Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Na návštěvě v 1. Selském pivovárku

Události se seběhly následovně – objednal jsem si do OPBH světlý ležák Sedlák + do lednice nějaké ty PET láhve s pivem od 1. Selského pivovárku v Kroměříži. Sedlák nejen mně, ale i hostům moc chutnal – příjemně tělnatý, opravdu dobře chmelený a chuťově velmi harmonický, což mě inspirovalo k tomu, abych si do pivovaru napsal o upřesňující informace. Po kratší e-mailové komunikaci se sládkem pivovaru vše vyústilo jeho pozváním přímo do Kroměříže a já se tedy v neděli ráno vydal patřičným směrem.

1. Selský pivovárek se nachází zcela na konci města Kroměříž směrem na Rataje. Jedná se o novostavbu v komplexu hospodářských budov. Vše klaplo na minutu přesně a já se tedy mohl setkat s panem starým – sládkem Tomášem Váňou, který byl mým laskavým průvodcem.

1. Selský pivovárek (převzato z webové prezentace pivovaru)

1. Selský pivovárek (převzato z webové prezentace pivovaru)

Hned v počátku mi byl vysvětlen název pivovaru – pan Váňa se pyšně hlásí k selskému (sedláckému nebo chcete-li rolnickému) původu – zemědělská výroba je v jeho rodině živobytím již po několik generací. Výstavbou pivovaru si splnil velký životní sen. Sám byl zapáleným, domovarníkem – výroba piva mu dává jisté pocity uspokojení a seberealizace. Pivovar sám, ač by se mohl zdát futuristicky novodobou stavbou, je navržen účelově a na první pohled jistě upoutá přilepený komín, který zde ovšem neplní úlohu odvodu spalin z varny, ale je využit jako schodiště na terasu, která bude brzy zprovozněna ke komerčnímu využití. Vedle hlavní budovy je prostranství, kde se o víkendech bude provozovat letní restaurace = budou zde na čepu veškerá piva v pivovaru uvařená. Zde bych si ctěné čtenáře dovolil odkázat na webovou prezentaci pivovaru, kde mj. naleznete podrobnou fotogalerii. Pojďte tedy společně s námi na prohlídku.

Schodiště uvnitř komína

Schodiště uvnitř komína

Ve vstupní místnosti, která slouží jako jakási recepce si můžete zakoupit nejen veškerá piva, ale také ozdobné výrobky Kristýnky – dcerky to pana sládka. V přízemí se dále nachází místnost pro plnění PET lahví, sklad KEGů (pivovar má zakoupeny vlastní), ležácký sklep a také mlýnek na slad. Zde bych si dovolil jen upozornit na jednu vychytávku – slad se po namletí vytahuje šachtou ručně přes kladku do vyššího patra, kde je varna. Na dotaz, proč tato jednoduchá činnost není automatizována, mi pan sládek se šibalským úsměvem odvětil:„Jsme přece rukodělný pivovar.“ Stejnou šachtou se po ukončení varného procesu spouští mláto ze scezovací kádě dolů.

Horní část šachty + kladka

Horní část šachty + kladka

V prvním patře se nachází srdce celého pivovárku – varna. Vedle varny spilečná místnost se třemi spilkami a CK tankem pro svrchně kvašená piva. U varny je posezení s (jak jinak) dřevěným nábytkem v selském stylu, kde jsem byl usazen a ochutnával jsem. Ano, ochutnával jsem sám – pan sládek se mi omluvil, přijel vozem a tak, ač má pivo rád si jej pro tento den musel odepřít. No a při ochutnávání takřka kompletního sortimentu jsme povídali o pivech a jejich výrobě (recenze na většinu piv budu zveřejňovat postupně) z čehož vyjímám:

  • varna je o objemu 500 litrů, každá jedna spilka je o objemu dvojnásobném = vždy dvě várky piva na jednu spilku
  • spodní piva jsou vařena dekokčně na jeden rmut
  • svrchní piva – jedna várka dekočně  jednormutově, druhá infuzí a při jednom pivním stylu pan sládek používá i tzv. obrácené infuze
  • spodní kvasinky z pivovaru Vyškov, svrchní sušené, veškeré slady ze Záhlinic
  • spodní kvasinky jsou použity většinou čtyřikrát; svrchní dvakrát
  • veškeré receptury jsou originální – probírali jsme sypání, používané chmely i technologické postupy – na žádost pana sládka však nebudu publikovat jakékoli podrobnosti – jsou považovány za duševní vlastnictví  pivovaru, což je jistě třeba respektovat
  • 50% produkce je plněno do KEGů a 50% lahvováno do PET
  • mimo osoby sládka v pivovaru pracují ještě 3 další zaměstnanci. Do pracovního poměru byli přijati lidé, kteří byli dlouhodobě evidováni na Úřadu práce , což znamenalo – bez jakékoli pivovarské praxe = veškeré činnosti se museli naučit. A naučili, neb pan sládek se k jejich práci vyjadřoval výlučně pochvalně
  • pivovar nemá vlastní restauraci, několik restaurací má však jeho piva stabilně v nabídce
Nezbytná součást každé varny ...

Nezbytná součást každé varny …

 

Jak jsem psal již výše – pivovar je splněním velkého snu a je samozřejmě jeho cílem vytvářet zisk, ovšem tento cíl není dominantní prioritou – pivovar funguje prakticky bez marketingu. Hlavním cílem cituji:“ … je radost, kterou pití našeho piva rozdává.“ Dle dalších slov pana sládka – nikam se „netlačíme“, chceme vařit kvalitní pivo s tváří a osobitým odlišným charakterem. Pokud je o naše pivo zájem, máme radost. Donedávna jsme dokonce odmítali (z provozních důvodů) i účast na pivních festivalech, což již aktuálně není pravdou. Pokud tedy přijde pozvánka na takovou akci, pak se rádi účastníme. V případě, že bude dosaženo plné kapacity výroby piva, nehodláme jí dále rozšiřovat – důležitá je pro nás kvalita před kvantitou.

Zamyšlený pan sládek zvažuje odpověď ...

Zamyšlený pan sládek zvažuje odpověď …

Cítil jsem se v pivovaru velmi dobře a vždy mě potěší, když naleznu člověka s podobnými názory a pivovar, který mě něčím dokáže upoutat. Všechna piva, která jsem ochutnal, mají tělo, duši i charakter.

Tuto nádobu asi netřeba představovat ...

Tuto nádobu asi netřeba představovat …

A na závěr – po dohodě s panem sládkem jsme pro vás připravili malou soutěž o 3 kolekce piv v PET lahvích. Podmínky jsou velmi jednoduché:

  1. správně odpovědět  na otázku pana sládka – odpověď zaslat na e-mailovou adresu: 1.selsky-pivovarek@seznam.cz, do odpovědi uvést své jméno, příjmení a adresu trvalého bydliště (pro zaslání případné výhry)
  2. uvést smysluplný komentář pod tento článek (týkající se piva, pivovaru, technologie, atp.)

Z těch, kteří splní výše uvedené podmínky, budou v 1.Selském pivovárku vylosováni 3 výherci, kteří budou spolu se správnou odpovědí (vypracovanou sládkem) zveřejněni v samostatné zprávě na našem webu. Pro úplnost se sluší dodat, že mailové adresy odesílatelů ani jejich poštovní adresy nebudou již dále využívány k jakýmkoli účelům a budou po ukončení soutěže a předání výher smazány.

Uzávěrka soutěže je 4.července 2014 v 14:00 hodin, na e-maily doručené po tomto termínu nebude brán zřetel. Otázka tedy zní:

Proč mají tmavá piva pěnu někdy bílou a jindy různé odstíny hnědé?

Výhra nevypadá věru zle ;-)

Výhra nevypadá věru zle 😉



Komentáře

  • Jan Simon napsal:

    Tak odpověď jsem odeslal. Sice si nejsem jistý, jestli to je správně, ale uvidíme. No ale horší to bude s komentářem. Normálně bych asi nekomentoval.
    Můžu se třeba vyjádřit k balení do papírových sáčků. Ale spíš bych rád věděl, co na to říkají jiní lidé. Podle mě minimálně dobré odlišení od ostatních. Uf :-).

  • PIvo napsal:

    Tak to by mě zajímalo, kolik lidí by na to odpovědělo. Fyzika je jasná, Gustav Mie. Různorodé bulbiny rozptylují světlo natolik, že se zobrazují bíle. Podle mého pěna, která asi obsahuje více piva, světlo odráží částečně zpět a proto je barva tmavší, stejně jako u šedého až černého bouřkového mraku. Dále se říká, že je to použitým sypáním pražených zrn slad versus obilí. Např pražený ječmen má pozitivní učinek na bílou pěnu, zatímco slady asi napáchají hutnější a vlhčí pěnu. Ta nádoba, co není třeba představovat, je bojler na uhlí, aby se mohl sládek večer vykoupat v teplé vodě.

  • Kuba napsal:

    Mohu Morovi poděkovat za to, že jsem polovinu pracovní doby strávil všemožným gůglením a to navíc bez valného efektu. Dohledat si, proč je pěna bílá, není zas tak složité, dohledat si, proč je pěna hnědá, mi přijde skoro nemožné. Ale došel jsem k jisté teorii, kterou se pokusím si ověřit a posléze zaslat odpověď, protože výhra je opravdu lákavá.
    _
    Toto pivo jsem poprvé ochutnal z pet od známého, který se do těch míst odstěhoval, na nějakém výletě. Zprvu jsem byl nedůvěřivý, ale pokud mě paměť neklame, chutnalo výborně. Zaujalo samozřejmě balení do sáčku, což jsem považoval za určitou z nouze ctnost. Jak to s těmi sáčky tedy je? Záměrná originalita nebo je za tím něco jiného?

    • Moro napsal:

      Nutno podotknout – otázku navrhl pan sládek a já na tom nemám pražádné zásluhy. Připadalo mi jako dobrý nápad, zkusit soutěž. Ohledně sáčků – psal jsem to i jinde. Pivovar disponuje vlastními etiketami, ale chtěli mít pivo balené jinak – klasické PET s etiketou se jim nelíbily. Vyšly z toho sáčky, což má 2 neočekávané výhody – zákazníci (např. pivoték) hned po vstupu do podniku poznají, že pivo z Kroměříže je naskladněno a navíc – sáčky si chválí i maminky, které do nich následně zabalí dětem do školy svačinu. Podobnost s paper-bagy v USA je tedy čistě náhodná. Dle pana sládka, který čerpal info od pivních sběratelů jsou snad i jediní, kteří svoje piva takto balí.

  • kratoska15 napsal:

    Tak za mě, pivovar, sládek i personál za jedna. Kdysi jsem si tam byl na pivo, prodávající byla velice příjemná a ochotná, provedla mě pivovarem a ukázala mi kde co a jak dělají. S panem sládkem jsem byl teda jen v elktronickém kontaktu, ale i z toho bylo cítit velkou ochotu mi poskytnout to, co jsem potřeboval. No a pivo? O tom nemá cenu diskutovat…..jeden kousek lepší než druhý. Teď to vypadá, že podlejzám…:-), ale ten pivovar je fakt super. Takže Selkému pivovárku zdar…..

  • Roman Holoubek napsal:

    Je hezké, že mají vlastní sudy, jsou jedna z mála čestných výjimek. A na vlastní tácky nezbylo? 🙂

    • Moro napsal:

      Zdravím Romane,
      i tácky budou – pivovar dle sdělení pana sládka vše řeší postupně a za pochodu. V oblasti tácků se mohu pochlubit, že jsem si dovolil panu sládkovi přednést i nějaké své osobní návrhy.

  • Dwarf napsal:

    na návštěvě v 1. selském jsme s kamarády byli letos o prvním jarním dni – den to byl veskrze povedený nejen počasím, ale hlavně vlídným přijetím od pana sládka – všechna ochutnaná piva byla výborná, ale hlavně se mi líbila koncepce pivovaru a vize – pan Váňa je člověk, který to má v hlavě dobře srovnané nejen ohledně piva 🙂

  • Broněk napsal:

    Pivovárek mám v oblibě už od začátku jeho éry nevynechám ochutnávku žádného ze zdejších piv a zatím žádné mne nezklamalo stejně jako parádní prostředí a myslím,že Maryšku,CK Vídeňský ležák a Aleš gute můžu dát v tomto pořadí i na stupně vítězů je jasné ,že se těším i na další dobroty z pivovárku a přeji hodně nových konzumentů

  • Josef Kochleffl napsal:

    Tento krásný pivovárek znám velmi dobře. Navštívil jsem jej ještě před jeho otevřením a osobně pan Váňa mi celým objektem s náležitým výklasdem provedl. Byl jem přítomen i jeho slavnostního otevření a mám poměrně obsáklou fotodokumentaci. Všechna piva jsem ochutnal a nevynechám jedinou příležitost při návštěvě Kroměříže abych si nekoupil toto pivo v PET a nebo si zašel na čepované. Bohužel jsem neměl ještě možnost ochutnat pšeničnou Maryšku, ale v nejbližší době tak jistě učiním. Jen tak dál s pozdravem DEJ BUH ŠTĚSTÍ.

  • Lenka napsal:

    Se zájmem jsem si přečetla tento článek a mám velkou radost, že co do „geografické“ skladby piva – suroviny jsou z mého rodného Vyškova a z mých oblíbených Záhlinic, jejichž tamnímu sladu velmi fandím. Tak jsem moc ráda, že platí heslo: Kde se pivo vaří, tam se dobře daří… Jen tak dál!!!

  • Libor napsal:

    Mám to kousek a i když nejsem žádný znalec piva, všechny druhy, které se zde vaří jsou úžasně lahodné. A papírové pytlíky? No a co, kdo je nechce, ať si je nebere. Jsou vkusné a praktické.

  • Vojta napsal:

    Příjemné překvapeni z Kroměříže. Po doporučení sóseda jsem si zajel do pivovárku na nákup k degustaci 🙂 Sedlák, Sedláček a Alleš Gute. Pivo mě okamžitě oslovilo. Když jsem pak jel na návštěvu do Francie, tak jsem neměl dlouhé přemýšlení co dovést. Ani jedno z piv mě nezklamalo ba naopak. A to jich ještě pár musím zkusit. Jinak frantíci se také divili nad originálním sáčkem a líbil jse jim. Dle mě to zlepšuje dojem z PET lahve a dává originalitu. Nějaká pěkná sklenice s keramickým uzávěrem – jako „dárková edice“ by v sortimentu mohla přibýt. Ale i tak je to špica.
    Ať se dílo daří!
    S pozdravem,
    VojtaO.

  • Jiří Škaroupka napsal:

    V pivovaru na PETky jsem už byl, čepované v Kroměříži si taky dal, už se těším na další výlet do těchto končin. Výčepní místa přibývají.

  • luBOSSko napsal:

    tak musím pochváliť tie sáčky … ak je kvalita podporená ešte originálnym balením, tak to je veľké plus pre predaj …. otázka bola k tmavému pivu a musím sa posťažovať, že jeden z dvoch mojich blízkych stredných pivovarov, nechutne pridáva do piva umelé sladidlo … to je jednoducho hnus … svetlý Steiger je dobrý, ich Sitňan je podľa mňa nadpriemerny, ale tmavé je nepitné (a už ani neviem akú malo penu)… vie niekto aké to má vlastne výhody pre pivovar, že tam dajú umelé sladidlo ?

    • Kuba2 napsal:

      Docílíš sladké chuti relativně za levno a v extrému se můžeš chlubit, že to pivo je „diabetikfriendly“ 😀

    • Moro napsal:

      A navíc – kvasinky neumějí rozeznat umělé sladidlo = nevšímají si jej a pivo je nasládlé chuti přesto, že jej v pivovaru nepasterovali a nefiltrovali.

  • Ladináč napsal:

    Z tohoto pivovaru dávám na bednu:
    1. Sedlák
    2. Maryška
    3. Aleš Gute
    Moc se těším, až bude v provozu posezení na střeše pivovaru. Dojedu z Kojetína na kole a ochutnám všechny piva:-)

  • PanVrchni napsal:

    Tak už jsem také poslal svůj názor. Snažil jsem se to nastudovat sám a teprve teď si přečtu, co jste o tom psali vy a jsem zvědav, jestli jsem úplně vedle nebo ne 🙂

  • Lea Pospíšilová napsal:

    Co napsat o 1. selském pivovárku,aby to působilo neotřele, neopakovaně a přitom pravdivě s ohledem na subjektivní názor můj a mé rodiny?
    Už při první návštěvě v souvislosti s dnem otevřených dveří na mě dýchla jistá rodinná atmosféra, jako by jsem navštívila statek mého dědečka. Vše působilo jemně, decentně, v souladu s přírodou. Celý areál minipivovárku byl malý, ale přitom neskutečně útulný a přirozený a to bylo ten důvod, proč jsem se tam cítila „jako doma“. Pan Váňa, jeho rodina i ostatní zaměstnanci byli vstřícní, milí, usměvaví lidé, kteří velmi ochotně odpověděli na všechny mé dotazy, které mě jakožto laika naprosto uspokojily a byla jsem ráda, že jsem se dozvěděla zase něco více ze samotné technologie vaření piva, což bylo vítaným přínosem. Velmi se mi líbí design, v jakém se pivo prodává: sáčky s originálním potiskem a s etiketou. Nesmím opomenout ani skutečnost, jak úžasně nápadití lidé to jsou, když v tak krátkém časovém horizontu od otevření pivovárku již stihli vyrobit tolik druhů světlých i tmavých piv a přiznám se, že já, která pivu nikdy nepřišla na chuť, se ho díky nim pomalu učím pít a mezi pestrou škálou jsem si našla „to mé nej“. Přeji vám všem hodně úspěchů při tvorbě dalších skvělých, chuťovým buňkám lahodících značek a hodně pevného zdraví. 🙂

  • kristian napsal:

    byli jsme tam nedávno na degustaci. Nic takového jsem jestě nezažil. Pro majitele je to evidentně poslání. krásný zážitek. A ta piva, každé úplně jiné a všechy dobré. Jak je pivovar Matuška etalonem v ejlech, tak je selský pivovárek na špičče v ležácích. O sedlákovi zde psáno bylo, ale jejich vídeň CaK je úplně vynikající. Jednu kritiku si však neodpustím. Nemají svoji hospodu, a prý mít ani nebudou. Chyba.

  • Alda napsal:

    degustace i prohlídka perfektní, pivo vynikající, Sedlák však úplně vyjímečný. Z tanku ochutnán i Ferdinand Vaněk, co byl uvařený na jejich výročí otevření 4.10., kdy tam bude den otevřených dveří. Velká krása. Přijdeme zase, neboť něco takového podobného u nás chybí.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »