Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Konrad Spytihněv

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlato hnědá, pivo čiré

Pěna

bílá s velkými bublinkami, stabilní

Vůně

chmelová

Chuť, říz

Nástup chutí dominantně sladový, slad je hezky hutný a jsou jej doslova plná ústa. Leč – jen krátký okamžik. Po chvilce se přidává chmelová hořkost o střední úrovni, která je dlouhá a v ústní dutině opravdu vytrvalá. Střed sladový a lehce nasládlý. Dojezd o odeznívání chmelové hořkosti. Říz střední, tělo plné. Pitelnost velmi dobrá. Ve složení nalezneme pšeničný slad.

Další komentář

Na tomto speciálu je dobře rozpoznatelné studené chmelení (ŽPČ), pro vyznavače čistoty stylů je zase k zamyšlení použití pšeničného sladu (snad pro vylepšení pěnivosti piva). Každopádně Spytihněv je opravdu dobré pivo.

Fotografie

Spytihněv

Spytihněv

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (29 hlasů, průměrné hodnocení: 8,17 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • Ondra 85 napsal:

    Vynikající pivo, dal bych o bod víc 🙂

  • Ondra 85 napsal:

    To jsem si ani nevšimnul, díky 🙂
    Celkově mi piva z Vratislavic dost chutnají 🙂

  • Akord23 napsal:

    Pro mě je tohle po Svatopavelském nejlepší počin z Vratislavic…

  • Martin napsal:

    Jen malý dotaz – kde bylo toto pivo k recenzi zakoupeno? Nejedná se náhodou o nedávnou akci v Lidlu?:-)

  • fotr napsal:

    Tohle pivo bylo výborné, pro mě příjemné překvapení.

  • Katzenkotz napsal:

    Zo stranky Konrada:
    SPYTIHNĚV
    CHARAKTERISTIKA:
    Pivo spytihněv je silné (14°) a speciálně chmelené. Na rozdíl od běžných piv je Spytihněv za studena dochmelován v ležáckém tanku. Nejedná se o dochmelování chmelový extraktem, ale o klasický hlávkový chmel typicky české odrůdy Žatecký poloranný červeňák.
    Etiketa z Lidla: chmel, chmelovy extrakt
    Takze ono sa to nedochmeluje chmelovym extraktom ale napokon sa tam chmelovy extrakt predsa len pridava?
    Pivo samo o sebe je v ramci sucastnych Ceskych flaskovych mrtvol velmi dobre, mne ako laikovy ale podobe „Kunststücki“ vrtaju v hlave.

    • Moro napsal:

      Po odrmutování se chmelí extraktem, v ležáckém tanku pak za studena hlávkovým chmelem.

      • Katzenkotz napsal:

        S chmelovym extraktom ako takym ja osobne az tak velky problem nemam. Plati zrejme to, ze ak sa s nim vie pracovat tak to moze byt v poriadku. Chvalit sa ale na jednej strane nepouzivanim chmeloveho extraktu a na druhej strane ho tam predsa len pridavat pre mna osobne posobi tak trochu ako zavadzanie zakaznika.

        • Moro napsal:

          Myslím, že dle legislativy jej tam prostě (chmelový extrakt) uvádět musí. Že se dává kvůli úspoře energií = nákladů, je jasné.

          • Katzenkotz napsal:

            Ako je to vlastne s tou legislativou? Musi sa „chmelovy extrakt“ ako taky bezpodmienecne deklarovat? Nemoze sa skryt za „chmelove produkty“ a nejake ine nazvy? Existuju piva ktore nemaju extrakt vyznaceny ale s najvacsou pravdepodobnostou ho obsahuju (napr. Argus Maestic z Lidla). Do piva sa moze pridavat vselico, aj rozne prasky na stabilizaciu peny ale vyznacene som to nikdy este nevidel. Kto mi ako konzumentovi vlastne zaruci ze dane pivo nie je nejaky nebezpecny chemicky koktejl? Kto to kontroluje? A zaujimalo by ma to nielen u priemyslovych pivovarov ale aj u tych malych ktorych piva stoja vo flasi aj 7,- EUR na liter. Vysoka cena pre mna neznamena automaticky vyssia cistota alebo celkova kvalita. To tiez nie su dobrocinne organizacie.

            • Moro napsal:

              Legislativa je v tomto poměrně striktní – chmelový extrakt není chmelovým produktem a musí se uvádět zvláště. Zato izoextrakt (také se mu říká tetrahop) se uvádět nemusí a většinou jej „schovají“ právě pod chmelový extrakt. Nějaké čtivo na toto téma je např. zde.

              • Azkaban napsal:

                Trosku odbočím, ale když už se tu řeší ta legislativa…jak je to s označováním EPM na etiketě? Všiml sem si že pár průmyslových pivovarů uvadi na obalech jen číslici bez procentualniho znaménka. Například Gambrinus a jejich „Plná 12“ Vím ze se EPM uvádět nemusí ale když už to uvedou tímto stylem nemůže jít jen o klamání spotřebitele a ve skutečnosti to může být třeba 11% a tím ze tam neuvedou procento nebo stupnovitost tam můžou v rámci názvu napsat cokoliv?

                • Moro napsal:

                  Pokud je uvedeno %EPM, pak musí být uvedeno správně. Tento údaj nesmí být klamavý.

                  • katzenkotz napsal:

                    To znamena ze samotne cislo, napriklad „12“ neznamena nic. Spravne? Pan Moro, Vy sa vyjadrujete ako politik 🙂
                    Ten chmelovy extrakt a tetrahop som inak dodnes nepochopil. Takze ked nepridam do piva chmelovy extrakt ale zato pridam tetrahop tak nemusim na etikete uvadzat nic? Preco by sa vlastne mal ten tetrahop „schovavat“ ked sa uvadzat nemusi? A hlavne zaa nieco co v pive nie je? Toto zacina byyt pre mna nieco ako vyssia matematika 🙂

                    • Moro napsal:

                      Jinak – číslo (ať už je opatřeno symbolem % nebo postaru ° (Plato) nebo i bez symbolu) musí být platné, tzn. že např. pivo s označením 12 má od 12,00 do 12,99% EPM.
                      Add chmelový extrakt – je-li v pivu přítomen, pak MUSÍ být uveden i na etiketě. Pokud je v pivu přítomen tetrahop, pak jej buď mohou napsat (CHMELOVÝ IZOEXTRAKT) nebo jej napsat nemusejí a napíší jen CHMELOVÝ EXTRAKT.
                      Už si rozumíme? 😉

  • Katzenkotz napsal:

    Dakujem. Tomu s tym cislom som porozumel. To znamena ze taky Krakonos ktoremu na hrdle flase troni obrovska cilica „10“, „11“ alebo „12“ musi tomu aj obsahovo zodpovedat co sa tyka EPM. Tomu izoextraktu som porozumel teraz tak ze sa uvadzat predsa len MUSI ale moze sa schovat pod pojmom „chmelovy extrakt“…

    Mal by som na este vela inych otazok resp. tem na diskusiu. Ako sa tu da diskutovat nejake tema bez toho aby to vznikalo pod nejakym konkretnym pivom kam to vlastne ani nepatri? Toto by ma zaujimalo aj co a tyka atlasu piv.

Napsat komentář: katzenkotz Zrušit odpověď na komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »