Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Zlatý Bažant ’73

Údaje o pivu

  • Název piva: Zlatý Bažant '73
  • Pivovar: Zlatý Bažant Hurbanovo, skupina Heineken
  • Země, město: Slovenská republika, Hurbanovo
  • Styl: světlý ležák (údajně vařen dle receptury z roku 1973)
  • Alkohol: 4,5 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 2 měsíce
  • Stupňovitost: neuvedena
  • Vzorek poskytl(a): Kamil Hovězák

Hodnocení

Barva

zlatě hnědá, pivo čiré

Pěna

bílá s krustičkou a velkými bublinami, částečně kroužkovala

Vůně

sladová s trochou pasterace

Chuť, říz

Nástup vcelku plný, sladový s nenápadnou chmelovou hořkostí. Bohužel, po chvíli vystupuje pasterační pachuť, která se postupem doby stává rušivou. Střed sladový, dojezd rovněž s kratší chmelovou hořkostí, která dokonce mírně ulpívá. Říz vyšší, pitelnost problematická.

Další komentář

No, co dodat (?) – chlapci ze slovenské divize rudé hvězdy se pokusili o jakousi retro-edici inspirovanou varným listem z roku 1973. Nejen, že výsledek je dosti hrůzný, ale navíc dělají z vlastních konzumentů i hlupáky – nebo si myslíte, že např. (citace z etikety): „… Dlhé varenie 6 týždňov …“ je reálné – nerozumějí tomu – úmyslně uvedli zavádějící hodnotu – je pravda?*)

*) nehodící se škrtněte

Fotografie

73 004

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (22 hlasů, průměrné hodnocení: 7,36 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , ,



Komentáře

  • AverageJoe napsal:

    Uznavam,lahvac je lahko nadpriemerne europivo,ale v jednom podniku v Bratislave ,ako keby tocili nieco ine a az som bol prekvapeny ,ze je to Bazant,kedze telo je hutne a pekne prechmelene,pena bola kremova a celkovo je to prijemne pitelne.. Mozno specialna varka,mozno to niecim specialnym tlacia,ale je to velky rozdiel,lahvac a tocene,odporucam vyskusat obe a porovnat..

    • Moro napsal:

      A co když je to „jen“ provedení – nefiltrované a nepasterované pivo? Nezdá se mi, že by se takový gigant zabýval várkami na zakázku.

      • Pivu zdar! napsal:

        Pane, prečítajte si to ešte raz. Alebo radšej viackrát. Nemám rád ľudí ktorý mudrujú o niečom čomu nerozumia… Podľa môjho názoru je medzi slovnými spojeniami „NEVRATNÝ OBAL“ a „NÁVRATNÝ OBAL“ obrovský rozdiel! Ale v každom prípade je to iba môj názor…

        • Moro napsal:

          Podívám se ještě jednou – tak jsem se normálně a lidsky přehlédl, k čemu ten agresivní tón příspěvku?

          • juro napsal:

            myslím že to varanie 60 dní sa má chápať ako zrenie po dovatení… porovnávať dnešnú chuť piva ktorá je úplne iná ako bola v roku 73 je odvaha… totiž pivo za totáča bolo určite kvalitnejšie a chutnejšie ako dnes…

            • Robo napsal:

              Ano…plne suhlasim-bolo lepsie.A ked zacali tlacit kyslicnikom tak som pivo na dlhe roky prestal pit.Mozno je to nahoda,ale v cechach a konecne aj na slovensku sa vracaju ku kompresorom…a vdaka Bazantu 73 a ceskemu Svijani-pijem znovu pivo.Akoby sa kompresory vratili do krciem hlavne kvoli tymto dvom znackam.

        • Moro napsal:

          Tak tedy – opětovně jsem se podíval a omlouvám se zúčastněným v diskusi láhev je VRATNÁ = Moro se přehlédl netuše, že to tady některým diskutujícím bude „rvát žíly“. Howgh!

      • AverageJoe napsal:

        Netusim,je to mozne,ale capovane je min o triedu lepsie ako flaskove,ktore pre priemerneho kozumenta je uz nadstandard.. Treba vyskusat ak sa bude dat.. To by si uz aj tu 6 zasluzilo 🙂

    • Jméno napsal:

      Mozem len potvrdit! Flaska ma celkom prekvapila, no na vycape to bol hnus… tiez nechapem.

    • Zdenek napsal:

      Já měl v Košicích taky točené a tak výborné pivo jsem ještě neměl,pil sem ho tam dva dny.Plné chuti,pěna hutná,krásná vůně,zlatá barva..Oproti některým Českým,Moravským a Belgickým,je to to pivo opravdu povedené.Za mě osm z deseti.

  • lukáš napsal:

    Můžu jen otázku? Zaujal mě kromě piva ten dobový design EURO lahve. Bažant se dnes stáčí do jiných lahví, proto se jen ze zvědavosti ptám – je tahle retro zelená láhev vratná (ale pokud se nejedná o pravidelnou várku, jakože zde nejspíš ne, tak nevím, co do ní chtějí dále stáčet), nebo nevratná? Díky za upřesnění.

    • Moro napsal:

      Na etiketě je nápis – NEVRATNÝ OBAL. A jen malá poznámka – byla sice ve stylu retro, ale už je odlehčená = přesně nekopíruje tvar lahví z té doby.

      • Ujo napsal:

        len upresnim
        1. na etikete je jasne napisane ze je vratna
        2. nie je to jednorazova zalezitost, srajneken to planuje varit dlhodobo, aspon to tvrdi
        3. kazda vyrobna sarza chuti inak (hold v dedinskej jednote nemam na vyber, takze nieco som uz toho popil), taktiez som to pil capovane v 3 podnikoch a vsade chutil uplne inak

  • marosk napsal:

    Obdivujem redakciu, čo všetko dokáže vypiť. Ja nemám toľko odvahy 🙂

    • Moro napsal:

      Mno ne, že bych zrovna jásal, když mám taková piva hodnotit, ale často se stane, že mi je někdo přiveze nebo pošle poštou a nebo také mi napíše některý z našich čtenářů a žádá o recenzi. Je to ku podivu, ale má to i svá pozitiva – vždy si pak víc považuji kvalitních piv i pivní pestrosti, která je v obou našich republikách dostupná.

      • bobo wbm napsal:

        Tak Moro Ty sa máš :), ja si všetky pivá platím 🙂 ,…. skús mrknúť na moju recenziu, ale ak máš čas, tak aj na diskusiu :), veľa trpezlivosti 🙂

  • marosk napsal:

    A ak niečo pošlem ja, tiež to zrecenzujete?

  • Danco napsal:

    Sto ludi sto chuti. Podla mna je pivo velmi dobre aj z flasky v porovnani s ostatnymi bezne na trhu dostupnymi pivami vo flaskach. Capovane som pil tiez a bolo samozrejme este lepsie ako falskove. Takze s vyssie uvedenym nazorom na toto pivo ze pitelnost je problematicka a vysledok varenia je hrozny ja osobne nesuhlasim. Takze slovenski chlapci sa posnazili a uvarili velmi dobre pivo. A co sa skryva pod pojmom „6-tyzdnov vareny leziak“ by ma zaujimalo tiez.

    • algo napsal:

      je to len o tom ako máš nastavenú latku, je lepšie ako zvyšok slovenskej produkcie heinekenu, ale na najlepší slovenský priemyselne vyrábaný ležiak urpiner 12 sa už piteľnosťou ani hutnosťou nechytá, a ten je síce fajn, ale tiež nie je najlepším pivom, aké som pil…/to len pre vysvetlenie tej latky/

      k tomu pasterizačná pachuť, ozaj to pivo nie je nič pre človeka naučeného na hutný nepaster

    • Jméno napsal:

      Šesť týždňov varené je proces kde sa pivo varí, stočí, zreje potom zase prevaríme,a to trvá tento čas. Neni to jednorazové.

    • pixall napsal:

      Tak, kolko ludi, tolko chuti. Podla mna je ’73 skvele pivko.

    • Roman napsal:

      Já jsem si to pivo koupil při cestách na Slovensko a je výborné. A není to jen můj názor, pár mých kamarádů pivařů to potvrdilo

  • Myslim, ze pri tomto produkte sa ukazala sila dobreho marketingu. Toto pivo je uplny odpad, resp absolutne neni to za co sa vydava.
    Kupil som si jednu flasu, vypil jeden 0.2 pohar a ostatne som vylial. Katastrofa.

    • Moro napsal:

      HeHe – na poslední moderované ochutnávce, kterou dělám pro jeden hotel jsem dostal od pár účastníků ze Slovenska za tuto recenzi řádného „zdrba“ – prý tomu nerozumím, a je to skvělé pivo. :mrgreen:

      • Neboli to Heineken zamestnanci ? 🙂 Neviem ako v CZ, ale na SVK malo to pivo dost velku kampan. Je vidiet, ze kampan zabrala a najde sa mnoho jedincov co bude tento odpad obhajovat. Podla mna je aj tych 4,5/10 vela.

      • algo napsal:

        keď mi niekto povie, že je to dobré pivo, nehádam sa s ním, lebo viem, že chudačisko, dobré pivo zrejme ešte nikdy neskúsil a k záveru „dobré pivo“ dospel len preto, že bežne pije iba iné heinekeňácke produkty a kvalitné (ne)pasterizované pivo mu nehovorí vôbec nič… 🙂

  • maurus napsal:

    Tí, ktorí bežne pijú Zlatý bažant 10,12, Corgoň 10, Topvar, Šariš, Heineken, Krušovice 10, slovenský Gambrinus a Kozel a k poctivým značkám sa nedostávajú, je jasné, že považujú tento Bažant 73 za niečo prevratné, niečo poctivé.
    Tí, ktorí privykli na poctivé pivo však nad ním híkať nemôžu, už len preto, že je hodne nešetrne pasterizované a pachuť je výrazná. To, či sa varí 6 týždňov alebo nie by som nekomentoval. Hodnotenie 3,5/10.

  • jaro napsal:

    Vypit sa da, ale ziadny zazrak to nie je.Za mna ked slovenske, tak Steiger.

  • Jméno napsal:

    Nie je najlepšie, ale s „Haineken sračiek „najlepšie. Najlepšie pivo teraz už len z malých sukromních mikropivovarov. Haineken zlikvidujte všetko, naposledy Coca-colu pod Inovcom. (kvôli kvalitnej vode)

  • Martin napsal:

    Točené (restaurace Kalvín Pub Rastislavice) hodnotím nadprůměrně! Dostatečně hutné, s pěknou krémovou pěnou, dobře pitelné. Jak je výše psáno, sto lidí – sto chutí. Jde o pivo z velkého pivovaru, k tomu je nutné přihlédnout, nejedná se žádnou specialitu, ale o běžné pivo. Za mě dobrý…

  • miracek napsal:

    Ve srovnání s klasiky, originály, vařenými podle původní receptury, chutnajícími jako tenkrát… dobrý retro počin se vším všudy. Vadit na kráse co do provedení může snad jiný tvar a rozměr etikety, a v recenzi zmíněná odlehčená láhev.
    Pro nepamětníky bych zmínil, že ve své době Zlatý bažant bylo jediné pivo, které se hodilo dovézt si s sebou ze Slovenska, předčilo některé moravské a vyrovnalo se mnohým českým pivům.
    Teď k chuti: hned první dojem je, že se nejedná o české pivo. Není totiž tak hořké a i říz se mi zdá nižší, ovšem jen tak, že vklouzne pouze tam kam má bez zbytečných vedlejších účinků. Je slušně vyladěné a vzhledově po nalití do půllitru bez chyby. Na rozdíl od mnohých jiných piv vařených jihovýchodně od České republiky, které mi mnohdy chutnaly jakoby smíchali sodovku se žlučí, působí překvapivě jemně. Dovedu si představit, že bych na staré časy při tomto pivu dokázal vzpomínat dost dlouho.
    Pokud bych sám měl ohvězdičkovat, tak za nápad a provedení – devět hvězdiček. Chuť, jestliže průměrné české pivo má mít pět hvězdiček, tak toto slovenské tedy také za pět. Ovšem s podmínkou, že piva pro slušného pivaře nepitelná by zde v hodnocení klesaly k záporným hodnotám. Jestli to mám vysvětlit polopatě, tak je to jiných pět hvězdiček než za nějakého staročecha…
    Lítost nad tím, že jsem si s sebou ze Slovenska dovezl pouze jeden kousek, jsem zapil pivem ALE od Bernarda a vídeňským pivem Harrach z Velkého Meziříčí, což jsou ovšem piva jiné, hlavně cenové, kategorie. Pak si ovšem uvědomíme, jak náš pivní svět poskočil za ta léta dopředu. Jak po stránce marketingu a provedení obalů, tak i v chuťové rozmanitosti.

  • Vojta napsal:

    Tak po pročtení spousty komentářů nesouhlasím. Po 5 dnech popíjení Zlatého bažanta 73 v Popradě musím uznat, že není špatný. Točí tu i takové jako..hm gambrinus, kozel, staropramen a spol…..A ten bažant je opravdu zlatý!!! O proti těmto českým hnusům…

  • Jméno napsal:

    Absolutne nepitelne. Horsie pivo je uz snad len Kelt.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »