Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Gambrinus polotmavá 12

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

červenohnědá, pivo čiré

Pěna

Slabě nahnědlá barva, nízká a středně řídká. Pomalu opadá na stabilní povlak

Vůně

slabě pražená, sladká, po mírném ohřátí piva oříšková, lehce trpká

Chuť, říz

Začátek piva je sladký a karamelový. Asi v polovině doušku se objevuje slabá chmelová hořkost, která se postupně zvyšuje. K té se přidává také řízná chuť. Tělo piva je delší a ploché. Ke konci doušku pomalu zmizí do vytracena. Doznívání je krátké, sladké, řízné a chmelově hořké. Chmelově hořká, sladká a slabě pražená chuť vydrží v ústech ještě hodně dlouho po napití. Plnost průměrná, odpovídající. Říz vyšší. Pitelnost nic moc.

Další komentář

I když je plnost průměrná a docela pěkná, pivo působí vodově a prázdně. Pozitivně hodnotím chmelovou hořkost. Negativně pěnu. Sice opadá pomalu, ale úplně zmizí. Pivo je celkově dost sladké. Zachraňují to vyšší říz a silnější chmelová hořkost ale působí to nevyrovnaně a zásadně to snižuje pitelnost.

Fotografie

Gambrinus polotmavá 12

Gambrinus polotmavá 12

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4 body z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (5 hlasů, průměrné hodnocení: 4,40 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Nikto napsal:

    Na Gambáča sa musel autor pripraviť špeciálnym psychologickým preškolením 🙂

  • fotr napsal:

    Čekal jsem lepší výtvor. Je dost jiných lepších tmavých piv. Třeba takový Nakouřený švihák z Krumlova, ten je výborný.

    • Moro napsal:

      Zde bych si dovolil dodat – Nakouřený švihák se dle mě vaří v Pernštejnu Pardubice (koupili je) a stylově je to tmavý spodně kvašený rauch, který je od polotmavého ležáku dosti daleko.

  • lukas napsal:

    Souhlas, tohle nejde porovnávat. Gambrinus je polotmavé pivo, nikoli tmavé, a nakouřený švihák ještě k tomu není klasické tmavé pivo, ale nakuřované, i když velmi mírně. Můj názor – na velkoprůmyslový pivovar vcelku dobré. Rozhodně lepší, než polotmavé verze od Kozla -Florián nebo Řezaný.

  • Gaius Julius Caesar napsal:

    Mě nesmí žádný €uropatok z Plzně přes práh. Přitom než to vzal SABMiller tak to byla super piva, opravdu legendy. G jel jen 11 a 12 a byly opravdu skvělé. A to si ještě vzpomínám na Gambrinus Světovar (Weltbräu)což byla exportní 12 jen lahvová. Ta když k nám do Chomutova přišla do kterékoli samoobsluhy tak šla po basách. Pak nastoupili ti jihoafričani a ze skvělého piva udělali patok a Japončík v tom zdárně pokračuje. Jsou to jen předražené nepitelné €uropatoky a to i Prazdroj. Proto taky tenhle jejich další produkt si nekoupím. Když chci opravdu dobrý pěnivý mok tak si dám nějaký z našeho minipivovaru Karásek a Stülpner (http://www.karasekastulpner.cz) nebo pěnivý mok z pivovaru, který je ryze český, čili ho nevlastní žádný zahraniční moloch. Například Primátor Náchod nebo Budvar z těch větších.

    • Jirka2 napsal:

      Buď rád že si můžeš vybrat.Nadávat na výrobky velkých pivovarů patří k folkloru těchto stránek a kdo nesouhlasí je blb.No tyto pivovary stále prosperují.Asi tyto stránky obyčejný lid nečte a tak neví jaké patoky pije.
      Mimochodem.Já za větší hrůzu považuji mekáč a kolu.Raději jdu na gulášek a pivo.

      • Gaius Julius Caesar napsal:

        Tak Mekáč a odrezovač Coca-Cola je humus největší. Jinak já nenadávám na všechny velké pivovary, Primátor nebo Budvar jsou snad minipivovary? Hlavně speciály z Náchoda, to je něco. Gulášek nebo vepřo knedlo zelo si taky s chutí dám, ale nikdy Pilsner Sračquell nebo nedejbože Gambrihnus. Teď právě si popíjím svijanského Knížete 13° nám ho tři soudky 5l a pohodička. A nikdy nepíšu, že kdo nesouhlasí s mým názorem je blb. Jen tak mimochodem, chodil jsem do jedné restaurace kde čepovali naše chomutovské. Pak to vzal nový majitel a hned tam šoupnul Pilsner Sračquell. Už tam na pivo nepáchnu. Ale najíst se tam chodím, protože maj skvělou kuchyni. Pak si ale koupím lahváče v Bille, která je hned vedle.

        • Jirka2 napsal:

          To je právě to co se mi nelíbí.Urážet všechny kteří v P.P. pracují nebo jim toto pivo chutná.Znám všechna piva o kterých píšeš podle mého názoru nejsou špatná ale také nic mimořádného.Myslím si že všechna piva u nás vyráběná se dají pít a svého zákazníka si najdou jinak by krachovaly.
          Mi nechutnají svrchně kvašená připadaně ochucená nebo přibarvená (zelená)piva ale nikomu nebudu říkat že je to hnus nebo sračkol. Ani tu kolu nepovažuji za hnus a občas si ji dám ale nejde mi dohromady s hranolky nebo hambáčem

      • Moro napsal:

        Dovolím si nesouhlasit s plošným nadáváním ani s blbem. Chce si to pročíst pořádně diskuse a nevidět černobíle.

        • Gaius Julius Caesar napsal:

          Já nevidím černobíle, jasně jsem napsal, že piva z P. P. byla kdysi skvělá, než to vzali Jihoafričani a udělali z nich patok. Já jsem pivař a ne konzument, proto mi nemůže chutnat rychlokvaška z CKT 13° plato naředěná na určitou stupňovitost HGB. Proto je taky dnes u nás v Chomutově G a PU na každém rohu. Já jako pivař preferuju piva, která zrají aspoň 30 dní ve spilkách a ne takto průmyslově vyráběné a navíc silně předražené €uropatoky. Vždyť G maj u nás v hernách a do herny by hned tak nějaký pivovar svůj produkt nedal. Co to může být za kvalitu když už takhle patok je vedený od sudu k pípě zahradní PVC hadicí, ano, tohle jsem viděl v jedné naší nejmenované herně. A omladina to tam čamtá, těm je to absolutně fuk co čamtaj, hlavně když to teče. 11° G Excelent za 27 peněz, asi maj dost peněz.

          • Moro napsal:

            Trochu ze široka – dovolím si souhlasit s panem obchodním sládkem PP Berkou, že kdysi byla všechna/většina piva skvělá, když opouštěla pivovar – bohužel, nebyla technologie, která by udržela stabilní kvalitu, proto se rychle (v létě klidně i za 1 den) kazila. Investice do pivovarů byly nutností. Ovšem je rozdíl moderní technologie využívat a zneužívat.
            G bylo degradováno na spodní patra kvality a jelo se na zisk a masovou výrobu. Jeho spotřeba začala razantně klesat a teprve v tomto okamžiku s tím začali v pivovaru něco dělat. Bohužel – spousta lidí má na G již jakousi averzi a nedá si jej prostě z principu.
            Ve frontě stojí recenze na G 12 plná – sám jsem ji psal. Je tam znatelný kvalitativní posun vpřed – řečnickou otázkou je – zda už (z důvodů viz výše) není pozdě. Já osobně se G cíleně vyhýbám.
            A snad na závěr – ve spilečných kádích (spilka je místnost se spilečnými káděmi) pivo kvasí cca 10 – 12 dnů, následně by mělo zrát v ležáckém sklepě v tanku 😉 .

            • Jirka2 napsal:

              Lepší pozdě než nikdy.Ředění z 13°na 12°není takový problém,Excelent se vaří na 11°.A teď prý začínají vařit všechna piva udávanou stupňovitost Pilsner Urquell se tak vařil vždy.Cenu piva považuji u nás vzhledem k daním a nákladům za nízkou.V Rakousku například stojí stejné pivo v obchodě 1 euro v hospodě i 4.(Se divím že pijí gambáč já mladé vidím většinou pít Frisko nebo tvrdou zapíjet nealk.pivem)

              • Gaius Julius Caesar napsal:

                Jirko a ty jim věříš, že vyřadili HGB z provozu? Co se mě týká tak já bych PU nevěřil ani Otčenáš. A nízké ceny? 20 peněz za točenou desítku a 13 peněz za lahvovou? Když v jedné naší chomutovské hospodě s poetickým názvem Krčma mají za tutéž cenu vynikající 11° Svijany a lahvovou maj v Penny za 11 peněz a v akci za 9? Jinak nesmíš přepočítávat, v Österreichu to prostě stojí 4 € tak je to 4 €, pro ty lidi tam je to jakoby to u nás stálo 4 KČ.

            • Gaius Julius Caesar napsal:

              Přesně, u G i PU jde o to, že kvantita zvítězila nad kvalitou. SABMiller holt vzal světoznámou značku a jal se z ní vytřískat co nejvíc a Japončík v tom zdatně pokračuje. Jinak v Bille mají nově Ferdinanda a já protože piju piva až od 11°vejš tak jsem si koupil 12° musím říct opravdu kvalitka. Zrovna jsem si jednoho otevřel. Jeden můj twitterový kámoš pivař mi ho doporučil tak jsem ho zkusil a vřele jsem mu poděkoval. Dokonceš i na zadní vinětě jsou CK tanky červeně přeškrtnuté a je to i cítit na chuti, že tuhle hrůzu nepoužívají. Doporučuji zkusit. 🙂

              • Moro napsal:

                CK tanky nutně nejsou zlem. Kuba Veselý (cz3ko) na to kdysi napsal dobrý blog – k dohledání je na těchto stránkách. Vím o pivovaru, který kvasí tradičně, nepoužívá CKT a pivo stojí za …

  • Gaius Julius Caesar napsal:

    Podle mě CKT do správného pivovaru nepatří, pivo jako tradiční nápoj se má vařit tradiční metodou bez CKT, stejně jako se tradičně vyrábí i víno, které mám taky moc rád ale ne tu hnusnou parodii Chateâu Krabice za dvacku co pijou homelessové samozřejmě. U mě vítězí značková italská, španělská, francouzská a maďarská vína. Ale moc rád bych věděl co je to za pivovar co jsi o něm psal, že to pivo stojí za belu i bez CKT. Jestli to není tajné ovšem. 🙂

    • Moro napsal:

      CKT není zlo. Jde o to, zda se používá jednofázové kvašení, při jakých teplotách se kvasí, zda používají odpěňovadla, atd.
      Jen namátkou Ježek a Budvar mají CKT – vyrábějí hnus (nadneseně) na úrovni krabicových vín?
      A ač to sám nerad – odpovím otázkou – který pivovar má spilky, nemá CKT, používá cukr, extrakt i izoextrakt, má HGB a tvrdí, že vaří rozhodně tradičně a piva jsou na hraně (myšleno – mají zastánce ale i velké odpůrce)? Další nápověda – je považován za ekonomický zázrak. 😉

    • Pike napsal:

      „Podle mě CKT do správného pivovaru nepatří, pivo jako tradiční nápoj se má vařit tradiční metodou bez CKT…“
      Tohle mi nedá – co přesně znamená „tradičně“? Tradičně se pivo nechávalo kvasit spontánně, ještě tradičněji se vařilo bez chmele.
      Od přelomu 18. a 19. století, zároveň s vědeckotechnickou revolucí, prochází technologie vaření piva bouřlivým a neustávajícím vývojem. CKT je jen jeden z mnoha drobných stupínků tohoto vývoje – pokud bychom ho zavrhli jako „netradiční“, mohli bychom stejně tak zavrhnout třeba používání umělého chlazení.
      Osobně je mi celkem jedno, jaká technologie byla použita, zajímá mě výsledek. HGB při ředění z 18°P na 9°P dobrý výsledek nedá. CKT v rukou zkušeného a poctivého sládka bez problémů ano.

      • Gaius Julius Caesar napsal:

        Pleteš dohromady jabka s hruškama čili umělé chlazení a CKT. Pokud je pivo uzrálé ve spilkách tak mu to umělé chlazení ani náhodou neublíží. Ono totiž neublíží ničemu, to bych pak doma nemohl mít ledničku ani mrazák. Ale CKT ho promění na €uropivo. viz Pivovar G a PU. Všechny pivovary mají internetovou prezentaci a tam se dá přesně zjistit jestli CKT používají. Tady se podívej jak já si představuju tradiční výrobu piva. Mimochodem, Bernard je jedním mým z nejoblíbenějších a když to jde bez CKT tam tak by to podle mě mohlo jít všude. https://www.bernard.cz/cs/pivo/vyroba-piva.shtml

        • Pike napsal:

          Nic nepletu, jen reaguji na Tvoje tvrzení o tom, že „se pivo má vařit tradičně“. Protože pod pojmem „tradičně“ si může každý představit něco jiného.
          I umělé chlazení se dá nastavit špatně a na pivu se to pak projeví. S CKT je to zrovna tak.
          Ty sis prostě vybral jednoho arciďábla jménem CKT a ostatní faktory ignoruješ. CKT rozhodně samo o sobě žádné pivo nepromění na europivo – „europivnost“ způsobuje celá řada vlivů, šetřením na surovinách počínaje a krátkým ležením nekonče. Oproti tomu s CKT se dá produkovat špičkové pivo a s otevřenou spilkou se dá produkovat pivo mizerné. CKT je prostě jen nástroj, záleží na sládkovi, jak jej využívá.

          • Gaius Julius Caesar napsal:

            Inu dobrá. Já se ale přesto i nadále budu pivům propasírovaným přes CKT vyhybat. Už ani ten Budvar není co byl kdysi a přitom je tak drahý. A na vině jsou opět podle mě CKT. Zkrátka tyhle vymoženosti moderní doby do procesu vaření nepatří, pro kvašení vína se taky dodnes používají sudy z tvrdého dřeva. Podíveej se na další příklad, postřižinské pivo, vaří se pořád stejně jako za časů do kterých byl situovaný skvělý film Postřižiny.

            • Pike napsal:

              Většina vína dnes kvasí v plastových nebo nerezových nádobách. Přesto může být špičkové kvality.
              V Belgii je nejeden pivovar, který vaří stejně jako před pěti sty lety. Tomu já říkám tradice a rád si jejich pivo vychutnám. Pro devadesát procent českých pravověrných pivařů by ale bylo nepoživatelné.
              A daly by se uvést desítky a stovky pivovarů, které v CKT vyrábí výborná piva. Ale to už bych se opakoval.

            • Pike napsal:

              Mimochodem, skvělý prostředek na otevření očí a překousnutí předsudků jsou slepé ochutnávky. Navrhoval bych koupit si deset různých piv, srovnatelných, tedy ideálně české světlé ležáky 11 – 12°, ze středních a velkých pivovarů. Namíchat ty s využitím CKT i bez něj. Oblíbená piva, i ta, kterým se vyhýbáš. Domluvit se s někým, kdo Ti ta piva bude nalévat v náhodném pořadí. Ochutnávat. Dělat si poznámky. A pak se hodně divit.

              • Gaius Julius Caesar napsal:

                Zajeď si na moravské Slovácko a navštiv některý ze sklípků. Budeš tam obklopen dubovými sudy, ze kterých dává koštéř vínko ochutnat. Já už jsem v jednom byl a musím říct, že to vínko je opravdu nektar. Ale nepřehánet. Když to jen trochu přeženeš a vylezeš pak ven tak dostaeš facku a ležíš. To je zapříčiěno kostantní teplotau ve sklípku. A s těma Blindkostproben ti musím dád bohužel zapravdu, a to silně.

                • Pike napsal:

                  Já jsem z Brna, moje babička byla od Břeclavi a na Slovácku mám dodnes část rodiny. Takže o víně nějaké povědomí mám. Posezení v kamenném sklípku mezi dubovými sudy má skvělou atmosféru (ideálně ještě cimbál k tomu), ale to neznamená, že by platila zkratka dřevo = dobré víno a nerez = patok. A s pivem je to zrovna tak.

                  • Gaius Julius Caesar napsal:

                    Máš pravdu. Už jedna moje kámoška mi říkala, že jsem strašně zásadový a že bych se od toho měl oprostit.

                    • Pike napsal:

                      Od zásadovosti se neoprošťuj, to je dobrá a vzácná vlastnost. Jen by měla být založená na skutečných zásadách, ne na předsudcích. 😉

            • Moro napsal:

              JoJ – Film Postřižiny se natáčel Dalešickém pivovaru. Po jeho natočení byl pivovar ponechám svému osudu. Postřižinské pivo se však vaří v pivovaru Nymburk.

        • Moro napsal:

          To je jen schéma výroby – Bernard opravdu CKT používá.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »