost má typicky od 8° až 17°

      • kremák napsal:

        Upřímně málokdo řekne nějaké osmičce ležák, jelikož to pivo de-facto neleží vůbec. Co vím, tak se spíše používá název spodně kvašené pivo. Nehledě na to, že toto označení se na tom pivu nemůže ani použít, jelikož označení ležák v současnosti je pro piva od 11,00%EPM. A sedmnáctka a podobně silná piva jsou zase speciály(třeba portery). Kopírovat texty z Wikipedie umí kde kdo….

      • kremák napsal:

        Samozřejmě ležákem, nebo také německy lagerbier je původem myšleno pivo které leží dlouho na rozdíl od svrchňáků, aspoň 30 dní, avšak upřímně v současnosti, které výčepní nebo lehké pivo v rozmezí stupňů 8-10 leží takovou dobu? U velkých pivovarů to nehrozí a u minivovarů taktéž ne. Samozřejmě najde se poctivý sládek, který nechá v ležáckém tanku ležet desítku, ale moc jich nebude. Apropo takový Prazdroj toho nenaleží o moc více, těch cca 30-35 dní počítají i s kvasícím procesem a pivo bych spíš doslova řekl že stojí, jelikož ve velkých pivovarech kolikrát ani typické ležácké tanky nemají.Proto jsem si rýpnul na ten ležák, nemyslel jsem to nějak špatně. Pro většinu lidí desítka prostě ležák není,ani se to běžně nepoužívá aspoň tedy v ČR. Zkuste jít do večerky a říci, dejte mi ležák značky Primus. NAopak když řeknete že chcete ležák,nikdo vám desítku nenatočí.

      • kremák napsal:

        Upřímně, v současnosti je v těch označeních piva takový chaos, že se v tom málokdo vyzná,pak se nelze divit, že lidi ani enví co jsou to %EPm a zajímají se jen o množství alkoholu. Nedávno zase vymýšleli další blbosti, jako pivo plné apod. Místo toho, kdyby radši nechali na pivu informaci, kolik extraktu to pivo obsahuje(třeba 12,2%EPM). PAk se tam nemusí tyhle nesmysly jako plné, výčepní apod. ani psát. Je to nejdůležitější informace a skoro nikdo to tam neuvádí, pak je hodně velký rozdíl mezi ležákem který má 11,1% a 12,9%.

        • kovi napsal:

          Samozřejmě, že se jedná o ležák. Jako „ležák“ jej neoznačuje pouze legislativa, což pro mě není relevantní. Copak budete ejlům říkat „plné pivo“? Ležák je pivní styl a tohle pivo je ležák. Tečka.

  • renda4 napsal:

    Děkuji za rozbor , ale jak dlouho ta 10° ležela to píšou na jejich stránkách a to je 1 měsíc, nejsem odborník tak vycházím právě z té wiki , jestli to tam je špatně tak jim podej návrh na změnu a jestli podle recenzenta je pitelnost nadprůměrná tak by to ten měsíc ležet mohlo , ale třeba se pletu a všechno je jinak …

    • kremák napsal:

      TAk zrovna pivovar jako je Cvikov jsem tím nemyslel,že by urychlovali výrobu, na to jsou kabrňáci jiní. A mikropivovary a hostinské pivovary zase nemají na ležácké tanky prostory, proto piva prodávají neuleželá a nebo vaří právě hlavně různé svrchně kvašené speciály. Co píšou an wiki je docela podružné, tam může psát kdekdo cokoliv. Pod pojmem ležák si naprostá většina lidí vybaví nějakou dvanácku(nebo jedenáctku…), určitě ne osmistupňové pivo. To bych chtěl vidět jak taková vodová břečka jako je třeba výčepní Braník leží 30 dní!!! Samozřejmě ležák by se mělo jmenovat pouze pivo, které určitou dobu leží( řekněme třeba minimálně těch třicet dní),ale podle toho se to dneska už nebere. To by polovina ležáků vůbec nebyly ležáky. Mnohdy nějaká desítka(např třeba z Kouta na Šumavě) strčí do kapsy kdejaký „dnešní ležák“ jako je GAmbáč, či Pilsner Urquell. Je to můj názor.

      • Pikachu napsal:

        Nejsem věru odborníkem na slovo vzatým přes hodnoty EPM v pivu a následného dělení piv dle těchto informací, ale již z podstaty věci si protiřečíte milý pane. Nejen wikipedie, ale i mnoho dalších zdrojů, které jsou však fundovanějšího a věrohodnějšího rázu (já doporučuji knihu Pivovarství od paní Basařové a kol.), dělí SPODNĚ KVAŠENÁ PIVA následovně:

        Ležáky
        – druh Lager
        – druh Pilsener
        – druh Dortmunder/Export
        – druh silných ležáků
        ° poddruh americký sladový likér
        – druh vídeňský
        – druh Březňák (Märzen, Oktoberfestbier)
        – druh mnichovské světlé
        ° poddruh rauchbier
        – druh tmavý bock
        ° poddruh světlý bock
        ° poddruh doppelbock

        Lze vidět, že výčepní (zde pod druhem Pilsener) je postaveno rovno ležáku, tudíž nevidím nic špatného na zapsání desítky jako ležáku.
        Dále je v této knize psáno, že se piva mohou dělit na lehká piva (do 7,99% EPM), výčepní piva (8,00 až 10,99% EPM), ležáky (11,00 až 12,99 % EPM), speciální piva (nad 13,00 % EPM) atd. Neklame-li mě paměť, tak vskutku získal ležák své pojmenování od toho, že ležel déle, než tehdejší a dnešní desítky (řádově asi o 2 týdny déle).

        A chcete-li se zařadit mezi skupinu návštěvníků, které pobouří i nejmenší chybička, tak Vám nejen řeknu, že každý z nás je jen člověk, ale i milerád doporučím náš „kolegiální“ web Pivníci.cz, kde se můžete dočíst i takové věci, že například pivo Prácheňská perla z pivovaru Platan, které se honosí 14% EPM, zařadili zkušení autoři Marley a Bludice do kategorie Bohemian Pilsner, tedy Světlý ležák plzeňského typu.
        Nenabízí se tedy otázka, proč zařadili takové pivo mezi ležáky, když má 14%EPM a mělo by tedy patřit, dle normy (a asi i dle Vás), do kategorie speciální piva?

        S přáním hezkého dne, Pikachu.

        • PanVrchni napsal:

          V zásadě je výčepní pivo opravdu jen slabším ležákem.
          Ovšem pak jsou tady případy, kdy byl použit techonologický postup pro určitý typ (a tak je pivo také prodáváno), ale chuťově z toho vychází jiný typ (a často i poměrně přesně).
          Má jej člověk řadit podle prezentace výrobce nebo podle reálných vlastností?
          Zařazení Prácheňské perly mezi Bohemian Pilsener je samozřejmě zcela mimo v obou těchto měřítkách.

Napsat komentář: PanVrchni Zrušit odpověď na komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »