Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Скопско (Skopsko)

Údaje o pivu

  • Název piva: Скопксо пива (Skopsko pivo)
  • Pivovar: Pivovar Skopje
  • Země, město: Makedonie, Skopje
  • Styl: světlý ležák evropského typu
  • Alkohol: 4,9 %
  • Forma: plechovka 0,5 l; trvanlivost ještě měsíc
  • Stupňovitost: 11,0°
  • Vzorek poskytl(a): Adéla Klingelová

Hodnocení

Barva

zlatá, pivo čiré

Pěna

bílá, stabilnější

Vůně

sladová, kovová, kukuřičná

Chuť, říz

Úvod drsný, oxidační, sladová složka utlačená. Vprostřed doušku nastupují kukuřičné tóny, které ještě více překlopí váhy na strany nekvality než opačným směrem. V dojezdu silnější alkoholová stopa a opět výrazné tóny kukuřice, navíc doplněné citelnou pasterizací. Tělo vodovější, říz střední. Pitelnost podprůměrná.

Další komentář

V Makedonii se tento kousek honosí titulem Nejoblíbenější makedonské pivo. Avšak na poměry a chutě v naší kotlině je hluboko pod průměrem. První polovinu piva jsem vypil podchlazenou cca na 1-2°C. Druhou polovinu jsem nechal záměrně zteplat na cca 7-8°C a objevil jsem ještě drsnější kukuřičné tóny, výraznější kovovou pachuť a alkoholová linka už prostupovala celé pivo. Přihlédnu.li k faktu,že se řadí spíše směrem ke Karlovačku apod. než k našem Géčku či Kozlu, tak to zase takový propadák není.

Fotografie

P_20170808_195354

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4 body z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (2 hlasů, průměrné hodnocení: 3,50 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • miracek napsal:

    Chybí odvaha dát tomuto nápoji (soudím dle recenze) tak jeden – dva body?

    • Pikachu napsal:

      Odvaha nechybí, ale bylo-li by dáno tomuto nápoji 1-2 body, tak je to jen hořká voda, bez barvy, pěny, či dalších aspektů. Barvu, pěnu a říz pivo splňovalo,tudíž „minimální základ“ tří bodů získalo. Že na této jugoslávské straně není pivní kultura tak vyspělá je dáno historicky, a proto vaří s tím, s čím mohou a tudíž je nutno s tímto přistupovat k takovým pivům 🙂

      • miracek napsal:

        Recenzované pivo neznám. Znám ale zmiňované karlovačko – pokud se pije jen sem tam k obědu či večeři, může se zdát v pořádku. Pokud ho ale začneme popíjet v průběhu dne častěji jak jsme zvyklí pít pivo doma, ze zdánlivě slušného piva začnou vystupovat jakési pro nás nezvyklé pachutě, pivo se stává protivným až nepitelným a nebohý pivař postupně přechází na vody a večer na vínko ostatně jako většina ostatních chorvatů…

        Recenze tohoto makedonského piva je podle mne v pohodě, výstižná,i když jak jsem zmínil, neochutnal jsem…

        Bodové ohodnocení se nám však snaží vnutit názor, že toto pivo je na úrovni třeba druhého zmiňovaného piva v recenzi – kozla, který tu také dostává zpravidla čtyři body, jak jsem se díval. A tomu nevěřím. Na pivech jako je kozel či gambáč tráví spokojeně dovolenou na jihu tisíce českých pivařů, kteří si raději pivo dovezou s sebou, než aby museli hasit žízeň tamnějšími výtvory…

        To je vysvětlení mé připomínky – osobně bych se nebál využívat celou škálu deseti bodů a na stránkách pivních recenzí bych se zbavil zjevně uplatňované pozitivní diskriminace na úkor nejrozšířenějších českých piv.

        • Moro napsal:

          Tisíce českých pivařů na něm (třeba Kozel) tráví dovolenou – to je pravda, protože je to „masové pivo“. Kvantita se však automaticky nerovná kvalitě.

          • miracek napsal:

            S tím souhlasím. Svým příspěvkem jsem chtěl naznačit, že čecháček na jadranu odkázaný na karlovačko bude sousedovi závidět plechovku bídného staropramenu (ohodnoceného zde třemi a půl hvězdičkami) neboť karlovačko je ještě mnohem bídnější.

            • Moro napsal:

              Stupnice je jen jedna – není vhodné srovnávat mezi sebou piva různých pivních stylů. Evropský ležák je v podstatě bídné pitivo i kdyby měl 7,0/10.

              • miracek napsal:

                Právě o to jde. Pokud je stupnice jen jedna, nemělo by nikdy bídné pivo dostat 7,0/10.

                • Moro napsal:

                  O kterém (bídném) teď konkrétně hovoříme?

                • PanVrchni napsal:

                  Musíte si uvědomit, že hodnocení je na PR (zcela férově) v rámci pivního stylu.
                  International Lager je spíše souhrnnou kategorií pro světlé průmyslové produkty než skutečným pivním stylem.
                  Nebo to můžete brát tak, že vítězný celek hypotetické 3.ligy by snad mohl hrát „klidný střed tabulky“ v 2.lize, ale v 1.lize by působil vysloveně trapně.

                  • miracek napsal:

                    Děkuji za vysvětlení. Možná by tedy stálo za zvážení více zkonkretizovat a upravit poslední větu v recenzi. Aby si i laici uvědomili, že čtyři body za evropský ležák nejsou jako čtyři hvězdičky za české výčepní…

                    • Moro napsal:

                      Jen bych si dovolil dodat – na tuto skutečnost (jak to je s hodnocením a že není dobré srovnávat mezi sebou piva různých pivních stylů) tu občasně upozorňujeme v diskusích. Nemyslím, že by bylo vhodné to psát do každé recenze.
                      Jen jako ilustrační příklad – viz recenze amerického Budweiseru.

  • Bobby napsal:

    Tak Skopsko je asi to nejlepší, co lze z Makedonské produkce ochutnat, možná ještě Zlaten dab. Ale jinak je to bída. Nedivil bych se ve složení kukuřici, rýži a podobným dobrotám.

Napsat komentář: Bobby Zrušit odpověď na komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »