Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Gambrinus Premium

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlatá, pivo čiré

Pěna

bílá, řidší, nestabilní

Vůně

mírně slad a chmel

Chuť, říz

Při úvodním doušku nejprve vnímáme slad, který je o střední intenzitě a projevuje se i mírnou nasládlostí. Po chvíli se přidává chmelová hořkost, která je zatlumená na rovněž střední úroveň. Při dalších doušcích se vše opakuje, jen nasládlost se ztrácí v pozadí.  Tělo plné jen průměrně, říz střední. Dojezd sladový (zde bych si dovolil použít výraz až mírně ulepený (díky Vojto za nápovědu)) a chmelový. Pitelnost přiměřená = průměrná.

Další komentář

Jsem vcelku rád, že mám tuto G – anabázi za sebou. Paradoxně mě osobně nejvíce oslovila desítka, Excelent je propadák a tato verze Premium je kvalitativně kdesi uprostřed.

Fotografie

Prémiový ležák Gambrinus

Prémiový ležák Gambrinus

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (15 hlasů, průměrné hodnocení: 4,13 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , ,



Komentáře

  • Martin napsal:

    Prostě Gambáč, ten nikdy nezklame ! Ale ta sklenice jak záchodovej zvon, to je čírá hrůza.

  • Vader napsal:

    Podprůměrně průměrné G. Nic víc, nic míň. Bez důvodu to pít.

  • lunruj napsal:

    Tak já podle toho, co jsem testoval, bych to viděl GE>GP>G10. Nevidím důvod si GP kupovat, i v menším supermarketu člověk obvykle sežene něco lepšího za srovnatelnou cenu. Těch pět bodů by celkem sedělo, pokud budeme brát, že dobré pivo začíná tak na těch šesti. Trochu ulepené mi to taky přišlo, jinak pivo celkem bez vad, ale poměrně nudné.

  • Joe W Joe napsal:

    Série recenzí „Géčka“ nebude kompletní dokud si redaktoři PR nezajdou na 12 nefiltr do Štupartské. Možná to byla shoda náhod (várka, ošetření, nálada, znáte to – prostě sedne), ale posledně to bylo nejlepší pivo, které jsem za poslední dobu pil (ve srovnání s plzeňskou produkcí v jiných vyhlášených pražských pivnicích, kterých jsem častým frekventantem).

    • Moro napsal:

      Nefiltrovaný ležák už napsali kluci dávno, recenze zde. Je pravdou, že chybí ještě varianta DRY, ale to raději až někdy příště.

    • Ged napsal:

      Troufám si doplnit, že série „Géčka“ není kompletní dokud nepřibudou recenze i na sudové varianty Gambrinus Nepasterizovaný 10 a samozřejmě nová nepasterizovaná 12. Nová dvanáctka mě osobně chutná velmi.

  • Filip JC napsal:

    Možná jsem se zbláznil, možná jsem byl oblbnut reklamou, nekoukej na nálepku…

    Ale poslední dobou si dám radši géčko nepasterizovaný sudový než jinou nabídku. A když teď měli G 12 v Bille za 12,9,- říkám si, zkusím jednu lahvinku, jestli je to pořád euro hnus.

    Po domácím vychlazení jsem to nalil do namražené sklenice gambrinus (mám doma skoro všechny půlitry) a nestačil jsem se divit ! Ta VŮNĚ, sladová chuť , proste fakt pecka.., po dopití jsem pořád čuchal k prázdnému půlitru jak pěkně to voní sladem, jako když jdete kolem Smíchova a zrovna vařej.. taková vůně to byla .. (mám načucháno jak z domovarnictví tak fakt cesty kolem komína Smíchov)

    Prostě možná jiná receptura, jiné suroviny,ale várka s expirací 18.01.2016 kod 16203 mě překvapila tak, že jsem dnes běžel pro malou basu.

    Ještě dovětek. Večer jsem si koupil jen to jedno G, a doma byl ještě 12 Budvar.. , který si taky občas dám a chuť diametrál spíše do ovocna a vůně pivní žádná. díky za neukamenování.

    • blackdog napsal:

      Pij si co chceš,když ti chutná G proč ne, ale za tu namraženou sklenici bych tě ukamenoval:-). Tady je ČR a ne Balkán nebo Afrika!

      • Filip JC napsal:

        Nevím co je na tom, si tu sklenici dát do mrazáku vychladit pak omýt a nalejt. Dělaj lepší hospody stylem, studená voda přímo chlazená trubkami a v nich namočená. Asi budeš z horní dolní 🙂

        • Poutník napsal:

          tak jasně, použít podchlazenou sklenici na nějaký patok typu tvého G není nic proti ničemu, tomu patoku teplotní šok už totiž nijak neublíží, ale na normální pivo se to fakt nedělá, protože normální pivo nemá rádo teplotní šoky…..ty trolle

          • Filip JC napsal:

            Poutníku, že se vůbec vkládáš do diskuze. Pivo mám v lednici 6°C ,sklenici v mrazáku a jak má pár stupňů tak ji vyndám, opláchnu a v tu chvíli má sklenice +- stejně jako studené pivo. Takže lepší to lejt do studené sklednice než to lejt do teplé a v tomhle hycu mít pivo už po nalití teplý 🙂 HOW konec diskuze

    • Ged napsal:

      Filipe souhlasím, mě GA 12 chutná taky moc. Nedávno jsem navíc měl novou nepasterizovanou dvanáctku (pouze čepovaná) a doporučuju dvojnásob. Jen škoda, že zatím není tolik k vidění.

  • Katastrofalne pivo, vytrapilo ma. A to mam v chladnicke este jednu plechovku 🙁

    • Gaius Julius Caesar napsal:

      Naprosto souhlasím. Mě nesmí přes práh žádný z produkrů PU a. s. Jedno větší patok než druhý. A není divu. Udělat v CKT (cylindrokónických tancích) rychlokvašku 16° plato a pak jí naředit HGB na určitou stupňovitost tak z toho nic jiného než patok vzejít nemůže. Taky je to u nás v Chomutově pomalu na každém rohu a v každé herně. Už to, že to jde i do heren svědčí o „vysoké“ kvalitě. Ještě jsem nikdy v herně neviděl třeba Bernarda, Klášter, Budvar, Lobkovicze, Žatec nebo Svijany. To jsou příklady pivovarů, které si zákazníky vybírají a v životě by svoje kvalitní produkty nedaly do heren tak jak to dělá Gambrinus, správně Gambrihnus. Nostalgicky si vzpomínám na starý Gambrinus, který se ještě vařil klasickou metodou, to byl nektar. Taky byl u nás jen ve 3 hospodách a když přišel lahvový do některé prodejny potravin tak byl hnedka pryč. Hlavně exportní dvanáctka Světovar (Weltbräu) pojmenovaná po jednom malém zrušeném plzeňském pivovaru. Dnes je G všude hafo a řetězce to mají na střídačku pořád v akci což taky svědčí o „kvalitě“. Například v naší Bille jsem to viděl kupovat jen Cikány a těm je jedno co pijou, hlavně když to teče.

      • Moro napsal:

        Jen bych si dovolil dodat – i Svijany používají HGB a to dosti „agresivně!.

        • Gaius Julius Caesar napsal:

          Ano, ale jen na doladění o pár desetin stupňů, když uvaří třeba místo 11° 11,3° tak na zaokrouhlení, matematicky řečeno, na těch rovných 11°, k tomu je taky HGB určený, ale neředí 16° plato na 10, 11 a 12°tak jako to dělá Gambrihnus.

          • Moro napsal:

            Svijany vaří vše na stupňovitost kolem 14,5 to nejsou desetinky. Máte zastaralé informace.

          • Akord23 napsal:

            Svijany bych tu vůbec nezmiňoval, tam jde kvalita rapidně dolů už asi 10 let…jak sem je kdysi vyhledával, dneska se jim vyhýbám obloukem…klasický příklad kde kvantita zvítězila nad kvalitou

            • Gaius Julius Caesar napsal:

              Kvantita silně zvítězila nad kvalitou právě u G a PU. Zkrátka SABMiller úplně pohřbil dvě vynikající legendy. Nedávno jsem našel jeden moc hezký komentář na tohle téma v diskusi pod článkem o návratu PU plzeňákům, stáhnul jsem si ho do Wordu, napsal to jakýsi Lubomír Winter z Nymburka a musím mu dát plně za pravdu:
              Hlavně Jihoafričani koupili zavedenou značku kvůli zisku. Proto je zajímalo jediné-hodně a rychle. Kvalita a chuť je nezajímala. Z vyhlášeného piva udělali eurobier,který dokonce vyrábějí i v Polsku. Nevaří v pivovaru,ale vyrábějí v chemické fabrice. Dlouho to zatloukali,ale nakonec to byli nuceni přiznat. Prý se k nám nevozí,ale humus s názvem Pilsner Urquell, kterým je zaplevelena zejména severní Morava,jejich slova popírá. Jak je možné něco tak unikátního,vázaného na místní podmínky a místní vodu,vyrábět někde jinde „v licenci“???
              Nepitelný patok s názvem Gambrihnus,do kterého se musí lít limonáda,aby to vůbec bylo poživatelné,ten se zcela oficiálně vyrábí v Česku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku.
              Snad tedy s návratem Plzeňských pivovarů do českých rukou by se kvalita mohla začít vracet. Ale pověst se snadno ztratí a těžce dobývá zpět! Nyní se předraženému patoku zvanému (stále tradičně) Pilsner Urquell vyhýbám velkým obloukem a všude kam přijdu,dávám přednost regionálním pivům.
              A musím říct, že dělám totéž. Vyhybám se pivům z produkce PU jako čert kříži a přes práh mi to nesmí ani náhodou.

              • Jirka2 napsal:

                Pilsner Urquell se nevaří nikde jinde než v Plzni.Pokusy vařit v Polsku nebo v Rusku skončily nezdarem.Jedna z podmínek je přímý ohřev.Dnes plynem dřív uhlím.Gambrinus se vaří pouze v České republice,pokud by se vařil jinde nesmí být označen jako České pivo.Chuť a kvalita jsou dvě rozdílná kritéria hodnocení.Chuť je subjektivní.Kvalita měřitelná a kontrolovaná. Trvanlivost,barva,obsah alkoholu atd.Bohužel je to tak. Nechápu ale jedno.Jak může někdo kdo nikdy něco nepil,nejedl nebo neviděl toto hodnotit.

      • Ged napsal:

        Pokud vím, Gambrinus pracuje s maximální koncentrací mladiny kmenových várek do 13%. Tedy žádné HGB z 16°, jak tady píšete.
        Hlavní ale je, jak chutná. A já se nestydím říct, že mě chutná – zejména nová nepasterizovaná dvanáctka. Samozřejmě si ale vybírám hospodu, kde vím, že se o pivo dobře starají.

        • Gaius Julius Caesar napsal:

          Tak to víš špatně. A jestliže ti chutnají tyhle předražený eurochcanky tak nejsi pivař, ale pouhopouhý konzument.

          • Pike napsal:

            Ale tak… De gustibus non est disputandum.

            • Gaius Julius Caesar napsal:

              To je sice pravda, ale já jako pivař bych Gambrihnus nikdy nevzal do pusy. A stejně tak všecna piva z pivovarů, který vlastní zahraniční moloch. Stejně jako SABMiller odrovnal plzeňská piva tak Heineken odrovnal Krušovice, Starobrno, Březňáka a Zlatopramen. A nejvíc mě dostává to jejich vařeno dle původní receptury, což má i G. Vždycky si přitom vzpomenu na zlatá slova Romana Vaňka. Pokud někde uvidíte vyrobeno dle původní receptury tak si buďte na 100% jistý, že tomu tak neni.

              • Pike napsal:

                To souhlasím, ale i tak mi přijde arogantní rozhodovat o tom, kdo je a není pivař, podle toho, co komu chutná. Nemluvě o tom, že pod pojmem „pivař“ si zjevně každý představí něco jiného; třeba mně asociuje spíš štamgasta, který tráví veškerý čas v hospodě, denně vytáhne svých dvacet kousků a je mu jedno, co pije.

          • Jirka2 napsal:

            A ty víš jaké HGB používají?Proč předražené?Když se podívám kolik stojí voda v petce nebo minerálka v hospodě se mi nezdá že je jakékoliv pivo předražené. Vím jak dlouho a kolik práce dá pivo vyrobit a ti i to eropivo.

          • kratoska15 napsal:

            A cenu dnes módních ejlů jsi schopný akceptovat? Kvalita mohých takových piv nedosahuje ani kvality toho G, přesto za něj spousta lidí vyplázne 60-70 za pivo a chrochtá blahem……přitom uvařit ejl je ve výsledku možná i levnější než uvařit ležák……ale holt je to IN, tak to musí být dobré….

            • Gaius Julius Caesar napsal:

              Taky jsem ochutnal a musím říct, že ejl je za hodně peněz hodně málo muziky. Zkrátka m to nechutnalo. Konkrétně to byl Matuška IPA Raptor 15°. Holt lidi maj asi peníze na rozhazování a podivný chutě. Jinak kvalita G je naprosto nulová, zkrátka je to Scheißbier jak už jsem tu párkrát uvedl, takže ten příměr i sedí.

              • Pike napsal:

                Vidíš, a u mne zrovna ejly (ve významu svrchně kvašená piva, tedy např. i weizeny nebo stouty) tvoří asi 95% vypitého piva. Holt mám asi peníze na rozhazování a divné chutě.
                Nebo že by to bylo tím, že sto lidí má sto chutí? Pivní svět je nekonečně pestrý a právě to je na něm to krásné.

              • Ged napsal:

                Chápu že G není v této diskuzi zrovna populární, ale spousty lidem prostě chutná jeho vyvážená chuť. A někomu prostě zase chutnat nemusí. Ale ne vždycky je nálada na navoněný „ejl“, ne každý den si chci dát nefiltrované pivo… A o tom to ale přeci je. Jak už tu někdo zmiňoval, každému chutná něco jiného. A nemusíme si tu navzájem hanit, co komu chutná nebo ne.
                A ano, občas si dám i něco silnějšího a výraznějšího z menších pivovarů. Ale Gambrinus je pro mě stále dobré pivo když si chci dát něco lehčího a vyváženého, ani moc hořkého ani sladkého. A tak ho taky piju. Dej Bůh štěstí!

                • Honajz napsal:

                  G že má vyváženou chuť? Promiňte, ale to je pěkný blábol. Měl jsem 10 nepaster, 12 nefiltr, 12 filtr, a vždy to mělo nepříjemně sladovou chuť, ta sladkost byla až ulpívající. Nehledě k tomu, že to pivo nemá žádné doznění, jako bych vypil ochucenou vodu. I po sirupu mám nějaký dojem chuti po dopití. Ostatně reklamní manařeři PU zkoušeli tuhle velkolepou akci ve stylu „že nerozpoznáte Gambrinus od jiných piv z jiných pivovarů?“ a celou tu akci museli nakonec zahrát do autu, protože 90 % lidí Gambrinus poznalo.

            • Horstokvas napsal:

              „přitom uvařit ejl je ve výsledku možná i levnější než uvařit ležák“ – Z tohoto se začíná stávat super mýtus. Asi je to dáno tím, že si někteří představí, jak ležák v minipivovaru leží 3 měsíce a ejly jenom 3 týdny.

              • kratoska15 napsal:

                Nevím proč by to měl být mýtus? Netvrdím, že je to levnější, ale nebude to ani o moc extra dražší. Je to o prosté matematice. Chmely jsou sice citelně dražší, ale v množství vyrobeného piva se to na ceně jednoho piva tak extrémně neprojeví…….za další, vyrobní postup je jednodušší, kratší, tudíž levnější…..za další, nikdo netvrdí, že ležák má být ve sklepě 3 měsíce, ale 6 týdnů ano, a ejlům stačí bohatě 3 týdny, takže další věcí je úspora energie a prostoru pro další várky….takže já jsem přesvědčený o tom, že rozdíl 15-20 korun mezi ležákem a ejlem je nesmyslný, a to mluvím o průměrném rozdílu, extrémy od Matušků, Kocoura, Lucky Bastarda atd. do toho nezahrnuju……

                • Pike napsal:

                  Nu, pokud si pod pojmem „ejl“ představíme AmIPA, kde je chmele třeba pětkrát víc než v ležáku, a to třikrát dražšího, tak se to i na ceně jednoho piva může projevit docela dost.
                  Spíš to ale bude něčím jiným – svrchně kvašená piva u nás mají jen 3% podíl na trhu, a vyrábět, distribuovat a prodávat cokoliv v menším množství je vždy dražší, nemluvě o menším tlaku konkurence.
                  Osobně ale příliš nechápu potřebu pozastavovat se nad tím, že je nějaké „exkluzivnější“ pivo (což se samozřejmě automaticky nerovná ani ejl, ani každé pivo z minipivovaru) dražší než pivo průměrné. Málokomu přijde divné, že dvacetiletý karibský rum je mnohonásobně dražší než tuzemák a archivní přívlastkové víno mnohonásobně dražší než krabicák. Jen pivo má stále punc lidového nápoje, který má být hlavně levný.

                • Kuba napsal:

                  Tak tohle mě zvedá ze židle, mimo jiné už tím, jak to zavání komunistickým uvažováním… (bez urážky)
                  _
                  Cena je snad dána střetem nabídky a poptávky, a když vím, že třeba Lucky Bastard vůbec nestíhá pokrývat poptávku, tak se spíš divím, že nezdražují. Mimochodem cena 2450Kč za 50l je jen o 110Kč víc, než bych dal za PU!!! India 15 od LB se dá v Brně pít od 50Kč za pivo, 11°od Plzně tak od 40Kč… Kde jsou kurňa ty strašný rozdíly? V kvalitě piva jistě, ale to už je jiná písnička.
                  _
                  Dám ještě jeden příklad z brněnských Srdcí: Stabilně je na čepu Chotěboř (tedy slušná 12°z průmyslového pivovaru) za 29Kč, potom nějaký ležák z menšího pivovaru – typicky břevnovský Benedict za 35Kč a potom dva ejly, jeden kolem 40Kč, druhej do 50Kč… naprosto férový ceny, odpovídající kvalitě piv a velikosti pivovaru!
                  _
                  Tím se dostáváme k nesmyslnosti tohoto srovnávání ejly/ležáky. Pokud totiž srovnáváme produkty velkochemiček/průmyslových pivovarů/malých/letajících… každý s trochou ekonomické představivosti si uvědomí, že náklady na suroviny tvoří jen relativně malou položku z celkových nákladů.
                  _
                  A o kvalitě? Můžu koupit nábytek v z nábytek z řetězce za městem nebo si ho nechat vyrobit od stolaře. Můžu mít láci nebo kvalitu… Nechci tím tvrdit, že vše z málých je super nebo že vše z velkých je špatně, nicméně nejde tu srovnávat G a LB či Matušku nebo další řemeslný pivovary, stejně jako nejde srovnávat fábii a s eskovým Mercedesem.
                  _
                  Další věc, kterou si je třeba uvědomit, že pivnice, kde se tato piva obvykle točí žijí téměř výhradně z prodeje piva a musí tak mít dostatečné marže, aby přežily.
                  _
                  Na závěr ještě příklad od známého – provozovatele létajícího pivovaru a vlastní hospůdky: protože dělá opravdu skvělý piva, chtěl by vlastní pivovar, náklady na pořízení spočítal na cca 10 milionů… Prodává taky láhve – klasický půllitrový, náklady na obal (láhev, etiketa, vršek) = 10Kč. Náklady malých výrobců na jedno pivo mnohem vyšší než u průmyslových a větších podniků.
                  _
                  Já si za dobrý pivo, ať už ležák nebo ejl, rád připlatím, jen když ti malí a kvalitní výrobci budou prosperovat a fungovat do krásy, aspoň tak jako doposud!!!

                • Horstokvas napsal:

                  Jestli myslis, ze nechavaji minipivovary lezet lezaky 6 tydnu, tak si o tom nech dal zdat. 🙂 O cene chmelu se netreba bavit. Dalsi veci jsou kvasnice, ktere jsou cenove jinde, tezko je budou otacet v takove frekvenci jako lezacke a ten vyrobni postup: Tolik infuznich ejlu se v CR nedela a neni to rozhodne ta polozka, ktera by mela o cene rozhodovat.

  • Ged napsal:

    A kde jste pivo měl? Já chodím poměrně často do pivnice Štupartská nebo Restaurace u Jindřišské věže a to, co popisujete, jsem nezaznamenal.

    • Honajz napsal:

      Na různých místech – Modřanská archa, Na Zastávce, s firmou někde ve Vysočanech na bowlingu (název místa mi vypadl z hlavy), mimo Prahu v Poděbradech U Černých a jednou v Brně, když nebylo zbytí, ale tamní restauraci si už nepamatuji.

      • Ged napsal:

        Ptám se proto, že ne vždy to je o pivu, ale spíše o tom, jak se o něj hospodský stará. Jak ho skladuje, sanituje pivní vedení, čepuje… Ale tyto hospody neznám, tak nedokážu posoudit.

  • Jirka2 napsal:

    Nikdy bych si nedovolil srovnávat různé druhy případně styly piv.Každé má své zastánce i odpůrce ale vzájemně by se měli respektovat.Já dávám jednoznačně přednost ležáku a ani silná spodně kvašená piva moc nemusím.Jen mi vadí jakoby především v malých pivovarech na ně zapomínali.Možná proto že u ležáku se v chuti okamžitě projeví každá chyba.Srovnávat cenu jednotlivých piv je zbytečné.Spíš si myslím že vzhledem k tomu kolik si z ceny piva ukousne stát a jak pracná je jeho výroba je ve srovnání s cenou kohoutkovice neb ostatních nealko je levné.

  • kamil napsal:

    Maly pivovar Hrboun v Jihlave vari jen a pouze spodne kvasena piva a maji je super. Osobne mi chutnaji velice ejliky, ale spodnaka od Hrbouna si davam rad a casto.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »