Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Vždy veselo v Kyjově bude …

Tak jsme se konečně dočkali. V královském městě Kyjově bude působit po odmlce dlouhé 48 let pivovar. Oficiální otevření by mělo proběhnout příští týden, tak pojďme trochu nahlédnout pod pokličku dění. Laskavými průvodci nám budou pánové nejpovolanější – Tomáš Machalínek (majitel pivovaru) a Josef Brauner (sládek).

Pivovar se hrdě hlásí k tradici kyjovského pivovarnictví, která byla v Kyjově přerušena v roce 1966, kdy byl místní pivovar v rámci tehdy probíhajících konsolidací zrušen. Starý provoz již neexistuje a tradici místních pivovarníků připomíná už jen stařičký a nepoužívaný pivovarský komín (najít jej můžete kousek od centra města za budovou také již zrušené Mlékárny).

Znak

Znak

Pivovar nový se nachází na Třídě Komenského 596/66 v přízemních prostorách Hotelu Club, kdy při jeho výstavbě bylo využito prostor bývalého diskotékového Clubu 596 (samozřejmě k velké nelibosti místní tancechtivé mládeže a naopak k velké libosti obyvatel této ulice). Jedná se o pivovar restaurační, kdy přilehlá (plně nekuřácká) restaurace vykazuje kapacitu 100 míst.

Z technických parametrů pivovaru:

  • varna je dvou-nádobová o objemu 10 hl
  • spilka se dvěma kvasnými káděmi o celkovém objemu 30 hl
  • 4 přetlačné tanky, které budou sloužit jako zásobníky piva pro restauraci
  • ležácké tanky o celkovém objemu 100 hl (v případě potřeby je uvažováno rozšíření o dalších 40 hl)
  • pivo bude rovněž plněno do KEGů (narážecí hlava KORB) a PET lahví o objemu 1 litr
Jedna ze spilek

Jedna ze spilek

S panem Braunerem jsme rovněž probírali (a samozřejmě i ochutnávali) pivní produkci. Zde jen malá vsuvka – upřímně se doznávám, že považuji za velkou čest, že jsem se s tímto nestorem našeho pivovarnictví mohl setkat. Naše povídání se odvíjelo se spontánní přirozeností a je velmi příjemné i podnětné naslouchat člověku, který má přehršel znalostí o českém pivovarnictví. Tak tedy – k výrobě místního piva je využíván slad ze Záhlinic, chmely ŽPČ a Premiant, kvasinky z Pivovaru Černá Hora a místní vody. Pivovar se uvede klasickými tradičními spodně kvašenými ležáky – nabízet se bude světlá desítka a dvanáctka, k tomu polotmavý vídeňský ležák. Pro hnidopichy – receptury jsou nové a pivovar si nebude hrát na navazování tradičních receptur v Kyjově. I když by to dle mého osobního soudu nebyl vůbec problém – zaniklý kyjovský pivovar patřil v „poslední fázi svého života“ pod Jihomoravské pivovary, kde působil i sám pan Brauner. Hlavní značka ponese název Kyjovské pivo a své speciální názvy případně obdrží až speciály.

Ležácké tanky

Ležácké tanky

Výše uvedená piva lze brát jako nabídku pro otevření pivovaru. Rozšiřování sortimentu je uvažováno i plánováno a vše se bude odvíjet od požadavků konzumentů. Tomáš Machalínek tedy plánuje i vícestupňové spodně kvašené speciály a rozhodně se nebrání ani svrchně kvašeným pivům – je možné tedy očekávat nějaký ten weizen či ejl. Plánů je opravdu spousta – rozhodně bych neměl zapomenout třeba na projekt pivních lázní a také Tomášův záměr pro párování piva s pokrmy – restaurační kuchař již ladí recepty, které jako ingredience budou využívat samotného piva nebo dílčích surovin. Lehce jsme naťukli i prodej surovin pro domovarníky – i zde jsem obdržel souhlasnou odpověď, takže až budete v Kyjově shánět např. kvasinky, pak víte, kam se můžete obrátit.

Tomáš Machalínek a Josef Brauner

Tomáš Machalínek a Josef Brauner

Samozřejmě jsme i ochutnávali – ochutnal jsem světlou dvanáctku a také vídeňský ležák. Vzorky nebudu nikterak hodnotit – dočtete se o nich brzy v samostatných recenzích.

Vídeňák

Vídeňák

Slova závěrem – nové minipivovary vznikají jako houby po dešti a je jen otázkou času, kdy se kvalita bude oddělovat od kvantity. Jako kyjovský rodák bych si přál, aby tento restaurační pivovar patřil k těm kvalitním.

Dej Bůh štěstí!



Komentáře

  • Horstokvas napsal:

    Jestli Tomáš bude vést pivovar tak, jak mu to v letech minulých verbovalo, tak proč ne.. 🙂

  • Hany napsal:

    To je parada, dalsi minipivovar, ktery ma kvuli sladkovi zadelano na uspech. A navic ve meste, kde jsem travila vetsinu povinnych (ale krasnych) odbornych praxi. Dej Buh stesti, v lednu prijedu.
    P.S. jedna otazka k objemu spilek: 3 varky do jedne spilky?

  • Přemek z Tečovic napsal:

    Kyjovu přeji dobré poctivé pivo. A protože tvůrce toho piva, J. Braunera znám, věřím, že takové bude. Dej Bůh štěstí.

  • Kalika napsal:

    Blahopřeji k dotažení ke zdárnému konci, ať to teče a pění jak má být. Mám radost i za svého tatínka, který byl kdysi v Kyjově sládkem.Vzpomínám si, že tatínkem o panu Braunerovi mluvil vždy s velkým respektem.Při nejbližší návštěvě města mého narození určitě pivo ochutnám.Tak pane sládku, / říkalo se pane starý/ ať se daří.

    • Přemek z Tečovic napsal:

      Váš komentář je plný podpory a zajímavý i tím, že tatínek byl sládkem. Protože se zajímám o historii hlavně moravského pivovarství, chtěl bych se od Vás dovědět víc. Bude to prosím možné?

      • Kalika napsal:

        Já už toho moc nevím. V Kyjovském pivovaře jsem se narodila 1950,tatínek tam byl v té době sládkem od války. Pak byl pár let v pivovaře v Kroměříži a nakonec v pivovaře Jarošov. Tam byl až do důchodu /1970/. Pivo byl náš nápoj od malička, i se sestrou jsme vlastně limonády neznaly. O Jarošovském – nyní již dlouho zavřeném pivovaru bych snad mohla pro vás něco zjistit. Z UH zdraví Karla

  • Jendal napsal:

    Ahoj, víš přesné datum a hodinu otevření? Ať můžu přijít ochutnat.

  • Roman Holoubek napsal:

    Pokud za autorstvím stojí Pepa Brauner, pak o první důležitou část za kvalitním a dobrým pivem nemám pochyb. A výsledek ukáže, zda i ostatní bude OK.
    Gratuluji a přeji Dej Bůh štěstí.

  • Tonda Vrba napsal:

    Už sa těším, že až pojedu z Horňácka vlakem, dycky tu na chvilku zaparkuju na osvěžení-)

  • Milan Černek napsal:

    Už jsem si to byl obhlédnout a už se těším, že si budu moci vychutnat pivo v prostoru, kde nebude nahuleno !

    Díky Tomáši !

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »