Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


CKT znamená špatné pivo? Tak jednoduché to opravdu není

Dost jsme se u nás v redakci podivili nad článkem, který vyšel na serveru Vitalia. Je to přesně ten typ článků, které ukazují zamrzlost některých českých pivovarů v čase, nepochopitelně ignorujíc moderní postupy a poznatky. Už u nás vyšlo několik textů, kde jsme upozorňovali, že žádná z moderních pivovarnických technologií není sama o sobě dobrá nebo špatná.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Z logiky článku mi vyplynulo to, že pivovar, který si pořídí cylindrokónické tanky, tak automaticky začne produktovat unifikované nudné pivo přesycené a naředěné vodou. To by si určitě kluci z BrewDogu nebo Sierry Nevady rádi poslechli, zvláště po přečtení oslavných ód pivních serverů na jejich výborná piva. Domnívat se, že pivo vyrobené v moderním pivovaru je automaticky nízké kvality, je trestuhodné zjednodušení a zkratka.

Pravidelní čtenáři Pivních recenzí asi vědí, že i my máme rádi tradičně vyrobená piva a že nejsme příznivci cukrování, ředení o více než „10 desetinek“ nebo kvašení ležáků při 14 stupních a jejich expedici k zákazníkovi za týden od zakvašení. To však neznamená, že bychom brojili proti použití HGB pro korekci piva na výstupu, kdy z tanku teče ležák 13,0 místo 12,7 % EPM kvůli kolísavé kvalitě vstupních surovin.

Argument, že CKT omezují vliv okolní mikroflóry a proto pivo nemá „chlebovou chuť“ a není „hořké nebo sladké“, je opravdu vtipný. Já jsem si vždycky myslel, že v pivovaru (mimo ty lambické) je čistota na prvním místě a jakákoli kontaminace z prostředí je nežádoucí (a proto se všechno vybavení pořád dokola sanituje). Ano, mám sice rád řemeslné pivovary, kdy pivu dávají tvář sládkovy ruce, a někdy mi překomputerizované vaření připadá trošku mimo ono pivovarnické řemeslo. Pokud však počítač dělá to samé jako sládek a obsluha nefunguje jen stylem „zapnu čudlík a na konci mi vypadne pivo“ ale v pivovaru figurují lidské smysly při ochutnávání sladiny, mladiny, rozkvašeného a ležícího piva, tak není asi důvod se na použití automatizace dívat nijak špatně.

Pravdivý je sice argument o vaření vysokostupňových mladin (velké pivovary si to chytře odstupňovaly tak, že do 15 % mladiny to není HGB, píší o tom dokonce i ve svých manuálech) a jejich ředění vodou a umělé dosycování oxidem uhličitým, jenže tato praktika je moderní zhovadilost pocházející z pivovarů, kde zjistili, že tak vydělají více peněz, než kdyby pivo vyráběli pořádně (na stupňovitost). Šedesát dnů zrání může ležáku určitě prospět, nevidím však důvod proč pivo nechat ležet v tanku „jen proto aby leželo a my si to mohli napsat na etiketu“. Šikovný sládek (ano, narážím třeba na Únětice) může nechat ležet pivo podstatně kratší dobu a nezdá se, že by to muselo být ke škodě věci. A to vůbec nemluvím o svrchně kvašených pivech, kde je to časově úplně jinak.

Dalších pár odstavců je o surovinách. Nevím tedy, kde se vzala domněnka, že pivo z CK tanku musí být vyrobeno z horších surovin než pivo vařené klasicky. Ano, ve velkých pivovarech tomu tak je, ale tvrdit, že CKT = špatné suroviny, je opět nepřesné zjednodušení.

P.S.: Když už někdo píše o tradičních surovinách a čistotě piva, nepůsobí moc věrohodně zároveň vyrábět pivo s přídavkem cukru (ač třeba nikoli v podobě surogátu).



Komentáře

  • Rock napsal:

    Já teda nevím, ale jak se v CK tanku stahuje deka? A není snad odstraňování deky u spodně kvašených piv poměrně důležité?
    A HGB? Proč lít vodu do hotového piva? Když netrefím přesnou stupňovitost, tak radši naředím mladinu ještě než jde do spilky. To není nic proti ničemu, ale ředit vodou hotové pivo, byť jen o desetinky?
    Tolik mé laické názory.

    • Moro napsal:

      V CK tancích se deka nestahuje. Po ukončení kvašení se propadne do kvasnic a společně s nimi odebere.

    • Robko napsal:

      Zbieranie deky je len záležitosť pivnej kultúry, v zahraničí sa varia perfektné pivá (neporovnateľné s našimi sterilnými ležiakmi) bez zbierania deky.
      HGB je, samozrejme, rúhanie, no nerozumiem, prečo si ho ľudia spájajú s CKT. Riedia sa aj pivá kvasené v otvorených spilkách.

    • gum napsal:

      Co se týče sbírání deky, moji předřečníci to uvedli správně.

      Co se týče HGB, není to jen o ředění ale třeba i o doladění nasycenosti, tedy injektáži CO2. Teoreticky není nutné přidávat žádnou vodu, pivovar však občas musí doladit obsah CO2 v pivu.

      Zkusíme na toto téma zpracovat podrobnější článek na základě rozhovorů se sládky pivovarů, které touto technologií disponují.

    • Rock napsal:

      Dle názoru mnohých sládků je sbírání deky u spodně kvašených nutné. Není až tak nutné u svrchně kvašených, ale u spodních prý jo.
      Tak nevím.

  • PIvo napsal:

    Marketing Brew Dogu by se toho určitě s podporou motorkářů chytil. Ale zrovna „kluci“ ze Sierra Nevada by asi částečně souhlasili, protože sami používají u řady piv otevřené nádoby na kvašení, což je dle jejich názoru někdy nezbytné.

    Sbírání deky není nutné, ale třeba v Anglii to dost pivovarů dělá, ať už ručně nebo Burton Union Systemem. Jednak tím získávají charakteristickou svěží kulturu na další várky a pak se tím údajně reguluje kvasný proces. Technologické vybavení a postupy jsou jedna věc, ale důležitější jsou suroviny a znalosti a um obsluhy. Ovšem v dnešní době je ze všeho nejdůležitější ojebat věci tak, aby bylo na prémie a palivo do Superbů jedno sezonních manažérů.

    • Karel napsal:

      Když je pivo v CKT na hlavním kvašení, tank není uzavřen a vrchem přes nerez trubku si odhazuje přebytky kvasné deky, tak se to většinou praktikuje v minipivovarech při spodním kvašení.

      • cz3ko napsal:

        Teď nevím, co je tím myšleno, ale „odhazování kvasné deky“ je většinou způsobeno přeplněním cylindrokonických nádob a únikem kvasné deky potrubím pro odtah CO2. Je to ale spíš záležitostí větších pivovarů, než minipivovarů.

  • Gaius Julius Caesar napsal:

    Víno se vyrábí taky tradičním způsobem (kvasí a zraje v sudech většinou z dubového nebo bukového dřeva), tak by se mělo stejně, čili tradičně, vařit i pivo. Co to je za nesmysl CKT a automatizace, automatizace parří do průmyslu a ne do pivovaru. Proto já si vybírám piva o kterých na 100% vím, že jejich mateřský pivovar CKT nepoužívá, zářným příkladem je Ferdinand, který to má dokonce uvedeno i na zadní vinětě. Pokud jsou v pivovaru užity CKT a automatizace tak už se nejedná o pivovar, ale o průmyslovou výrobnu europiv s uniformní (ne)chutí a téměř bez vůně, viz například plzeňské pivovary. Spilky vyřadili z provozu a nastoupily CKT. A už je z kdysi vynikajících piv G a PU europatok a v tomto případě ještě předražený. CKT a HGB si totiž pořizují některé pivovary i proto, že jim záleží na kvantitě čili i na zisku a ne na kvalitě. Opět jsou zářným příkladem plzeňské pivovary kam toto zavedl jihoafrický SABMiller a Japončík v tom zdárně pokračuje. Takhle se ničí tradice, odprodejem zahraničním molochům a není to jen případ P.P. Stejný případ jsou například i Opavia, Sfinx či Orion, ale to sem na stránky o nejgeniálnějším nápoji co kdy člověk vynalezl nepatří.

    • Robko napsal:

      Spájate dokopy veci čo spolu vôbec nesúvisia. Varil som v pivovare Lanius v Trenčíne, tanky boli CKT, pivo už nemohlo byť ďalej od „uniformnej chuti“ a „bez vône“. Rmut som miešal ručne a objem várky bol 200l. Skôr ako sa budete pokúšať ohúriť svojím radikálnym názorom v 4 roky starej internetovej diskusii, aspoň trochu nahliadnite do problematiky danej témy.

  • Gaius Julius Caesar napsal:

    Já o tom vím hodně, proto jsem proti CKT. Například Bernard taky jede bez nich a jde to.

    • Robko napsal:

      Opäť úplne scestná implikácia. To, že to ide bez CKT nijako nedokazuje že s nimi to ide zle…

      • Gaius Julius Caesar napsal:

        Vezměte si třeba plzeňské pivovary. Než jim tam jihoafrický SABMiller naimplantoval CKT tak byla Gambrinus i Prazdroj vynikající piva, ale teď jsou to jen předražené europatoky. Jinak Lanius neznám, ale asi bych se ho nenapil jako každého piva propasírovaného přes CKT.

        • Robko napsal:

          To, že prišiel SABmiller, nainštaloval CKT a pivo sa zhoršilo neznamená automaticky že na vine sú CKT. SAB urobil škrty na vstupných nákladoch, pozmenil receptúru a urýchlil výrobu. Ale to vám ťažko vysvetliť, evidentne máte klapky na očiach. Pili ste už vôbec pivo z CKT? Lebo s prístupom „toho sa nenapijem, pretože je to z CKT“ si asi štatisticky podložený názor nevybudujete.

    • Moro napsal:

      Bernard CKT má a používá.

  • Gaius Julius Caesar napsal:

    Tohle mi psal už jeden na vedlejší diskusi. Asi se budu muset překonat a zkusit to. Mě totiž odpor k CKT udělaly právě plzeňské pivovary tak jsem si řekl CKT nikdy.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »