Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Ledově vychlazený půllitr?

Parné léto na nás opět udeřilo se vší silou a pivovary se radují – nastávají pravé pivovarské žně, konzumenti jsou žízniví, spotřeba zlatavého moku roste a náš národ opět letos jistě potvrdí, že má nejvyšší spotřebu piva na hlavu. Potud snad všechno v pořádku. Stále častěji však na webových fórech různého druhu nacházím fotografie s praktikou vychlazování/namrazování pivního skla. Tuto činnost provozují nejen konzumenti tak, že si půllitry ukládají do mrazáků, ale často i samotné restaurace, které nabízejí pivo podávané do ledově vymrazených půllitrů. Proč? V úvodu jen dodávám, že ve svojí úvaze budu naprosto ignorovat pokusy pivovarů o prodej ledově chladných pivních produktů, jako je např. Staropramen Chill, to je totiž trochu jiná písnička …

O tom, že každá skupina nápojů (piva nevyjímaje) má doporučenou teplotu podávání, netřeba pochybovat – ostatně kdysi dávno jsme to to řešili i v naší pivní škole. Není však na škodu si pár údajů lehce zopakovat:

  • české pivní styly (myšleno světlý a tmavý ležák, výčepní pivo nevyjímaje) mají doporučenou teplotu podávání v rozpětí cca 7 – 9° Celsia
  • čepované pivo se doporučuje podávat do čistých, před podáváním vodou (!) vypláchnutých a vodou (!) vychlazených sklenic
  • lahvové pivo do čistých suchých sklenic
Ledový půllitr - ilustrační foto Jiří Folprecht

Ledový půllitr – ilustrační foto Jiří Folprecht

Nikde tedy ani zmínka o vychlazování či dokonce vymrazování pivního skla v lednici či mrazáku. Je to jednoduché, při vychlazování skla v lednici se na této sráží vodní pára, která se vlivem chladu mění v krystalky ledu a ty na sebe váží pachy (byť sebelépe sanitované) lednice, které se samozřejmě přenášejí do piva a tím jej senzoricky znehodnocují. Dalším dobrým důvodem, proč takto nevychlazovat je fakt, že při nalévání piva do takto ledového skla, pivo utrpí teplotní šok, který se na kvalitě nápoje také moc pozitivně nepodepíše. Posledním důvodem je, že podchlazení skrývá vady a stírá senzorické vlastnosti piva = pivo chutná prostě nijak.

Zde jen malá vsuvka – jako synek z Moravského Slovácka mám blízký vztah nejen k pivu, ale i k ovocným pálenkám. No, a někdy se stane, že i při sebelepší péči o kvas, se výsledný destilát nepovede a pálenka je jen obtížně pitelná. Jsme národ spořivý a přece takovou pálenku nevylijeme do kanálu. A proto – šup s ní do mrazničky! Hezky zhoustne a hlavně – pachuti se skryjí a ona se dá i pít. A o to přece jde.

Špatná volba

Špatná volba

Zpět však k pivu – je tedy naprosto nesmyslné, vychlazovat pivní sklo jinak, než je doporučeno – uškodíte tím jen pivu a tím i vlastnímu chuťovému prožitku. Vymrazovat pivní sklo v lednici či mrazáku tedy rozhodně NE! Někteří asi namítnete, že vám to tak vyhovuje a pít z ledové sklenice je přece cool! Pro takové z vás mám řešení – zakupte si chladící půllitr, který je např. v nabídce tohoto e-shopu. Budete sice kůl, ale pro ostatní (znalé) pivaře taky pěkný … (blbec).

 



Komentáře

  • SICKsupreme napsal:

    ono je to len marketingova picovina pre mladych, vobec by som sa tym nezaobyval, myslim ze aj „priemerny“ fanusik piva na PR ma v tomto jasno…mna len vcelku (offtopic) zaujima neumyvanie skla pred naliatim flaskoveho piva…ja to robim a robit to aj budem, pretoze ked ho pekne umyjem tak nikdy nemam zamrdane sklo bublinami, este mam aj k tomu vyhradenu hubku ktorou umyvam bez saponatu …tak pytam sa PRECO? ;p

    • Moro napsal:

      Lahvové je doporučeno nalévat do suchého a čistého skla – u lahvového totiž nejde regulovat pěna stejně, jako u čepování.
      Jinak – já osobně používám čistou, vodou vychlazenou a dobře okapanou sklenici, o které by se dalo říci, že je z „poloviny suchá“.
      PS: O inteligenci čtenářů tohoto webu bych si nedovolil pochybovat, chtěl jsem jen popsat obecný nešvar či jakýsi módní výstřelek.

  • persona napsal:

    Zcela souhlasím s článkem. V pátek jsem si dokonce vyžádal v kavárně (je tam Poutník 12° filtr na slušné úrovni), abych dostal pivo jen do vodou vypláchnuté sklenice a nikoli do té z lednice. Vedle vyjmenovaného bych ještě zmínil teplotní šok pro organismus, který není zdravý a má maličkost je na to velmi citivá. I proto nechám běžně natočené pivo (i na 9 st.) běžně po přinesení na stůl 5 – 7 min. temperovat.

  • Jirka2 napsal:

    Dnes se snad všechny studené nápoje podávají mnohem víc chlazená než dřív. Snad proto že jinak se nedají pít.
    Já u dobrého piva dávám přednost teplotě do 15°.

    • Pike napsal:

      Ano, byly časy, kdy pokud teklo hospodskému pivo ze sklepa moc studené, tak k němu hostům dával ohříváčky. 😉

  • Dri napsal:

    Osobně si myslím, že uvedená praxe může mít na chuťové vlastnosti Staropramenu pouze pozitivní vliv. Zcela se totiž vytratí chuť Staropramenu :). Podle mého to dost dobře vědí, proto s tím jejich Chill přicházejí.

  • cromagnon napsal:

    Zajímavé je, že v nejedné jižní krajině vám mnohdy servírují pivo do vymraženého skla a ještě nadšeněji, když zjistí, že jste z ČR. Což ve finále nemusí být na škodu, podobně jak píše Dri o tom Staropramenu. 🙂

  • Pifpík napsal:

    Na vymražený půlitry nedám dopustit. Podobný finty jsou věcí názoru, není na ně žádnej zákon. :-))

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »