Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Hubertus IPA

Údaje o pivu

  • Název piva: Hubertus IPA
  • Pivovar: Pivovar Hubertus, a.s.
  • Země, město: Česká Republika, Kácov
  • Styl: IPA
  • Alkohol: 5,6 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 2 měsíce
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

měděná, pivo čiré

Pěna

světlá okrová barva, nízká a středně hustá, rychle opadne na stabilní povlak

Vůně

sladká, sladké ovoce, pomeranč, grep

Chuť, říz

Hned z kraje nastupuje sladká ovocná chuť. Po nedlouhé chvilce se přidává hořkost. Ta je nejprve velmi mírná a jemná a pomalu nabírá na síle. Hořkost nedosáhne takové meze, jakou bych čekal, a není příliš dominantní. Zůstane na příjemné a vyvážené úrovni. Ke konci doušku je opět cítit sladká ovocná chuť. Slabá hořkost zůstane v ústech ještě dlouho po napití. Plnost průměrná. Říz odpovídající. Pitelnost velmi dobrá.

Další komentář

Ve složení mj. pšeničné slady a upravený chmel. Sladká chuť piva působí po svěžím sladkém ovoci – sladké citrusové plody a sladké tropické ovoce, atd. Na druhou stranu to pěkně vyvažuje sice na IPA slabší, zato jemná a příjemná hořkost. Pivo je nepasterované.

Fotografie

Recenze Hubertus IPA

Hubertus IPA

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (5 hlasů, průměrné hodnocení: 6,40 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • Kuba napsal:

    Jak moc košer jsou pšeničné slady v IPA? Je to v rámci stylu ok nebo se jedná jen o snížování nákladů?

    • Moro napsal:

      Dle mě to rozhodně není košér = položka, kterou by v originále používali. Pšenice má několik „funkcí“ – zvyšuje např. pěnivost piva (což by u stylu IPA jaksi významu postrádalo) a také umí eliminovat lihovatost piva – ale mé znalosti mají k dokonalosti daleko.

      • Pike napsal:

        Dovolím si oponovat – pšenici dávají do IPA a APA i sami Američané a týká se to i některých ikonických piv, mrknu do své databáze pro příklady. Jedná se o nějakých 5 – 10 % sypání. Jako důvod se udává právě pěnivost a snad zakulacení chuti. Cena za tím nebude, pšeničný slad není levnější než ječný.

        • Pike napsal:

          Doplnění – z deseti amerických TOP IPA, u kterých mám zapsané podrobné složení, obsahuje pšeničný slad jedna – Citra Double IPA od Kern River. Ale daly by se dohledat další příklady. Určitě to není pravidelná složka, ale ani úplná výjimka.

        • Moro napsal:

          Moje odpověď se týkala klasické ostrovní/britské IPA, kde se na pšenici moc nehraje = pšenice se nepoužívá. Nepíši, že ji NIKDO nepoužívá. AIPA je na tom trochu jinak.

          • Pike napsal:

            OK, ale myslím, že je to lépe takto upřesnit, aby se zbytečně nešířila dogmata typu „pšenice v jakékoliv IPA je smrtelný hřích“. Nehledě na to, že pod pojmem IPA bez bližší specifikace si asi dnes víc lidí představí AIPA než EIPA.

            • Moro napsal:

              Ale no tak 😉 V takovém duchu se tu nikdy nepsalo.

              • Pike napsal:

                To netvrdím, jen mi přišlo, že původní informace „pšeničné slady v IPA rozhodně nejsou košer“ je nepřesná a pro neznalého by mohla být zavádějící.

                • Moro napsal:

                  Ale no tak – nikdy jsem nepsal tak, aby moje slova byla brána absolutně – nejsme zde v koutku lingvistiky přece. Takže – IPA je britský styl a tam není pšenice košér. Znalí to vědí a těm druhým je to u zadele – nebo se pletu? Takže o zavádění informací bych vůbec nehovořil/nepsal.

                  • Pike napsal:

                    Já jsem nechtěl vypadat jako prudič, vyvolávat flame ani si tu honit triko. Pokud jsem to nějak přepískl, omlouvám se.
                    Na druhou stranu, nemyslím si, že by se čtenáři dělili jen na znalce a ignoranty. PR pokládám za jeden z nejkvalitnějších zdrojů vědomostí o pivu v češtině (to nepíši proto, abych si udělal lepší oko) a spousta lidí, které pivo zajímá a jsou v různém stádiu pokročilosti, si sem chodí pro informace, které logicky mají za bernou minci.
                    Tedy: IPA je původně britský styl, ale to snad neznamená, že American IPA není IPA. Dokonce ani není přímým potomkem English IPA. A jak už jsem psal výše, většina lidí si pod pojmem IPA asi dnes představí spíše AIPA. Kdybych chtěl být opravdu pedant, mohl bych napsat, že podle nových guidlines BJCP máme i regulérní styl White IPA, pro který je pšenice definující složkou.
                    Pokud bych to tedy směl shrnout: Do EIPA pšenice nepatří, do AIPA se někdy dává – není_to zdaleka pravidlem, ale není to ani výjimka, ani prohřešek proti čistotě stylu. Mohlo by to tak být?

                    • Moro napsal:

                      Naprosto v poklidu – věcné diskuse o pivu jsou přece žádoucí 🙂 = vše je naprosto OK a slovo prudič nebo jiné synonymum. Za pochvalu na adresu našeho webu děkuji.
                      A odpověď na poslední otázku zní ANO + k příspěvku uživatele Vlad – je pravdou, že se po světě i napříč pivními styly používají sladové cukry, chmelové extrakty či isoextrakt, ale opravdu je to vždy jen za účelem vylepšení piva? Jak to myslím – pokud se v pivovaru něco pokazí, pak je třeba respektovat, že nechtějí vylít várku a snaží se ji zachránit. Ale opravdu potřebujeme např. extrakty/isoextrakt v pivu a o čem to je, když ne o úsporách?

                    • Pike napsal:

                      Skvělé, jsem rád, že jsme dospěli ke shodě. S dovolením tedy budu ve věcné diskusi pokračovat. 😉
                      Myslím, že Vladův příspěvek je docela trefný. Samozřejmě, že dextróza nebo chmelový extrakt neznamenají vždy snahu o lepśí pivo, spíše naopak, ale ne vždy musí představovat čiré zlo, někdy je jejich užití racionální a má svůj význam.
                      S dextrózou a jednoduchými cukry obecně je to celkem jasné – slouží k dosažení vyššího prokvašení a tedy k odlehčení těla a vyšší suchosti. Zrovna u silnějších AIPA (resp. DIPA) se používají běžně, o belgických pivech nemluvě.
                      Chmelový extrakt je kontroverznější téma, ale i ten (ne však izoextrakt!) některé americké pivovary u AIPA používají místo časných přídavků chmele na hořkost. Samozřejmě je pak doplněn klasickým pozdním a studeným chmelením na aroma. Smyslem je dosažení vyšší konzistentnosti várek a asi i technologické důvody – skladování chmele, ztráty ve chmelovém mlátě. Slovy klasika – můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat. A třeba takový Pliny the Elder kvůli tomu nepřestane být jedním z nejlépe hodnocených AIPA/DIPA.

        • Kuba napsal:

          Já si právě uvědomuju, že jsem pšenici na některých ipa už zaznamenal. Bohužel si nevybavuju na kterých, ale mám pocit, že to byly kousky, který mě zrovna dvakrát neoslovily. Ale fakt už nevím… 🙁

  • vlad napsal:

    A co takto chmelove produkty alebo dextroza v IPA ci PA? Mnohi ktori tu obcas kritizuju velke pivovary kvoli pouzivaniu tychto produktov by boli prekvapeni ze ich pouzivanie je celkom bezne medzi top craft pivovarmi v USA alebo aj UK. Samozrejme, tu dovody nie su aby usetrili ale aby vylepsili pivo

  • Tomas Dobrota napsal:

    Pred desitkami let,na poli krome ječmene byla i pšenice,ktera v malem mnozstvi nejak prezila z predešle urody,nebot na poli vzdycky nejak zustalo par seminek na sladovne to neumeli 100% vycistit,tak historicky byla v Pilsner pivu.

  • lunruj napsal:

    Jemnější, ale pro mě velmi příjemná IPA. Taková IPA přístupnější pro mainstreamové české pivaře. Případně něco, čeho může člověk vypít trochu více. Dobře vyvážené pivo. I když hardcore IPAře asi zklame.

  • Pavel napsal:

    hovna a prdy

  • Pavel napsal:

    Promiňte.
    Tohle má být hodnocení piva a ne umělecká díla v psaní textu. Řada textů je strojených a jedná se spíše o prezentaci autora samotného než hodnocení piva. Mohl bych si pod tím představit zrovna tak popis hudby nebo čehokoliv, prostý unifikovaný slovosled. Kdo chce psát eseje nechť se přihlásí do avantardního kroužku. Všem věrným ochutnavačům piva přeji hezký večer. 2017.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »