Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Velický Bombarďák — otevřeno

Velká nad Veličkou – centrum Slováckého Horňácka, obec pod Bílými Karpaty, prvně zmiňována v roce 1228 – aktuálně další obec naší vlasti s vlastním pivovarem. Pojďme se blíže podívat, jak k tomu došlo. Příběh začíná jako nespočet dalších, jemu podobných …

Na počátku všeho je obyčejný chlap –  říkejme mu Vlado. Vlado, jako většina chlapů, rád pije pivo. Pije povětšinou produkty nadnárodních pivovarů a časem zjišťuje, že mu zas až tak moc nechutnají. Zlom v jeho životě nastává v okamžiku, kdy se setkává s (dnes už vyhlášeným i uznávaným) slovenským domácím sládkem Slavomírem Fordinalem ze Senice. Tu poprvé ochutná pivo doma uvařené a rozhodne se, že si sám chce uvařit pivo vlastní. Vlado má kamaráda Johnyho (správně se jmenuje Ján, ale vzhledem k faktu, že jej tak všichni oslovují, si toto jméno ponecháme) a na světě jeho první na plotně uvařený chmelový mok – jejich tvorba se brzy neomezuje jen na plotnu Vladova kuchyňského sporáku a posléze vaří spolu ve větším u Johnyho v garáži. Trojlístek brzy doplňuje třetí do party – Laďa.

 3 sudičky stojící  nad kolébkou nového piva

3 sudičky nad kolébkou nového piva

Experimentování s recepty přibývalo, kvalita vystavovaného moku měla stoupající tendenci stejně, jako vědomosti i zkušenosti domácího sládka Vlada. Vše bylo rozhodnuto na 1. Horňáckém koštu piva – kde kluci neoficiálně představili svoje pivo a to sklidilo velký úspěch. Tímto okamžikem vše započalo – začaly se shánět prostředky na vybudování pivovaru, vhodný objekt, veškerá povolení, atd., atd., atd. Kdo netuší, ani nedokáže odhadnout, jak je byrokracie v naší vlasti přebujelá. Nicméně, poskočíme o notný časový úsek dále a pivovar je zde.

V tomto nenápadném domku s nedokončenou vnější úpravou sídlí pivovar

V tomto nenápadném domku s nedokončenou vnější úpravou sídlí pivovar

Technické parametry pivovaru:

  • dvounádobová plynová varna o objemu 300 litrů zakoupena od minipivovaru Skřečoňský žabák
  • zcezovačka slouží zároveň jako whirpool
  • 2 samostatné spilky – první s 6 kvasnými káděmi pro spodně kvašená piva; druhá se 4 káděmi pro svrchně kvašená piva
  • ležácký sklep s ležáckými tanky o celkovém objemu 65 hl
  • spilky i ležácký sklep mají svá autonomní chladící zařízení
  • pivovar má nakoupenu zásobu vlastních KEGů (narážecí hlava KORB) a rovněž plní pivo do PET lahví
  • z důvodu potřeby respektování soukromí sousedů, nejsou kluci příliš naklonění návštěvám a exkurzím, není to však ku škodě věci, protože o kousek dále stojí pivovarská hospoda Horňácký šenk, kde najdete plnou nabídku aktuálně uvařených piv
Varna

Varna

Práci v pivovaru se na plný úvazek věnuje sládek Vlado, Laďovi patří a tudíž i provozuje pivovarskou hospodu a roli onoho pověstného děvčete pro všechno ostatní, se rád zhostí Johny, který je také druhým sládkem, ale pro pracovní vytížení se k varně dostane méně často.

Chladící dvou-jednotka obřích rozměrů ...

Chladící dvou-jednotka obřích rozměrů …

Kluci se samozřejmě velmi dobře upomínají na svoje domovarnické začátky, takže když zavítáte do pivovaru s požadavkem na zakoupení kvasinek, chmelu či sladu, pak jistě odejdete s pořízenou. Zde jen dodám, že mláto i kvasinky na konci životního cyklu, odebírá pro svá prasátka místní zemědělec – za tuto službu pivovar obdrží každoročně tučně vykrmeného vepře.

IMAG0103

Pivovarská hospoda

Nosnou značkou (vlajkovou lodí) pivovaru je spodně kvašená světlá jedenáctka s názvem Velický šmukáč (označení pro místní tradiční mužskou pokrývku hlavy); dvanáctka nese označení Velický Anciáš; třináctka zase Huménečko.

Nebe nad pivovarskými komíny ...

Nebe nad pivovarskými komíny …

Díky velikosti varny a potažmo i díky kapacitě celého pivovaru kluci neplánují nějakou mohutnou expanzi svého piva na tuzemský trh – rádi by svému pivu podrželi punc regionálního výrobku, tudíž se s velickými pivy budete moci setkat v pivovarské hospodě, dále v občasně v několika hospodách okresu Hodonín a také v Brně. Občas také nějaký ten pivní festival.

Podtácky/podpivníky

Podtácky/podpivníky

Ve výrobě je samozřejmě pivovarské sklo (jak říká Laďa – pucláčky obou objemů) a také další nutné pivovarské „relikvie“ – už teď mají v šenku podtácky i trika.

3 sudičky, tentokráte "in natura"

3 sudičky, tentokráte „in natura“

Doufám, že klukům vydrží nejen elán, ale i kvalita a stabilita vystavovaných piv a ještě o tomto pivovaru uslyšíme. Pokud tedy plánujete návštěvu tohoto regionu, kde se mísí horňácké nářečí se slovenštinou, pak si jistě nenechte ujít i ochutnávku místního piva. Na závěr by se slušelo dodat, že veličané mají nejen dobré pivo, otevřená srdce, ale i výbornou ovocnou pálenku, tak si raději zajistěte nocleh 😉 .

Tady to všechno začalo ...

Tady to všechno začalo …



Komentáře

  • roman napsal:

    Pekne 🙂 Je fajn videt ze se siri pivovarky po ceske zemi… At uz proto ze lide muzou ochutnat (doufejme) slusne pivo, nebo proto ze je to ekologictejsi nebo proto ze to podporuje mistni ekonomiku/zamestnanost… Skvele 🙂

  • Pavel napsal:

    pivo je bomba, ochutnano Humenecko, Desitka, Single Hop Kazbek Pale Ale a APA, vse bez chyby a potreba sehnat brzy znovu !!!

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »