Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Bernard Sváteční ležák

Údaje o pivu

  • Název piva: Bernard sváteční ležák s jemnými kvasnicemi
  • Pivovar: Rodinný pivovar Bernard a.s.
  • Země, město: Česká republika, Humpolec
  • Styl: český světlý ležák
  • Alkohol: 5,0 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 5 měsíců
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

zlatá, pivo čiré

Pěna

vysoká, řídká s velkými bublinami, velmi rychle opadla

Vůně

chmelová a slabě sladová

Chuť, říz

Nástup chutí chmelově hořký, chuť sladu doslova přebita touto hořkostí. Hořkost je vyšší a mírně ulpívající, není to rušivé, ale nehodí se to do tak exkluzivního piva. Říz piva spíše vyšší. Přes veškerou mojí snahu jsem prostě v láhvi nenalezl ony jemné kvasnice ani v minimálním množství a věřte mi, že jsem hledal opravdu pořádně (asi nějaká technologická chybička). Žádná deklarovaná vůně kvasnic se tedy nekonala. Ve složení přítomen chmelový extrakt. Toto pivo je pro mě velkým zklamáním – rád jsem jej vyhledával a kupoval a dle výpisu ve svém rejstříku to vždy bylo pro nějaké významné příležitosti a většinou jsem měl v poznámce u piva napsáno: „Hutné, husté pivo, které doslova vrže mezi zuby, tak je plné.“ Dnes, dle mého soudu, jen mírně nadprůměrný ležák.

Další komentář

Pivovar Bernard – vlastní cestou, majiteli pivovaru jsou Duvel Moortgat NV, Stanislav Bernard a Josef Vávra. Patřím k obdivovatelům práce pana Bernarda, protože jde opravdu vlastní cestou přesně tak, jak má uvedené v sloganu svého pivovaru. Má osobitý styl propagace svého pivovaru a to je jen dobře. Vymýšlí nové formy propagace a vyplňuje na trhu místa, která jsou prázdná. Uvedl na trh nealkoholická piva a sladové nápoje řady Bernard s čistou hlavou. Ve městech, kde byly a zanikly pivovary nebo kde „vnímal“ potřebu místního piva, uvedl na trh jedenáctistupňová piva pro místní patrioty (Opavská jedenáctka, dále Břeclavská, Jindřichohradecká, Karlovarská, Třebíčská, Teplická, Valašskomeziříčská, Prostějovská) a pro město sídla pivovaru samozřejmě Humpolecká jedenáctka. Bohužel – na webové prezentaci pivovaru se o tom nedočtete – dle zprávy přímo z pivovaru je důvod jednoduchý – na firemních stránkách jsou uváděna pouze celorepubliková piva.

Ke konci 90. let minulého století dokonce pivovar uvedl na trh pivo s názvem Éčko. Pivo bylo určeno pro mladou generaci a mělo být nabízeno v klubech a na diskotékách – bylo ochuceno přídavkem bourbonu, mělo odtrhávací uzávěr a ke každému kousku byl umně přibalen kondom. Bohužel, dnes po něm prakticky neexistují žádné záznamy.

Poznámka redakce: Zakoupili jsme si každý pár lahví Svátečního ležáku a z diskuse vyplynulo, že v některých lahvích kvasnicová sedlina je, v některých ne. Problém tedy bude zřejmě někde ve výrobě.

hodnocení pinkano: Sytě zlatá barva s opadavou bílou pěnou. Chmelová vůně s tóny sladu. Chuť převážně chmelová, poměrně hodně hořká, až drsná. Ke konci lehce ulpívající, ale úplný konec je pak pod palcem sladu a chmelové hořkosti. Říz vyšší a tělo střední s poměrně vysokou pitelností. Zklamáním je pro mě uváděná nefiltrovanost a přítomnost jemných kvasnic, které však nevidím. Za mě 6.5/10

Fotografie

Bernard sváteční ležák

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (56 hlasů, průměrné hodnocení: 8,21 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • tnt napsal:

    jedno z nejlepších piv! které můžete koupit v Albertovi 😉

  • Kuba napsal:

    Což bohužel neříká příliš o kvalitě piva, protože v Albertu se toho dá koupit opravdu velmi málo. Pro mě byl tento Bernard velkým zklamáním, protože jinak mám pro Bernarda slabost. Lepší koupit nesváteční dvanáctku (mívají třeba v Bille) a jejich desítku považuju za jednu z nejzajímavějších běžně dostupných desítek (u nás v Bille taky k dostání, pokud není vyprodaná). 😉

  • Radek Vrážel napsal:

    Koupil jsem si ho už po delší době dvakrát po sobě a kvasnice jsem objevil, celkově mi moc chutnalo. Možná poopravili technologický postup 🙂

  • Rejnok napsal:

    Tak lidi, pivař každým coulem určitě nejsem, ale chuť mám citlivou…. Tento měsíc jsem prázdninově věnoval pivům, pokud bych měl komentovat právě Sváteční ležák, kterých jsem v testování požil 10 kusů během dvou dnů, mohu konstatovat, že:
    1. Chuť je čistá, bez přívanu patoků typu chemických náhrad chmele a sladu, ta chuť Vás provází od prvního loku a ještě půl hodiny po vychutnání lahodné lahvinky, lépe ze sklenice…
    2. Chutná dobře chlazené i teplé (15 st.)
    3. Absence zákalu není důvod pro absenci kvasinek či filtrace, pivo se mi zdálo dost mladé.
    4. Absolutní špička v čistotě lahve, velké plus, zkuste se pořádně podívat na jiné.
    5. Pivo jsem pil naposledy před deseti lety, jeho lahodnost a nezapomenutolnost je pryč, čím to je nevím.

    Cena 21,50 pivu neodpovídá, chuť je srovnatelná s jinými výběrovými pivy, těm však reklamu dělat nebudu.

  • mnicky napsal:

    Dnes som si otvoril flasku „svatecniho lezaka“ a jeho pena kyslo zapachala, hoci na chuti sa to neprejavilo nijako, co mi prislo zvlastne… Nie som nejaky odbornik na pivo, tak sa chcem spytat: Ako je to vlastne? Pokazene pivo sa prejavi najprv zapachom peny a az neskor chutou?
    Flaska bola inak kupena v Albertovi a mala este 5 mesiacov do konca trvanlivosti.

    • Moro napsal:

      Noo, na to se nedá zas až tak jednoznačně odpovědět. Proč? protože pivo se může zkazit z různých důvodů – špatné tepelné podmínky pro skladování, špatné světelné podmínky, chyby při výrobě atd. Ale pokud pivo zkysne, většinou to znamená, že bylo skladováno při vysoké teplotě a nebo se do piva něco nežádoucího dostalo (třeba špína, nezdravé kvasnice) – v tomto případě jde poznat už od zápachu pěny, že něco je v nepořádku.

    • Marty napsal:

      Bernard má s týmto problémy aj u iných pív, ja mám skúsenosti s černým ležákom – tiež chuťovo bez problémov, ale pena má divný zápach.

  • Přema napsal:

    Zdravím.Nejlepší je podle mojí chuti klasická bernardova dvanáctka 🙂

  • SICKsupreme napsal:

    skoda toho extraktu, inak mi ta horkost celkom vyhovuje ;p

  • obregon napsal:

    Nudný, předražený ležák. Pachuť v puse ještě hodinu po dopití.

  • Pivař napsal:

    Toto pivo sem koupil asi 10x a z toho jen 2x tam plavali kvasnice. Co na to ČOIka?

    • gum napsal:

      Vyhláška množství kvasnic v kvasnicovém pivu nestanoví takže kdyby byla v pivu jedna kvasinka, tak je to kvasnicové pivo (kvasnice nebo kroužky tam však musely být přidány po ukončení kvasného procesu).

      Pokud však chceš, klidně do toho píchni, jen ne na ČOI ale na SZPI, která tyto věci řeší.

  • Tom napsal:

    Stejná zkušenost. Někdy kolem Vánoc koupený multipack a všechny piva s plovoucíma šupinkama kvasnic. Od té doby koupeno asi čtyřikrát a pouze v jednom případě s plovoucíma kvasnicema. Hlavně že mají logo Klasa a že to stojí nekřesťanské peníze.

    • Gumídek napsal:

      Bernard zřejmě už používá nanokvasnice 😀

    • mnicky napsal:

      Mozno islo o „vianocny efekt“ 😉 Viacero potravin na Vianoce chuti akosi lepsie (napr. chlieb). Neviem ci ide o snahu zapacit sa vyssiemu mnozstvu spotrebitelov alebo co, ale v kazdom pripade je to zaujimavy jav 🙂

  • Jan napsal:

    Po delší době zakoupen jeden kousek k otestování. Bez plovoucích jemných kvasnic !!! Pivo se paradoxně na láhvi honosí značkou Klasa i když je podle mého názoru o třídu horší než to z minulosti.

  • Standa B. napsal:

    Jemne kvasnice jsou vetsinou prilepene v tenkem filtru jako usazenina na dne pivni lahve !!! Je potreba pivni lahev pred otevrenim otocit dnem vzhuru a poradne protrepat – nejlepe proti primemu svetlu – pak supinky jemnych kvasnic krasne plavou pivem.

    • mnicky napsal:

      cely problem spociva v tom, ze prave na tom spodku casto tie kvasnice nie su…

      • Standa B. napsal:

        Koupil sem záměrně v poslední době několik kousků v různých obchodech a s různou šarží a všude sem ty kvasinky na dně v tenkém filtru našel. I v té kvasnicové desítce co je v obyčejné láhvi jsou. Musíš dát láhev proti zdroji světla a pak to uvidíš když obsah protřepeš, že se to z toho dna roztřepe do piva. Šupinky kvasnic krásně plavou pivem. Akorát je problém, že to pivo se pak strašně špatně otvírá, protože má pak tendenci při otevření vypěnit nebo vystříknout.

  • Dejv napsal:

    To je taky takova zahada s tema plovoucima kvasnicema. Kdyz se podivate proti svetlu a lahvi zatrepete tak tam ty plovouci kvasnice vydite ale kdyz pivo otevrete a nalejete do sklenice tak je ve sklenici nenajdtete. Bud to nejak zustava v pene nebo jako nevim kde se to ztraci. Ted byly Bernardy v tech retro lahvich v akci v Albertu (16,90 kc) tak sem kupoval a kombinace Svatecniho lezaku a pote Jantaroveho lezaku je bozska. DOPORUCUJI VSEM TUTO KOMBINACI !!!! Nadherne vynikne chlebovo-houbova chut Jantaroveho lezaku.

  • Marty napsal:

    Keď už je tu diskusia o kvasniciach – nevie niekto čo za kvasnice tam pridávajú? Mal som Jantárový, zostala trocha piva v zavretej fľaši a po cca 2 týždňoch pri izbovej teplote je z toho neuveriteľne cítiť jablká, vonia to ako cider.

    • fajtik napsal:

      Budou to normální pivovarské kvasnice. To co popisujete je normální. Při kvašení při vyšších teplotách(pokojová teplota je vyšší) je cítit ovocná chuť a vůně. Kvasnice spodního kvašení pracují ideálně v rozmezí 9-15°C(spíš při dolní hranici)

  • Jiřík napsal:

    Dnes zakoupena Bernard kvasnicová desítka a konstatuji, že to je jednoznačně nejlepší pivo z domácí produkce, které lze celorepublikově zakoupit prakticky ve všech supermarketech a hypermarketech při srovnání poměru poměru cena/kvalita. Divím se, že tu ještě není na toto pivo recenze. Potvrzuji, že kvasnice byly usazeny v tenkém filtru na dně. Po řádném zatřepání se vyplavily do piva. Prakticky nemám co vytknout – dávám 10 z 10.

  • restless napsal:

    Možná lehce předražené pivo, ale rád si za něj připlatím, protože se mi zdá kvalitní a má příjemnou a dobře vyváženou chuť bez jakýchkoli rušivých pachutí. Ze dvou momentálně zakoupených lahví jsem kvasnice objevil jenom v jedné, to mě ale nijak nepálí, v chuti stejně žádný rozdíl není. Společně s klasickým ležákem od Bernarda je to jedno z mých nejoblíbenějších českých piv.

  • Tomáš V. napsal:

    Tohle pivo je super, chuťové skvělý ležák – vyšší cena mi nevadí, rád si za kvalitu a dobrou chuť připlatím, hlavně když to není chuťově prázdný Gambrinus apod. Jinak s těmi kvasnicemi, zatim se mi nestalo, že by tam nebyly. Problém, proč je tam většina lidí nenajde je v tom, že po přidání sedimentují na dno, když se dobře na něj podíváte, tak není hladké, ale zdáse jakoby porézní – a to jsou ty sedementované kvasnice. Velice se mi osvědčilo nechat lahev dva dny v lednici v horizontální poloze – kvasnice se pomnožili a ze dna se uvolnili do celého objemu. Pivo dostalo plnější chuť oproti pivu, které takto skladováno nebylo. Zároveň v pivu byl jasně vidět zákal kvasnic.

    • Bohdan napsal:

      Teď bylo v akci v Albertu za 16,90 kč. Jinak doporučuji levnější variantu „Bernard Kvasnicová Desítka“

  • Reno napsal:

    Docela překvapuje že tu chybí recenze na bernardovskou kvasnicovou desítku a kvasnicovou jedenáctku. Jinak Bernard často kupuji „ve slevách“ kdy pivu končí expirační doba a nechávám ho ještě po expirační době 3-4 týdny „dojet“ ve sklepě 🙂

  • Creat napsal:

    Práve pijem. Po kvasniciach ani stopy. Silná horkastá chuť. Mne vyhovuje. Pena rýchlo opadla. Celkovo pre mňa dobré. Osviežujúce. Rozhodne zaujímavejšie ako kadeaké „europivo“. Spokojný 8/10.

  • riso77 napsal:

    Jedno z lepsich piv. Na zaciatku pitia sa mi zdalo vynikajuco zladene (slad vs chmel). Na konci citit ulpievajucu drsnu, mozno az neprijemnu horkost – chmelovy extrakt? Nadpriemernejsi leziak na trhu avsak body dole za cenu. Pitelnost dobra. Za mna 6,5/10

  • Václav Petřvald/Plzeň napsal:

    Výborné pivo, nevnímám, že by bylo nějak ředěné, naopak v něm cítím intenzivní nahořklou chuť, která mi připomíná buď obilí nebo chmel anebo obojí. DOPORUČUJI všem, co chtějí pivo ochutnávat, aby to zkoušeli v rámci nějaké diety. Já mohu skutečně potvrdit, že když celoročně jím normálně a bohatě, řada piv mě přestává bavit, ale když držím redukční dietu, vždy (možná díky jistému vyhladovění) NÁHLE začínám vnímat chutě a tóny, které jsem předtím nevnímal. Stejné je to třeba i u pálenek. Je to vcelku přirozené, protože pivo i pálenka dodávají tělu živiny, nebo energii, a hlad je nejen nejlepší kuchař, ale i barman.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »