Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Hostivar je potěší nejen pivem ale i architektonicky

Původně jsem o výletu do pražského minipivovaru Hostivar neměl ani v úmyslu psát, leč nakonec jsem si řekl, že by asi bylo fajn napsat o pivovaru, který je pojat jinak než většina těch, co se v současnosti staví. Nosným tématem tu totiž nebylo pivo, nýbrž architektura. Technicistní, čistá, účelná, prostorná.

Protože jsem si v průběhu exkurze fotil zejména pivovar a jeho vybavení a už méně jsem však pořídil obrázky krásného prostoru, v němž je vystaven, musel jsem si fotky prostoru samotného vypůjčit z webu pivovaru.

Pivovar samotný se nachází poměrně daleko od centra. Teda zvlášť když cestujete na návrh spolužáků šalinó a autobusem místo metrem a autobusem (rozdíl více jak polovinu času). Od cílové zastávky je to však už jen kousek, což je dobře, zejména s přihlédnutím k vysoké kvalitě piva a tedy nutném výsledku v podobě značné alkoholizace ochutnávačů při odchodu.

Po příchodu jsme se prosíravě nejprve najedli (menu velmi chutné) a každý si vytvořil základ z piva, na které měl zrovna chuť. Já si objednal polotmavou dvanáctku a hned jak mi ji donesli, tak jsem si, jak bývá mým zvykem, přivoněl. První co mě napadlo bylo „To je jak Kozovo pivo!“ Spolužáci (byl to školní-neškolní výlet z Podskalské) se mi smáli ale brzy se vše vysvětlilo, když jsme se při prohlídce dozvěděli, že v pivovaru skutečně Ing. Koza občas působí jako technologický rádce. Na ležácích je opravdu výrazně znát jeho rukopis. Vzhledem k tomu, že mi tento typ ležáků (chmelové ve vůni, s čistým sladovým tělem a mírně ostřejší hořkostí) vyhovuje, nelze než tento fakt kvitovat.

Pivovar samotný je vystavěn v trojúhelníkové budově s dřevěnou fasádou, uvnitř je použita kombinace betonu, kovu a skla. Vše to dohromady pěkně hraje, studenost vnitřních materiálů je vyvážena dřevěným posezením a různými jinými dřevěnými prvky. Sterilita zde rozhodně nehrozí. Celkové náklady na výstavbu činily asi 28 milionů Kč, což je vzhledem k místu, podobě budovy a kapacitě pivovaru rozumná částka.

Prohlídka začala vstupem do chodby, kde jsme po cestě potkali pokusnou varnu minipivovaru, tedy věc docela netypickou. Maličká 30-litrová nerezová záležitost působila až komicky. Ale co, pokud i tato drobnost přispívá ke kvalitě piva, tak proč vlastně ne 🙂

Naše další kroky vedle přes pohled do šrotovny k „dospělé“ 10 hl varně pivovaru z dílny společnosti Strojtep. Je to takový sympatický poloautomat. Ventily se sice ovládají ručně, jejich stav je však indikován na panelu. Ten umožňuje i vzdálený přístup, tedy ono hypotetické vaření z domova.

Po prohlédnutí varny, chytře umístěné ve špici trojúhelníku, u silnice, aby ji každý viděl (akorát je tu sládek tak trochu jako ve výběhu v ZOO), jsme pokračovali na spilku. Zde, stejně jako v jiných částech pivovaru, jsme byli informováni o špatně (tedy spíš vůbec) vyspádovaných podlahách po celém postoru pivovaru. Podobně je to totiž jak na spilce, tak i v ležáckém sklepě i na varně. Voda stojí na místě a nahnat ji do kanálu asi vyžaduje dost velké úsilí. No co, až budu stavět další pivovar, tak aspoň budu vědět, na co si dát pozor 🙂

Pokud si dobře vzpomínám, na spilce jsme shlédli 3 otevřené kvasné kádě. CKT na ejly se nachází v ležáckém sklepě. Když už jsem nakousl ty ejly — v Hostivaru vaří převážně ležáky (světlá jedenáctka tvoří 60 % produkce), na čepu bývá však i nějaký ejl. V době naší návštěvy 15 % IPA, k dispozici však bývá i pšeničné pivo.

V ležáckém sklepě nalezneme (11 kousků?) stojaté ležácké tanky o dvojnásobné kapacitě oproti varně plus již zmíněné cékáčko. My mohli z tanku ochutnat nedávno uvařený 17 % bock, který byl však už po těch pár dnech, co v tanku odpočívá, skvěle pitelný.

Po rozpravě nad špatnou kvalitou myčky na sudy jsme se rozloučili a jali se ochutnat zbytek produkce, který byl aktuálně na čepu.

Jak už jsem zmiňoval výše, polotmavá dvanáctka byla velmi pěkně vyvážená, sladová s mírně karamelovým tělem a příjemným chmelovým aroma. Jedenáctka byla též ve výtečné kondici a opět nesla onen rukopis Ing. Kozy. Těšil jsem se na ochutnání svrchně kvašené patnáctky, výsledek je však trochu rozporuplný.

H-Ale voněl opravdu pěkně (Marek tipoval Amarillo) — šťavnaté ovoce, něco borovice, květiny. Pak jsem se však napil a tak nějak jsem musel dost přemýšlet abych vůbec něco našel. Tělo piva zůstalo někde na varně nebo v tanku, zkrátka nebylo cítit vůbec nic. Škoda, možná šlo o špatnou várku (zkažené pivo však rozhodně nebylo).

Abych to shrnul — pěkný pivovar, příjemné prostředí, dobré jídlo. Ležáky jsou výtečné (a za velmi dobrou cenu) a věřím, že ejly mimo dobu naší návštěvy taky. Kdyby takhle vypadal každý český minipivovar, tak se bude managementu těch velkých spát asi hodně špatně.

Pivovar Hostivar
Lochotínská 656
109 00 Praha

+420 702 202 903
info@pivovar-hostivar.cz
www.pivovar-hostivar.cz

Otevírací doba:
Restaurace po-ne 11:00 až 23:00
Zahrádka po-ne 15:00 až 21:30



Komentáře

  • pan Nohava napsal:

    Zatrachtěná smůla! Buď už jste tak zmlsaní (ale to já taky, takže tuto příčinu zavrhuji) nebo se muselo s várkou něco přihodit, jejich H-ale jsem měl v průběhu doby už několikrát (i z lahve) a je opravdu výborný, rozhodně jsem NIKDY neměl pocit, že by se mu nedostávalo těla. A to i přesto, že ho na můj vkus točí příliš studený (ale to je u svrchního kvašení bohužel nešvar skoro v celé Praze) a je nutno ho nechat trochu „orazit“. Rozhodně doporučuji to ještě někdy zkusit.

  • Magdalena napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za hezky napsaný článek! Plánuji do pivovaru zajít a po přečtení této recenze se těším ještě víc. Budu to mít z domu kousek: http://www.kotihostivar.cz/praha-10-hostivar/.

    Až ochutnám, tak napíšu, jak mi chutnalo. M.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »