Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Litovel ALE

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlatohnědá, pivo čiré

Pěna

bílá, jemná

Vůně

nenápadný chmel, trocha grepové kůry

Chuť, říz

Nástup chutí sladový, trochu karamelový se slušným nástupem chmelové hořkosti s tóny grepové kůry. Střed opět sladový, mírně nasládlý s karamelem, možná až příliš sladově plný. Dojezd o rychlejším odeznívání sladu a pozvolnějším chmelové hořkosti – kde je opět přítomna grepová kůra i trochu tónů máty. Nasycenost střední až mírně vyšší. Pitelnost velmi dobrá. Ve složení mj. nalezneme cukr. Pivo nefiltrováno a prošlo pasterací.

Další komentář

Další z průmyslových pivovarů se vrhl na výrobu ejlu – výsledný počin není vůbec špatný. Pokud by si v Litovli odpustili přídavek cukru, pravděpodobně by se z piva vytratila i mírná „ulepenost“ a pivo by bylo sušší, což by mu jistě jen prospělo.

Závěr – i přes doslova tragickou propagaci  se jedná o velmi slušný pivní počin. Jen tak dále.

Fotografie

IMAG0176

 

Foto převzato z FB profilu Pivovaru Litovel.

Foto převzato z FB profilu Pivovaru Litovel.

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (9 hlasů, průměrné hodnocení: 6,44 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , ,



Komentáře

  • mf napsal:

    Kdy jste si ho dávali? Když jsem narazil asi před měsícem na hospodu, kde ho měli, řekli mi, že se bude čepovat jen do 10. května.

  • Pike napsal:

    „Pokud by si v Litovli odpustili přídavek cukru, pravděpodobně by se z piva vytratila i mírná „ulepenost“ a pivo by bylo sušší…“

    Není to náhodou naopak? Pokud vím, cukr v pivu dělá méně plné tělo a (zdánlivě nelogicky) nižší sladkost. Což je dáno tím, že prokváší téměř na 100%, narozdíl od sladového extraktu, a nezanechává tedy žádné zbytkové látky. A právě z toho důvodu se do originálních amerických APA a IPA celkem běžně přidává, aby se dosáhlo vyšší suchosti, která je u těchto stylů žádoucí.

    Pravdou je, že „ulepenost“ je častou nectností českých variací na tyto styly, ale příčiny bych hledal jinde.

  • Moro napsal:

    Cukr se (obvykle) dává na rozjezd hlavního kvašení či na zvýšení výtěžnosti. Je pravdou, že v těchto případech je pivo sušší.
    Jedná se o mojí domněnku, že v tomto případě bylo použití cukru v jiné fázi výroby – pivo je opravdu utahané až ulepené.

  • Pike napsal:

    Pokud by byl cukr přidán po pasteraci, nebo těsně před pasterací, takže by jej kvasinky nestihly zpracovat, tak by tomu tak asi být mohlo. Ovšem není mi jasné, proč by to tak v pivovaru dělali.

    Za ulepeností může být také příliš mnoho karamelových sladů, užití dekokce namísto infuze, málo prokvášející kvasinky nebo špatné vedení kvašení.

    Omlouvám se, že do toho vrtám, ale závěr „cukr v pivu = logicky sladší pivo“ je podle mých zkušeností hodně rozšířeným omylem.

    • Moro napsal:

      Jsme na webu o pivu ne? Diskuse tedy žádoucí. Nesmysl typu cukr = sladké pivo, nezastávám.

    • Tom napsal:

      Pokud se nepletu, tak z dostupných informací je toto pivo o EPM 14. Čili pokud je uvedený alkohol 5.5% prokvašení je na takovéto pivo tak na hranici. Čili ten pocit ulepenosti to navozovat může. Já se ale spíše obávám, že to je tak jak uvádíš, typicky český ejl, čili dekokčně a řádně mnichova a karamelu. Cukr tomu v tomto případě opravdu mohl odlehčit to tělo (pokud to tak bylo zamýšleno), pak mi ale koncepce tohoto piva zcela uniká.

  • Pike napsal:

    Jasně, zrovna tebe z toho nepodezírám, ale spousta lidí si to myslí (ono to na pohled vypadá logicky, že…).
    V zásadě jsem jen chtěl sdělit, že cukr v různých odnožích stylu Pale Ale není žádným zločinem, ale naopak se celkem často používá právě pro odlehčení těla a menší sladkost/vyšší suchost.

  • Kuba no. 2 napsal:

    prodává se to i v lahvi?

  • lunruj napsal:

    Koupil jsem si toto pivo v rámci multipacku a potěšilo mě. Řekl bych, že je to takový ale pro české spotřebitele, o výjimečné hořkosti nemůže být řeč, ale také nejen hořkostí živ je pivař. Pokud by byl běžně v obchodech za rozumnou cenu, tak bych to jen uvítal. Uvážím-li, že se běžně prodává jen Primátor EPA/IPA, tak by se pro toto pivo místo najít mohlo. (A vůbec, co takhle to vzít na pivovarské slavnosti v Hanušovicích? Ať je nějaké zpestření.)

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »