Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Radegast Ryze Hořká 12

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlato hnědá, pivo čiré

Pěna

bílá, jemná, stabilní

Vůně

chmelová s upozaděným sladem

Chuť, říz

Nástup chutí ostře chmelový, k této hořkosti se po kratší chvíli přidává další – tentokrát zatlumená a o střední úrovni. Na konci vjemu trocha sladu. Při dalších doušcích se vše opakuje s tím, že ona „druhá“ hořkost se stává ulpívací až protivnou. Tělo středně plné, říz vyšší. Pitelnost sotva průměrná.

Další komentář

Bez emocí – Ryze Hořká 12 je dalším nedobrým pokusem a o vzkříšení toho, co kdysi bylo hořkým pivem (zajímavé je, že oním hořkým kultem byla vždy desítka, tak proč najednou i hořký ležák?). Klasický ležák (Premium) je dobře odlišitelný od tohoto nového a je jednoznačně pitelnějším. V receptuře přibyla česká odrůda chmele Saaz Late. A pokud si pročtete i stránku o tomto pivu, pak se hodně pobavíte – věty o tom, jak:“ … se však stále víc piv přibližuje svou hořkou chutí Radegastu …“ jsou opravdu více než úsměvné.

Fotografie

Zbrusu nový Radegast Ryze Hořká 12

Zbrusu nový Radegast Ryze Hořká 12

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (60 hlasů, průměrné hodnocení: 6,18 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , ,



Komentáře

  • M.Heavy napsal:

    Moro nebudu s tebou souhlasit.Jsem odkojen Radegastem a hlavně 10,ale to bylo v mládí.Radegast od fůze s Prazdrojem nepiji – tada jen výjimečně jsem si ho dal na doporučení.Těšil jsem se jak dopadne nové pivo Ryze hořká 12.A zatím mne nezklamalo,ale čas ukáže jestli do nezapadne do říše europivovarů.5,5 je slušná známka.Já dávám 6,5

    • Patriot napsal:

      To by mě teda zajímalo v čem přesně nesouhlasíš s recenzentem 🙂 Recenze odpovídá realitě. Původní Premium o level lepší než tenhle patok. Manažeři nošovické chemičky úspěšně spáchali harakiri a čas mi dá za pravdu.

      • ekonom napsal:

        Souhlas.Něco v tom smyslu jsem napsal řediteli Radegastu, a světe div se, on mi odpovědel. Že můj názor je zcela ojedinělý,recepturu stvořila skupina největších odborníků a pod. Při premiéře jsem zažil docela humornou scénu:kolega dostal poslední pivo Premium, které došlo a poté začli Ryze hořký. Kolega se po napití ušklíbl a šel okamžitě ten patok reklamovat. Hostinský pouze pokrčil rameny,ale dal mu nové. Další facka. Od té doby Radegast nepijeme.

  • M.Heavy napsal:

    Nesouhlasím s recenzentem s tím ´,že Premium je lepším pivem než Ryze hořká 12.Jak jsem již psal Premium 12 byla super do fůze s Prazdrojem.Nyní je pro mne pitelnější Ryze hořká 12.Ale čas ukáže.

    • Rostík napsal:

      Tak každý si mohl koupit jednu láhev Radegast Premium a jednu Ryze hořkou 12-ku a porovnat. Ty si tak očividně neučinil 😀 Docela sranda jak to lidem tlačíte v marketech v akci za 11,90 kč. Proč? To pivo je přece lepší než to předešlé, nebo ne? Tak proč sakra lidi vykoupili ve stejných marketech Premium za 14,90 kč ? No nic. Teď hoši z Plzně asi zavolali a řekli – hoši uvařte surovinově a technologicky dražší pivo – nám přece na zisku nezáleží 😀

      • Dadly napsal:

        proč někomu vyvracíš takovými nesmyslnými argumenty něčí názor. pokud někdo dospěje, k tomu, že mu pivo chutná zcela dobrovolně, je to jeho volba. kecy typu sleva, reklama a podobně jsou nesmysly.
        tady prostě platí jen chutná – nechutná a nebudu to měnit kvůli nějakému pitomci na internetu.

  • Jirka2 napsal:

    Nejlepší 12%pivo z běžných výrobků velkých pivovarů.

    • Rostík napsal:

      Mezi pijáky piva je rozšířeno mnoho polopravd, omylů a mýtů o pivu. Bohužel, mnozí si myslí, že pro ně fyzikální zákony neplatí. Asi už jste je někde potkali 😀

  • M.Heavy napsal:

    U nás v Hrušce je zatím pořád 12 Premium a tak jsem porovnal s Ryze hořkou 12 a u mne jasně vítězí Ryze hořká.A to jsem láhvovou 12 Premium nepil asi 7 let.A nevím co to tu Rostíku meleš za hovadiny že někomu já nebo ostatní tlačí do hlavy 12 Premium v akci.Mne cena opravdu dobrého piva nezajímá.Ale sto lidí sto chutí.

    • Siki napsal:

      Marketingové kecy. Tohle pište do reklamy, a ne sem. Konzumenti už mají těch vašich změn v receptuře pana Francla plné zuby. Bohudík. Jinak co nechápete na větě v recenzi „Klasický ležák (Premium) je dobře odlišitelný od tohoto nového a je jednoznačně pitelnějším.“ ?

  • kratoska15 napsal:

    Tak jsem v rámci pivního bádání taky jedno koupil. No a vybádal jsem, že když to pít nebudu o nic nepřijdu. Ryze hořké pivo si představuju o trochu jiné hořkosti, vím, vaří se pro davy, proto nemůže být nikdy poctivě hořké. Jinak mdlé, brkavé 🙂 a bez nějaké výraznější vůně…….prostě europivo.

  • Igor Ber, napsal:

    Ahoj, s kamošom Boťasom pijeme roky 10 Radíka a teraz sme skúsili Ryze hořkú 12 – je to viac než dobré pivo. Boťas to skúsil v Prahe z tanku a jeho chválopspevy nemali konca kraja. Na zdravie Ryze hořká 12 !

    • poutnik napsal:

      tak si tu dobrotu užívejte, jste smutným názorným přikladem toho, jak velkochemičky mají ty své lemtaly hezky podchycené

      • Jirka2 napsal:

        Nejsem lemtal!Jen jsem napsal že mi Radegast chutná nejvíc z velkých pivovarů,nikoho nenutím jej pít! Vždy když mám příležitost ochutnám piva malých nebo raději hospodských pivovarů. A k té chemičce.Když se podíváš na stránky například Radasu zjistíš že vypadá jak jejich zmenšenina.Navíc pro výrobu piv plzeňského typu používají stejné suroviny od stejných dodavatelů i stejné postupy.Jen snad zatím nepoužívají HGB.

        • Filip napsal:

          Uz ses trapnej jak se tu stale zastavas tech patoku z nosovicke chemicky. Hlavne v Nosovicich nikdy neuvarte pivo podle puvodni receptury od Francla – radeji nechte furt Ivosa a „nejlepsi lidi“ vymyslet receptury jak uvarit pivo rychleji a levneji 🙂 Sasci !!! Uvidime kolik lidi si koupi ten Vas patok az skonci ty promo akce v marketech kde to lidem pod heslem „naucime tu rychlokvasku lidi pit“ nabizite za 10,90 🙂 Jinak diky za info z vyroby – alespon vime ze vsechny piva z „plzne“ jsou vlastne vicemene stejna europiva ze stejnych surovin 🙂

          • Jirka2 napsal:

            Všechny pivovary které vaří pivo plzeňského typu a používají označení české pivo pracují se stejnými surovinami snad jen kvasnice mají jiné.Ivosa neznám.Jo a prosím Tě kde mají radka za 10,90?

            • slivoj napsal:

              Dost pochybuji o tom, že by všichni výrobci, kteří mají toto chráněné zeměpisné označení, odebírali všechen slad od jednoho výrobce, veškerý chmel od jednoho prodejce a vodu si rozváželi z jedné studny 😉 Nemluvě o tom, že toto označení dovoluje pivovarům i lehce manévrovat ve složení sypání, takže tam klidně můžou být dosti jiné slady a obilniny, než jen plzeňský slad. Co se chmelu týče, tak ten tam může být prakticky jakýkoliv… A voda musí být z místních zdrojů. A zrovna ty kvasnice můžou mít některé pivovary stejné, pokud je nakupují.

              • slivoj napsal:

                Mimochodem v Nošovicích mají sladovnu vlastní, pokud se nepletu. Tak to je k těm stejným surovinám už asi vše.

                • Jirka2 napsal:

                  To máš pravdu.Měl jsem napsat ječmen.Jsou určené odrůdy které se mohou používat stejně u chmele.Je určené i nejmenší množství.Voda se dá upravit podle potřeby.Jiné obilniny než ječmen se doufám nesmí používat.Technologie je také takřka stejná.Sypání a chmelení se samozřejmě liší.
                  V minulosti když pivovary používaly různé typy varen,štoky klasickou spilku a dřevěné sudy bylo poznat z kterého pivovaru pivo je.Ale i tehdy se dělaly různé fígle.Třtinový cukr z Kuby,rýže,Chmel bůh ví odkud a jiná kouzla.Co se týče ležení,když se vydařilo léto šlo pivo za týden ze sklepa.Při nedostatku sladu se ubíralo sypání .

          • Franta napsal:

            Ja myslim že je to dobre ,pěkna pěna a hezka barva – vypada to jak chcanky po ranu , to se fakt neda pit !!!!!!!! JDU DO JINE ZNAČKY PIV – nevim jak vy , ale je to propadak .

  • slivoj napsal:

    Po slepém srovnání 10 ležáků běžně dostupných v hypermarketech jsme s přáteli vyhodnotili toto pivo jako druhé nejhorší. Horší (o hodně) už byl pouze Bernard Sváteční ležák. U obou piv jsme se bohužel ihned po ochutnání shodli na označení žumpa, případně hnůj. No prostě hnus. Opravdu nepříjemná vůně, přes kterou se člověk musel nutit k napití. A po prvním doušku už by si další dal jen blázen. U Bernarda už je to poslední dobou klasika. U Radegastu netuším, jelikož jej nekupuji, ale určitě brzy vyzkouším jinou šarži a z jiného obchodu a snad si vzpomenu a další komentář zde dopíšu.

  • akord23 napsal:

    Je pravda ze u Bernarda to občas taky pocituju, i když vím ze například zmíněný Sváteční ležák je jinak vcelku dobré pivo…prisuzuji to zeleným lahvim a špatnému skladování

  • M.Heavy napsal:

    Je mi z Vás pánové smutno,když tady čtu jak se osočujete.Připadá mi že jste největší odborníci a zalci piva,že pane Filipe.Jirka2 napsal jen svůj názor se kterým se ztotožňuji.Pivo každému může chutnat tak či tak.Sto lidí sto chutí.Třeba pivo Krušovice Pšeničné – známka 7.Totálně nedobré a špatně udělané pivo.Nic horšího v pšenici jsem v naší republice nepil.Má známka na Krušovice Pšeničné 2

    • Kuba napsal:

      Souhlasím, že je zbytečné tu hrotit emoce a překračovat hranice elementární slušnosti.
      _
      A když jsme u toho, můj názor je, že z chemiček je pořád nejlepší plzeň (točená), i když je pravda, že Radegast už jsem dost dlouho nepil a ani nebudu, pokud nebude zbytí.
      _
      Co se týče krušovické pšenice, je vysoké hodnocení dáno imho tím, že kvalita šla postupně (a očekávaně) dolů a nemalou roli podle mě sehrálo i nadšení z první české pšenice z chemičky. Recenze by zasloužila revizi…

  • Lumir napsal:

    Ja myslim že je to dobre ,pěkna pěna a hezka barva – vypada to jak chcanky po ranu , to se fakt neda pit !!!!!!!! JDU DO JINE ZNAČKY PIV – nevim jak vy , ale je to propadak .

    • poutnik napsal:

      dobrá úvaha, osobně bych namísto lemtání těch ryzích chcanek doporučil degustovat vojkovického Ryzáka, je to jen přes kopec a Mojmír pivo nešidí

      • kratoska15 napsal:

        Nevím, jestli Mojmír pivo šidí nebo nešidí, ale mně se ještě nepovedlo narazit na PET láhev od Koníčka, kde by nebyla přelepená etiketa s datem spotřeby……Alespoň ve mně tento pivovar díky tomu vyvolává spíš nedůvěru……

  • Roman napsal:

    Zbytečné emoce. Je logické že tohle pivo není lepší než původní Premium, protože lepší pivo znamená větší náklady a menší zisk. Každému s IQ větším než průměr je jasné jak to s tímhle pivem je. To že Radegast řídí s prominutím šašci snad musí uznat každý – mají v sejfu zamčenou recepturu na ´franclův ležák´ a vaří tohle ? Tak co k tomu asi víc říct ? Prostě to nekupujte. Lidé na základě velké mediální masáže pivo zkusili, promo akce v marketech skončily a nyní se cena vrátila na nedotovanou cenu 14,90 kč. Prodeje tohoto piva jsou rázem tragické a to kluci z Plzně tlačí ať se cena tohoto piva ještě zdraží. Opakuji ještě jednou. Nekupujte to a raději podpořte malé pivovary ve vašem regionu, protože tam dostanete kvalitní suroviny a klasický technologický postup výroby piva.

  • Jirka2 napsal:

    Srovnávat Radegast s Koníčkem zbytečné.Když mám chuť tak si tam zajdu.Já já jen napsal že mi Radegast chutná víc než ostatní piva velkých pivovaru a to i Ryze hořký.
    Tady něco takového napsat je jak mávat červeným hadrem před rozzuřeným býkem.A když napíši že mi nechutná Argus je to ještě horší.
    Je jen dobře když přibývá hostinských pivovarů a každý si může vybrat podle své chuti a kapsy.Je ale zbytečné nadávat těm kteří mají jiný názor.To už je lepší si zajít na fotbal a tam se vyřvat.

  • kremak napsal:

    Radegast ryze hořká 12 není žádný zázrak, ale přeci jenom vypít se to dá. Nedávno jsem si jich pět zakoupil v akci v Bille za 10,90,-, jelikož jsem byl lín, chodit někam jinam a nic jiného tam neměli, kromě Kácovské desítky v balení po deseti. Na desinu jsem neměl chuť a tohle jsem ještě nepil, tak jsem to musel vyzkoušet. V tomto pivu vidím asi tak dva rozdíly, nejspíš to bude dvanáctka, jelikož to je tam napsaný,tak se tomu snad dá věřit. Premium byla jedenáctka(11,6% EPM), teď to tipuji na těsných dvanáct stupňů. Po napití je tam trochu znát rozdíl ve sladové plnosti, ale zase je použit jiný chmel, chlubí se Moravským, který bude o mnoho levnější jak Žatecký, tudíž trochu přidali sladu a použili levnější chmel. Ale přeci mi to připadá o kapánek lepší. Příště zvednu svojí línou pr-el, a zajedu si do Dejvic, kde si koupím Poutníka, nebo Krakonoše(až na některé nepovedené várky je to super pivo).Minule jsem si tam kupil Sklepáka ze Strakonic a byl taktéž vynikající. Ale když jsem línej, tak musím trpět u „Ryze hořké 12“.Příště si jí už asi nekoupím, jen, když bude nouze,špatné počasí, nebudou prachy, budu líný a bude ve slevě!Tak možná……

  • feri napsal:

    proč to tak dojebali
    co tím docilili

  • Dr. napsal:

    Znám osobně lidi – běžné pivaře, co byli u Křivého psa ve FM zkoušet 4 vzorky tak půl roku před uvedením, dostali i lahváče na domů, museli vyplnit lejstra a dostali zaplaceno. Radegast se fakt pokusil uvařit slušné pivo pro masy, dle mých info bez HGB! Mé pocity jsou smíšené. Na první chuť fajn hořkost, v hospodě se to i celkem slušně pije, lahváč mám ale i problém dopít, nevyváženost, slabá pitelnost. Trend ale hodnotím pozitivně, právě díky Mojmovi a dalším pobeskydským minipivovarníkům je obrovský tlak na solidní pivo. Možná si to ještě sedne. Desítka je furt hořká obarvená voda, ale nebolí z ní hlava 🙂

    • Karel napsal:

      Radegast uz nekupuji. Desitka absolutne o nicem a 12ka horsi nez puvodni Premium. Dokud to lidi budete kupovat tak se nic nezmeni. Je vicemene jiste ze za par let predstavi pri dalsi megalomanske reklamni kampani jeste ryzejsi 12ku co bude jeste horsi patok nez to stavajici pivo. Trend je jasny – mensi naklady=vetsi zisk. Opakuji co tu jiz bylo napsano. Nekde v sejfu maji recepturu pana Francla ale nevari ji. Nejvtipnejsi na tom ale je ze Vas konzumenty na poradach managementu pry nazyvaji blbcema co si na novou chut piva zvyknou a co si to pivo stejne koupi kvuli znacce a patriotismu. Tak jestli ste blbci tak si to dal kupujte 🙂

  • Ludva napsal:

    Nevím jak točené, ale lahvové je horší než původní Premium. Jinak sem zvědavý kdo jim to bude za tu novou cenu 15,90 kč za láhev kupovat.

  • Honajz napsal:

    Poznámky z testování lahváčů naslepo: Barva připomíná chcanky, vůně slabě, opravdu hodně slabě sladová, pěna dobrá. Výrazná hořkost, slad není cítit, říz v pořádku. Na pozadí je cítit cosi jako aceton. Ostře hořký dozvuk, jinak není cítit nic.

    • Jirka2 napsal:

      Barva připomíná chcanky.Tedy od bezbarvá až po tmavě žlutou.Doktor mi říkal čím světlejší ti lepší.

  • kozel napsal:

    Tomuhle pivu sem i přes opakovanou šanci nepřišel na chuť. Premium byl jednoznačně lepší a navíc mám pocit že se stává nepitelná i ta jejich „desítka“. Každopádně nejlepší pivo co v Nošovicích uvařili po revoluci byl Radegast Extra Hořký.

  • pedro napsal:

    Barva temně zlatá, bohatá pěna, pivo není žádná mrtvá voda. Vůně slabá, možná až s nějakou chemickou příměsí. Po napití skutečně bohatá hořkost, která ale odchází doprázda. Sladové télo piva je cítit jenom velmi slabě, pivo na mě působí až vodově. Nicméně pitelnost je dobrá, absence dalších kvalit za úvodní hořkostí svádí k dalšímu napití.

    Takže pokud etalon českých ležáků má 6.82 bodu, dávám rovných 6. Srážka především za podle mého mizerné propojení sladové složky a chmelové hořkosti.

  • Rado napsal:

    Promiňte, nějak tomu nerozumím. Když mají recepturu na ten původní ´komunistický´ ležák, který každému chutnal, tak proč ho sakra podle té receptury nevaří ??? Nezlobte se, ale ta jejich nová Ryze Hořká 12ka mi prostě nechutná v lahvové ani točené podobě z tanku.

  • minutus napsal:

    Zdar hoši, hledal jsem na netu hodnocení Radegastu ryze hořká 12, protože mi nezvykle chutná (neporovnávám s malými pivovary, srovnávejte se stejnou skupinou pokud možno), zda chutná i ostatním a ejhle k mému překvapení, dovídám se že nechutná. Ta chuť říz jak popisuje borec úplně nahoře s ní naprosto souhlasím. Ale za mně hořkost není protivná, je příjemná. Při napití mi dokonce problesklo hlavou „Pivo starých časů“, tak sorry hoši. Jo a pro troly, nejsem pyco, vole PR, ale kluk z Karviné.

  • felzeth napsal:

    vyloženě špatné není, pokud ho porovnám s bratříčkem gambáčem 12 a kozlem 12 tak suveréně nejlepší. 6/10

  • Prubnuto napsal:

    Docela zklamání, pro mě je to nedostatečně hořké, ale pořád lepší než před rokem, kdy jsem si dal v hospodě Radegast 12 a hořkost žádná, byl jsem přesvědčený, že mi načepovali něco jiného, ale v druhé hospodě tentýž paskvil. Na to co bylo před sloučením s Plzní můžu vzpomínat jen se slzou v oku.

    • Solutus napsal:

      Kuprikladu cervencova lahvova sarze (2016) jak jsme se s par lidmi shodli je opravdu vyrazne horka a celkove docela fajn i pitelna, srpnova pomalu kentus, ta kolisava kvalita se mi moc nelibi.

  • Kuba napsal:

    Ze studijních důvodů jsem ochutnal třetinku přímo na Radhošti a nedobré to bylo. Prapodivná drsná „nepivní“ hořkost snižující pitelnost a přestože jsem byl docela žíznivý, nic nelákalo k dalšímu napití…

  • Jméno napsal:

    neni to evidetne spatne pivo. Za tu cenu se fakt da pit, i delsi dobu. Avsak, ke staremu Radegastu do roku 97-98 se to srovnat neda. Nechapu, proc nevari dle stareho receptu sladka France, kdyz jej maji. Rekl bych se ekonomika rozhodla. Levnejsi vyroba, levnejsi suroviny, levnejsi postupy (zadne otevrene spilky, kratka doba kvaseni a dokvasovani, jine kvasnice…) a taky, PU by mel interniho konkurenta, nad kterym by nemohl vyhrat

  • Ludva napsal:

    Pivo horsi nez predesly Premium (a Premium nebyl taky zadny zazrak). Ocividne hosi z Nosovic nezvladli ani marketing kdyz pozmenili etiketu a nahoru na flasku najednou lepi ze to je 12-ka. Je to podle me kvuli polakum kteri se me snad milionkrat v marketu vzdycky ptali jestli je 12-ka Original nebo Ryze horka. No lepi to tam stejne pozde protoze uz ani ti polaci se o piva Radegast nezajimaji. Prodeje jsou bidne a vse zachranujou jen akce v marketech kdy se snazi konzumenta naucit na chut ale lidi to kupujou fakt jen v tech akcich protoze za beznych 16,90 je to pivo malo prodejne. To si tady kupujou uz fakt jen velci patrioti. Ted byla zajimava akce kdy byla desitka Gambrinus a Radegast za 7,90 a svete div se prodalo se vic gambacu … v regionu kde byl Radegast necim nedotknutelnym. No ted to pry chce koupit Kellner tak mozna za par mesicu budeme opevovat Ryze horkou 🙂

  • kremák napsal:

    Zkusil jsem po dvou a půl letech, lahvový ryze hořký Radegast(nevím proč se to tak jmenuje) a připadá mi, že z té bídy se dostali na hranici něčeho, co je ejšět horší. Totálně bezpohlavní škopek, po hořkosti ani památky (dřív to nebylo o mnoho lepší) vodové, skoro identické z Gambáčem. Vypil jsem ty tři piva radši z lahve, jelikož to první ze skleničky bylo utrpení, nakyslé, vodové bez těla….připadá mi, že ty piva k Prazdroje a.s. jsou horší a horší. ZA chvíli budou prodávat vodu a říkat tomu pivo, Opět to musím srovnat s Klášterem, který není kdovíjak excelentní pivo, ale oproti tomuto pseudo-ležáku je skvost. To byl absolutně poslední pokus, už nikdy více, radši si dám Kofolu. původně jsem si v Bille chtěl koupit pivo z Nové Paky, tu polotmamvou třináctku, co mění název podle období, ale nic jiného tam neměli, kromě předraženého Konráda v krabici, který se v poslední době taky dost pohoršil a začíná se přibližovat, aspoň tedy v pahvové verzi Svijanům. RIP RAdegast!

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »