Cech domácích pivovarníků

Vší pivovarské veřejnosti se na vědomost dává, že právě nově vznikl spolek Cech domácích pivovarníků, z.s. Nejprve bych měl jistě vysvětlit, jak a proč spolek vznikl a pak nastíním naše smělé plány. V tomto případě to musíme vzít tak trochu „od Adama“. Dalším výrazným komunitním projektem domácích sládků je příprava knihy nazvané Pivařka – Tajemství domácího pivovarnictví. Na počátku projektu Pivařky stojí tři jména – Radek Michel, Petr Novotný a Jirka Vala. Pivařka se z počáteční sbírky receptů vyvinula do kompletní knihy obsahující teorii, výpočty i postupy domácího vaření piva. Důležité je také to, že se jí dostane papírového vydání, protože máme již podepsanou smlouvu s nakladatelstvím.

Při stále těsnějším kontaktu s ostatními domovarníky jsme si čím dál více uvědomovali, že českému homebrewingu chybí větší míra organizace, abychom mohli společně uplatňovat naše potřeby, zájmy a ukázat svou právoplatnou identitu. Částečně za to můžou i nevstřícné zákony. Pořadatel největší soutěže domácích výrobců piva Kostelecké chmelovárek, Petr Měrka, to hezky shrnul: „Problém máme s legislativou. Je to tisíckrát omílaný evergreen – zákon o spotřebních daních, který nás amatérské pivovarníky pěkně „bere po ušách“. Limit 200 litrů na domácnost, které máme milostivě povoleny, je v případě, že mám dva dospělé syny a žiju bohatým společenským životem prostě směšný.“ Navíc máme jako domácí sládkové povinnost ročně hlásit na celním úřadě předpokládané množství výroby spolu s místem našeho skromného „pivovárku“. Proto se řada lidí bojí veřejně hlásit ke svému koníčku ze strachu, že se dostanou do hledáčku úřadů. Překročit hranici 200 litrů je totiž překvapivě snadné. Naši kolegové vinaři jsou na tom o poznání lépe. Roční limit mají 2000 litrů, nic hlásit nemusejí a dokonce své výrobky mohou i prodávat. Proto se domovarníci cítí oprávněně ukřivdění, a proto je také česká domovarnická scéna poměrně roztříštěná a anonymní.

logo-new

Naším názorem je, že správná cesta ven však dozajisté nevede tímto směrem anonymity. Naopak se potřebujeme více semknout a prosazovat naše názory společně. Cech domácích pivovarníků je jakýmsi dalším logickým vývojem naší snahy. Jeho cílem není nic menšího, než prosazování společných zájmů a snaha o zvýšení kvality českého homebrewingu obecně. Protože jedině společně bude náš hlas slyšet a můžeme se skutečně pokusit prosazovat naše oprávněné zájmy. Proto jsme do vedení cechu přizvali také další dvě výrazné postavy české hombrewingové scény – Petra Měrku a Martina Březu, který provozuje online mapu domácích pivovarníků. Nabídku a iniciativu s radostí přijali, a tak Vám můžu s radostí představit cechovní radu ve složení – Radek Michel, Petr Novotný, Jiří Vala, Petr Měrka a Martin Březa.

Mezi dlouhodobé cíle cechu patří mimo zmiňovanou změnu podmínek v zákonu o spotřebních daních  také hledání možné spolupráce s ostatními spolky, snaha o vzdělání zájemců o homebrewing, spolupráce s certifikovanými degustátory, jednání s e-shopy o možných výhodách pro členy a v plánu je mnoho dalších cechovních aktivit. Abychom jako spolek skutečně mohli fungovat a mohli se o nějakou změnu skutečně zasadit, potřebujeme však silnou členskou základnu. Budoucí směřování cechu bude úzce ovlivněno jejími samotnými členy a jejich potřebami. Pojďme se tedy do toho pustit společně – právě teď se můžete stát členy Cechu.

Více informací o Cechu a přihláškách naleznete na stránkách cechu na https://www.homebrewmap.com/cs/cech-domacich-pivovarniku a také na našich facebookových stránkách https://www.facebook.com/cech.pivo.

Ing. Petr Novotný, člen cechovní rady