Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Gambrinus originál 10°

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlato hnědá, pivo čiré

Pěna

bílá s krustičkou a velkými bublinkami

Vůně

slabě slad a ještě slaběji chmel

Chuť, říz

Nástup chutí mírně sladový, trochu chmelový a vodovější. Při dalších doušcích se chuť sladu mírně zvyšuje a utlačuje tím chmelovou hořkost do pozadí. Střed mírně nasládlý s trochou pasterace. Dojezd o odeznívání sladovosti. Hořkost jen mírně a nenápadně. Tělo prázdnější, říz vyšší. Pitelnost dobrá.

Další komentář

Fenomenální a vlastně i kultovní pivo – TOP položka v žebříčku spotřeby tuzemských pijáků. Dnes už jen stín legendy, které jsem už dávno předpověděl degradaci a ústup do pozice low-cost piv. Opravdu lze pozorovat odklon od této značky a propagaci jiných z domácího portfolia SABMiller.

Nevykazuje sice žádných vad a není degradováno spoustou chmelového extraktu a i se dá pít, ale víc nic od něj opravdu nemůžeme očekávat.

Fotografie

Gambrinus výčepní

Gambrinus výčepní

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (44 hlasů, průměrné hodnocení: 4,50 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • honajz napsal:

    Osobně mi to tělo přijde prázdnější, a ani říz tedy nic moc. Ale pořád lepší než ten současný Braník ze Smíchova.

  • Jouza napsal:

    Ste se asi pos****, ne? 😀

  • Martin napsal:

    Tímhle jste u lidí, co mají rádi pivo, definitivně skončili. Škoda. R.I.P PR.

    • umbob napsal:

      Mám rád dobré pivo, Gambrinus nepiju, ale proč by proboha měli PR končit po zveřejnění této recenze??? Zkusil sis někdy tzv. slepou degustaci? Možná bys byl překvapen.

    • Moro napsal:

      Martine, nějak mi nedochází Tvoje reakce, ale budiž – máš na ní nárok. G nepiji několik let a recenze na desítku, Excelent i Premium sepisuji na výslovné přání lidí, kteří mi píší něco ve smyslu, že jsme web na prd, protože si netroufáme recenzovat nejznámější česká piva. Takže brzy zbylá dvě. To je vše.

    • Libor napsal:

      to pivo tu reálne existuje, stále „okupuje“ najvyššie priečky čo do pitosti, tak nerozumiem, prečo pred ním zatvárať oči… Sú ľudia, ktorý ho vyhľadávajú a chutí im a recenziu by uvítali. Navyše, to ako keby som ja povedal, že končím, lebo na PR vyšla recenzia na Zlatý Bažant… (obdobné pivo v SR ako v ČR G)

      • Martin 2 napsal:

        Přiznám se, že mě reakce mého jmenovce taktéž nedochází, ale za recenci Gambrinusu jsem rád. Je totiž trochu divné, aby na stránkách, kde se hodnotí piva, nebyla recenze piva, které se u nás pije nejčastěji. Zvlášť když tu máme recenzi i na Kozla, který se pije skoro stejně jako Gambrinus. Na konkurenčních stránkách Atlas piv jsou taktéž recenze těchto piv….Gambrinus je pivo, které se sežene všude a tato recenze jistě smysl má. Jinak můj názor – úplně nejhorší pivo to není, to znám i horší desítky z průmyslových pivovarů. Jenže mi vadí jako u většiny ostatních zahraničních vlastníků velkých pivovarů, že vůbec nerespektují historii značky. Všimněte si třeba, že pivo se stále sice jmenuje Gambrinus, ale pojednání o tom, kdo to vlastně ten Gambrinus byl, jeho portrét na dnešních etiketách vůbec není. Před takovými deseti lety to tam ale vše bylo. Na etiketách sice vychvalují, jak je to české pivo, ale historie je jim zřejmě ukradená. Takže už jenom proto si raději koupím pivo, které se vrací k historii….ještěže tu máme menší pivovary nebo skupinu Pivovary Lobkowicz, které z historie naopak těží.

    • Kuba napsal:

      Někteří lidé přes mnohá vysvětlování stále žijí v přesvědčení, že recenzenti září štěstím při vědomí, že jim lednice pálí elektřinu na chlazení těchto lahůdek… 🙂

      • Moro napsal:

        Ba, hůře Jakube – občas se na sebe dozvím, že jsem od daného pivovaru i něco dostal, aby recenze dopadla dobře a veškerá vysvětlování jsou k ničemu.

  • DrN napsal:

    Ani si nemyslím, že by tu recenze na G být neměla. Spíš těch 5,5 bodu je poněkud mnoho pro člověka, který má rád Pivo. Body jsou žel počitatelná veličina, a tak něco o recenzentovi a jeho názoru na těchto stránkách hovoří. No a pokud se s tímto někdo neztotožňuje, může nabýt i pocitu, že se neztotožní ani s jinými recenzemi, neboť jim to ubírá na validitě. I to je jistě možné.

    • Moro napsal:

      5,0/10 = průměrné pivo, bez senzorických vad, avšak bez jakékoli „přidané hodnoty“. Onoho 0,5 bodu je za přiměřenou pitelnost a neúnavnost vzorku. Takže kdo si toto pivo dá a bude k němu přistupovat bez emocí (negativních i pozitivních) a nebo toto pivo ochutná v slepé degustaci, jak píše výše v diskusi Marek, pak zjistí, že Moro to ohodnotil věcně a férově.
      Jsem zvědav, jak tedy budu validní, až za týden vyjde G11.

      • DrN napsal:

        No právě..

        • DrN napsal:

          Navíc.. G není průměrné pivo. To ať se nikdo nezlobí. I když zase.. každý máme holt .. ten průměr někde jinde. Pod mým průměrem je opravdu hodně bodů níž:)

          • Moro napsal:

            Jakákoli recenze je vždy subjektivní. Dále – žádná recenze zde není absolutorium, jen vodítko.
            Za sebe – G 10 není tak hrozné, je průměrné a ve slepé degustaci by dokázalo zmást hodně lidí.
            PS: Dle mě je nesmyslná ta jedna hvězdička, kterou jsi dal pivu Ty (takže 1/10) – kolik by pak měla marketová a jiná degradovaná piva? Záporné číslo? Ale no tak …

            Tato diskuse by mohla býti nekonečnou, neb jde o názor proti názoru.To je za mě asi vše.

            • DrN napsal:

              OK, já souhlasím. Ale za jednou hvězdou si stojím. Není u nás pivo, které by mělo takovou marketingovou tlačenici na všech úrovních a přitom bylo tak prázdné. A srovnání s markeťáky..asi radši ne :). Při jedné ochutnávca naslepo jsem ho totiž za markeťák označil :))).

              • Moro napsal:

                Ano, ze svého hlediska máš pravdu.
                Zde je však recenze na G 10 a pivo má správnou barvu, je stylově OK, atd. Další je, že je nudné, ploché, sterilní a opět atd.
                Do recenze NESMÍM zahrnout svoje osobní preference ani degradace, ani to, že jsem G několik let nepozřel.
                Takže hodnocení 5/10 = průměrné pivo; pod 3/10 katastrofa; od 6/10 výše velmi dobrá, výborná a vynikající piva a 10/10 pivní neexistující ideál. Shodneme se alespoň v tomto?
                Dále, pokud bych se podíval na hodnocení 1/10, které jsme tu nikdy neudělili – jak by muselo vypadat takové pivo? Technicky si to nedovedu představit (opět apeluji na fakt, že nesmím zapojovat emoce).

                • poutnik napsal:

                  1/10 bych s klidným srdcem dal Hukvaldám – oni tam měli dost dlouho nějakým svinstvem kontaminovanou spilku, takže ta jejich piva voněla i chutnala jako výplach se smradlavých hadrů, nic proti tomu, tohle se může stát i v lepších pivovarech, ale slušný pivovar takovou břečku vyleje do kanálu, zatímco oni to normálně nabízeli i do dalších hospod, a i přes četná upozornění v tom pokračovali, od té doby jsem nad nimi zlomil hůl (a nejen já), protože tohle se prostě nedělá. Markeťáky jsem ještě neměl odvahu zkusit, ani se na to nechystám. S G-10 to mám zrovna tak, naposled jsem tu dobrotu pozřel před pár léty v Lucerně na koncertě Alice In Chains, tuším, že to stálo sympatických 50 kč a dlouho jsem se tam s tím trápil (a nedopil), příště to zkusím snad jen v případě ohrožení života žízní na nějakém fotbale, kde budou zadřené kohoutky s pitnou vodou. Než pít „tohle“, tak to už raději kofolu s rumem, anebo i čistou vodu….

                  • Ganimoth napsal:

                    To se nedivim, hledani dobrych piv mezi marketaky se rovna hledani jehly v kupce sena (nebo spise v kupe hnoje). Jedine slusne marketaky jsou fakt asi jen mezi Argusy a i tam podle meho mineni jedine co se da oznacit za opravdu dobre pivo je nedavno uvedeny cerny Argus, protoze jde o prebaleny Merlin. Zbytek „jen“ slusny lehky nadprumer.

                • DrN napsal:

                  Rozumím ti! Máš určitý styl hodnocení a tomu odpovídá bodování. Hodnocení bude vždy subjektivní, nicméně v rámci jedince lze určité objektivity dosáhnout. Respekt.

            • Jirka2 napsal:

              Která piva jsou marketová?Já za ně považuji i Argus a podívej se na jeho hodnocení.

              • Kuba napsal:

                Argus bych do toho netahal, to je trochu specifický případ…

              • Moro napsal:

                Marketová piva jsou piva:
                – na kterých není uveden výrobce nebo
                – mají více výrobců najednou nebo
                – výrobci se mění
                Pokud ARGUS, pak jeho varianty v plechu (část se vyráběla v ČR, něco dovoz Polsko, Slovensko).

      • Lecbaneklidem napsal:

        Doporučuji zkušenost ze 7 schodu. nepodchlazené s teplotou nad 10C. Moje zkušenost z minulého týdne. Pít rychle a polykat bez hledání jakékoliv smyslplné chutě. Po posledním loku se odehrává něco po čem se oklepu podobně jako u Kozla 10. Nerozumím jedný věci proč lowbrandová značka jako je Bráník tyhle ocasy postrádá. Nenadchne ani neurazí.

    • Martin napsal:

      Ano, přesně tak jsem to myslel.

  • Jirka2 napsal:

    10°piva PP.Jsou pro spotřebitele těžko rozeznatelná.Mnohdy záleží na tom ve kterém pivovaře byla uvařena.Mi chutnají víc než Staropramen nebo Bráník ale velký rozdíl v nich není.

  • Honajz napsal:

    Poznámky z testování lahváčů naslepo: Barva jantarová, ve vůni není nic cítit, možná slabounce ně co vzdáleně na pozadí, pěna nic moc, ale je, i když slabá. Chuť nijak výrazná, která se navíc hned rozplyne, nevydrží, prostě proteče a nic. Říz je, ale také průměr. Doznění – slabá hořkost na patře, ulepená pusa, jinak nic.

  • ujo zigo napsal:

    no, dnes som zistil ze chuti ovela lepsie teply ako vychladeny 😀

  • Zdenál napsal:

    Nedávno jsem dvě koupil pro zajímavost na žizeň po sekání trávy, jak to dnes vypadá, protože jinak eurosrágory nebrat. Nesmělé syknutí při otevření, chuť prázdná, vodová, trochu hořká vodička, nějak jsem se nemohl dobrat něčeho, co by připomínalo chuť piva. Proteče, neulpí, unylá lehce nahořklá chuť něčeho ….. Přišlo mi to jako druhák po výplachu sklínky … no tak na žízeň už pak raději opravdu pivní vitacit s citronovou a zázvorovou chutí ….. Takhle doprznit značku, to je obžaloba společnosti ….

  • Bohumil napsal:

    Gambáč si občas rád dám v lahvi na žízeň či z nostalgie nad dříve excelentním pivem, které teklo proudem kde se pilo, ale škoda ho, smutné je že kvalita časem ustoupila od většiny piv z větších pivovarů…

  • novik napsal:

    Lahváč je, no.. na spláchnutí při práci v létě na chalupě to (občas) jde.
    Pokud vás zajímají 10ky a 11ky, chystám se testovat nový Březňák 11 v lahvi. Celou basu, tak asi udělám grilování pro kámoše, ať si také mohou říci svoje a samozřejmě ochutnat. Je to nějaký testovací projekt teď na konec května a začátek června. Více info je tady, vypadá to zajímavě.. http://www.trnd.com/cz/projekty/breznak-11/informace-o-projektu

  • novik napsal:

    Tak před 15ti lety jsme si točenou desítku jako studenti vychutnávali. Pak se to během chvíle ve většině hospůdek změnilo a nedalo se to pít. Když jsme se nedávno bavil s člověkem z Prazdroje, tak jsem se dozvěděl, že v jejich kmenové hospodě v Praze je desítka super, jinde už chutná, jak chutná.. Tipuji, že je to výrobou (jako u spousty piv) – transportem a dalším to hodně utrpí. Tím nemyslím, že by na to v hospodách kašlali. Prostě se z toho stalo určité pivo s nějakým konkrétním výrobním postupem.

    • Jméno napsal:

      Při objemech v jakých se toto pivo vaří je prakticky vyloučené aby se pro jakoukoli hospodu vařilo zvlášť.Navíc 10 je dělána z 12 jen se přidá víc vody.V Praze je gambáč pravděpodobně přímo z Gambrinusu případně z Popovic.Na Moravě nejspíš z Nošovic.Pokud jsi mluvil s prodejci případně s někým s kanceláře ta ti nevědí o vlastní výrobě nic než co jim řeknou na školení.To platí pro všechny velké pivovary a myslím i pro všechny velkovýrobce potravin.

  • Jméno napsal:

    Jedním slovem HNUS!

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »