Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Starobrno Reserva 2013

Údaje o pivu

  • Název piva: Starobrno Reserva 2013
  • Pivovar: Pivovar Starobrno (skupina Heineken)
  • Země, město: Česká republika , Brno
  • Styl: Polotmavý speciál
  • Alkohol: 8 %
  • Forma: lahvové 0,75 l
  • Stupňovitost: 18°

Hodnocení

Barva

Mahagonová, až vínová. Čiré.

Pěna

Pěnivost slušná, trvanlivost pěny spíše slabší.

Vůně

Sladká, karamelová, po ohřátí mandlová, fíková.

Chuť, říz

V podstatě vystihuje vůni. Tělo je plné, sladší, s tóny karamele a jako by vystihovalo pojem „příliš mnoho speciálních sladů“. Rozhodně to není nic, co by se nedalo pít, ale pivo je to opravdu těžké.

Další komentář

Ač jde o Starobrno, čekal jsem od Reservy trochu více. Abych lahev dopil, musel jsem začít přikusovat slaný sýr jako jakýsi neutralizátor. 😀

Koupil jsem si ještě jednu lahev na archivaci, tak uvidíme třeba za rok. Poměr cena/výkon opravdu nic moc.

Fotografie

Starobrno Reserva 2013

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (15 hlasů, průměrné hodnocení: 7,00 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , ,



Komentáře

  • honza napsal:

    ta výdrž pěny je docela mizerná, jinak s recenzí souhlasím. A jsem docela zvědavej, jak se zlepší s delší dobou ležení

  • Rudek napsal:

    Že bych obětoval 99,- kachlí a zkusil to? Jinak mi neříkejte, že to pivo nemá minimální trvanlivost když to chcete archivovat jako víno 🙂

  • cromagnon napsal:

    Já bych si se shrnutím recenze dovolil spíše nesouhlasit. Sice jsem nevypil celou láhev, na MHM jsem ochutnal dvakrát cca 1 dcl a nepřišlo mi to vůbec zlé (7/10). Co jsem tak sledoval okolí, tak to tedy bylo přibližně půl na půl, co se týče negativních a pozitivních reakcí přítomných.
    Nevím, jestli je úplně nejlepší hodnotit v recenzi vztah kvality k ceně. To si spíše po ochutnání některých piv z minipivovarů nezřídka připadnu jako vyloženě okraden, bohužel…

    • tomino napsal:

      …jako naposledy já v případě Kocoura nebo Valáška. A nebo např. Nomáda, kde jsem byl „okraden“ téměř vždy.

      • Honza Nomad/PiRo napsal:

        Muzu se zeptat o jaka piva se u Nomada jednalo?

        • tomino napsal:

          Bylo to v případě Karla a Easy Rideru, v obou případech pivo opakovaně naprosto bez řízu a bez pěny.Jednou v případě Rugby Ale, to stejný.
          Pak už v tom případě vůbec nechápu, proč by koncová cena piva na čepu u věcí jako Rugby Ale nebo AK-47, což jsou piva „nízkostupňová“ dělaná z českých surovin a navíc infuzně? měla být výrazně vyšší, než např. cena výborného speciálu (bock) z jiného minipivovaru, který byl naprosto bez chyb a navíc vynikající. Sám bych takové pivo nedal k ochutnání mezi přátele, ale je vidět že v době českého ejlového „overhype“ se prostě udá všechno. Doufám, že brzo tento boom opadne a lidi pochopí, že je zbytečné sypat někomu za něco, co si s trochou šikovnosti a za dodržení určitých podmínek (kvalitní sanitace, dodržení určitých teplot …) vyrobí „smísením a následným odstátím teplé vody s namletým sladem a následným povařením s trochou chmelu“ doma sami, podle svých preferencí a chutí.

  • Honza Nomad/PiRo napsal:

    Vase spatna zkusenost s pivy Nomad me mrzi. Pokud se ke me dostanou podobne informace, snazim se je resit.

    Cena piv Nomad se odviji od faktu, ze jsou varena v ruznych pivovarech podle toho, jak kdo ma misto a cas. Nekdy i ve vzdalenych mistech. Navic se k tomu musi vzhledem k tomu, ze jsou to piva nefiltrovana a nepasterovana, drzet i sklad s chladakem a jsou tam samozrejme i dalsi vydaje.

    Jinak Rugby ale je EPA s anglickym chmelem.

    Ano, vareni ejlu je technologicky jednodussi nez vareni lezaku. Pokud by to byla takova legranda, jak pisete, delal by to kazdy. Jen se probrat desitkama chmelu, spoustou kvasnych kmenu a dalsich nalezitosti, s kteryma tu lidi nemaji moc zkusenosti. Zkuste Nomad Black HAwk, Pelikana(pristi tyden dalsi varka, 16 P, cesky a americky chmel, 95+ IBU), Poustni krasku. Nejde jen o stupnovitost, ale i davkovani chmele, co se odrazi v celkove cene atd. Ale to Vy urcite vite. Jen je jednodussi k VAsemu zameru pouzit jinou cast reality…

    • cromagnon napsal:

      Jen bych se připojil k tominovi, špatnou zkušenost s Nomádem jsme párkrát absolvovali spolu. Snad nejhorší to bylo v případě Rugby Ale, kdy jsem měl točenou i lahvovou verzi a obé bylo zcela bez řízu a pěnivosti, což se mi stalo právě i u Easy Ridera. Toho jsem pil i v bezvadné kondici, ale ta nestabilita je pak zklamáním. Zmiňujete také Black Hawk, což je pro mě asi nejlepší Vaše pivo a kdykoliv byla v Brně příležitost, rád jsem je točené ochutnal. Před časem jsem však otevřel láhev, kterou jsem měl doma po celou dobu v lednici, kupoval jsem ji z lednice v pivotéce a ačkoliv bylo pivo v „záruční době“, tak bylo nakyslé. Tohle pak prostě zamrzí.
      Ze zkušenosti to však není zdaleka jen případ Nomáda. Občas ještě zkouším piva z Kocoura, která jsem měl dříve velmi rád, ale mám prostě pocit, že šla jednak kvalitativně dolů a např. v případě Sumečka je snad každá várka úplně jiná, někdy by mě ani nenapadlo, že by to mohl být Sumeček. Takových případů, kdy kolísá kvalita produktů minipivovarů, je dle mého názoru až moc. A nemyslím si, že bych byl nějak senzoricky přecitlivělý a nadbytečně kritický. Zdá se mi ale, že zde asi málo funguje zpětná vazba a konzumenti ochotně platí za jistou exkluzivitu piva z minipivovaru, aniž by často (ne vždy!) cena kvalitě odpovídala. Vím, že jako domovarníci nemáme komplexní vhled do celkové ekonomiky pivovaru, ale chápu narážku tomina ohledně ceny piv z minipivovarů v konfrontaci s náklady doma vytvořeného piva jako rozčarování nad tím, že pokud si člověk dá třikrát pivo za 50,- Kč a jednou je to pivo nedobré, tak je prostě něco špatně a je jedno, jestli si to člověk může nebo nemůže finančně dovolit. A myslím si tedy, že zas tak těžké vaření piva doma opravdu není a když člověk získá trochu zkušeností a citu, dokáže udělat piva srovnatelná s mnoha pivy z produkce z minipivovarů. Ale abych to nesrovnával jen v této rovině – velmi často ochutnávám třeba česká a německá piva ve stejné cenové hladině (už tato skutečnost mě trochu zaráží) a opravdu si nemůžu vzpomenout na to německé nějak zkažené, na rozdíl od tuzemských. Tím vůbec nechci naznačovat, že by to tady bylo zlé jen co se týče profesionality, ale že tuzemští konzumenti jsou (jako i v jiných oblastech) zatím laxní právě v té zpětné vazbě vůči výrobcům. Berte to jako obecné subjektivní hodnocení situace, budu jen rád, když tyto negativní zkušenosti nejen s Vašimi pivy budou ubývat.

      • Honza Nomad/PiRo napsal:

        Ono je hezke jet do BAvor, koupit patentni lahev tamniho piva za cenu prazdne lahve u nas. Ano, trochu prehanim. Ale pokud u nas bude jen jedna firma prodavat lahve, dalsi chmel a kvasnice budou jen susene a vyber omezeny, cena je hotl kde je. Diskuze na tema PET lahve, kdy mycka stoji pulku pivovarku a stacecka a etiketovacka je na tom podobne, clovek zacatky preziva jak muze Ne kazdy je MAtuska 🙂

        Samozrejme me mrzi, ze Vam Nomad nejede, jsem rad za kazde info, co se ke me dostane. A urcite je mrzute se docist, ze vlastne okradam ty, co dali Nomadovi sanci.

        K domovarnikum jsem psal vyse. Porad si myslim, ze jsou to dve tezko srovnatelne oblasti

    • tomino napsal:

      Je chvályhodné, že se nestavíte k problému zády.

      Nicméně se mi zdá, že ve vaší odpovědi trošku bagatelizujete. Zejména ohledně ceny piva/vs. podmínky za kterých se vyrábí( ho vyrábíte). Chcete tedy říct, že technologicky náročneší piva na výrobu (např. mnou uváděný bock) uskladnění v chladu, nebo jiné podobné technologické procesy nevyžadují? Nebo ejly vyžadují snad jiné (finančně) náročnejší „operace“?

      Ano Rugby Ale obsahuje chmel Goldings, jestli se nepletu. Avšak nemyslím si, že by to v konečném součtu na jedno pivo, ho mělo např. oproti dekokčnímu ležáku s ŽPČ prodražovat cca o 30%.

      Jinak osobně si tedy myslím, že vaření ejlů poměrně „legranda“ je, když to tak dobře na domovarnické úrovni zvládají „i yankees“ :)).

      Myslím, že není problém si zjistit nějaké ty základní charakteristiky chmelů, kvasnic a sladů a podle svých chutí si něco z toho navařit.

      Shrnu to takto – nevadí mi za jakékoliv kvalitní pivo zaplatit odpovídající částku, ale opravdu mě žhaví do běla, když si dám na čepu(v pivnici o které vím, že je tam pivo jak v peřince),nebo si koupím toto pivo v pivotéce, kde leželo celou dobu v chlaďáku a ono je opakovaně prostě špatné( nebo na nižší úrovni, než si vyrobím já sám doma).

      • Honza Nomad/PiRo napsal:

        Co se tyce ceny, jen jsem uvadel sve naklady. Samozrejme jako koncoveho uzivatele Vas vubec nemusi zajimat, kolik je s tim prace a vicenakladu, kdyz VAm to pivo nechutna, pripadne VAs opakovane zklamalo. A v cem je bock drazsi na vyrobu? Stupnovitosti, originalmina kvasnicema z Nemecka? Originalnim chmelem?

        Navic si nemyslim, ze bych udaval ceny o tolik vyssi nez konkurence, tedy spise minipivovary, kyz je Nomad zatim letajici zalezitost. Zdaleka nejdrazsi je Pelikan za 31Kc za pullitr VO. Jenze to je 16 a 95+ IBU i z US chmelu.

        Nebagatelizuju. Vzhledem k tomu, ze jsem tu byl prvni, kdo se snazil a snazi podporovat homebreware, neco malo o tom vim. A opravdu se neda srovnavat cena hobby a cena nakladu, pokud to ma prinaset nejaky zisk. Kdysi se take srovnavali ceny vyroby zarizeni na vareni piv apro domavarice, ze mi to kamarad svari versus svarovani ve foirme, ktera ma vsechny „papiry“ atd…to byl jen priklad prosim.

        A jestli umite sestavit recept z chmelu a kvasnic jen z toho, ze jste si to vycetl na netu a nikdy nic z danych ingredienci neochutnal, pak jste muj clovek a beru Vas do Decina. Otvirae v dubnu. Originalni pitelna az dobra piva takto lehce sestavovana, nic leosiho si nemuzu prat:) (nerypu, jen na odlehceni diskuze)

        • tomino napsal:

          Ano jde o to, že mě pivo opakovaně zklame. To by se prostě na takovéto úrovni si myslím stávat nemělo. Kór při těch cenách.

          Co já, který bych pro to jakž takž pochopení i měl. Může se stát i mě..který si recept vycucá z prstu, nebo ho obšlehne z internetu, aniž by někdy něco z daných ingrediencí ochutnal – jen pro odlehčení diskuze 🙂

          Ale co na to řekne běžný konzument, který nemá o podobných věcech moc páru, ale momentálně právě začíná naskakovat na tu vlnu ejlového boomu a od zkušenějších „hyperů“ mu v hlavě samozřejmě utkví jména jako Matuška, Nomád, Falkon atd. Tak jde do toho a dostane se mu na stůl takové pivo, které je např. bez pěny a nebo vykazuje jiné podstatné vady. Jednou, podruhé… co udělá pak? Vrátí se zpět ke svému sterilnímu(ač třeba dobře vyvedenému) ležáku za cenu podstatně nižší a o nějakých ejlech, pšenicích, stoutech… už v životě nebude chtít ani slyšet. Přemýšleli jste někdy na tímto?

          Je pochopitelné že např. Pelikán s EPM 16 a 95 IBU nebude ve výrobních nákladech zrovna malé číslo. Ale např. AK-47 oproti kvalitativně srovnatelnému ležáku 12° ,hmm?

          Každopádně díky za Vaše reakce, protože si myslím, že o tomto mluvit je třeba a mělo by to být ku prospěchu věci.

      • cz3ko napsal:

        Musím se zastat Honzy v otázkách cenové politiky. Když si člověk vaří pivo na kontrakt, musí počítat s tím, že zaplatí náklady várky pivovaru, kde si vaří(vč. odpisů atd.)+nezanedbatelnou marži o kterou si pivovar řekne, zdvojenou práci (obvyklých dvou technologů na místě) a to ani nemluvím o nákladech logistiky. Toto nemá být výmluvné, je to prostě fakt. Pivo se tím prodražuje. Až na druhém místě jsou pak ceny surovin (britské slady, US chmele, sušené kvasnice…). Ale to je cesta, kterou jsem si dobrovolně zvolil, takže si stěžovat ani nemůžu.

        • tomino napsal:

          Tak pokud je to skutečně tak jak píšeš s tou prací dvou lidí navíc a ty další věci kolem, tak už asi pak docela chápu tu cenu. Tedy pak je to ale tak, že nekontroluješ všechny kroky kolem piva čistě sám?

          Pokud to tak opravdu je, tak pak se člověk nemůže asi divit že to pivo může mít takové výkyvy v kvalitě. Pak mě to celé ale moc nedává smysl proč to dělat.

          Jen bych k tomu ještě dodal že u Falkonu jsem se s podobným problémem nesetkal a jestli se dobře pamatuju, tak vše co jsem od tebe pil mi chutnalo.

        • cromagnon napsal:

          Nemůžu úplně hovořit za tomina, ale osobně mi v konečném důsledku jde o to, že ačkoliv jsou vstupní náklady zřejmě opodstatněné (psal jsem, že samozřejmě ekonomice pivovaru nerozumím tak, jako třeba Vy, nebo pan Kočka), tak jsem občas docela rozčarován z toho, jaký je poměr cena/kvalita. Aby to nevyznělo nějak vyloženě vůči Nomádovi nebo Vašemu poletujícímu pivovaru, tak se s tím setkávám u minipivovarů obecně. Beru to, že domovarnictví je něco jiného, že profesionální vybavení není žádná láce atd. atd… Pak bych ale opravdu čekal, že pivo bude kvalitou a cenou odpovídat, že když si budu chtít dát konkrétní pivo, tak bude chutnat stejně jako dříve. Když už tedy padlo jméno Nomáda, uvedu další osobní zkušenosti – pivovar Magistr, kde už jen z nahlédnutí bylo vidět, že něco není v pořádku, přišlo mi, že tam mají v prostorách pivovaru tak trochu na háku sanitaci (je to už nějakou dobu, tak třeba už to není pravda) a výsledky tomu odpovídaly. Dál mě napadá třeba Kvasslav, kde se snad povede jedna várka z deseti a když se chce člověk ve vší slušnosti dotázat sládka, co dělá tu růžovou barvu, tak je arogantně odbyt. 🙂 A ani tyto dva pivovary bych s Nomádem či Falkonem nechtěl srovnávat v úrovni produkce. Zjednodušeně – jsem přesvědčen, že zde často kvalita ceně neodpovídá a zatím tuto situaci podporuje jistá módní vlna okolo minipivovarů.

          • Kuba napsal:

            Tak Kvasslav je tady v tom legendární, vždyť on víc přimíchává sračky než skutečně vaří pivo. Pil sem od něho v létě IPU, která chutnala..ehm…divně. A když sem se ho na to ptal, tak z něho vypadlo, že dcera udělala doma bezový sirup a on nevěděl co s tím, tak to šupl do té IPY 😀

        • tomino napsal:

          P.S. Omlouvám se, že sem Vám tak nějak automaticky začal tykat, aniž se osobně známe. Asi to ve mě vyvodil ten pocit že jste o kapku mladší 🙂

          • cz3ko napsal:

            To je v pořádku. Tykání je pro mě stravitelnější. 😀
            Co se týče těch dvou technologů, je to myšleno během varného procesu. U várky tedy většinou bývám, pak pivo jezdím zkontrolovat a nakonec sám nakegovat. Jinak funguju konzultačně na telefonu. Přeci jen mám zaměstnání jinde (ale o to koneckonců nejde). Pokud mám dobrého člověka v technologii a stabilně v onom pivovaru vařím, tak by to pivo výkyvy mít nemělo. Navíc si se svojí cenou nemůžu dovolit prodat pivo, které by nebylo kvalitní, i když to je také relativní pojem…

  • Zaho napsal:

    Zial musim sa pridat k negativnym skusenostiam s pivami od Nomada. V poslednom case si uz ani neviem spomenut, kedy som si ho dal a bol OK. A musim sa priznat, ze ked ho niekde vidim na cape, alebo flaske, tak sa mu zamerne vyhybam. Ta cena naozaj kvalite nezodpoveda. A mozte mi verit, ze za kvalitne pivo dam naozaj akukolvek cenu.

  • Tomas napsal:

    Zkusil jsem ho dvakrát. Vypil jsem vždy sám celou láhev a to dost rychle. Vzhledem k ceně, kterou považuji po této zkušenosti za přemrštěnou ho nemůžu doporučit jinak, než pro zajímavou jednorázovou zkušenost.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »