Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Ubývá desítek?

Vše začalo recenzí na Velický Single Hop Saaz, kdy nejprve takto zareagoval náš čtenář (a můj kamarád) Jirka B. Škaroupka:“ Ubývá dobrých desítek, protože pijani nad nimi ohrnují nos. Pomalu, abych se styděl si dát tu desítku, protože jedenáctka je přeci lepší. A co teprve dvanáctka. Ale pijte to celý den, třeba na stavbě.“ Jako další zareagoval čtenář Zbyněk Nový, se kterým jsem si jedno celé dopoledne vyměňoval e-maily a řešili jsme nejen desítky a absenci těch dobrých na trhu, ale i jejich chmelení a sypání sladů. Jak to tedy s desítkami a jejich údajným ubýváním je?

V době, kdy desítky opravdu byly desítkami a kdy pořádná desítka i s označením stupňů byla prakticky v každé hospodě, se tyto dělily na dobré a špatné. Po pádu režimu jsme o ně přišli a zbyla nám jen výčepní piva. Velcí hráči na trhu začali chytračit, stupňovitosti přestali uvádět a novou jednotku % EPM prostě ignorovali. Důvod je zřejmý – nebyla povinnost tento údaj uvádět na etiketě a vlastně také ani nebyl důvod s tímto údajem „zatěžovat“ pijáky. Zákon nařizoval (mj.) kategorii výčepní pivo a to musí stačit. Nicméně označení desítka toto období přežila a její používání taktéž ve slangu pijáků i hostinských.

Cyklistická idylka (foto Jack Pospecom Hurry)

Cyklistická idylka (foto Jack Pospecom Hurry)

I když … Přežila … Leč notně zdevastována. Důvod je zřejmý – kategorie výčepní pivo je hojně široká a výše zmiňovaní nadnárodní giganti naši poctivou desítku prostě šidili. A to pořádně, a takřka na všem. Na stupňovitosti (pardon na % EPM), surovinách, výrobních postupech. Desítka sice nadále okupovala výčepní kohouty pivnic a restaurací, ale také nutno dodat, že hojně zaplavila regály všech těch super a hyper marketů, dostala se do PET lahví, ale nebylo to jaksi ono. Často byla dosti prokvašená, vodová a jak zní parafráze na citaci Jiřího v úvodu – člověk se tehdy pomalu i styděl si takovou desítku dát.

Dobová účtenka – pořád stupně (foto vemnr)

Následně se doba mírně změnila, i velcí hráči si pomalu začali uvědomovat, že mírně řečeno – šlápli vedle, že českého pijáka sice možná předělají, ale jen velmi zvolna a pomalu. I tu se započaly hrdé návraty k desítce, co byla jako tenkját. Stručně řečeno – takové desítky už opravdu nejsou to, co tenkrát a také musím dodat, že ona degradace je pravděpodobně větší, než si vůbec umíme připustit. Navíc, nové pivovary různé velikosti nám sice rostou jako houby po dešti, ale kolik z nich chce a umí opravdu dobrou poctivou desítku?

(foto vemnr)

A jak jste no tom vy? Vezete se na aktuálním trendu ejlů, IPL, dalších speciálů, pijete pořádnou dvanáctku – nebo je poctivá desítka pro vás pořád nej?

 



Komentáře

  • Horstokvas napsal:

    S desítkami je to těžké. Může být sebelepší, ale stejně vždy bude již dopředu odsouzena k čemusi vodovému.

    • Kuba napsal:

      S tím nesouhlasím, znám pár tělnatých desítek, které převyšují spoustu dvanáctek…

      • Horstokvas napsal:

        Tady není s čím nesouhlasit. To bylo konstatování veřejného mínění, které se nemusí slučovat s realitou. Mluvím z vlastní zkušenosti, taky jsem nabízel velmi slušnou desítku a prostě ten postoj k „vodovému“ pivu byl značný. Na desítku se zkrátka momentálně nahlíží přes prsty, byť může být vynikající s absencí vodovosti.

      • ka-spel napsal:

        To znám jen jednu a to Kout.

  • holofaust napsal:

    Doby dobré desítky jsou nenávratně pryč, stalo se z ní „pivo pro plebs“, kterej zajímá jenom cena, frikulíní pijou IPY a EJLY a než by se lidi tahali za dobrým pivem do hospody, radši si doma otevřou plastovej kanystr splašků s maltózovým sirupem. „Desítka“ je totiž „základ“, a tak jak fábie v „základu“ nemá centrál, posilovač a vepředu má švihadla, i tyhle „desítky“ jsou prostě co nejvíc vykradený, protože pokud napálíme cenu, zákazník to neakceptuje. A takhle se vydělává pánové

  • Luboš napsal:

    Právě jsem si v pivotéce dal ze sudu Antoš Slánský Rarach 10° a je to lahoda.Dovedu si s ní představit hezký zbytek večera 🙂

  • Kuba napsal:

    Dobrý desítky jsou, není jich moc, ale ani nijak žalostně málo. Asi jsem teda frikulín, protože vyhledávám APA, IPA, IPL, BIPA, stouty, speciály a tak všelijak podobně, ale když je venku 30° ve stínu, tak si rád dám dobrou desítku, slabší pšenici, klidně 8° APA…

    Všechno má své místo pod sluncem, ne?

    A nejednou se mi stalo, že desítka byla nejlepší položkou ve výběru. Je to v pohodě 😉

  • lukáš napsal:

    Myslím, že desítek neubývá, jen je pravda, že mi přijde, že u některých došlo oproti dřívějšku ke zvýšení obsahu alkoholu, a dále tedy ale souhlasím, že kvalita šla mnohdy dolů, dobrá desítka se sice dá stále sehnat, ale z těch největších pivovarů mi přijde fajn desítka jenom od Budvaru, a z pivovarů Lobkowicz (např. Platan, Fojt, Šenkovní – otázka,zda se kvalita udrží). U menších pivovarů bávají desítky až na nějaké výjimky celkem v pohodě.
    Jediné, co určitě ubylo, jsou ta nižší stupňová piva – „devítky“ a „osmičky“, přitom právě třeba na stavbu mi tato piva přijdou ideální, protože i ty desítky mi některé přišly dosti silné, ale pokud v tomto segmentu opomenu výčepního Pardála (3,8% alkoholu), a občas nějaké pivo z menšího pivovaru, tak tu máme v nabídce pouze tzv. marketové produkty od Holby nebo Nymburka či Pivovarů Lobkowicz, totiž Ambrosius Special, Lahváč, Grešlák, Staročech,Deep, což jsou ale piva, která se fakt pít příliš nedají, a ještě nesmím zapomenout na Primus s Klasikem a Sládkova Měšťana, kde jde v podstatě o to samé a raději si dám vodu….

    • Jméno napsal:

      Věšína velkých pivovarů vyrábí takzvanou desítku ze stejného tanku jak dvanáctku jen přidá víc vody.Víc alkoholu je z důvodu delší trvanlivosti a také díky naší legislativě která daní nikoli alkohol ale obsah extraktu původní mladiny.
      Klasik,Primus ap.není desítka ale paskvil vyráběný infuzí.

    • PanVrchni napsal:

      Na většinu ještě nedávno dobrých desítek z pivovarů Lobkowicz už bych nesázel, ale pár dobrých a dostupných jmen je pořád ve hře: Bernard, Kout, Polička, Chotěboř (či Zemská 10), Konrád (trochu vodová, ale velmi čistá a pitelná).
      Ad Lobkowicz, ti měli skvělé desítky, např. Uherský Brod (Perun), Klášter, Chlumecká 10, Rychtář, dost slušné i Šenkovní, ale všechny, které jsem v posledních týdnech a měsících přechutnal, byly jen stínem své bývalé slávy. Honba za prachy je holt univerzálním motivem bez ohledu na barvu vlajky.

      • Kuba napsal:

        S těmu Lobkowiczi to nerad slyším, dobré bylo ještě Sklepní z ČH.
        _
        Ad Kout – na jejich desítku jsem úplně zapomněl a přitom je to supr pivo za velmi příjemné peníze, který pravidelně beru na nejrůznější akce… 🙂

        • PanVrchni napsal:

          Tak Sklepní z Černé Hory jsem nedávno znovu měl a zaplaťpánbu byla zcela v pořádku.
          Je to zvláštní, jak některé jejich položky šly úplně do háje (Klášter, Rychtář), zatímco jiné si drží kvalitu neměnnou.

          • ka-spel napsal:

            Je to fakt. Takový Klášter 11 a Rychtář 12 jsem měl rád, ale to bylo tak před 4 lety. Teď mě to vůbec nejede a z té „nabídky“ Kauflandu skončím nejčastěji u Regentu. Nic mimo masovky zde nenabízí. Jinak podstatně lepší výběr má Globus Olomouc (Chotěboř, Rohozec i regionální minipivovary (ale za dost přepálené ceny).

  • Pike napsal:

    Říkám si, jestli se desítka tak trochu nestala obětí své vlastní někdejší popularity. Pročež je vnímána jako běžné, základní pivo a výrobci nevidí důvod jí věnovat zvýšenou pozornost. Velkoproducenti se raději soustředí na zmiňované překvašené marketové osmičky, protože dobře vědí, že jejich průměrného zákazníka zajímají hlavně tři věci: cena, cena a zase cena.
    A minipivovarům se zase v sortimentu lépe vyjímají nejrůznější speciály. Nemyslím, že by to byl (jen) frikulínismus – naopak, za sebe hodnotím nanejvýš pozitivně, že tuzemská pivní scéna konečně překročila svůj stín a přestala si lhát do vlastní kapsy známou mantrou, že české pivo je nejlepší a jediné správné na světě. A že v pestré paletě pivních stylů je z čeho vybírat a každý si může najít to svoje.
    Ale zpět k desítce: Jsem mírným optimistou; věřím, že jak se budou postupně nasycovat ostatní segmenty pivního trhu, tak i v dobré desítce začne čím dál víc výrobců vidět příslušný potenciál.

  • PanVrchni napsal:

    Velmi dobrá a potřebná úvaha. Pro mě je dobrá desítka pořád NEJ na celovečerní pohodové pití. Tedy stručně řečeno –
    1) měla by být dostatečně zajímavá i pitelná, aby člověka celý večer neomrzela
    2) neměla by mít příliš vysoký obsah alkoholu, aby člověk vydržel celý večer (či zvolenou část noci) „v provozu“
    3) měla by být za rozumný peníz
    Jsem si jistý, že rovnici o tří výše zmíněných známých lze celkem bez potíží vyřešit, pokud ono „X“ v rovnici, tj. zisk, není nastaveno na brutální čísla jako 60%.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

  • Kuba u Konrad K17: Fajn speciál. Podařilo se mi v Bille…
  • PanVrchni u Master IPA: To je ale náhoda, úplně stejná myšlenka…
  • kremák u Bohemia Regent Premium: Tak po pěti měsících jsem opět…
  • Moro u Master IPA: Já bych se také nezlobil, příjemné…
  • Moro u Sedmý schod: Myslím Filipe, že při svých pivních…
  • kovi u Master IPA: S recenzí i bodovým hodnocením souhlasím…
  • Filip Jc u Sedmý schod: z www: Pro jeho osobitou chuť i vůni…
  • kremák u Chotěboř Prémium: Měl jsem ten stejný pocit, tento víkend…
  • Moro u A. Le Coq IPA: Pokud je pro většinu lidí hlavním…
  • Petrsvetr u A. Le Coq IPA: Pivo si kupuji v Globusu , na rozdíl…
další komentáře »