Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jak uspořádat moderovanou ochutnávku piva

Zájem o ochutnávání různých pivních stylů a druhů nabývá na intenzitě a s tím roste i zájem o pořádání moderovaných pivních ochutnávek, což je nejen pro pivní redaktory a odborníky věc potěšitelná. Na moderovaných ochutnávkách často slýchávám od posluchačů požadavek na sepsání jakéhosi jednoduchého návodu, kterak takovou ochutnávku uspořádat, kolik ochutnávat vzorků, co použít jako neutralizátory chutí, jaké mít sklenice, atd. Rozhodl jsem se proto sepsat jednoduchý manuál, jak takovou ochutnávku (třeba pro kamarády) uspořádat, čím se řídit a čeho se naopak vyvarovat tak, aby se vám ta vaše opravdu vydařila. Neberte prosím zde uvedené údaje jako dogmata, ale opravdu jen jako praktická vodítka pro tuto činnost. Invenci se samozřejmě meze nekladou a je jen na vás, jak byste si tu svojí ochutnávku uspořádali.

Nároky na prostředí, prostory, počet účastníků

Ochutnávku lze pořádat prakticky kdekoli – někomu vyhovují stísněnější a komorní prostory pivotéky či obývacího pokoje vlastního bytu/domu, jiný upřednostňuje velké prostory hal a dvoran. Ochutnávka se dá se stejným úspěchem pořádat pod širým nebem i ve vnitřních prostorách – zkrátka, fantazii se meze nekladou. Prostředí by však mělo být klidné (bez vyšší úrovně okolního hluku), čisté, bez jakýchkoli pachů i vůní a rozhodně striktně nekuřácké. Výhodou je přístup k tekoucí vodě – není příjemné naběhat několik kilometrů kvůli očistě sklenic. Spodní počet účastníků není omezen a ten horní je k diskusi – prakticky lze „umoderovat“ do 40 (ukázněných) účastníků, pokud se vám však tito rozpijí nebo na ochutnávku přijdou posilněni notnou dávkou alkoholu, je problém je doslova ukřičet.

Ilustrační foto (autor Jaroslav Kratochvíl)

foto Jaroslav Kratochvíl

Sklo, objem, teplota nalévaného vzorku

Doporučený objem nalévaného vzorku lze paušalizovat pro všechny pivní druhy i styly na množství 1,5 dl. V případě, že ochutnáváte piva vyšších cenových kategorií (klášterní, trapistická, atp.), pak si lze v pohodě vystačit s množstvím 1,0 dl. Degustační skleničky by měly mít dvojnásobný objem = 3 dl, to kvůli dostatečně velkému rezervoáru pro vůně. Doporučené tvary skla – možno vlastně použít jakékoli sklenice na stopce, v případě nouze i běžné tenkostěnné třetinky. Tlustostěnné třetinky s uchem jsou naopak už mnohem méně vhodné, dovolil bych si je dokonce nedoporučit – osobně mi dost vadí a nevychutnám si třeba ejl z takové sklenky. Je vhodné mít sklenice v dostatečném množství rovném dvojnásobku účastníků – ochutnávka pak netrpí zbytečnými prodlevami při čekání na čistou sklenku. Snad ještě malá poznámka k teplotě nalévaných piv – zde bych se odvolal na starší článek naší pivní školy.

Počet vzorků, jejich seřazení, pivní lístek

Je zřejmé, že cílem každé takové ochutnávky je především dobrá zábava a relaxace a snad i trocha té pivní osvěty, z tohoto důvodu není dobré počet vzorků extrémně navyšovat – jako optimální se tedy jeví počet 8 – 12 vzorků. Dají se samozřejmě pořádat i ochutnávky s vyšším počtem vzorků – v tomto případě bych si dovolil doporučit uspořádání pauzy po ochutnání poloviny položek. Pauza je vhodná o délce 30 – 60 minut. Osobně jsem moderoval ochutnávku s 20 vzorky a přes tuto přestávku, jsem měl na konci už mírně otupělé vnímání (nemyslím kvůli intoxikaci alkoholem :mrgreen: ) chutí i vůní. Pivní lístek sestavujeme dle těchto pravidel:

  • piva světlá, následně tmavá či černá
  • piva s nižším obsahem alkoholu, pak s vyšším
  • piva méně aromatická, následně aromatičtější
  • piva chuťově méně výrazná, pak ta výraznější

Je vhodné mít pivní lístek vytištěn pro každého účastníka + přidat psací potřeby pro případné psaní poznámek.

foto Siki

foto Siki

Neutralizátory chutí

Pro ochutnávky piva jsou striktně předepsány neutralizátory chutí. Nic neumí ochutnávku „zabít“ tak, jako nevhodné pochutiny, kterými pivo zajídáme. Vyvarujte se tedy především takovým záležitostem, jakými jsou – chipsy, křupky, pikantní pochutiny (např. papričky), uzená masa, pikantní klobásy, škvarky, ale také sladkosti, atd. Pro ochutnávky piva jsou doporučeny tyto neutralizátory v tomto pořadí:

  • uzenina neutrální (např. točený salám, kabanos, salám Junior)
  • sýr neutrální (např. sýr cihla či eidam 30% tuku)
  • pečivo neutrální (např. rohlík, houska, veka, neslaná bageta)

Neutralizátory bychom měli aplikovat (česky – zajídat) po každém vzorku a v případě, že si nejsme jisti, pak i během pití jednoho vzorku. Uzenina přitom stírá z ústní dutiny hořkost, sýr neutralizuje případné chuti uzeniny a kyselost a pečivo uvádí ústní dutinu „do výchozího stavu“. Vhodné je také použití vody (neperlivé a neochucené), kterou můžeme usrkávat(!) ihned po pečivu. Voda je také výborný nouzový neutralizátor v případě,  že se nám nedostává některého z dalších, či se nám nepodařilo je zajistit.

Moderátor

Osoba moderátora je velmi důležitá, je to člověk, který by jistě měl mít alespoň povšechné informace o nápoji zvaném pivo, o pivovarských technologiích, pivním dění i o klasifikaci pivních stylů. Je logické, že takový člověk by měl mít i „dar slova a pohotové reakce“, protože posluchači jsou často velmi zvídaví. Stejně logické je, že na většině ochutnávek první cca 3 – 4 položky pivního lístku hovoří většinou jen sám moderátor. Posluchači se k diskusím přidávají později (nadneseně by se dalo říci, až mají malinko upito 🙂 ). S tím je třeba rozhodně počítat. Osvědčil se mi také postup, že po ochutnání zhruba poloviny položek pivního lístku, uvedu pivo stylově a nechávám na posluchačích, aby sami popisovali jednotlivé atributy nalévaného vzorku.

foto vemnr

foto vemnr

Pár rad na závěr

  • Je vhodné, aby počet účastníků (včetně moderátora) byl násobkem čísla 3. Je to prosté – objem lahví, ze kterých pivo naléváme je většinou 0,5 litru (popř. 0,33 litru) a jedna láhev nám tedy „uspokojí“ 3 ochutnávače. Následně se nám i lépe počítají náklady na jednoho účastníka.
  • Je důležité po každém vzorku připomínat zúčastněným, aby si zajedli/zapili. Ač se to nezdá, tak posluchači mají tendence tuto důležitou činnost vynechávat, ba jsou dokonce i tací, kterým připadá zbytečné mytí/výměna skleniček po každém vzorku.
  • Při moderované ochutnávce do 12 ochutnávaných vzorků si vystačíte s neutralizátory o tomto množství (počítáno na osobu) – uzenina … 200 gramů; sýr … 250 gramů; pečivo … 300 gramů; voda … 0,5 litru. Neutralizátory pevného skupenství stačí nakrájet na kostičky, voda balená nebo vodovodní ve skleničce. Jen opakuji, že vodu je třeba usrkávat, nikoli se jí doslova prolévat.
  • Má-li být moderovaná ochutnávka ještě zábavnější, pak dopředně požádám posluchače, aby si jako první vzorek s sebou přinesli pivo, které nejčastěji konzumují. Je pak velmi zajímavé i úsměvné, konzultovat s nimi jejich názory na oblíbené značky piva – povětšinou od nadnárodních producentů.
  • Ochutnávky mohou být koncipovány jako jednodruhové (např. ochutnávka českých světlých ležáků) nebo průřezové, které zabírají širší spektrum pivních stylů.
  • Doporučuji pro ochutnávky smíšenou společnost (tj. muži i ženy), ženy mají často více vytříbené smyslové vnímání a v popisování a hledání chutí a vůní v pivu nad muži většinou dominují.
  • Osvědčilo se mi také přidat k pivnímu lístku i mapu pivních stylů, kdy na úvod ochutnávky nechám účastníky zatrhnou pivní styly, které doposud ochutnali a během ochutnávky si zatrhávají ty nově ochutnané. Ochutnávka by jistě měla probíhat v nekuřáckém prostředí a pokud si kuřáci nedokáží svůj doušek nikotinu odpustit, raději v polovině ochutnávky uspořádejte kuřáckou pauzu, samozřejmě mimo degustační místnost.

Máte po přečtení tohoto článku chuť takovou moderovanou ochutnávku uspořádat?



Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »