Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


S rozumem prosím …

Pivo i pivní kultura je v naší domovině aktuálně na vzestupu, což je samozřejmě potěšitelné. Potěšitelné je rovněž to, že přibývají recenze a hodnocení piva – to však s sebou nese jistá úskalí a vlastně i jakýsi aktuální trend. Stalo se jakýmsi hodnotitelským hitem nacházet v pivu až desítky atributů, chutí, vůní a popisovat je do posledního detailu. Občas se zastavím a říkám si – zbláznil jsem se já nebo české (i světové) pivovarnictví?

Pro příklad cituji (zdroj Google+, komunita Pivo, autor Jan Žmolík):“ … vůně je sladší (medová), sušenková, lehce ovocná (sladký pomeranč). Chuť je svěží (máta, citron) a sušenková s mírně hořkou linkou na pozadí. Konec doušku je hezky sladový. V doznívání se nejdříve objeví svěžest z chuti, která postupně odplouvá a je nahrazena jemnou borovicovou hořkostí.“

Nepoznáváte popis českého ležáku z průmyslového českého pivovaru? Já také ne.

Ilustrační foto (vemnr)

Ilustrační foto (vemnr)

Je dobře, že popisujeme piva česká i zahraniční, je ještě lépe, že se šíří pivní osvěta, ale trocha rozumu a střízlivosti by jistě prospěla. Vždyť nalézt v ejlu a vyjmenovat najednou všechny existující grepové plody, na tři druhy marmelád a nebo označit pivo jako minerální, o mramorové struktuře, vrstevnaté či uskrkávací, už není ani k smíchu, nýbrž už jen k pláči. O českých pivních stylech plných bylin, ovoce a různých oříšků nemluvě.

Důležité je být věcný, nesnažit se být za každou cenu vtipný a hlavně – nevymýšlet si, protože pak jde celá osvěta do …



Komentáře

  • vemnr napsal:

    Keďže nie som degustátor profesionál, tak tiež ma niektoré popisy chutí a vôní piva dosť prekvapujú, ale nikomu to samozrejme neberiem, ale ja mám iba 5 kategórií piva: 1. vynikajúce, 2. veľmi dobré, 3. dobré, 4. slabota, 5. nepiteľné 😀 😀 😀

  • Jiri napsal:

    Zjevne se inspirovali u vinaru, no. Des.

  • Mosquit napsal:

    Tady bude flejm… 🙂

  • Martin Grill napsal:

    A co na to pařmen Márty?

  • karlos napsal:

    Tak otázka je, jestli je slovní popis skutečně adekvátní smyslovému vjemu z daného piva. Pokud si to někdo vymýšlí (nebo k tomu alespoň dost přidává) a hraje si tak na degustátora nebo na osobu s vybraným vkusem, pak by se to dalo označit za snobismus. Ale pokud ten popis odpovídá realitě, tak mu není moc co vytýkat – pokud je v pivu cítit např. konkrétní ovoce a nějaké jeho nuance, nebude to recenzent přece zapírat. Prohlížel jsem si před časem nějakou knihu o whiskey a jednotlivé značky tam byly popisovány podobným způsobem. U parfémů se zase vůně popisuje nějak ve třech hlavních složkách, jakoby hlava, tělo a základ, přičemž každá z těchto složek má celou paletu možných vůní… Navíc některé pivovary si opravdu dávají záležet na pestré chuťové diferenciaci – třeba BrewDog u piv své Abstrakt edice. Nebo Mikkelleři zase někde hovoří o vietnamském kakau ve svém pivu apod. Nebo náš witbier Fénix – brazilské pomeranče a thajský koriandr: tady by stálo za pokus prověřit, jestli tam tyto složky jsou skutečně detekovatelné. Takové sofistikované recenze možná spíše narazí na odpor u třídy tradičních pivařů, kteří pivo nechápou jako něco, s čím by se měla pojit nějaká vyšší kultivovanost a estetická vyspělost. Připojím pro ukázku popis Abstraktu 16 od BrewDogu: „AB:16, our latest concept beer, is a smooth and luxuriant Belgian Quad infused with coffee beans. On the nose you might find warming clove and nutmeg, cafe au lait, subtle dark fruit notes, and hints of candied lemon peel.
    The combination of aromas evokes malt loaf or ginger cake. On the palate, smooth & fruity espresso, milk chocolate, and warm brandy-soaked currants are in the middle of a high-class dance-off off against the spicy and peppery Belgian character. the mouthfeel is smooth and rich, and the beer pours a deep copper colour.“

    PS: není článek zase skrytým rýpnutím do Pivníků?:-)

    • RadVes napsal:

      Souhlas s karlosem. Pokud jde o obvyklou českou velkoprodukci, tam si hodnotitel opravdu vystačí s několika jednoduchými výrazy (hořké více nebo méně, pěna taková či maková, říz, „bublinky“ atd.). Ale jsme-li u různých speciálů, hlavně ejlů, tam se dá někdy nalézt tolik různých vůní a chutí, které navíc můžou krásně ladit dohromady, že jejich popis může být celkem složitý a blížit se až hodnocení nějakého komplexního vína. Sám jsem byl překvapený, když jsem se začal s ejly potkávat, na jaké aromatické vjemy tam člověk narazí. Jasně, že se nic nemá přehánět a vymýšlet čím být za každou cenu zajímavý, ale bral bych to případ od případu. radves

  • PIvo napsal:

    Přesně tak. Třeba já už se necelé tři roky zabývám senzorickým hodnocením pracích prášků, pivům se už dávno nevěnuji. Nedokáži pochopit, jak se někdo může vůbec jen pozastavovat nad pivem, které je cítit třeba jako aviváž Perwoll Color Magic. Pivo má chutnat jako Prazdroj a ne jako plyšový králíček.

  • PanVrchni napsal:

    Já s článkem souhlasím, kategorizace chutí, vůní atd. je daná, podle mě to nebrání, aby člověk použil i svůj osobní pojem, ale rozhodně by se ze soukromých kategorií neměla skládat celá recenze.
    Podle mě by měl ochutnávač zkusit pivo popsat zavedenými pojmy a teprve když mu nestačí, pomoci si vlastními.

    Sám jsem se s tím potýkal: kdybych byl na web zavedl svoje vlastní „vymyšlené“ kategorie (v čemž mi Moro naštěstí moudře zabránil), jenom bych do pojmosloví vnesl další zmatek.
    Fantazie je důležitá, ale neměla by kolem chuti vytvářet jakýsi paralelní svět.

  • Roman Holoubek napsal:

    Moro, naprostý souhlas.

    Jako degustátor hledám co vše je v pivu cítit, na to většinou stačí zavedené známé pojmy a ne si vymýšlet nesmysly, které nakonec čtenářům nic neřeknou. Dodnes nevím, ani jak chutná mramorová ani jak chutná hovno z nutrie.

    Navíc u většiny českých piv, tedy kategorie plzeňského typu bychom neměli ani nalézat širokou škálu ovoce a jiných vůní a chutí. A pokud tam jsou, jde především o některou z vad piva a pak se nebudu rozplývat nad jemnou chutí lesních jahod, ale pošlu pivo se zvýšenými estery do kanálu a v hodnocení daného piva se to projeví.

    • Moro napsal:

      Romane, jedním slovem – DĚKUJI.
      Už je na světě i reakce na tento blog naplňující rčení o potrefené huse, která zakejhá.

      • MV napsal:

        Opravdu nechápu, že Vám to stojí za to. Na těchto stránkách se taky nachází desítky recenzí, kde by se dalo rovněž polemizovat o tom, zda autor náhodou neochutnával po cestě z parfumerie.
        Pivní recenze bohužel málokdy přinesou recenzi něčeho nového nebo zajímavého, tak je člověk rád, že se alespoň na pivnících dozví, co nového se uvařilo (byť s recenzí nemusím vždy souhlasit, ale jako vodítko to rozhodně pomůže víc než recenze Pernštejna 11 nebo Zlatého bažanta pšeničného). Směšně pak vyznívají některé počiny jako soutěž s 1. selským pivovárkem, kdy se vyhlašovatel ani neobtěžoval poskytnout zdůvodnění, které by dávalo smysl, stejně tak reklama vlastním aktivitám (pivní bar hodonín, lucky bastard, apod.) a neustálé navážení se do autorů jiných blogů…
        Osobně bych byl docela rád, kdybyste se radši soustředili na recenzování zajímavých piv a akcí, než obtěžovali všechny vaší zapšklostí.
        Docela by mě zajímal názor Mora na počiny Lucky Bastarda a ano, vím, že je to stejná společnost, že jste kámoši atd., ale to neznamená, že na něco nemáte názor nebo že ho s výhradou nemůžete napsat a zveřejnit. Pro mně byl zatím tento pivovar velkým sklamáním.

      • MV napsal:

        A jen pro doplnění: lidi, co chodí na tento server a na pivníky, mají vlastní rozum a nemusíte jim vykládat, jak je konkurenční web o ničem a jeho autoři amatéři. Na každý web o pivu chodím z jiného důvodu a na pivní recenze to už začíná být spíše ze setrvačnosti.

        • PanVrchni napsal:

          Kde jste prosím v článku zaznamenal, že je „konkurenční web o ničem a jeho autoři amatéři“?

          Nicméně vás příspěvek vlastně vystihuje podstatu problému: reagovat na něco, co není v článku, jen v mé hlavě, je v podstatě totéž, jako vyjmenovávat chuti, které v pivu nejsou a já si je jen představuji.

  • Kuba napsal:

    Lidi, co blázníte???

    Vždyť tento článek není vůbec o tom, co se pak objevuje v některých příspěvcích v diskuzi.

    Ani jednou jsem v něm nenašel narážku na Pivníky a pokud se v tom někdo z nich našel (a následně vyplodil poněkud hysterický blog, který mně osobně hlava nebere), je to spíš tak nějak jeho problém, ne?

    Pochopil-li jsem tento článek správně, je o jisté módě, která se občas začíná zvrhávat do komické absurdnosti.

    Vždyť v článku citovaný příspěvek – pokud popisuje průmyslový ležák – je opravdu směšný (anebo bylo pivo vadné). Taky rád hledám v pivo vůně a chutě (pravda, někdy hlavně k tomu, abych co nejlépe popsal jeho vadu), ale nic se nemá přehánět. A o tom to asi je.

    Řevnivost s Pivníky nechápu. Stejně tak nechápu nářky na recenzování (i) komerčních (i) sraček zde. Jde o zaměření toho kterého webu. Pivníci jsou pružnější v informacích o novinkách, PR mají podstatně propracovanější (i když ne dokonalý) systém hodnocení + praktické zkušenosti s výrobou i distribucí piva.

    Zkuste si článek výše ještě jednou přečíst a pokusit se nebýt vztahovační! Vždyť jen celkem střízlivě popisuje jeden z aspektů dnešní pivní reality…

    P.S. Nikdy jsem v pivu nenarazil na chuť/vůni, u které by mě napadlo použít výraz „sušenková“. Jsou to bébéčka, polomáčené nebo esíčka?

    Nemyslím to ironicky, naprosto upřímně bych byl rád, kdyby mě někdo posadil před pivo a řekl: tady máš ty sušenky!

    • Elf napsal:

      Souhlasím, jen bych chtěl napsat něco k těm sušenkám. Nejsou to ani bébéčka, ani polomáčené, ani esíčka. Tento termín se používá pro jistý, typický projev sladovosti, často ho lze nalézt v anglických Ales. Těžko se to popisuje, ostatně jako spousta jiných vůní/chutí, nejlépe je to vyzkoušet na nějakém konkrétním pivu. Jestli si dobře vzpomínám, sušenkovost je např. v London Pride od Fuller’s.
      Ovšem také záleží, jestli chceš psát „fantazijní“ recenze, to pak sušenky můžeš cítit kdekoliv tě napadne, nebo si chceš osvojit užívaný terminus technicus.
      Podobné je to např. u topinkovosti (anglicky toasted). Nejdřív jsem nechápal, co tím chce básník říct. Až když jsem narazil na klasický, bavorský Märzen, jsem pochopil, o co jde. Je to prostě zaužívaný termín, který má, řekněme, intersubjektivní platnost. Lze nalézt i v Biére de Garde Ambrée, nebo některých jiných, spíše tmavších, bavorských ležácích. Opět je nejlépe si to natrénovat na konkrétních pivech (např. Hummel-Bräu Märzen, Wagner Märzen). V českých polotmavých pivech jsem na topinkovost zatím nenarazil, ikdyž se používají obdobné suroviny a technologické postupy. Ty Bavoráci to prostě nějak umí dostat.

      • Kuba napsal:

        Dík za odpověď, až si zase někdy dám London Pride zkusím se na to zaměřit a o Märzeny nebývá nouze v op, tak se těším, až to prubnu 🙂

    • MV napsal:

      narážku na pivníky napsal sám autor Moro v příspěvku v diskuzi, na který jsem reagoval. Takže ano v článku to není, byť autor celou dobu měl na mysli především jeden konkrétní web. Proč to napsal takhle zastřeně je spíše otázka na něj.

      • Moro napsal:

        Zdravím Mikuláši,
        nejmenoval jsem a přesto je vám vše jasné? Zajímavé. O tomto článku se diskutuje (jen co já vím) na Google+, FB zdech několika pivních i osobních webů a to jistě nevím vše. A vy přesto přesně víte, koho jsem měl na mysli = která husa zakejhala 🙂
        Pravdu má Kuba – napsal jsem blog o módě a nešvaru (jen podotýkám – v blogu jmenovaný Jan Žmolík o blogu věděl a četl jej před zveřejněním) v popisování piva. Reakcí byl jiný blog na webu Pivníci. Je jen na Vás, co vám víc vyhovuje – zda (jak se teď často na diskusích dozvídám) útočný až zesměšňující styl webu Pivní recenze, či na přívlastky bohatý web Pivníci.
        Jo a těch hus, zakejhalo více, než jedna a možná taky i houser. 🙂

  • MV napsal:

    abych citoval příspěvek pod diskuzí, na který jsem reagoval: „Už je na světě i reakce na tento blog naplňující rčení o potrefené huse, která zakejhá.“ Máte pravdu, nejmenoval jste nikoho, omlouvám se za mystifikaci. Koho jste tedy myslel? Recenze podrobně nečtu ani na jednom, protože se ve všech těch nástupech, dochutích, esterech, pomerančích, sladovosti, chmelovosti, topinkách, apod. trochu strácím a popravdě mě to ani moc nezajímá. Tyto weby spíš navštěvuji kvůli novinkám (jak v pivech tak i akcích). A popravdě mě nejvíc baví pivní troll, protože to alespoň nebere tak vážně jako všichni tady.

    Zdroj: http://pivnirecenze.cz/19082-s-rozumem-prosim#comment-22882

    • Moro napsal:

      Netřeba se omlouvat – já chtěl opravdu jen poukázat na to, co je dle (mého soudu) nedobře. Diskutovat tu (i jinde) měli hlavně jiní. Já chtěl vědět názory ostatních. Leč, zvrhlo se to (jako již několikrát) a já se o sobě zase dočítám věcí.
      Pivníci napsal reakci a popsali, jak to vidí oni.
      Závěr – je dobře, že se (nejen) tu hádáme (občas doslova jako malé děti), protože to znamená výměnu názorů a možný posun vpřed.
      A pro upřímnost a abych nebyl napadán, že se vyhýbám odpovědím – ano, myslil jsem na Pivníky, když jsem psal o vrstvách a mramoru. To jste dešifroval naprosto správně. 🙂

  • Marley napsal:

    Abych se jen krátce vyjádřil za Pivníky, když už nás zde tak přetřásáte. Podobné příspěvky, kritizující většinu zde uvedených slov, psal Moro vícekrát přímo k nám na stránky. A vzhledem k tomu, že jsme se pár dní před zveřejněním tohoto článku trochu zastali právě zmíněného Honzy Žmolíka, nemusí být člověk Sherlock Holmes, aby poznal, jakým směrem to bylo namířeno.

    Slovo vrstevnatý se používá u popisování chutí (zejména alkoholických nápojů) běžně, stačí si dát do Google „vrstevnatá chuť“. U českých piv se logicky prakticky neužívá, neboť běžné české ležáky jsou prostě ve většině případů přímočaré.

    Slovo mramorový se na Pivnících v souvislosti s popisem piva nikdy neobjevilo, za to se mohu osobně zaručit (ač nám ho Moro neustále hází na hlavu). Možná si ho Moro spletl s nějakým jiným slovem, kterému úplně neporozuměl, nevím.

    A to je tak za mě vše, zbytek jsem už napsal ve svém článku na Pivnících (který je mimochodem reakcí na útočné příspěvky obecně, Morův článek byl jen podnětem k jeho sepsání). Přetahování se o slovíčka už ale asi bylo dosti. Pěkný den přeji 🙂

  • Rollingman napsal:

    Zápisky a slovní hodnocení by měli sloužit hlavně pro osobní potřebu a když dva české weby vyplodí na svět dítě v podobě veřejného hodnocení, není se čemu divit, že to dopadne takhle. 😀

  • Roman Holoubek napsal:

    Domnívám se, že Moro jen velmi správně napsal to, že fantazie je hezká, ale nic se nesmí přehánět a nehledat jen pro pocit důležitosti, či zajímavosti výrazy a básnická přirovnání, která nejen, že nikomu moc neřeknou, ale s velkou pravděpodobností v tom pivu ani nemůžou být. A jak já doplňuji, pokud například v českém ležáku jsou, je to špatně a nerozplýval bych se nad tím.

    Jo a trochu jsem „googlil“ a našel, že snad poprvé výraz o „mramorovém zakulacení“ použil Martin Jarošek zde: http://www.pivnidenik.cz/clanek/4200-Pivo-v-kraji-ekologickeho-zlocinu/index.htm

    Ale mohu se mýlit a použil to i někdo jiný jinde.

    • Marley napsal:

      Parádní diskuze pod tím článkem, tam je snad úplně všechno. Díky za odkaz a rozšíření obzorů! Příjemné osvěžení a konečně i osvětlení onoho slavného mramoru 🙂

    • Jirka2 napsal:

      Souhlasím!Jednou mi na podobný názor bylo odpovězeno že takové pivo je nudné.V tom případě bych doporučil přejít na pšeničná nebo podobná piva a pivu plzeňského typu se vyhnout.Do nich patří jen slad a chmel a podle toho mají chutnat.

  • persona napsal:

    Dobrý den, jak poznamenal jistý teoretik: „Něco nadinterpretovat znamená jaksi se přejídat“ 🙂 Komentář Mora je určitě k věci – je to ovšem téma na delší článek. Osobně mi pije krev, jak se u kdejakého prostředního produktu senzorické charakteristiky zneužívají a jak zprofanované jsou (nejen u piva) výrazy domácí, řemeslné (artisanální), rukodělné atd. Věřím, že u piva, podobně jako u vína či kávy, existují referenční tabulky chutí a vůní a na pivo si koneckonců lze udělat komoditní zkoušku. Hlavní problém vidím v tom, že spousta chutí a vůní je obtížně přenositelných (vyzkoušitelných), protože prostě v českém prostředí neexistují (výběr a složení sušenek v Anglii je něco jiného než v ČR, nemluvě o skladbě surovin v Itálii a Francii) Zmiňované BeBe, polomáčené apod. dávno nejsou co bývaly (viz jejich složení, kde dominují rostlinné tuky).

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »