Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Těžký život pivního recenzenta

Občas na každého z nás dopadne taková drobná pivní deprese. Nemusí to souviset ani s tím, co se zde na webu probírá v diskusích (ačkoli tentokrát mě to asi vyprovokovalo k sepsání tohoto článku :-)), prostě přijde taková ta „blbá nálada“, kdy se člověku nic nechce a nejradši by odjel na rok na Kanáry a na pivo na dlouho zapomněl.

Ono se asi není čemu divit. Děláme to všichni už dost dlouho a asi víte, jak to chodí, když se něčemu člověk věnuje soustavně po delší dobu. Upřímně obdivuji nasazení Pivníků Zdeňky a Martina. Mám takové podezření, že někde tajně upíjejí hopsinkovou šťávu aby měli energii na psaní článků a recenzí a zároveň že jim to všechno platí nějaký velkopivovar aby nemuseli chodit do normální práce a místo toho jezdili po pivovarech a pivnicích 🙂

Ilustrační foto vemnr

Ilustrační foto vemnr

Opravdu nevím, jak to dělají a ani z osobního kontaktu v hospodě jsem na to nepřišel. Na co jsem však přišel je to, že my nemáme zatím k žádné hopsinkové šťávě přístup (tedy, ne že bychom neměli ale nevím, zda by zrovna tento druh hopsinkové šťávy nelezl do peněz a zda bychom pak v našich zaměstnáních něco vůbec udělali) a mimo to nás časově i energeticky vysávají naše povolání.

Dřív jsem si myslel, že když budu „mít ten minipivovar“, tak budu při vaření spokojeně usosávat současnou produkci a prokládat to ochutnávkami z lednice. Jo, to jsem se spletl opravdu zásadně. Kolem pivovaru je tolik práce, že na pití piva mimo nutných ochutnávek času opravdu mnoho nezbývá, zvlášť když přijdete na 9 a končíte v 7 (když jde všechno podle plánu). Možná je to tím, že jsme na začátku a časem se to stabilizuje do podoby, kdy si budu moci na ostatní udělat více času, momentálně jsem však rád, že stíhám nakoupit slad a uvařit s kolegou Honzou Křišíkem nějaké to pivo.

Ano, Pivní recenze nestojí jen na mně, to je jasné. Jasné je však taky to, že ani jeden z redakce na tom není časově bůhví jak dobře. Ale jak jsem už uvedl výše, populárním tématem redakční pošty je nějaké to drobné vyhoření takže se nám zdaleka nechce tak obrážet hospody jako jsme to dělali s Pinkanem před dvěma lety.

Abych se dostal k jádru pudla — víme, že náš web má silnější i slabší období co se týče obsahu. Možná nás to trápí ještě víc než vás, naše čtenáře. Já jen aby nevznikla mýlka a někdo nedostal pocit, že o tomto jevu nevíme. Snažíme se ho v rozumné míře řešit. Já se snažím více chodit do hospody a psát články při cestách na Podskalskou, Kuba to měl teď složité ale už se do toho zase začíná dostávat a podobně je na tom i Moro, Libor, Lukáš a Michael.

Současně bych však rád uvedl, že každá kritika je přínosem. Číst si o tom, že je něco super, to člověku udělá radost. V zásadě ho to však nikam neposune. Pokud do nás budete rýpat (konstruktivně, prosím!), tak to určitě efekt mít bude. Zatím jej sice možná pocítíte jen v podobě vysvětlujícího článku, světlo na konci tunelu však už není daleko.

Díky za přízeň a dej Bůh štěstí!



Komentáře

  • Martin Grill napsal:

    Mno, já si myslím, že by nebylo od věci zřídit amatérskou sekci, do které by mohli přispívat recenzenti z řad lidu. Mnoho lidí se k dobrému pivu dostává až teď, takže by vzniklo zajímavé porovnání současných várek piv, jež jste ochutnávali před lety. Redigování příspěvků určitě zabere méně času, než jejich tvorba, navíc to můžete svěřit někomu, kdo rozumí jazyku více, než pivu… 🙂

    Jediné, co by se muselo hlídat, je poměr recenzí rootových autorů ku amatérským.

    • poutnik napsal:

      jenom tohle ne, jakou asi by měly takové názory hodnotu? Byl by to z velké míry jen plevel. Názory amatérů máš v hvězdičkách pod pivem, myslím, že to bohatě stačí. Pokud mám brát nějaký názor na pivo vážně, tak především musím vědět, kdo za ním stojí. Vím, že zdejší recenzenti pivu rozumí, mají něco za sebou, tudíž mě jejich názory zajímají, neberu je dogmaticky, ale jen jako určité vodíkto.

      • Moro napsal:

        Mno, mně by se líbil i takový model – regulérní recenze a pod ní prostor pro mini-recenze registrovaných čtenářů, na které by se dalo dostat kliknutím na nějaké rolovátko. Prostě něco na styl BeerAdvocate.

        • Martin Grill napsal:

          Přesně takhle jsem to myslel… 🙂

        • Kuba napsal:

          Jo, to by bylo celkem fajn, hlavně kdyby to bylo formou nějakého formuláře – předdefinované položky (barva, pěna, vůně, chuť, koment + místo/forma, cena).

          U každého atributu by se zadal počet hvězdiček (případně body či procenta) a podle daného algoritmu by vyšlo i celkové hodnocení uživatele.

          No, máte o čem přemýšlet 😉

      • DAle. napsal:

        Zase každému chutná něco víc něco míň (pokud se nepletu i pánům recenzentům 🙂 a s vícero názory se to dá zprůměrovat. Pokud by se zavedl systém úrovní přespěvatelů, kde by měli nynější recenzenti samozřejmě nejvyšší prioritu, a dále by ostatní registrovaní začínaly “od píky“ a podle vypovídající hodnoty příspěvků by se jim zvyšovala priorita před ostatními recenzemi…
        Myslím, že by všechno tady neleželo jen na oněch pár lidech, ale časem by vykristalizovali třeba i nový plnohodnotní recenzenti

  • DAle. napsal:

    Btw taky ještě jedna malá připomínka, dle mého názoru trochu pokulhává místní bodovací systém. Ve většině recenzí, které si tu přečtu figuruje známka 6 nebo 6,5. Založil bych to na větší váze hodnocení chuti, což je to nejdůležitější! nebo bych známkoval jen čistě podle úsudku, bez sčítání bodíků 🙂
    Co mě nyní na Vašich recenzích nejvíce zajímá je chuť a závěr, číslo nakonci jen tak přeletím, protože nemá pro mě příliš vypovídající hodnotu (pokud se teda nepohybuje kolem 9) (Pivníci mají bodovací systém uvěřitelnější, ale zas mi tam poněkud (hodně) vadí to pitvání chutí a vůně (s topinkama a chlebovou kurkou už teda fakt nevim co tam ještě najdou)).
    Pokud má tadý 6,5 znamenat lepší průměr, např. posledně bodovaný Total eclipse by si podle mě zasloužil víc, protože chris není na český poměry žadnej průměrář.

    • sghdhf napsal:

      podle mě je pitvání vjemů v pořádku. jak jinak se mají vyjádřit k topinkám, když tam skutečně jsou cítit? Třeba pojem topinka se běžně používá i v zahraničí, dokonce patří k definici některých pivních stylů, např. Black IPA.

  • gusto napsal:

    Ja by som len tak v krátkosti povedal , že na pivní recenze nedám dopustit – je to vlastne hlavný dôvod prečo mam tet na stole IPU od Permona (ešte pred rokom by to bolo nejaké klasické europivo). Už asi rok sem chodím denne, velké množsto pív ktoré vypijem si sám pre seba zhodnotím a potom to tu porovnávam, taktiež veľa pív vyberám aj na základe recenzií. Samozrejme niekedy mám iný názor ale to je podľa mňa úplne normálne. Pivni recenze mi otvorili dvere do pivného sveta … akurát sa hodne zvýšili výdavky za tento lahodný mok čo priateľka nie vždy ocení 🙂

  • Martin Grill napsal:

    …jen pořipomínám, že můj návrh vznikl jako reakce na článek a nabízí potenciální řešení občasných okurkových proluk. V žádném případě nejde o požadavek někoho, kdo by nebyl spokojen se současnou úrovní recenzí, jakkoli trpí grafomanií a rád by se tu a tam vypsal z podoby… 😀

  • Adam napsal:

    Jestli vám to udělá radost, tak když jsem před dvěma lety začal jako čerstvě zletilý hlouběji pronikat do pivního světa, tak pro mě byly pivní recenze asi hlavní internetový zdroj informací. Díky vám jsem se například pustil do ochutnávání produkce Schneider Weisse a vůbec jsem se celkově inspiroval v tom, jaká piva kupovat. Dnes čerpám vědomosti už i z mnoha jiných zdrojů, ale stále vaší stránku denně navštěvuji, takže jen tak dále a díky!
    Jediné co mě mrzí je, že občas recenzujete piva, která vám třeba někdo odněkud přiveze či něco podobného. Více recenzí na ty produkty, ke kterým se člověk v Česku běžně dostane, by nebylo na škodu (nemyslím jen česká piva, ale prostě ty v pivotékách dostupnější).

  • Kája napsal:

    Jak vám chutná pivo rafun? http://www.pivnidort.cz/

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »