Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


1. Selský pivovárek – vyhlášení výherců

V reportáži o 1. Selském pivovárku v Kroměříži vám sládek pivovaru Tomáš Váňa položil otázku – Proč mají tmavá piva pěnu někdy bílou a jindy různé odstíny hnědé? Zde je odpověď vypracovaná samotným panem sládkem:

„Zbarvení pěny záleží na složení sypání. Pokud do sypání přidáme pražené žito, pěna bude hnědá. Pokud vaříme pouze ze sladu, pěna bude bílá nebo jen s nepatrným zabarvením. To je jeden z rozdílů mezi našimi tmavými ležáky a irskými stouty.“

Do pivovaru dorazilo celkem 14 odpovědí, z nichž přímo na místě nebyli vylosováni tři, ale hned šest výherců. Zde jsou jejich jména:

  1. Jiří Matocha, Mysločovice
  2. Lenka Voráčová, Vyškov
  3. Roman Banďouch, Kroměříž
  4. Pavel Burša, Hodonice
  5. Vojta Obruča, Prasklice
  6. Jan Simon, Nové Strašecí

Výhercům samozřejmě blahopřejeme a mohou se těšit na opravdu povedená piva z 1. Selského pivovárku.

Na návštěvě v pivovárku (zdroj webová prezentace pivovaru)

Na návštěvě v pivovárku (zdroj webová prezentace pivovaru)



Komentáře

  • PanVrchni napsal:

    Tak jsem nebyl tak daleko, tipoval jsem pražený slad, ale žito mě nenapadlo. Každopádně výhercům přeji příjemné popití!

  • PIvo napsal:

    Ta odbytá odpověď je celkem zavádějící, samozřejmě, že to způsobují i pražené ječné slady. Stačí jen přisypat víc. Přesto by teoreticky měla být pěna bílá u jakéhokoliv složení. Samotnou podstatu problému tohle vůbec neřeší a nic to nevysvětluje. Škoda, myslel jsem, že to pan sládek rozštípne.

    • PanVrchni napsal:

      Je pravda, že jsem čekal něco ve smyslu: „způsobuje to pražený žitný slad, protože…“ (například: protože má žito jinou strukturu bílkovin, které se při vyšší teplotě rozpadají a proto není jejich odraz světla pravidelný apod.)

  • kratoska15 napsal:

    Jupí, zbylo i na mě. Už se nemůžu dočkat kolekce piv z Kroměříže. Zajedu si osobně, mám to kousek a třeba pokecám i s panem Váňou…..

  • Kuba napsal:

    Tak prazene nesladovane obili byl muj tip cislo dve, ale nejak jsem si nedokazal predstavit, jaky vliv by to melo mit na opticke vlastnosti. Navic si myslim, ze jsem videl piva s tmavou penou, ktera sypani prazeneho obili nedeklaruji. Ale jisty si nejsem, taky bych uvital podrobnejsi vysvetleni.

    Prave kousky (stout a Sedlak) z 1.sp pijeme ve Vizovicich na Masters Of Rock a jsou vyborne. Jesteze nas u Valaska nas..li a byli jsme nuceni hledat alternativu 🙂

  • Filip napsal:

    Kubo, jsme rádi, ze Vám u nás chutná!

  • luBOSSko napsal:

    to vysvetlenie mi pripadá také nijaké, resp všeobecnealibistické … som trošku cez chémiu, tak asi preto … napriek tomu som si Vás už dal do mojej turisticko – pivnej mapy a tešte sa návštevu !!! … 🙂

  • MV napsal:

    Včera jsem měl břevnovský tmavý ležák, který rozhodně žádné nesladované obilí neobsahuje a pěna byla tmavá, takže vaše vysvětlení rozhodně dost pokulhává a nejspíš ani nebude pravdivé.

    • Kuba napsal:

      Jsem podobného názoru; můj tip byl, že by se na barevnosti pěny mohlo nějakým způsobem podílet zakalení piva, resp. takové zakalení, které by způsobilo, že stěna bublinky nebude průhledná, ale pouze průsvitná, aby nemohl vzniknout efekt rozptylné čočky.
      _
      Je to možná blbost a příčina bude třeba v nějaké skladbě bílkovin či kýho ďasa, jak zmiňuje PanVrchni. Chemii vůbec nerozumím, tak jsem na to šel ze svého optického hlediska 🙂
      _
      Možná by to mohl rozlousknout Elf. Když jsem se z něho snažil v Ochutnávkové vytáhnout správnou odpověď, tak mi bylo doporučeno, abych se nad tím zamyslel. Zkusil jsem to, ale strašně to bolelo, tak jsem toho nechal 😀

  • Dwarf napsal:

    musím se přiznat, že i mě tato odpověď dost zklamala – čekal jsem krátké pojednání o fyzikálně-mechanických vlastnostech, na které má jistě vliv i sypání (tím směrem šla i moje spekulace o důvodech barvy pěny)

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »