Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze SPU Nitra svetlý ležiak

Údaje o pivu

  • Název piva: SPU Nitra (Slovenská poľnohospodárska univerzita)
  • Pivovar: Pokusný pivovar SPU Nitra
  • Země, město: Slovensko, Nitra
  • Styl: Svetlý ležiak
  • Alkohol: neuveden
  • Forma: lahvové 1 l
  • Stupňovitost: 11°

Hodnocení

Barva

žltohnedá, kvasničný zákal

Pěna

slabšia, biela, pomerne rýchlo opadala

Vůně

dominantne chmel, jemne slad a ovocie (jahody, lesné ovocie)

Chuť, říz

Říz piva bol stredný a plnosť bola stredná. Začiatok je jemne sladovitý a horkastý, prechádza do stredne plného sladovitého tela, pričom stále ním prebieha horkastá linka. Po oteplení sa objavia aj kvasnice a jemné ovocné chute v podobe lesných plodov. Dojazd je strednej intenzity a pomerne dlhý, pričom postupom času je až trocha ulpievajúci. Piteľnosť dobrá.

Další komentář

Toto pivo vzniklo v rámci kurzov Pivovarníctvo a sladovníctvo a podieľali sa na ňom študenti tohto kurzu. Pivo ako také pravdepodobne nebude voľne predajné, príležitostne je však možné sa k nemu dostať počas dní otvorených dverí na SPU alebo podobných príležitostiach. Jemné ovocné chute vo vôni a v chuti vznikali v dôsledku vyšších teplôt kvasenia – primárne kvasenie prebehlo tzv. teplým vedením spodného kvasenia – čo je zase limitované technologickými možnosťami pokusného pivovaru. Napriek tomu som rád, že som mal možnosť toto pivo ochutnať a musím uznať, že ide o veľmi podarený počin.

Fotografie

SPU Nitra svetlý ležiak

SPU Nitra svetlý ležiak

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (zatím žádná hodnocení)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • peter napsal:

    Co je to „teple vedenie spodneho kvasenia“ a ako prebieha?

    • Moro napsal:

      Spodní kvašení je definováno až do teploty 15°Celsia. Pivovary nejčastěji využívají rozpětí 9 – 12°Celsia = teploty lehce pod 15°Celsia se mohou označovat jako teple vedené spodní kvašení.
      Poznámka: Spodní kvasinky umějí pracovat i nad teplotu 15°Celsia, na tom je založen dokonce jeden pivní styl – příklad zde.

      • peter napsal:

        Jasné, schopnosti spodných kvasiniek viacmenej poznám, rovnako ako aj California Common.

        Len som chcel vedieť, či je to zaužívaný terminus technicus a čo presne znamená. Dík.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »