Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Svijanský Máz

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlatá, pivo čiré

Pěna

bílá, jemná, po chvíli zcela roztrhaná na cáry

Vůně

nepříliš libá chmelová

Chuť, říz

Nástup chutí chmelový, chmel se projevuje tupějšími a do pozadí zatlumenými tóny, není to příliš příjemné. Po chvíli se přidává slad, ale opravdu jen nenápadné. Při dalších doušcích se sladovost zcela vytrácí. Říz vyšší, tělo piva prázdnější, vodovost dosti vnímatelná. Závěr o ulpívání hořkosti. Pitelnost s bídou průměrná, pivo přesycené a velmi nadýmá. Ve složení cukr, chmelový extrakt i isoextrakt.

Další komentář

V rámci pokusu o co nejvyšší objektivnost jsem si dopřál i lahvové verze téhož piva – bylo poznání sladovější, ne tak přesycené, s otřesně vyhlížející pěnou a ne až tak zásadním ulpíváním hořkosti. Závěr – lahvová verze je pitelnější čepované.

Vlajková loď Pivovaru Svijany – kdysi chlouba, dnes unifikovaná záležitost pro masové pijáky, které je lepší se vyhýbat.

Fotografie

Máz čepovaný ...

Máz čepovaný …

 ... a v láhvi

… a v láhvi

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4 body z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (45 hlasů, průměrné hodnocení: 5,44 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Martin napsal:

    Smutné, ale pravdivé. Není co dodat.

    • karlos napsal:

      Proč smutné? Tak prostě je to pivo o ničem, které zákazníci přesto vyžadují, co je na tom smutného? Kdo to nechce, nechť pije lepší, a je to. Nechápu, proč se dneska používá pojem „smutné“ pro kdeajkou blbost typu „v jogurtech jsou konzervanty“ apod. V životě se stávají skutečně smutné věci, ale ojebané pivo k nim opravdu nepatří…

      • Martin napsal:

        Smutné, neb jsem míval v časech minulých tohle pivo ve velké oblibě. Bylo úplně jiné, jak tu mnoho lidí již psalo. Sorry za ten sentiment, ale zkrátka jsem s tím pivem prožil pěkné chvíle, když to nebyl taková břečka.

      • SICKsupreme napsal:

        no smutne asi preto, lebo svijany boli prvym regionalnym pivovarok, ktory tymto pivom zacal z krciem vytlacat gigantov…az sa nakoniec stal jednym z nich, naozaj smutne

        • karlos napsal:

          do je sice dojímavý příběh, ale ať už regionální pivovary, nebo národní giganty, oba za svou existenci a kvalitu vděčí především svým konzumentům. A taky konzumenti podstatnou měrou rozhodují o tom, jaký bude vývoj událostí. Svijany nejsou rouhodně nějakou nevinnou obětí tvrdých časů nebo vnějšího útlaku, jejich osud je prostě jen výrazem jejich vlastní politiky a vkusu malého českého člověka, jenž prostě rád upředností lacinou konformitu před náročnější odlišností. Ale na tom není nic takového, co se v životě nazývá smutným či tragickým. Spíše to připomíná klasickou maloměšťáckou grotesku, která je předmětem posměchu odjakživa.

          • Martin napsal:

            Nechápu, co ti vadí na mém výroku stejně jako, proč ten jízlivý tón, prostě jsem měl rád Svijany a mrzí mě, že už nepatří mezi dobrá piva.

            • karlos napsal:

              neodpovídal jsem tobě, ale uživateli SICKsupreme. Jinak jízlivě reaguju hlavně na pojem „smutné“ ve spojení s dojemným mýtem o ztrátě tradičních hodnot v neúprosném volném trhu, což je klišé vyskytující se v českých diskuzích poměrně často.

  • Míra napsal:

    souhlasim,toto pivo se tak strašně zhoršilo,že s původní dobrotou nemá společného krom názvu už nic.

  • Aparat napsal:

    Souhlas, masova produkce to zkazila.

  • akord23 napsal:

    Musím souhlasit, nedávno sem si dal po dlouhé době točeného Máze a nestačil sem se divit kam to pivo opět kleslo, barva i chuť skoro vodová, hnusná chuchvalcovitá pěna a pekelně přesycený…sem zvědavý na tu jejich novou „450“ ale obávám se ze to žádnej zázrak nebude

  • luda napsal:

    tu „450“ jsem měl zatím jenom v sezoně(v horkým létě) a celkem šla.., vyzkoušim až bude jaký je ve skle

  • Kuba napsal:

    Měl jsem nedávno z donucení v láhvi a stěží jsem to dopil… To byly časy, kdy se na Svijany chodilo jako dnes třeba na Chotěboř (Poličku, Dalešice, Promátora, Poutníka… doplňte si dle vlastní chuti) 🙁

  • SICKsupreme napsal:

    uz 2roky tvrdim, ze svijany sa strasne posrali a stavaju sa nepitelnymi, hlavne ta hnusna horkost…vsetci okolo namna pozeraju ako na „burana“…ved svijany su skvela znacka! smejem sa ;p ;p ;p

    • Kuba napsal:

      Vybudovali si pozici a pak začali katovat kosty, však se tu něco podobného vášnivě rozebíralo v diskuzi pod nějakým dražším kouskem…

    • Roman napsal:

      Tak to zažívám také, v jedné pražské hospodě, kam chodím už mnoho let se se mnou hádají, že je to pivo furt stejné, jenže já ho začal pít ještě dřív, než oni ho vůbec objevili a moc dobře vím, že tenkrát to bylo úplně jiné pivo. Někdo si toho asi nevšimne a spíš si pamatuje jaké logo měl na sklenici 🙂

  • SICKsupreme napsal:

    svijanom sa VYHYBAM

    • Ing. Jan Petrásek napsal:

      Taktéž. Po tom průseru s mytotoxiny se jenom potvrdilo to co už lze nějakou dobu u tohoto pivovaru pozorovat. Snižovaní kvality piva. Už se natlačili i do Lídlu, ale rozumný člověk sáhne raději pro Argus Maestic a ještě ušetří.

  • David Rýdl napsal:

    Zajímal by mě názor chemika Petra Menšíka jednoho z mála obhájců HGB a Tetrahopu v českém pivovarnictví. Na škole v Podskalské (alespoň mne) ing. Koza nic takového při výrobě tradičního českého piva neučil.

  • JanB napsal:

    Ty negativní reakce nechápu.Svijanský Máz v naší lokalitě (Karlovarsko)stále prudce stoupá v oblibě a když ho dovezu na Vimpersko,tak si můžou huby servat! Je fakt,že co hospoda ,tak ůplně jiná kvalita,ale za to pivo nemůže.Když si koupíme sud a sami si čepujeme,tak mezi těma našema sajrajtama ( Gambrinus,Bráník atd.)je to JEDNIČKA !!!

  • karlos napsal:

    no tak pokud je pro tebe zájem konzumentůzároveň i měřítkem kvality… pak musí být vysoce kvalitní i to, co popisuješ jako sajrajty 🙂

  • Jirik napsal:

    Bydlím kousek od Svijan a nikdy jsem nedal na svijanský pivo dopustit. Bohužel to co pivovar produkuje dnes, to je humus. Pamatuju si jak chutnalo někdy před 10. lety. Bohužel většina dnešních pijanů Svijan ho v té době nepila a tak to nemůžou srovnat. Rostoucí výstav pivovaru je způsoben marketingem, nikoli kvalitou piva. Nevím jestli je to možné, ale slyšel jsem už z několika zdrojů, že ta 11.ka se zdrží v tanku max 4 dny. Přičemž C02 je do ní vraven pod tlakem z bomby (pak to každýho nadýmá). Ale to je možná pomluva. Faktem je, že to pivo není dobrý. Má dokonce i jinou (světlejší) barvu než dřív. Nejhorší je vůně. Já z toho cítím močovinu. Tady v okolí pivovaru na to pivo nadává skoro každý. Pro konzumenty je hrozná škoda jak se zkazilo, ale v dnešní době je to asi normální vývoj.

    • Moro napsal:

      Svijany se vaří na vyšší stupňovitost (neznám aktuálně přesné číslo, ale mohlo by být někde kolem 14° Plato) a pak se v mašince zvané HGB ředí odplynovanou vodou a nasycují CO2, který se do piva špatně naváže a pivo pak nadýmá.

      • akord23 napsal:

        Jj, ta světle žlutá barva mluví za vše… Hlavně že se všude zaklinaji ze to HGB pouzivaji poctivě, a jen dorovnavaji desetinky…však on jim ten rekordní výstav začne zase klesat

  • restless napsal:

    Ve složení už jsem nenašel izoextrakt, nicméně chuť hnusná a to jsem před cca 8 – 5 lety tohle pivo vyloženě vyhledával. V současné době se dá pít jenom pokud je člověk už předtím na plech.

    • Kuba napsal:

      Izoextrakt tam není uveden proto, že už se tam dle poslední legislativní úpravy nemusí uvádět a na etiketu stačí napsat „chmelové produkty“… tedy, pokud se nemýlím.

    • Mikoláš napsal:

      Já zakoupil Svijanský Máz dnes v Brněnce a isoextrakt uveden je. Datum expirace 22.10.2014. Tak nevím, podle čeho rozlišují psaní etiket. 🙂

  • Ivoš napsal:

    U nás v Tescu doprodávali 5L soudky s Mázem kvůli expiraci a pochutnal jsem si víc než na lahvové verzi.

  • Mikoláš napsal:

    Tohle pivo mě neurazí, ale ani nenadchne. V létě na žízeň nebo na chalupu k táboráku, proč ne. Ve složení cukr, chmelový extrakt i isoextrakt? Proč, když to jde i bez toho? Určitě to lepší z české velkoprodukce. Ale hodnotím lahvovou verzi, tudíž uznávám, že je možnost, že se chuťově liší od čepované. Jestli je však Máz vlajkovou lodí pivovaru, je to smutné.

  • ffs napsal:

    jak sem to pivo měl rád tak dneska ho ani nepolknu… vůbec to nechutná jak pivo. Smrdí to jak spálenej plast a chutna to jak… nevím nic tak divnýho sem nikdy nepil.. 1/10 kdyby tu byl odpad, dam odpad!

  • Máchal napsal:

    Bohužel se mi dnes opět potvrdilo, že Svijanský Máz už opravdu není takový, jaký býval ještě před cca rokem / dvěma.
    Je to smutné, ale to pivo je dnes opravdu jiné, než jsem byl zvyklý. Mám takové podezření, že Svijanský pivovar přešel z kvality na kvantitu a tím se vše vysvětluje.
    Kdysi moje TOP značka se mění na šedý průměr.
    Vratislavický Konrad je pro mne jiná liga!

    • Horstokvas napsal:

      Svijanský Máz už opravdu není takový, jaký býval ještě před cca rokem / dvěma? Spíš bych řekl, že už takový není dobrých pět /šest let.

  • Škoipkař napsal:

    Je pravda,že Svijany se z dobrého piva stal průměrný škopek.

  • Filip JC napsal:

    LIDL:
    Svijany , bez ISOEXTRAKTU ..
    Nevím, zda není, nebo legislativa opět nenařizuje, ale po 2 letech jsem ho koupil a.. překvapení… koupil jsem domu další 4 ks.

  • hipisko napsal:

    mne sa toto pivo dostalo do ruk v Bratislave (dostal som 3 kusky za jednu sluzbu), mne teda chuti fakt vynikajuco, mainstreamove piva kupene v supermarketoch sa nan urcite nechytaju, dokonca ani slovensky urpiner(pre mna naj sk mainstreamove pivo). Pre mna toto je zatial najlepsie flaskove pivo, co som pil (chutia mi aj lidlacke piva co maju v ramci pivovych tyzdnov

  • Zdenál napsal:

    Lahváč jsem začal pravidelněji pít před cca 5 lety, to se mi zdál celkem slušný. Ale v r. 2015. poté, co se změnily etikety, tak se dost zhoršil…. Jako jo – pořád jde poznat, že je to nepasterované pivo, ale nějak mi tam chybí ten chuťový ocas, co míval předtím…. Stává se z toho supermarketová záležitost. Ovšem to, jak se zhoršila 12-ka Rytíř …. škoda mluvit. To je dnes úplně jiné pivo, než ještě před 2-3 lety …

  • Jirka2 napsal:

    Dnes jsem koupil toto pivo s etiketou zvoucí na slavnosti Svijanského piva.Raději se jim vyhnu.No možná to bude někomu chutnat,tedy především těm kterým chuť piva plzeňského typu připadá fádní.Toto pivo rozhodně fádní chuť nemá.

  • Radek napsal:

    Pozoruji velmi znatelnou změnu chuti tohoto piva v časovém horizontu cca 6 měsíců. Bohužel k horšímu. Je jasné, že to z mé strany vede ke změně…

    • Akord23 napsal:

      Konkrétně Máz už je dost špatnej několik let, nevím co víc by se na něm mohlo ještě zhoršit…tohle pivo bohužel nejvíc odneslo popularitu a raketový růst pivovaru Svijany kdy poptávka prevysila kapacity a tudíž přišla vhod technologie HGB a degradace kdysi jakž takž pitelneho piva. Klasická ukázka toho kdyz kvantita zvítězí nad kvalitou

  • Radek Gdańsk napsal:

    Dobre pivo niepasteryzowane.a czopowane to suuuuper:)

  • jaro napsal:

    Svijansky maz v plechovke. Pivo mi nechutilo, malo divnu horku pachut, a vyvolava pri piti neprijemny pocit.Musim sa priznat, ze som ho dopil cele, ale to je asi tak vsetko….netvrdim ze vypit sa to neda, ale dobry pocit chyba….

  • Trautenberk napsal:

    Neskutečná močka, to je zadarmo drahé! Celou basu co jsem dostal jsem po prvním nedopitém pivu vylil do hajzlu! Ale tchýni jsem to musel pochválit, ikdyž bych jí to nejraději vylil na palici!

Napsat komentář: Trautenberk Zrušit odpověď na komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »