Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Minskae Žiguleŭskaje

Údaje o pivu

  • Název piva: Minskae Žiguleŭskaje
  • Pivovar: OAO Pivzavod Alivarija (Carlsberg Group)
  • Země, město: Bělorusko, Minsk
  • Styl: světlý ležák evropského typu
  • Alkohol: 5,0 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 4 měsíce
  • Stupňovitost: 11°

Hodnocení

Barva

zlato hnědá, pivo čiré

Pěna

bílá s velkými bublinkami, méně stabilní

Vůně

slabý slad a trocha chmele a obilí

Chuť, říz

Úvod sladový, lehce nasládlý se středně silnou chutí pasterace. Chmel jen na konci doušku a opravdu jen kratince. Střed sladový a lehce karamelový. Dojezd o odeznívání nasládlosti sladu, středně dlouhý. Chmel minimální. Tělo plnější, říz vyšší. Pitelnost slušná. Ve složení mj. ječmen.

Další komentář

V bývalých sovětských republikách je značka Žigulevskoje (Žihulivskoje, Žigulevsko, Žiguli, Žigulovské,  …) velmi oblíbená – je možno napočítat desítky různých pivovarů, které takto svá piva pojmenovávají. Proč tomu tak je, se dočtete např. na oblíbené Wikipedii.

Fotografie

Minskae 002

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (zatím žádná hodnocení)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , ,



Komentáře

  • PanVrchni napsal:

    Co se člověk všechno nedozví – takže Žigulské je vlastně vídeňský ležák 🙂 Mělo by za něj být považováno, nebo se od původního vzoru natolik odchýlilo, že už vlastně jde o svébytný styl?

    • Moro napsal:

      K tomu by se měl asi nejlépe vyjádřit sládek Jirka Slovan Teplý, který aktuálně pracuje na Rusi – dle něj se ten vídeňský styl až tak vážně nebere.

      • PanVrchni napsal:

        Díky Moro za odpověď, něco takového jsem tušil, zajímalo mě hlavně srovnání s klasickým vídeňákem, jak se na proměně podepsala (pravděpodobně) proměnlivá jakost surovin v SSSR a jestli se chuť a receptura v centrálně plánovaném hospodářství posouvala od původní „vídně“ jednotně, nebo spíš různě podle toho, co který pivovar sehnal za suroviny a jak byl schopen dodržet postup. Osobně bych tipoval spíš to druhé, ale zkusím zapátrat a zjistit víc.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »