Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Braník světlý

Údaje o pivu

  • Název piva: Braník světlý
  • Pivovar: Pivovary Staropramen (skupina Molson Coors CE)
  • Země, město: Česká republika, Praha
  • Styl: světlé výčepní pivo
  • Alkohol: 4,1 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 3 měsíce
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

zlatá, bledá, pivo čiré

Pěna

bílá, řídká, bleskově zmizela

Vůně

mírně slad, trocha chmele, pasterace

Chuť, říz

Úvod vodovější, mírně sladový s lehkým přídavkem pasterační pachuti (není však rušivá). Chmelová hořkost velmi nenápadná a schovaná až na konci vjemu. K tomu ždibec obilí. Další doušky se odvíjejí dle stejného schématu. Tělo prázdnější, říz vyšší. Pitelnost vcelku dobrá. Ve složení mj. ječmen.

Další komentář

Typická průmyslová „desítka“ – v tomto případě i slušně pitelná a bez rušivých vlivů. Pokud nejste příliš náročný konzument, pak se dá pít klidně i ve větším množství.

Fotografie

branik 002

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (19 hlasů, průměrné hodnocení: 3,21 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , ,



Komentáře

  • Grindcore69 napsal:

    Pro mě jedno z nejodpornějších piv na trhu.

  • Pffft napsal:

    Beer flavoured water. Fuck you.

  • kremák napsal:

    Braník, kentus v každé lahvi. Bohužel je plno lidí co si tuhle břečku ještě vychvaluje.

  • lunruj napsal:

    Moro, Moro, to se zlepšili nebo jsi takto klesl? Protože naposledy, co jsem to pil, tak to sice bylo pitelné, ale na pět bodů určitě ne.

    • Moro napsal:

      Myslím, že se na svoje smysly mohu pořád spolehnout – a už jsem to také řešil s dalším z našich čtenářů e-mailem – tato soutěžní edice v sobě nemá maltózový sirup – pivo nebylo typicky staropramenovsky ulepené a hodnocení odpovídá. Klasická verze v sobě maltózový sirup má. Nicméně v lednici mám ještě Braník 11%, toš uvidíme 😉

      • Honza Machart napsal:

        Tak se mi ještě podařilo sehnat jednu z posledních lahví této soutěžní edice a je teda pravda, že se mi pivo zdálo trošičku lepší – ale zdůrazňuji, platí jen o této soutěžní edici, ne o běžněm Braníku. Tady bych těch 4,5 bodu i dal. (předtím jsem byl asi ovlivněn tím, že jsem testoval v jeden den běžného Braníka i toho soutěžního). Klasickému Braníku bych víc než 4 body jistě nedal. Pivo se mi zdálo velmi přesycené a v chuti mi přijde, jako bych pil Jar (stejný dojem má už někdo i na Atlasu piv), a o pěně radši ani nemluvím. Soutěžního Braníka bych si byl ochoten koupit v akci v Kauflandu za 5,70,- Kč, co ho tam nedávno u nás měli, tady cena asi odpovídá, ale jinak bych si pivo nekoupil, určitě ne. Taková zajímavost k budoucí recenzi Braník 11 přímo z webovek Braníku – tam se uvádí, že desítka a dvanáctka Braník obsahuje pouze chmelové produkty, kdežto jedenáctka Braník obsahuje i izomerizovaný chmelový extrakt (až půjdu nakoupit, kouknu, zda jej uvádí i na etiketě).

      • lunruj napsal:

        Díky za informace, chtělo by to tedy z odstupem času prověřit, jestli kvalita zůstane stejná.

  • kremák napsal:

    Dámy a pánové a to jsem měl možnost tento skvost ochutnat i v plastové podobě!!! Jen čistě náhodou na rybách, došlo mi pivo,hospody zavřené tak jsem to zkusil…..pane bože, málem jsem se pozvracel, to snad ani nelze nazvat pivem!!!!Jak to vůbec někdo může kupovat a pít!!!!!Lidi Jsou fakt prasata.

    • Grindcore69 napsal:

      Naprostý souhlas, bál jsem se to takhle natvrdo napsat, ale vidím, že nejsu sám s tímto názorem…..kamoš řekl že to je jak kdyby to snad dělali z řepy, tak tomu říkáme Řepák 😀

  • Roman P. napsal:

    Stale čekám kdy se ten propad kvality zastaví, ale jak vidno stále tam jsou podle výrobců tohoto „piva“ rezervy. Pivo naprostý hnus (hlavně ten v PET lahvi to je sraczka extra union). Bohužel lidi to stále kupujou – však to je taky co druhý týden v akci … Podle posledních studií je pivo s maltózovým sirupem skvělý k rozjezdu rakoviny v trávicím traktu tak hodně štěstí „šetřílci“

    • Pike napsal:

      Byl by nějaký odkaz na zmiňované studie? Děkuji.

      • Mojmír napsal:

        Maltózový sirup je výborné medium pro růst plísní, a to zejména ve střevech, kde jsou optimální podmínky. Povětšinou se maltózový sirup získává ze škrobu kukuřice (docela pravděpodobně geneticky upravené) plus připočtěte paradox zvaný gluten. Studie nepotvrzují nic co by průměrně vzdělaný člověk nevěděl. Jestli chce někdo zhruba 100-násobně zvýšit svou šanci v loterii tak ať pokračuje 🙂

        • Pike napsal:

          Děkuji. Možná bude problém v tom, že nejsem průměrně vzdělaný člověk, ale doktor medicíny a jednu dobu jsem se profesně zabýval hodnocením zdravotních rizik z chemických látek v životním prostředí. Proto jsem zvyklý nevěřit automaticky dnes módním hoaxům o strašlivé škodlivosti kde čeho, a chci si každou informaci ověřit.
          – Maltózový sirup jako médium pro růst plísní ve střevech? Skutečně? Maltóza je disacharid a jako takový se vstřebává hned na začátku střevního traktu. Plísně potřebují k růstu kyslík – kde by ho ve střevech braly? Dále – jaký je v tomto rozdíl mezí maltózou ze sirupu a maltózou ze sladu? Není potom rakovinotvorné každé pivo? Nemluvě už o tom, že v hotovém pivu prakticky žádná maltóza není.
          – GMO – nejsem jejich zastáncem, ale tvrzení, že každá GMO je automaticky škodlivá, je opravdu hodně mimo realitu.
          – Gluten? V kukuřici? Aha… Nejsem celiak, takže se glutenu nijak nevyhýbám, ale kdybych tak musel činit, víc bych se bál klasického piva z ječmene.

          Tedy děkuji, myslel jsem si, že se dozvím něco nového, zajímavého a racionálně podloženého. Nestalo se.

          Aby nedošlo k mýlce – netvrdím, že maltózový sirup v pivu je super. Jen se snažím k podobným „zaručeným“ zprávám o škodlivosti všeho možného přistupovat racionálně – což obvykle více než 90 % z nich spolehlivě odfiltruje.
          Mimochodem, úplně nejhorší škodlivina je dihydrogenoxid, přitom nám ho ti lumpové cpou ze všech stran. Schválně si o něm zkuste něco zjistit…

        • Pike napsal:

          A když už jsem se tak trochu rozohnil, neodpustím si jednu obecnější úvahu: Víte, co mi na tom vadí nejvíc? Ne to, že někdo šíří falešnou informaci, aniž by si ji nejprve ověřil. Ale to, že když si běžný, vcelku uvážlivý a kriticky smýšlející člověk, leč do problému nezasvěcený, přečte naše dva příspěvky, pravděpodobně smířlivě usoudí, že „pravda bude někde uprostřed“. Takže se „pravdou“ stane poloviční lež. A ta poloviční lež se dalším šířením etabluje, takže se nakonec stane uznávaným názorovým niveau pro značnou část populace.
          Holt žijeme v post-truth době, kdy každý může mít na cokoliv svůj názor. Což by bylo v pořádku, kdyby se nezapomínalo, že názory nejsou totéž co fakta.

  • Pivní chlapec napsal:

    Dneska sem koupil Branik a ve slozeni chybi maltozovy sirup !!! Nahoda po tech komentarich tady ??? Pivo ale chutná naprosto stejně tak jestli nás jen kluci ze Staropramenu netahají za nos …

  • Vladimír 518 napsal:

    Braník je přesně ukázkou tzv. europiva, které bylo jeho výrobcem naprosto degradováno z původní kvality. A tak dobrý pivko to bývalo.

    https://www.youtube.com/watch?v=xCL3yoySdPg

  • Pražoň napsal:

    Tak to vypadá, že nám zmizel maltózový sirup – už není uveden ve složení(a nebo to maskují za něco jiného ve složení – nevím). Na druhou stranu se nám ve složení objevuje chmelový izoextrakt což je Tetrahop (alespoň na Bráník 11 co právě piju je uveden). Z bláta do louže

  • lukas napsal:

    Izoextrakt je jen v 11%, mají ho uvedený i na webovkách a je tam už poměrně dlouhou dobu. Dlouho jsem se teď po Braníku nedíval, takže až budu mít příležitost, kouknu se. Pouze je pravda, že asi všechny ty soutěžní edice o klobásy a jiné byly bez maltozového sirupu. Tyhle soutěže bývaly na jaře, takže pokud máte soutěžní verzi Braníka, je pochopitelné, že tam maltozový sirup není. Stejně jako nebyl ani v Retro edici teď v dubnu uvařené pro Lidl. Pokud opravdu není maltozový sirup uváděn na běžné produkci, pak je to krok k lepšímu.

    • Gaius Julius Caesar napsal:

      Já nostalgicky vzpomínám na Braník ze starého pivovaru Braník. To bylo něco. A navíc se mi moc líbily ty krásné viněty s logem od samotného Mikoláše Alše. Holt je to stejný případ jako Louny. Lounský pivovar taky rozhodl Heineken zavřít a výrobu lounského piva převést do Krušovického pivovaru. A z vynikajícího piva, hlavně 12°, jsou patoky, které pomalu nikdo nekupuje. Zaprodání zahraničním molochům zničilo hodně potravinářských firem mezi které se řadí i pivovary. Můžu jmenovat další dva pivovary. Pivovar Děčín a pivovar Karlovy Vary. Z obou mám schované ještě i tácky a viněty z lahví. Jestlipak si taky někdo vzpomene tady z diskutujících na děčínskou Kotvu 10°, Kapitána 11°, Admirála 12° a Kormorána černou 12° a z karlovarského na Karla 11° a Dukát 12°? To byly nektary, to už se nevrátí.

      • kremák napsal:

        V Karlových Varech se zase od roku 2012 pivo vaří pod názvem Karel IV., ale ještě jsem neměl možnost ho ochutnat. Co vím, vaří asi 5 druhů piv. Co se týče Děčínského Kapitána, tak cca před třemi lety se také začal zase vařit v areálu bývalého pivovaru, samozřejmě to s tím starým asi nemá nic společného. Nedávno jsem pátral o nějakých podrobnostech, ale na stránkách „obchodního centra pivovar Děčín“ je všechno možné, ale o pivovaru ani zmínka. Tak nevím, jestli to ještě funguje.

        • Gaius Julius Caesar napsal:

          Ve Varech to je minipivovar, takže to chce si zajet přímo tam a to už se prodraží. O Kapitánovi jsem nevěděl, že se vařil, nebo snad ještě vaří. Děčínským akorát slouží silně ku cti to, že pivovar nezbourali a využili na jiný účel. U nás v Chomutově ho naše mafie v čele tehdy ještě s Alexandrem Novákrm nechala zbourat a teď tam místo něj je krabice Kauflandu. Přitom to byla opravdu nádherná dominanta města ve stylu industriální secese. http://www.fabriky.cz/2011_pivovar_chomutov/index.htm

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »