Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Primátor Stout

Údaje o pivu

  • Název piva: Stout
  • Pivovar: Primátor a.s.
  • Země, město: Česko, Náchod
  • Styl: Oatmeal Stout
  • Alkohol: 4,7 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 6 měsíců
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

Barva černá, zcela neprůhledná.

Pěna

Pěnivost velmi špatná. Pěna v podstatě neexistuje až na pár bublinek, které se objeví při nalévání piva do sklenice z větší výšky. Takto špatná pěna se často nevidí ani u lahvového piva.

Vůně

Vůně velmi výrazná, plná, po praženém sladu, s lehkou stopou alkoholu. Řekl bych, že lze cítit i karamel a čokoládu, ne však ve velkém množství. Složení vůně připomíná čerstvě upečený chléb.

Chuť, říz

Říz slabý, snad až příliš slabý a to i na stout. Chuť je plná, sladová s výraznou praženou složkou, která se prolíná od začátku doušku až do jeho úplného závěru. Chmelová hořkost se jen nenápadně krčí někde na konci a čeká na těch několik chuťových buňek, jež bude moci zasáhnout. Je totiž téměř úplně nahrazena hořkostí sladovou, která po vypití doušku ještě několik okamžiků příjemně doznívá na patře. Chuťový zážitek by mohl být o něco delší, ale i tak jsem spokojen.

Další komentář

Pitelnost je průměrná, je to plnotučný kousek, kterých si asi deset za večer nedáte. Pokud něco Primátor udělá s tou tragickou pěnou a o něco zvýší říznost piva, tak bude možné přidat přibližně jeden až jeden a půl bodu v hodnocení. Ve složení uvedent antioxidant E300.

Moro: Tento kousek si občas zakoupím a zakoupil i pro srovnávací recenzi. Na rozdíl od kolegy jsem měl pěnu nádherně stoutovsky vydatnou i hutnou. Taktéž říz piva byl vyšší než je zde uvedeno. Pivo nakupuji poměrně pravidelně a neumím si vysvětlit výše uvedený „výpadek“ kvality, snad jedině nedobře doléhající korunkový uzávěr mohl způsobit výše uvedené. Souhlasím plně s hodnocením 6.0/10

pinkano (0,5l láhev): pěna tmavá a narozdíl od Honzy mi perfektně drží ve sklenici, je hutná. Zklamáním je lehce prázdný konec, který navíc není suchý, jak bych očekával. Ale pěkné karamelovosti a spálenosti se dostavilo, v závěsu je i káva a lehká nakyslost. Celkově docela dobrý stout, ale asi ne nic, co bych si pravidelně chtěl v rámci stoutů chtěl vychutnávat. Za mě 6.5/10

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (31 hlasů, průměrné hodnocení: 6,97 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Mr.Beer napsal:

    měl jsem ho asi 2x a pěnu jsem na něm fakt neměl 🙁

    • Moro napsal:

      to Mr. Beer:
      Cákryš – škoda, že jsem to nevyfotil jako důkaz. 🙁
      to Elf:
      Osvětluji to v jiné recenzi, které vyjde později …

    • umbob napsal:

      Dnes po delší době lahvový Primátor Stout ochutnán a pěnivost poměrně slušná.

    • Mr.Beer napsal:

      Včera jsem ho měl po delší době a prozměnu krásná hustá pěna. Asi se jim občas i povede 🙂

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    E300 = vitamín C

  • Dr. napsal:

    Byl jsem teď pár dní v Anglii a myslím, že Primátor obstojí. Pěna vážně nic moc, říz mi nechybí vůbec, ostatní výborné. Přidal bych nejméně bod, možná dva.

    • pinkano napsal:

      A jaké stouty jsi tam ochutnal?

      • Fraug napsal:

        Projel jsem Británii a Irsko. Primátor Stout mi příde lepší i než veleslavný Guinness, ve všech pubech ho točí s minimálním nasycením, což je v porovnání s českými pivy opravdu extrémní. V Británii mi přišlo že stouty točí více ve Skotsku, nejvíce mi v hlavě utkvěl Dragonhead, silně kávové. A jak to tam berou těma velkýma pákama, má to styl 🙂

        Co se týče pěny Primátoru, měl jsem vždy perfektní, akorát mě mrzí, že už u nás v Kaufu není k mání…

  • Dri napsal:

    Asi před dvěma měsíci jsem tohle chutnal v pivnici, super chuť a výborná krémová pěna. Bohužel jsem si předevčírem koupil lahvové a přesně jak je v recenzi – bez pěny. Asi špatná várka nebo skladování, nevím…

  • Ganimoth napsal:

    V létě ochutnán točený, s pěnou problém nebyl, jinak s hodnocením chuti zcela souhlasím :).

  • kytarovej napsal:

    Měl jsem dva kousky s odstupem 2 měsíců. Pěna vždy vydržela déle než pivo. Asi bude opravdu problém s opakovatelností jednotlivých várek.

  • Kuba napsal:

    Zdravím,
    měl jsem cestu do Kaulandu, a tak jsem neodolal a zakoupil tento kousek (+ ještě Primátora EPA) – mé první ejly, které jsem hlavně díky PR zakoupil. Tudíž nemám srovnání a představu, jak chutnají originály, ale Stout mi chutnal moc a zde diskutovaná pěna byla naprosto v pořádku. Zde je odkaz na foto – vzhledem ke zdejší diskuzi jsem ho prostě musel cvaknout (pěna už trochu klesla, než se mi podařilo slušně nastavit blesk): http://imageshack.us/f/714/pristout.jpg/

    • pinkano napsal:

      Kubo, tohle nás moc potěšilo, že si někdo koupil zajímavé pivo díky našemu snažení, to je přesně jeden z důvodů, proč tenhle web píšeme. A ještě větší díky za fotku – mimochodem to je sklenice Fénixe? 🙂 Přejeme hodně chuťových zážitků i u dalších piv, které zakoupíš a ochutnáš.

      • Kuba napsal:

        Tak PR mě donutily o pivu trochu více přemýšlet, a i když už dlouho pivo piju spíše s ohledem na kvalitu než kvantitu, o jiných pivních stylech jsem neměl skoro žádný přehled. Sice budu asi vždy upřednostňovat klasický český ležák, ale občasné vybočení a poznávání jiných pivních stylů je nesmírně dobrodružnou záležitostí. A aniž bych chtěl pochlebovat, je to díky tomuto webu! 😉
        _
        Sklenice je Speciál pivního znalce (zde s vyobrazen s nalitým Velenem: http://img7.imageshack.us/img7/4676/spzt.jpg), který jsem ve Světě piva zakoupil manželce k výročí (jenže, co je její, to je moje, co je moje, po tom jí nic není, že? :D). Tedy, ne že bychom se považovali za pivní znalce, jsme pouze na začátku dlouhé cesty ;).
        Fénixe bych za peníze asi nekupoval, ledaže bych ho někde otočil, ale to nedělám :D!
        _
        Ještě se dovolím malou výtku k fotkám, co přikládáte k recenzím: Je mi jasné, že jsou často pořizovány v polních podmínkách a polními prostředky, ale při zpracování by to chtělo v editoru srovnat, aby se sklenice nekácely na stranu (jako třeba i tady u Stoutu). Není to to nejpodstatnější v recenzi, ale působí to výrazně profesionálněji, když je fotka rovná a úprava zabere to pár vteřin.
        _
        Každopádně díky za recenze. Je to opravdu příjemné a pohodové čtení.

        • pinkano napsal:

          Na fotkách chceme určitě zapracovat a přefotit jich spousty, takže díky i za tuto informaci, alespoň víme, že se lidé na fotku dívají a je pro ně důležitá 🙂

        • Moro napsal:

          Ad fotky:
          to je někdy fakt problém a velká slabina bohužel 🙁
          Člověk se dostane k dobrému pivu, připraví si sklenici dle doporučeného postupu, nachystá fotoaparát, otevře pivo, nalije a …
          Na sklenici jsou bublinky – to je na mašli. Pak ještě při focení nemáš v bytě koutek jen na stativ a snímaný vzorek a trochu se nakřivíš a pivo je šikmo.

          To nejsou výmluvy – jen opisuji realitu a než spadne pěna, pár fotek stihnu a pak vybírám tu nej. A ona je krásná, ostrá, bublinky na stěně sklenice nejsou a … je mírně křivá! :-/

          • Kuba napsal:

            Jasně, nikdo by po vás určitě nemohl chtít, abyste s sebou do hospody nebo na výlety tahali lightbox :D, šlo mi spíš o to „padání“ fotek, která se dá velmi snadno napravit v editoru, i když je původní fotka křivá (takto jsem vytunil tu zdejší: http://img408.imageshack.us/img408/6401/pristout.jpg). Při domácím testování bych ještě doporučil zvolit za pozadí jednobarevnou a jednolitou stěnu a bude to hned vypadat o level lépe.
            _
            Bublinky jsou trochu jiný problém, tam řešení není tak snadné…
            _
            Ale rozhodně to neberte, že nějak šťourám, jsou to jen takové tipy 😉

          • Moro napsal:

            Nebereme (myslím, že to mohu napsat i za ostatní kluky z redakce) to jako šťourání a vůbec už ne jakkoli negativně. 🙂
            Kvalitní snímek je hodně důležitý pro slušně napsanou recenzi a ať se pořád na něco nevymlouvám – co půjde, tak rozhodně nafotím znovu, ale bohužel – jsou v recenzích kousky, ke kterým se možná už nedostane nikdo z nás.

  • tomino napsal:

    dnes po delší době ochutnáno….naprosto se shoduju s recenzí,pěna velice nízká,ale drží a kroužkuje.Říz i na stout slabý,chuťově však není špatné avšak na konci přichází docela nepříjemná ulpívající hořkost.

  • Majkl napsal:

    Tak nevím, asi Primátor s tou, recezentem zmiňovanou, tragickou pěnou něco udělal, protože lahvový kousek z roku 2012 má pěnu hodně slušnou. Stejně tak si nemyslím, že je chmelová hořkost schovaná někde na konci, je poměrně výrazná, což mě na stoutu docela zaráží. Jinak příjemné, dobré pivo…

  • mnicky napsal:

    Vyuzijuc zostatky vianocnych zasob v supermarketoch som si kupil flasku tohto mojho prveho stoutu (odkedy som objavil PR, moj pivny obzor sa znacne rozrastol, vdaka) a naozaj dobry. Penu som mal hustu a krasne kruzkovala. Karamelovo-kavova horkost, idealna pre moje chutove bunky.

    • mnicky napsal:

      Btw, za zadnej strane etikety je zaujimavy napis: „sisältää ohraa ja kauraa – innehåller korn och havre“, co by podla google translate malo vo finstine a svedcine znamenat „obsahuje jacmen a ovos“. Ktovie akym nedopatrenim sa dostal na cesko-slovensku etiketu… 🙂

      • gum napsal:

        Tak toho jsem si při ochutnávání nikdy nevšiml 🙂 Příští týden na degustaci v Brně se na to pánů z Primátora zeptám.

        • mnicky napsal:

          Schvalne som pozeral este dalsie flasky co od nich mam a objavil som to aj na 16% Exkluziv. Na Weizene to naopak nie je.

      • Vláďa napsal:

        Co vím, tak tenhle údaj je na etiketě v češtině dlouhou dobu. Ječmen i oves do stoutu patří, tak proč ne?

  • fotr napsal:

    Zakoupil jsem si lahváče a docela příjemné pití. Ta pěna, jak perfektně drží, paráda. Docela jsem si pochutnal.

  • Tomas napsal:

    Kupuje asi 2 měsíce zpět a je to super. Krásná hutní pěna. Chuť silná po kávě až čokoládě. Bohužel není na trhu už vůbec žádná konkurence v tomto typu. Dost mi připomíná mého milovaného Kelta. (budiž mu země lehka) su2f

    • lukáš napsal:

      Konkurence z domácího trhu je snad jen Lobkowicz černý, kde jde také trochu o stout ( ve složení sice není oves, speciální chmel, ale je tam pražený ječmen, nikoli pražený slad jak by se očekávalo od ležáku). Jedná se o přeetiketovaný bývalý Argus černý, který se zřejmě už pro Lidl nevyrábí. Toto pivo jsem viděl v hodně řetězcích, určitě se dá sehnat lépe, než Primátor Stout. Byť je pravda, že často bývá bohužel až v těch nejspodnějších příčkách. Viděl jsem však i stojánky s Lobkowiczkými pivy této edice, tam by být měl také.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »