Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Holba Šerák

Údaje o pivu

  • Název piva: Holba Šerák
  • Pivovar: Pivovar Holba, skupina PMS
  • Země, město: Česká republika, Hanušovice
  • Styl: světlé výčepní pivo
  • Alkohol: 4,7 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 3 měsíce
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

vyšší zlatohnědá, pivo čiré

Pěna

bílá s velkými bublinkami, poměrně stabilní

Vůně

chmelová, po obnažení hladinky i „zvláštní“ sladová (pokud bych se měl pokusit charakterizovat sladovou vůni, tak asi nejtrefnějším popisem mi připadá občasné přirovnání sládka Kněžihorského pivovaru – Radomila Patáka – voní to jako nápoj pro prasátka (v dobrém smyslu slova) – tak si to zkuste představit ;-) )

Chuť, říz

Nástup chutí je chmelově hořký až drsný. Následuje plnější a krátká sladovost piva, která je ukončena drsnější hořkou tečkou. Vyšší, ale pořád velmi příjemný říz piva způsobuje, že pivo je poměrně osvěžujícím. Při vypití více doušků se hořkost stává mírně ulpívací. Ve složení piva najdeme glukózový sirup a kyselinu askorbovou.

Další komentář

Holba Šerák – vlajková loď pivovaru Holba. Ač sám pivovar toto pivo označuje jako výčepní, pak dle obsahu alkoholu i by se jednalo spíše o klasickou jedenáctku. Pivo je natolik chuťově specifické (drsná hořkost), že spoustě konzumentů nemusí chutnat hned při první konzumaci, vlastně by se dalo i říci, že určitá část konzumentů tomuto pivu nikdy nepřijde na chuť a bude se mu vyhýbat. Tato značka je velmi silná pod komínem a čepovaná varianta je ještě lepší.

Fotografie

Holba Šerák

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (106 hlasů, průměrné hodnocení: 8,28 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • wolf napsal:

    Co se týče ,,lahváčů´´, upřednostňuji dle mého názoru mnohem lepší Holbu Premium

  • Poutník napsal:

    lahvvoý Šerák není špatný, ale točená verze je někde zcela jinde – tam se dokonale projeví ta jeho „zemitá“ chuť, která jej identifikuje mezi všemi ostatními pivy. Jinak pivo z Hanušovic má zajímavý kvalitativní vývoj, v 90. letéch to bylo výborné pivo, pak se v Holbě něco stalo a nedalo se to pít, pak přišla další změna a začalo to být „normální“ pivo, poté přišel ještě jeden skok nahoru (před pár léty) – a je z toho zase hodně dobbré pivo, bohudíky

    • Milan napsal:

      Presne, jsem ze Sumperka a v letech od roku 97 po rok 2001 bylo vyhlaseno jako ceske nej pivnimi znalci…
      lahvac je prehorcenej hnus, toto pivo potrebuje dychat…

      Oznacit nas za prasatka, tak tos teda v te recenzi pekne posral…

      hanusovice maji vodu z kartezskych studni, jez vede do zatopenych prirodnich jeskyni ktere se rozlehaji az po Mohelnici.
      tato voda je pry lepsi nez plzne, gambace, budvaru a pod.

      Serak – lahvac doma pouzivam na vareni tvaruzku a kdyz jen tak naliji na nevarene, tak po dvou dnech mam pomazanku…

      Jinak diky sve horkosti, zemitosti, je lepsi na zizen pokud je pit jen po malych douskach, protoze zabranuje chuti vychlemtat kybl vody…

      o tocenem se bavit nemohu, protoze to recenzovat nejde…
      Nikdo jej netoci stejne, ale prazackej pruser naprimo a po skle je hnus (na toto pivo velmi nevhodne)

      • Moro napsal:

        Milane, nikdo nikoho neoznačil za prasátko. Vysvětlím – když se vaří pivo, tak v určité fázi dílo voní po ječmeni (šrotu) a sládek to přirovnal k nápoji, co se dělá pro prasátka. Šerák znám v obou podobách a s prasaty nemá nic společného 😉

      • k. napsal:

        Správně se pivo má čepovat po skle ať ho chceš načepovat na kolikrát chceš. To když ho v Šumperku postaví pod pípu a začne to tam lít z půl metru neznamená, že to je pro Šerák dobré. To ti akorát tak na stůl donese kozu hned po načepování. A jestli ti jde o čepici, tak pořádná čepice se dá udělat i při čepování po skle, ale musí se to čepovat na 2-3x a musí se to umět.

  • ihatetv napsal:

    i kdyby Jeseníky nebyly nádherné samy o sobě, alespoň jednou za rok tam povinně vyšplháme na horu Šerák a tam si dáme tuto stejnojmennou lahodu. doporučuji

  • Jméno napsal:

    dobre pivko neni co resit

  • Viktor napsal:

    Zrovna včera jsem si jich pár čepovanejch dal v Novým Malíně, a byl super.

  • Vitoriung napsal:

    Gluktozovy sirup je nejen v pivu dnes velmi oblibena primes, nicmene jde o levne vyrobene sladidlo, ktere je z dlouhodobeho hlediska rizikove, ma souvislost v vyskytem cukrovky, verze ktera je vyrobena z kukurice je zase na 99% geneticky modifikovana, takze vsichni co tu davate vysoka hodnoceni se nedivte jestlize jednoho dne skoncite na diabetologii nebo nedej boze na onkologii.

    • Kuba napsal:

      Tak ale to můžeš říct o všech potravinách(včetně VŠECH dalších piv), které obsahují mono nebo disacharidy

    • lunruj napsal:

      Glukózový sirup je prostě cukr. Není to sice sacharóza, která se běžně používá jako sladidlo, ale sacharóza není nic jiného, než disacharid z glukózy a fruktózy, který se velice rychle štěpí na glukózu a fruktózu. Není důvod považovat glukózu za nějak podstatně rizikovější než běžný řepný/třtinový cukr. A plašení GMO je taky nesmysl.

    • karl napsal:

      Ale nestraš cukrovkou z tohoto piva, chytrolíne. To je dnes (bohuže) široce rozšířená a běžná „civilizační choroba“, ta II.typu navíc víceméně tzv. zděděná. Má ji řada dětí – a ty určitě nechodí do hospody, konkrétně na pivo Šerák …

  • Morize napsal:

    Zde také názor. Autor od vás přinejmenším opisuje… 😀
    https://www.youtube.com/watch?v=OJmLwrC9KSM

  • Jardas napsal:

    Mohu říci, že tohle pivo mě docela zklamalo. Každý má holt jiný chutě. Pivovar Holba přišel s novými etiketami a zde už ve složení nefiguruje kyselina askorbová, ale glukozový sirup. Posledně jmenovaný je pro mě kámen úrazu, protože dle mého názoru velmi negativně a dost ovlivňuje celkovou chuť piva. Pivo je pak velmi nedobré. Ochutnal jsem lahvovou verzi, nedělám si iluze, že točené bude jiné, když složení je stejné. Ochutnal jsem jak starší verzi s kys. askorbovou, tak nyní tu novou, kde již nefiguruje. No, rozdíl moc patrný není, alespoň v chuti. Myslím, že pivovar Holba je dobrý pivovar a je škoda, že pivo glukozovým sirupem takto kazí, zvlášť když na etiketě tvrdí, že jej vyrábí z nejlepších surovin a z tisícileté vody…Cena sice není nijak přemrštěná, ale snadno se za ní sehnat kvalitnější jedenáctka nebo výčepní pivo, vyráběné bez zbytečných přísad. Tyhle zlepšováky jako glukozový sirup by si Holba měla nechat pro marketové položky typu Ambrosius, kde na místě jsou, ale jejich vlajkové pivo by mělo být kvalitní, zvlášť když je to pivo z hor. Já už si jejich Šeráka nekoupím, radši si dám jejich Premium, které je chuťově jinde či jedenáctku klasickou….

  • Kuba napsal:

    Jako lahváč celkem pitelné, i když žádný zázrak. Proč do toho cpou glukózový sirup nechápu. Ochutlaj jsem točené pod komínem a ten lahváč je snad lepší, ale možná to bylo hospodou…

  • Petr napsal:

    Glukozovy sirup uz tam neni, uz je tam rovnou cukr…Napred tam byvalo, ze je to baleno v Zubru Prerov, ted uz tam najdete jen “ vyrobeno v CR „

    • Luckyy napsal:

      Je zajimave, ze uz složení nepisou ani na vicka od sudu….:-D tedy slozeni jsem na sudu nikde nenasel… Lahvove mi moc nechutna…. ale kdyz si doma clovek narazi tu 15L verzi s chlazenim od Linde… je to prostě božííííí pívo…:-) přece jenom je na tom človek skoro odkojen…:-D

  • MICHAL napsal:

    Musel sem si najít na internetu jestli je to mnou nebo tím pivem.. piju šerák v plechu a je to prostě humus.. málokdy se mi stane že mi pivo vyloženě nechutná, ale tohle je ten případ..
    Dostal jsem asi 120ks zdarma a už asi vím proč zdarma.. pošlu dál do světa tohle se nedá pít.

  • Sovinec napsal:

    Jako Šumperák proti němu nemůžu mít extra velké výhrady, neboť v Šumperském okrese je Hanušovický pivovar prostě stálice. Holba je zde všudypřítomná a začíná na ni drtivá většina zdejších (pokud to není Litovel :D). Neřekl bych sice, že první pivo je směrodatné pro chuť v pozdějších letech, ale jistý základ dá.
    V Šumperku sice poslední dobou příliš nepobývám, bohužel, bo je to nádherné město s pěknou přírodou v okolí, ale když přijedu, Holbu si už příliš často nedávám, prostě jsem začal preferovat jiný typ piv.

    Holba sice není nijaký gurmánský zážitek, avšak na celovečerní pití je zcela vyhovující.

    Plecháč ani lahváč jsem si nekoupil, na doma upřednostním jiný výběr. Ikdyž až zase přijedu, asi si ji znovu dám 🙂

  • Jméno napsal:

    Nový obal (lahve/přepravka) = horší chuť! Safra, další pivo, co přestávám kupovat.

  • Vojta napsal:

    Tak jsem dopil dve plechovky šeráka a něčím mi nesedí.
    Je to divně sladké až se mi zvedá žaludek.
    Neosvěžující, nepříjemné pivo…..možná jde o zvyk.
    Ale ted jsem otevřel plechovku Radegast 12 a úplně jiná „muzika“. Ta nepříjemná přeslazenost tu není….

    • Jméno napsal:

      Přesně tak. Kdysi ryze hořké pivo je dnes nasládlý patok, který se dá přirovnat (s nadsázkou) k Budvaru.
      Po dlouhé době jsem si jednu lahvičku koupil, ale zklamání, zklamání, zklamání. Škoda.

  • Jméno napsal:

    Dnes jsem byl v Kroměříži a dal jsem si jedno čepované a byl jsem příjemně překvapen , dost dobré pivo…

  • neštastný Retro napsal:

    šerák stojí poslední dobu za starou belu a to jsem na něm odkojen,to už nezachrání ani kluci od Švába,když dostanou takovej patok,prostě chutově daleko lepší je Litovelská jedenáctka …

  • Helmut napsal:

    Za mě dobrý. Složení již neodpovídá uvedenému v recenzi.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »