Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Eggenberg Nakouřený Švihák

Údaje o pivu

  • Název piva: Nakouřený Švihák
  • Pivovar: Pivovar Eggenberg
  • Země, město: Česko, Český Krumlov
  • Styl: nakuřovaný ležák / rauchbier
  • Alkohol: 5,2 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě dva měsíce
  • Stupňovitost: 12,4°

Hodnocení

Barva

Tmavě hnědorudá, čirá.

Pěna

Mimořádně stabilní, sametová hustá. Kroužkuje ve sklenici jako málokteré lahvové pivo.

Vůně

Kávová s výraznou uzeninkou, kterou však nemusíte objevit bezprostředně po nalití do sklenice. Pivo je dobré maličko ohřát a nechat vydýchat, poté se senzorika naplno rozvine a vy ucítíte typický uzený bůček.

Chuť, říz

Říz optimální, výrazná kávová, středně plná chuť s příjemnou sladovou složkou a mírně nakyslou dochutí. Střední až výraznější hořkost je velmi pěkně propojena s tělem piva a příjemně doznívá. Uzeninka je patrná nejen ve vůni ale i v chuti, ač zde ne tak výrazně.

Další komentář

Řekl bych příjemný „entry-level“ rauchbier. Není to žádná nakuřovaná pecka jako produkty pivovaru Schlenkerla, na český trh, a zejména pro konzumenta, který dříve žádné nakuřované pivo nepil, je to však dobrá příležitost styl poznat — už jen kvůli široké dostupnosti piva i mimo pivotéky.

Pivo je k dostání ve dvou variantách etiket — bílé a zlaté.

Fotografie

 

 

foto vemnr

foto vemnr

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (35 hlasů, průměrné hodnocení: 8,26 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • Csehszlovák Kém napsal:

    Toto pivo vlani jsem skusil a podla mého názoru jeden z nalpepsích pív v CR.

  • Viktor napsal:

    Už na mě čeká, až jej otevřu

  • Viktor napsal:

    A výborný!

  • poutník napsal:

    naposledy jsem byl v Krumlově asi před 12 léty, a to byl všudepřítomný Eggenberg stále ještě strašná sračka, i místní na něj nadávali…..že by se v pivovaru udála taková zásadní změna? Jestli ano, tak nebude problém strávit příjemný týden v Krumlově v rámci dovolené – manželku snadno přemluvím, má to tam ráda a já budu mít důvod tam také zajet, prototže tam bude co dělat…:-)

    • Moro napsal:

      Tu dovolenou z vlastní zkušenosti vřele doporučuji. A pak – nejen v Krumlově vaří dobré pivo! 😉

      • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

        Já tedy musím říct, že mám spíše negativní zkušenost. Nefiltrovaný Eggenberg 12° a Švihák v pivovarské hospodě nebyly při loňské letní náštěvě moc dobří. Navíc Švihák, co si pamatuji, neměl s Rauchbierem mnoho společného, ale snad trochu upravili recepturu a už kje to lepší.

        • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

          Oprava, byli jsem tam předloni, tedy v roce 2010.

        • SICKsupreme napsal:

          po navsteve pivovarskej hospody 9/2012 som bol celkom znechuteny! vyskusal som svihaka aj kvasnicove a obe stali za prd. stuchnutost aj vo voni aj v chuti, rovnaka v oboch pivach. neskor som este vyskusal myslim klasicku 12° na inom mieste v krumlove s rovnakym vysledkom…
          vyslovne nechutilo aj priatelke, bratrancova manzelka mi potvrdila, ze domaci eggenberga moc nemusia ;p

  • umbob napsal:

    Během posledního týdne jsem ochutnal točenou verzi přímo v Pivovarské restauraci Eggenberg a následně lahvové. Paradoxně mi z flašky přišlo mnohem víc nakouřené. V točeném nebyla kouřovost takřka poznat. Jinak opravdu povedené pivko

    • Vláďa napsal:

      Umbob: Je to tak jak píšeš – u nakuřovaných piv kouřovost prudce klesá s velikostí ležácké nádoby.
      Jinak Šviháka jsem ochutnal, když začínal a tehdy to bylo dosti podprůměrné pivo. Jestli už se zlepšil, tak jedině dobře.

  • Akord23 napsal:

    Prave kostuju lahvovou verzi a plne se stotoznuju s recenzi. Snad jen za me 7/10 🙂 Snad se letos do toho Krumlova konecne vypravim))

  • cromagnon napsal:

    Po několika měsících jsem jej opět ochutnal a není to špatné. Z tuzemských rauchů mi např. Harrach chutná více, ale toto je taky dobré. A řekl bych i vhodný seznamovací kousek s nakuřovanými pivy. „Šlenkrlí“ produkce může neznalého dost zaskočit. 🙂

  • mnicky napsal:

    Mal som vcera jeden capovany kusok, ale vela udeneho som vo voni ani chuti veru necitil… Keby som nevedel ze ma byt nakurovane, povedal by som ze pijem obycajny chutny tmavy lezak. Tych 6.5b to vystihuje.

    • Moro napsal:

      Toto pivo má s nakouřeností hodně velké výkyvy. Bohužel.

      • obregon napsal:

        Já ho mám v tuto chvíli nakouřené až příliš, možná až překouřené – uzenost je jediná vůně a chuť, co vnímám. Můj vzorek je takový hardcore rauch. Ale možná jsem si měl jenom vymejt hubu po tom Gambrinusu.

  • Kuba 2 napsal:

    Osobně tento počin krumlovského pivovaru vítám. Co se týče etiket, nyní by už asi minimálně přes rok měla být k dispozici pouze ta zlatá, ta bílá byla pro začátek a možná ještě staré zásoby, pak krumlovští získali další medaili, a když ji přidávali na etikety, tak je taky rovnou změnili na zlaté.
    Pivo německého výrobce nemusí být jistě špatné, ale jako patriot a Čech nevidím důvod k tomu kupovat jiné než české pivo. Harrachov je předpokládám minipivovárek, nikoli průmyslový pivovar. Takže z průmyslových pivovarů je to pouze zatím Eggenberg. Což má něco do sebe, protože kdyby tohle pivo uvařil nějaký nadnárodní koncern typu Gambrinus, tak by to bylo opět EURO pivo.
    Ochutnal jsem lahvovou verzi a chválím. Až bude příležitost, koupím k tomu ještě jejich tmavý ležák a porovnám je.
    Ochutnal jsem i ostatní lahvová piva z Krumlova(světlé výčepní a ležák), měly takovou zajímavou sladší chuť, což mně osobně vyhovuje, neboť nemám rád moc hořká piva. Takže jejich lahvové pivo je vcelku pitelné, o točené verzi nevím.

    • klusyjoe napsal:

      Nejedná se o Harrachov, ale pivo Harrach z Velkého Meziříčí. Co se týká průmyslových pivovarů, měl jsem opakovaně solidní rauch z Uherského Brodu. Bohužel není na trhu stabilně, ale jen občas k určitým příležitostem.

  • DAle. napsal:

    Zdravim, nevíte někdo, jaký konkrétně používají nakuřovaný slad?

  • Akord22 napsal:

    RIP

  • Martin napsal:

    Ochutnána dnes lahvová verze Nakouřeného Šviháka, a opravdu velmi dobré pivo. S výkyvem kvality nemám problém, přijde mi, že pivo chutná stále stejně. Jen škoda, že je k sehnání tak málo.

  • Vlastimil napsal:

    Toto pivo mě příjemně překvapilo. Jedinou větší vadou je opravdu taková až nepříjemná nakyslost, ale zde bude asi problém v receptuře, protože ta se vyskytovala jak u piva vařeného v Krumlově, tak i nyní v Pardubickém pivovaru. Pěna docela držela, barva je vskutku velmi tmavá, tmavší, než bývá u tmavých piv běžné, ze začátku příjemná vůně nakouřeného sladu, která nás doprovází celou dobu po napití. Velmi dobře zde vynikají i ostatní aspekty ostatních použitých tmavých sladů. Možná je trošku nepříjemná hořkost – chmelový extrakt, ale nic hrozného. Nakouřenost je tam tedy spíše decentnější, ale to je myslím v případě českého konzervativního pivaře v pořádku. Jedná se o tmavý ležák, ale cena za něj je velmi příznivá – standardně jej kupuji za 13.90 Kč – láhev. Nepochybuji, že točená varianta by byla ještě lepší.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »