Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Chýně Svatováclavský speciál 15°

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

temně rudá s lehkými tóny do hněda, neprůhledné se zákalem

Pěna

krémově hustá, neopadající, kroužkuje

Vůně

sladová s nádechem karamelu a praženosti, citelná chmelová vůně z čerstvých šištic

Chuť, říz

Pivo, které svojí plností okamžitě zaplní celá ústa. Jasná sladová chuť s markantním karamelovým a praženým výrazem. Chuťový příběh pokračuje v podobě středně výrazné chmelové linie díky použití čerstvého chmelu. Něžné pivko s nižším řízem, jehož sladovost výrazně podporuje pitelnost a lahodnost. Sladové tělo nabývá vyšších hodnot. Bohužel je však chuťový dojezd poněkud poznamenán zvláštní chutí, připomínající vrbové proutí.

Další komentář

Pivo, které je rozhodně zajímavé a svou specifickou chutí nezapře produkt ze stáje pivovaru Chýně. Na 15ku má poněkud nižší obsah alkoholu, kterým ovšem vyzdvihuje plnost piva. Nemohu si však pomoci, ale trochu mi vadí ten náznak pachuti připomínající vrbové proutí. Možná je to zapříčiněno chmelením, za použití čerstvých chmelových šištic. U jiných, takto chmelených produktů, jsem se s tím ovšem doposud nesetkal.

Fotografie

Chýně Svatováclavský speciál 15°

Chýně Svatováclavský speciál 15°

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (3 hlasů, průměrné hodnocení: 8,33 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Vader napsal:

    Měl jsem z PETice a recenzi mohu podtrhnout. Dojem z piva jsem měl stejný – tedy až na vrbové proutí, protože to jsem nikdy nepil ani nejedl :). Každopádně má typický, originální charakter chýňského piva a je v něm doopravdy cosi zvláštního. Což jsem u speciálu kvitoval s povděkem. Pitelnost je doopravy prudká, pivo velmi chutné, hutnější. Taková mňamka:).

  • Francin napsal:

    Chuť připomínající vrbové proutí. 🙂
    Občas už to s těma fantasmagoriema přeháníte. 🙂

    • Akord23 napsal:

      Jj, tohle už je trošku úlet…asi si půjdu nějaký proutí požvejkat abych věděl o čem autor mluví…jen připomenu ze byl na PR před nedávnem článek na toto téma… Divím se ze se pak dopoustite toho co sami kritizujete, něco jako si dat vlastní gól

      • Vader napsal:

        A hele, takhle já bych to teda zase neviděl. Pokud autor ví, jak proutí voní, tak proč to nepřirovnat. Je to spíš zajímavost a myslím, že jinak recenze poskytuje slušný popis píva pro získání představy a o tom to je. Pivo jsem pil, tak vím.

      • Kuba napsal:

        Myslím, že ve zmíněném článku bylo kritizované něco jiného. Zde se jedná o to, že pivo zřejmě mělo nějaký netypický ocas a autorovi připomněl vrbové proutí, tak to tak napsal (na Velikonoce bych si to šel vyzkoušet) 🙂

        Často se taky snažím vzpomenout si, co mi ta která pachuť připomíná, ale nemám tu paměť na vůně. Naposledy jsem se o to pokoušel, když jsem si nedopatřením dal opět „pšenici“ z Richarda. V druhé polovině doušku se ozvala velmi silná chuť, která mi silně připomínala něco naprosto nepivního a silně aromatického, ale za nic na světě jsem si nemohl vzpomenout co…

        • PanVrchni napsal:

          Mně se při přečtení „vrbového proutí“ hned vybavila celkem přesná představa – cosi jako čerstvá kůra listnatého stromu se svíravě dřevitým, suchým či tříslovinným závěrem. Vím, že to není součástí standardní terminologie a i můj popis možná zní moc „básnicky“, nicméně ve mně to žádoucí představu vzbudilo.
          Jádrem Morova příspěvku podle mě bylo „nevymýšlet si chutě, které v pivu nejsou“, nikoliv „vyhnout se neznámým pojmům“.
          Já třeba při recenzování neustálená (tj. „osobní“) přirovnání dávám do uvozovek, právě abych to odlišil.

      • Moro napsal:

        Brašule je nový recenzent, a to neznamená, že bych jeho recenze před schválením nečetl. Konzultovali jsme to spolu a trval na tom, že tam to proutí prostě vnímal. Nemám důvod nevěřit jeho smyslům a pokud to tam našel a identifikoval to právě takto, pak si myslím, že ač je to subjektivní vjem, pak to pravdivě popsal.
        Myslím, že vnímavější čtenáři si jistě povšimli, že recenze jsem v poslední době táhl sám a myslím, že ač jste na moje popisy již přivyklí, pak by vám pro stejný recenzentův „jazyk“ brzy začaly lézt na nervy.

    • Brasule napsal:

      Samozřejmě se jedná o subjektivní dojem. Každému mohou různé chutě připomínat něco jiného. Leckdy si taky nemohu vzpomenout co mi daná chuť připomíná, ale u téhle chuti jsem si však stoprdo jistej. Jako mladý šohaj jsem měl s vrbovým proutím dost co do činění…

      • Martin napsal:

        No ale většina z nás vrbové proutí nikdy nejedla, tudíž nám to přirovnání asi nic neřekne. Chce to něco univerzálnějšího, třeba chlebová kůrka nebo čerstvě upražený smrž.

        • kratoska15 napsal:

          Tak většina lidí ví jak voní. Jinak já zase třeba vůbec nevím jak chutná čerstvě usmažný smrž…..:-)

  • Ťula napsal:

    Vrba, olše, habr to je fuk, bylo fantastický, jak někdo napsal „mňamka“!!!

  • Jirka2 napsal:

    Tento příspěvek se týká až konce článku ale je zajímavý celý.
    http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=5008

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »