Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Beskydské hořké IPA

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

hnědě zlatá, pivo takřka čiré

Pěna

bílá, jemná, opadla na cca 1/2 cm a držela

Vůně

tropické plody, grepová kůra, grepy

Chuť, říz

Nástup hojně ovocný, lehce nasládle karamelový se slušnou a lehce zemitou hořkostí grepů. Pivo je tělnatější a lehce nasládlé – což rozhodně neubírá na pitelnosti, která je opravdu velmi dobrá. Při dalších doušcích ovocná složka přece jen ustupuje agresivní hořkosti chmelů. Dojezd delší, ovocný s dlouhým dojezdem hořkosti. Nasycenost střední.

Další komentář

Beskydský pivovárek nabízí velmi slušný standard – občas mám však problém jednotlivé položky (myšleno stejného pivního stylu) od sebe odlišit.

Fotografie

beskyd 004

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (8 hlasů, průměrné hodnocení: 7,75 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Zalesak napsal:

    „Ostravice beskydské hořké svrchně kvašený speciál: Docela dobrý, při prvním napití silná až nepříjemná hořkost, zhruba v půli sklenice se stává krásně pitelným.“ Tohle byl můj první zápisek o tomhle pivu. Bylo to na Vykulení 2013. Od té doby jsem mnoho vypil a mnohé poznal. Ale k tomuhle se vracím stále rád.

  • zdenek napsal:

    Přesně, na Ostravici vaří ročně snad patnáct „druhů“ IPA, ovšem rozdíly jsou minimální.. skoro bych je podezříval z jakéhosi ochutnávacího marketingu, kdy se tam lidi z měst sjížděj na kole pokaždé na něco nového. To však samozřejmě neubírá na kvalitě, jakou mají nespornou!

  • marosk napsal:

    Aha,Beskydské sladké má recenziu 🙂 Ale bez srandy,väčšina vrchne kvasených pív z Beskydského pivovárku je sladovejšia ako mnohé české ležiaky,je to tak v poriadku? Niekto znalý veci by mohol odpovedať.

    • Moro napsal:

      Není. A ještě mi někteří spílají, že jim nedávám vyšší známky.

      • lunruj napsal:

        Z pohledu chuťového nebo z pohledu příslušnosti k deklarovanému stylu?

        • Moro napsal:

          Samozřejmě z hlediska pivního stylu – povětšinou to chutná všem, ale ne všichni rádi čtou nižší známky.

          • Tomas Dobrota napsal:

            .A jak by mel vypadat jen origoš styl IPA ?.Když jsem si pred 20 lety koupil Encyklopedii piva od Michaela Jacksona,tak se ten rodily angličan v sekci o Velke Britanii,zminuje o pivu IPA jen dost okrajove,bez podrobnejsiho popisu chuti a chmelu,vic vyzdvihuje Mild Ale a English Bitter. Problem je ,ze mnoho lidi nezaznamena ty nuance a rozdily,v techlech pivech a chtej extra chmel,tak vsichni jdou cestou o chmelme to co to jde;)

          • Tomas Dobrota napsal:

            Když jsemsi pred 20 lety koupil Encyklopedii piva od Michaela Jacksona,rodileho Brita, tak o IPAch se v sekci Velka Britanie, zminuje jen okrajove,bez detailniho popisu. Zato vyzdvihuje Mild Ale,English Bitter Special. Tak kdo vi, co presne varili pro Britske vojaky do jejich kolonii,pochybuji ze by tam davali ty ovocne chmely jak se ted praskaj, spis to nachmelili Aglickymi hopsy a bylo. Takyže ze zaatku to mohlo být i sladší a sladovejší,a až to doputovalo na misto po x mesich tak to mohlo byt dry bitter 🙂

            • Pike napsal:

              On je rozdíl mezi English IPA a American IPA. A taky mezi dnešní IPA a tou vařenou před 200 lety.
              Ale nejde jen o autenticitu. IPA (americká ještě více než anglická) má být suchá a spíš s lehčím tělem, aby naplno vynikl chmel. Vařit hutnou sladovou IPA je stejné jako podávat pstruha se zelím a špekovým knedlíkem.

              • Horstokvas napsal:

                Zajímavé, že to bývá Ostravici tak houfně vyčítáno, zatímco u Waldových cukrkandlů praskají štencle. 😀

                • Kuba napsal:

                  Aniž bych se tu chtěl bůhvíjak zastávat Matušky, tak sladová složka v Matuškovic hutnějších kouscích nemá ten ležákovatý charakter jako u Beskyd.
                  _
                  Nehledě k tomu, že Matuška – na rozdíl od Ostravice – vyrábí opravdu různé ejly. Zrovna včera jsem měl možnost přímo porovnat Raptora (čož je hutnější záležitost) a poté jejich Winter Ale, který je dokonce o stupeň silnější (16°) a při tom byl v těle vyloženě lehoučký a nebezpečně pitelný. Skoro až nepatřičný byl docela silný říz, který ale napomáhal výborné pitelnosti. Nic podobného jsem z Ostravice nezaznamenal…

                • Pike napsal:

                  On to není jen problém Ostravice, spíše bohužel typický nešvar českých minipivovarských pokusů o styl IPA. I když naštěstí je čím dál tím víc z čeho vybírat.
                  Co se Matušky týká, zamýšlel jsem se nad tím nejednou. Vlastně to dělá špatně, ale z nějakého důvodu jsou výsledkem dobrá, ačkoliv neortodoxní piva. Asi proto, že jsou opravdu spíš jen sladká, než že by měla výrazný sladový charakter.

  • Kuba napsal:

    Beskydské Hořké je pro mě docela osudová záležitost, jelikož to byla jedna z prvních masověji dostupných IPA, které se v Brně daly sehnat – jak točené, tak petkové. Byla to doba, kdy se svrchně kvašená piva teprve začínala nesměle prosazovat a já byl na počátku rozšiřování svých pivních obzorů.
    _
    Tehdy jsem toto pivo hodnotil opravdu velmi vysoko a zhusta ho vyhledával. Doba pokročila a nadšený rozšiřovatel pivních obzorů poznal, že jsou i (mnohem) lepší IPA a že beskydská produkce je spíše typickým zástupcem ne úplně šťastného jevu, který jsem si interně pojmenoval jako ČePA. Čepovitost piv z Ostravice zvláště vystoupí právě u těch různých variant, kde mohutnou ležákovatou sladovitost nepřebije výrazné chmelení.
    _
    Dnes se Beskydskému Hořkému a jeho derivátům snažím spíše vyhýbat (pokud je k dostání něco lepšího). Pivovaru jako takovému fandím, ale chtělo by se to posunout dál, protože doba, kdy nebylo srovnání už prostě minula…

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

  • Kuba u Konrad K17: Fajn speciál. Podařilo se mi v Bille…
  • PanVrchni u Master IPA: To je ale náhoda, úplně stejná myšlenka…
  • kremák u Bohemia Regent Premium: Tak po pěti měsících jsem opět…
  • Moro u Master IPA: Já bych se také nezlobil, příjemné…
  • Moro u Sedmý schod: Myslím Filipe, že při svých pivních…
  • kovi u Master IPA: S recenzí i bodovým hodnocením souhlasím…
  • Filip Jc u Sedmý schod: z www: Pro jeho osobitou chuť i vůni…
  • kremák u Chotěboř Prémium: Měl jsem ten stejný pocit, tento víkend…
  • Moro u A. Le Coq IPA: Pokud je pro většinu lidí hlavním…
  • Petrsvetr u A. Le Coq IPA: Pivo si kupuji v Globusu , na rozdíl…
další komentáře »