Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Hospodář (Záhlinice)

Údaje o pivu

  • Název piva: Hospodář
  • Pivovar: Pivovar Záhlinice
  • Země, město: Česká republika, Záhlinice
  • Styl: český světlý ležák
  • Alkohol: 4,5 %
  • Forma: PET 1,0 l; trvanlivost ještě 14 dnů
  • Stupňovitost: 11°

Hodnocení

Barva

zlatě žlutá, pivo s lehkým zákalem

Pěna

bílá, řidší

Vůně

sladová, obilná

Chuť, říz

Nástup chutí sladový s lehkou obilnou linkou. Chmelová hořkost nenápadná, tupější, utopená do pozadí. S dalším douškem přece jen hořkost mírně nabude na intenzitě. Tělo průměrně plné, říz střední. Celé je to vcelku neharmonické, pivo působí „rozházeným“ dojmem. Dojezd mírně nasládlý, obilný s tupější hořkostí. Pitelnost průměrná. Ve složení mj. chmelové výrobky (v pivovaru asi myslili produkty).

Další komentář

Bohužel, tady se toho nepovedlo víc, takže pro mě spíše zklamání.

Fotografie

b2-006

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (4 hlasů, průměrné hodnocení: 8,50 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • JD napsal:

    Na te fotce to vypada dost tmave na lezak. Zkresluje to ta fotka nebo to tak je?

    • Moro napsal:

      Moro má levé ruce na fotografování = barva nebyla tak vysoká.

      • kovi napsal:

        Možná zkusit jiné pozadí při fotografování (třeba větší bílý papír apod, který by pokrýval celé pozadí). Nejsem si jistý, jestli fotit proti oknu je úplně ideální. Ale jsem naprostý foto amatér, takže se jedná o amatérskou radu (třeba mě někdo opraví) 🙂 .

        • Moro napsal:

          Souhlas (s oknem a tabulkou skla) – bohužel, v mém „velkém“ bytě jsem jsem vyzkoušel už několik míst a výsledek obdobný – jedině snad ještě zkusím stáhnout bílou žaluzii ….

          • Kuba napsal:

            Lepší je v PC upravit jas a kontrast tak, aby odpovídal realitě. Ideálně mít foťák s ukladáním snímků do RAW a v postprocesu poladit vyvážení bílé.

  • Vlasta napsal:

    Tohle pivo 4,5 bodu? I Braník má 5 bodů? Safra tomu nerozumím.Byl jsem v červnu na slavnostech v Záhlinicích a místní pivo je skvost mezi záplavou různých módních zahraničních stylů. Nevěřte všemu co se píše, raději ochutnejte!

    • kratoska15 napsal:

      Tak skvostem bych ho jistě nanazýval……beru si tam pivo pravidelně při nákupu sladu a várky jsou rozličné kvality……oproti prvním várkám bych řekl, že horší…….není špatné, mezi mnohými pivovary spíš lepší, ale nic světoborného…..

  • Vlasta napsal:

    Konecně jsem nekoho“vyprovokoval“k diskuzi:-)Jo, mas pravdu Kratosko15,ze jim to osciluje.Pry tam ted zaucuji mladeho sladka,ale nechci spekulovat.Pivo jsem mel naposledy pri slavnostnim otevreni pivovaru v cervnu a bylo vyborny.Ted pozoruju,ze jsou i negativni ohlasy.Musim tam zajet a zjistit soucasnou situaci.

    • Moro napsal:

      Vyjádřím se také – pivo mi po dohodě sehnal a doručil jeden z našich čtenářů – za recenzí si stojím a byl jsem nemile překvapen nad (ne)kvalitou a rozházeností piva.

  • kratoska15 napsal:

    Jo, nějaký mladý kluk tam je, ten tam byl už od začátku, mám pocit. Jenže první várky zřejmě vařil přímo pan Přinosil, ty byly fakt bezva…..a ty další, bych řekl už pod dozorem nebo sám vaří už mlaďoch…:-) ale on se to naučí…..:-)

  • Jméno napsal:

    ten kluk neni zadny amater a od zacatku to vari sam. Pivo asi uplne vyvazene zatim neni, ale dal bych tomu cas. Potencial je tam obrovsky

  • kratoska15 napsal:

    Tak várka s číslem šarže 90 samé máslo, samé máslo, šlo do kanálu……….byl to docela brutal, takže velmi sestupná tendence…..:-(

  • Vlasta napsal:

    Měl jsem taky várku s označením 90 (ještě jednu petku mám v lednici) a nic s brutálním máslem jsem nezpozoroval.Fascinuje mě, jak se tady všichni vyznají v biacetylu.

    • Pike napsal:

      Nějak mi uniká smysl poznámky. Rozeznat diacetyl není nijak těžké, jakmile se člověk jednou naučí „tu divnou chuť“ pojmenovat. Když někdo napíše, že jídlo, které si dal v restauraci, bylo přesolené, taky na to zareagujete „Fascinuje mě, jak se tady všichni vyznají v chloridu sodném.“?

  • honza4 napsal:

    Tuhle 11ku jsem měl nedávno točenou a docela mi chutnala, žádné máslo jsem tam necítil, za to docela silnou obilnou příchuť, ale to mi jaksi vyhovovalo. Včera jsem ochutnal jejich Velikonoční polotmavou 13ku, a ta byla hodně dobrá, mohu jen doporučit, ale také tak nějak stejně obilná, někomu to nemusí vyhovovat no 🙂 chce to vyzkoušet.

    • Pike napsal:

      Myslím, že se jedná stále o totéž. Diacetyl se sice oficiálně označuje za máslovou příchuť, ale hodně lidí ho vnímá spíš jako čerstvé obilí.

      • Kuba napsal:

        Nejsou diacetyl a obilnost dvě různé vady?

        Na diacetyl jsem byl upozorňován u piv, kde bych svůj dojem popsal jako „plnou pusu mastných kvasnic“, kdežto na obilnost tam, kde jsem si (po upozornění) chuť a vůni opravdu spojils obilím.

        Idální by bylo okoštovat sadu na pivní vady, aby si to člověk opravdu přesně spojil.

        Jinak jak jsem pochopil, je v českém ležáku je určitá míra diacetylu přípustná až žádoucí…?

        • Pike napsal:

          Asi by bylo dobře, aby se k tomu vyjádřil někdo ze zdejších etablovaných recenzentů. Ale jak to vidím já:

          Obilná pachuť ve smyslu jisté svíravosti či natrpklosti je opravdu spojená s obilím – příliš najemno šrotovaný slad, porušené pluchy, vysoká teplota při odrmutování/vyslazování.

          Oproti tomu diacetyl je sice tradičně (a jistě správně) označován za máslovou pachuť, ale podle mých zkušeností člověk, který se s ním setká, a není upozorněn na „máslovost“, často spíše řekne, že mu to připomíná mouku nebo chuť při rozžvýkání syrového obilného zrna.

          V českém ležáku je sice určitá míra diacetylu tolerovatelná, ale s důrazem na ono „určitá míra“. Mělo by se jednat nanejvýš o lehký tón doplňující chuť a vytvářející dojem plnějšího a kulatějšího těla, ale máslo (ani obilí) by z piva neměly trčet.
          Slovy BJCP: „Diacetyl or fruity esters are acceptable at low levels, but need not be present and should never be overbearing.“

          • Pike napsal:

            A ještě:
            „…can have a light, barely noticeable (near threshold) amount of diacetyl that often is perceived more as a rounded body than overtly in aroma and flavor [significant buttery diacetyl is a flaw].“

          • Moro napsal:

            Netřeba se vyjadřovat – napsal jsi to vcelku přesně. 😉

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »