Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Barvy teorie a praxe …

Šedivé, drahý příteli, jsou všechny teorie, a věčně zelený je strom života (Johann Wolfgang von Goethe).

Za stejně šedivé by se v jistém smyslu dalo považovat i moje psaní recenzí na pivo, takže dozrál čas přejít k zelené barvě – mé působení na tomto webu se dostalo do stadia, kdy jsem cítil naléhavou potřebu jej posunout někam dál a pokud to dál nepůjde, pak aspoň přidat pivnímu vědění další rozměr. Nemám ambice propracovat se ke sládkovské profesi (zatím k tomu nedozrála doba) a jako optimální se mi jevilo poznat pivní osvětu v praxi – za výčepními kohouty podniku s rotující nabídkou. Souhrn náhod způsobil, že jsem stanul u zrodu takového podniku. Jen vás prosím, berte celý můj blog jako (snad) vtipný souhrn všeho, co jsem doposud zažil a berte jej s notnou dávkou nadsázky. Rozhodně není jeho cílem erudovaná studie na téma pivní kultury v jednom okresním městě …

Město Hodonín s cca 25.000 obyvateli se mi jevilo pro takový podnik více, než vhodné. Nejen díky serveru BeerBorec mám toto město pivně prozkoumáno a musím (s politováním) konstatovat, že tedy pivně nic moc. Sice je zde jeden minipivovar a druhý vzniká, ale až na jeden či dva podniky, které nabízejí jiná piva než nadnárodních gigantů, je to zde pusté pole pivní unifikace.

Celkový pohled

Celkový pohled

Ona souhra náhod způsobila, že jsem se dostal do kontaktu s provozovatelem Minipivovarské pivnice, známé mj. také pod označením U pošty, který měl k dispozici volné prostory se samostatným vchodem, zázemím i výčepem pro cca 40 hostí. Výchozí podmínky byly dopředně dány asi takto:

  • k dispozici je výčepní zařízení se 6 kohouty, které disponuje i chlazením pivních cest
  • stálicí v nabídce jsou piva z nedalekého pivovaru v Dolních Bojanovicích (sládek pan Michalovič poskytl právě ono výčepní zařízení)
  • otevírací doba (prozatím) pouze PÁ + SO od 19:00 do 03:00 hodin
  • v podniku je koutek s různými hudebními nástroji a o pátcích sem chodí džemovat (děkuji Lízo Simpsonová, jež jsi mě naučila toto slovo, aspoň nevypadám jako blb) místní hudebníci
Páteční džemování (foto Marek Jedlička)

Páteční džemování (foto Marek Jedlička)

Snad ještě dlužno dodat, že ani já ani Milan (výše zmiňovaný provozovatel podniku) jsme vůbec neměli představu, jak se naše plány přenesou do praxe a nechtěli jsme mít „velké oči“, takže jsme se rozhodli začít s tím, co máme k dispozici. Mám na mysli vybavení – prakticky to znamená, že jsem k dispozici dostal no name sklo (krýgly) na ležáky, nonic pintovky od pivovaru Fuller’s, štuc sklo tvořil mix všemožných značek a sklo pro weizeny chybělo zcela. Papírové podtácky Velkopopovický Kozel a Minipivovar Moravský Žižkov. K dispozici jsem dostal rovněž dva chladící boxy (pro nealko a lahvová piva). Toliko úvodní podmínky. Snad pro úplnost nutno dodat, že se naše duo stalo trojlístkem – doplnil nás Mirek (domácí sládek (značka Lešij) a pivní nadšenec), který se se mnou střídá ve směnování.

První směny jsme se s nabídkou piv (v této oblasti nám Milan dal volnou ruku) drželi při zemi – osvědčené ležáky a speciály z tuzemských středních pivovarů. Následně jsme zařazovali do nabídky ejly, lednice byla naplněna belgickými speciály, ostrovními ejly, přibyla také nefiltrovaná a nepasterovaná piva z tuzemských minipivovarů. Přispěchala na pomoc i Pivotéka Pod Ořechem, která sehnala a dodala sklo pro lahvové položky. Aktuálně plánujeme pivní styl saison, weizeny i witbiery, stouty a portery. Později možná ovocná piva.

Krasavyca se 6 kohouty ...

Krasavyca se 6 kohouty …

Z praxe, aneb hlavně úsměvné situace všeho druhu:

  • po počátečních rozpacích naši zákazníci pochopili, co je naším cílem, že obsluhující personál je nejen svérázný, ale má i pivní vědomosti
  • je velmi těžké vysvětlovat ortodoxním pijákům unifikovaných piv, že Záviš z Poličky není hnusně sladký a plnost těla není závadou, nýbrž předností:„Pane, já chodím na Staropramen desítku a ten je od počátku krásně hořký – toto je sladké, jak cec*k a vůbec to není hořké!“ Po třech vypitých pivech se však názor mírně (rapidně) změnil.
  • další na téma piva z Poličky:„Pane doneste nám ještě 3 ty Závišky!“ Na mojí námitku, že Záviš je rodu mužského, nikoli ženského, se mi dostalo odpovědi:„Dobře jí tak!“
  • spoustu trápení zažíváme s ejly:„Teho ejla nechcu – to je z Anglie a tam sú piva teplé a bez pěny.“
  • nebo:„Načepuj mně teho ejla pěkně na čepicu, ano!?“
  • kdo naopak ejly vítal s povděkem, je mladá generace – povětšinou studenti brněnských vysokých škol, kteří jsou doslova (a v dobrém smyslu slova) zhýčkáni pestrou pivní nabídkou naší moravské metropole:„S Chotěboří nás neoslníš – v Brně je na každém rohu.“
  • obecně je v naší vlasti zažito, že se spotřebuje cca 90% světlého a 10% tmavého piva. Vždy jsem tvrdil, že je to tím, že hostinští neumějí či nechtějí tmavá piva vhodně nabízet. Tato moje myšlenka byla potvrzena – v nabídce jsem měl 3 piva světlá a 2 tmavá (resp. jedno polotmavé a jedno tmavé – Ferdinand Sedm kulí + Kněžihorské tmavé medové) – v jednom okamžiku došlo v (zcela plném) baru k zajímavému úkazu – na stole před našimi hosty stála výlučně piva o vyšší barevnosti.
  • velmi brzy se také objevili zákazníci, kteří přijdou každý pátek, ochutnají od každého nabízeného piva a ještě si odnesou domů nějakou pivní dobrotu ve skle či PET
  • nejprodávanější položkou z chladícího boxu je bezesporu Kasteel Rouge, které berou ztečí povětšinou partnerky pivo degustujících pánů
  • IPA je doslova kouzelné slovo, všichni jej chtějí
  • obecně více vyhovují více chmelená piva, piva s plným sladovým tělem nejsou moc žádána – pohybuji se v oblasti spodně kvašených piv

Závěrem – snad si to jen nenamlouvám, ale Hodonín takový podnik potřeboval a je jen na našich zákaznících, jaký bude jeho další vývoj. Plánů je spousta – je třeba dovybavit podnik důstojným sklem pro většinu pivních stylů, zajistit stylové podtácky a další potřebné předměty této kategorie, rozšířit nabídku pivních stylů, … Ale hlavně(!) – čepovat jen kvalitní a dobrá piva!



Komentáře

  • Martin Grill napsal:

    Držím palce a doufám, že se mi podaří u vás otočit 🙂

  • Vigor napsal:

    Ta lokalita to rozhodně potřebuje, jezdím tam každou chvíli (mám tam poblíž rodinu) a když tam mám jit někde na pivo, tak bída a děs… Hodonín je od Bílovic trošku z ruky, ale autobus tam jezdí 🙂

  • aladyno napsal:

    Asi budem musieť ukecať chlapov na exkurziu…

  • kratoska15 napsal:

    Bohulibá činnost, jen jsen nenašel, možná přehlédl, název a adresu. Teda předpokládám, že to není na stejné adrese jako Minipivovarská pivnice, nebo ano?

  • Tranquil napsal:

    Neřekl bych, že zrovna v Hodoníně je to „pivně nic moc.“ Ba na opak si myslím, že je Hodonín pivně celkem bohatý v porovnání s jinými okresními městy u nás, kde se pivo nevaří vůbec a kde je hospod s neunifikovanými pivy jako šafránu. Nemusíme ani chodit daleko. Aglomerace Uh.Hradiště, St.Město a Kunovice s populací cca 38.000 lidí může Hodonínu jen tiše závidět nejen pivnici U Šviháka a U Pošty ale i řadu dalších minipivovarů v blízkém okolí.

    • Sam Bake napsal:

      Nevím, jak je to teda v tom Hodoníně, ale souhlasím s Tranquilovým konstatováním o situaci kolem Uherského Hradiště.

      Dřív jsem studoval v Brně a teď se tam ukážu párkrát za měsíc, tak musím vždycky na něco dobrého zajít, protože doma mi to chybí.

      V Hradišti teda můžu doporučit snad jediný podnik – 2d bar na rohu Vodní ulice a Velehradské třídy, naproti Slováckého divadla. Jinak je to bída.

      Na zmíněném 2d baru točí aspoň dobře ošetřená piva z Cesty pivních znalců a další od Pivovarů Lobkowicz podle uvážení majitele.
      Teď např. už je tam několik měsíců standardně na čepu výborný Merlin, takže třeba celý večer piju jen tmavé 🙂

      Morovi a celé pivnici U Pošty samozřejmě přeju hodně úspěchů při formování pivní kultury 🙂
      Díky za každý takový počin!

  • karlos napsal:

    poděkuj Murphymu Krvavé dásni, ježn nikdy nebyl u zubaře:-)

  • kratoska15 napsal:

    No tak to si vem na paškál Zlín a jeho okolí, to je úplná tragédie……Jediná hospoda, kde se tomu fakt věnují, je Zelenáčova Šopa, Martin Velísek ve Zlínském Ševci, teď otevřel hospůdku přímo u něj v pivovaru. Ještě U Pecivála v Otrokovicích točí Ševce a Kance z Břeclavi. No a když teda ještě pár hospod, kde se prosadil Švec, jakožto „domácí“, tak můj výčet končí…….na nějakých 80-90 tis. lidí je to docela bída

    • Sam Bake napsal:

      Bydlím u Uherského Hradiště a do Zlína nezavítám moc často a neznám tam moc hospod, ale Zelenáčovu šopu můžu jenom doporučit a pokaždé se tam snažím zastavit.

      Mají na čepu asi 10 piv, která pořád mění. V menu je i co bude naraženo v nejbližší době, takže člověk ví, na co se má těšit příště 🙂
      Plus dost lahvových piv v lednici.
      http://www.sopa.cz/pivo/

    • l napsal:

      pivovar Čechmánek

  • kratoska15 napsal:

    Omluva gólmanovi Čechmánkovi, ten vlastně otevřel ve Zlíne restaurační pivovar, někdy v září….

  • Martin napsal:

    (Okres) Hodonín tohle setsakramensky potřeboval. S pivnicí zatím naprostá spokojenost. Článek potěšil. 🙂

  • DVL napsal:

    Urcite navstivim, jezdim do vedlejdich Mutenic, parkrat do roka z Plzne, kde je to obcs s pivem fakt tragedie, vino sice mam rad, ale jsem spise pivar. Vozim si tam radci i svoje pivo, bohuzel to je rychle pryc, protoze kazdy chce abych jim provezl neco na ochutnani, tak svoje rozdam a pak jsem sam na suchu.

  • Martin napsal:

    Jinak bych chtěl dodat, že vizuálně pivnici trošku degraduje visící (dvojí) cedule s Kozlem. S nápísem Minipivovarská pivnice to působí trošku moc paradoxně. 🙂

    Celkově to s těmi názvy je trošku hokej. Na FB název skupiny Restaurace u Pošty – Stará Budvarka, na zdi Minipivovarská pivnice. K tomu tento Nekuřácký bar nazvaný jako Ochutnávkový pivní bar. Jsem toho názoru, že pro lepší orientaci by to chtělo trošku ujednotit a klidně tomu vektnout oný originální název, který si místní (i přespolní) zažijí a bude vyjadřovat i cosi hlubšího. Např. ten nápad s těmi parohy z častých návštěv měl něco do sebe. 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »