Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Otevíráme v Brně vlastní pivovar Lucky Bastard!

Znáte to, vaříme doma pivo. Zpočátku vám nikdo nevěří, že se to bude dát pít. Po čase musíte odhánět kamarády a známé vařekou protože ať vaříte kolik vaříte, stále žádné pivo nemáte. Podobně jsme na tom byli i my z brněnské části redakce Pivních recenzí. Někdy začátkem minulého roku jsme si řekli, že je asi čas to posunout někam dále a tak jsme se dali do plánování vlastního minipivovaru.

Plánování

Cesta to byla strastiplná a velmi náročná. Původní záměr koupit hotovou technologii od některé z firem prodávající kompletní řešení jsme sice úplně nezavrhli, vzhledem k vysokému riziku a problematické návratnosti celého projektu jsme tuto možnost však odložili na později a vrhli se na stavbu pivovaru vlastními silami a znalostmi. Nicméně i tato fáze nám přinesla hodně nových informací (díky, p. Potěšile!).

Velkou inspirací nám byl pivovar Slepý Krtek (Marku, díky za rady), který taktéž vznikl transformací domovaru na komerční pivovar. Zpočátku jsme si mysleli, že celé to bude sice obnášet nějaké to papírování ale „že to nějak dáme“ v Honzově bydlišti. Z toho rychle sešlo a my si pronajali sklepni prostory v širším středu Brna a tam se jali plánovat, kam postavíme varnu, kde bude spilka a podobně. Na místě je nejen podstatně víc místa ale hlavně se dá pivovar dále rozšiřovat.

Pivovar jsme po asi 3měsíčním brainstormingu pojmenovali Lucky Bastard. Současně s určením názvu nad projektem převzal záštitu provozovatel Pivních recenzí, společnost iMakers. K tomuto názvu jsme si přilepili slogan Žít pivo, který vyjadřuje naši lásku k pivu a zároveň i Brnu.

Koncept

Když jsme se v květnu 2012 setkali s Chrisem Lohringem z amerického minipivovaru Notch Brewing, velmi se nám zalíbilo, jakým způsobem své pivo prodává a vůbec celý styl jeho pivovaru. V té době už jsme měli jakousi představu toho, že nechceme nic tradičně českého, všeljakých jelenů a jestřábů na zlacené etiketě s erbem už máme dost. Styl Notch nás v našem názoru ještě víc utvrdil a tomu teď odpovídá i vizuální styl pivovaru Lucky Bastard.

Styl bychom měli, tak teď už jen to pivo. Zde opět měla zásadní vliv naše lehká znuděnost ležáky a hlavně láska ke všemu svrchně kvašenému. Brzy bylo rozhodnuto — Lucky Bastard bude vařit jen a pouze svrchně kvašená piva. Uznáváme, že je to trochu drzost, už jen proto, že tu žádný pivovar kvasící výhradně svrchně už skoro 130 let neexistuje. My však cítíme, že už nastala správná doba pro ejly i v naší ležákové zemi.

Pivovar je od počátku koncipován jako provoz bez vlastní hospody nebo pivotéky. Pivo si přímo u nás samozřejmě koupit můžete, nezaručíme vám však, že v pivovaru vždy někdo bude takže je lepší se domluvit dopředu než se stavíte.

Technologie

Doma jsme vařili na plynu ve velkém hrnci a vše přelévali a přenášeli ručně. Byla to sice velká zábava (zejména protože se u toho vždy pilo dříve uvařené pivo), ale zároveň opravdu náročná práce. Bylo nám jasné, že cesta, kterou se vydal (v počáteční fázi) Marek ze Slepého krtka je trochu moc drsná, a tak si pomůžeme nějakými těmi hejblátky abychom nechodili domů zničení jako horníci.

Výsledkem byl návrh 250litrové varny konzultovaný s několika sládky a pivovarskými technology. Vycházel z českých technologií velkých pivovarů smíchaných s tím, co se používá u minipivovarů, zároveň jsme však do něj použili některá řešení okoukaná u amerických domovarníků. Reakce konzultantů byly veskrze pozitivní, následná diskuse přinesla do návrhu několik úprav, v zásadě se však návrh od prvotního nápadu už moc nelišil. Můžeme tedy zodpovědně prohlásit, že naše varna je 100% originál a stejnou nikdo nemá 🙂 Sice toho umíme hodně, ale nerez a svařování jsme raději přenechali odborné firmě.

Sami jsme si však zkonstruovali všechna elektronická zařízení kolem varny, která mají zpříjemňovat a zjednodušovat varní den. Varna je elektricky vytápěná s poloautomatickým řízením ohřevu a časování varních operací.

Nejdůležitější součástí po varně je pochopitelně spilka, kde máme umístěny 2 nerezové otevřené kvasné kádě o objemu 400 litrů (tedy na 2×2 várky). Dokvašování probíhá v KEG sudech, brzy je však v plánu upgrade na klasické ležácké tanky, se kterými je přecejen jednudodušší práce.

Za výrobu a prodej piva je odpovědný Honza Grmela, který přestoupil v iMakers z pozice projektového manažera na full-time do pivovaru. IT tedy úplně hodil za hlavu a bude se teď věnovat pouze pivu.

Pivo

Jak už jsem uvedl, budeme vařit jen a pouze svrchně kvašená piva. Naši nabídku tvoří svrchně kvašený ekvivalent 12% světlého ležáku, american pale ale s názvem Pale. Jsme zamilovaní do pšenice takže ani ta v naší nabídce nechybí a je reprezentována kouskem Weizen s 11% EPM. Nabídku doplňuje voňavá IPA s 15 % EPM — India a čtrnáctiprocentní american brown ale Black.

Pivo bude v nabídce zejména v sudech, Lucky Bastard si však budete moci koupit i ve skleněných lahvích o objemu 0,7 litru. V nabídce bude v obvyklých ochutnávkových pivnicích v Brně a Praze, očekáváme však i rozšíření mimo tyto dvě pivně nejvýznamnější lokality. Lahvové pivo si budete moci koupit v pivotékách.

Kdy to bude?

Jak jste možná odhadli z předchozího textu, kde je mnoho věcí uvedeno v budoucím čase, pivovar ještě není v provozu. Ne tedy že by mu v tom něco zásadního technického bránilo, je však třeba počkat, až nám příslušné úřady vydají povolení k provozování. Bez povolení bohužel nemůžeme uvařit ani prodat žádné pivo.

Jakmile dostaneme všechna potřebná razítka, odtajníme přesné umístění pivovaru a hlavně začneme vařit a prodávat pivo. Vzhledem k předchozím zkušenostem se schvalováním ostatními úřady očekáváme spuštění koncem léta 2013.

Nejnovější informace budou vždy na Facebooku a Twitteru pivovaru Lucky Bastard.

Dej Bůh štěstí!

Kontakt

Pivovar Lucky Bastard
Někde poblíž dobrých ochutnávkových pivnic
602 00 Brno

Web: www.lucky-bastard.cz
E-mail: luckybastard@imakers.cz
Telefon: +420 608 110 686
Facebook: facebook.com/luckybastardcz
Twitter: @luckybastardcz



Komentáře

  • Jonatan Hanzlík napsal:

    Opravdu vám fandím, tohle je super správa (obzvlášť, že bude weizen!)… 🙂

  • Rudla napsal:

    Moc vám fandím a přeji Dej Bůh štěstí. Už se těším, až někdy budu mít příležitost ochutnat. Držím palce 🙂

  • obregon napsal:

    Jen houšť a větší kapky, čím víc vás bude, tím větší šance, že si za pár let i v místním supermarketu budu probírat pestrou nabídkou ejlů a pšenic. Hodně štěstí !

  • Belza napsal:

    Fandim vam panove a drzim palce. Co dodat. At se dari !!!

  • tomino napsal:

    kvalitní minipivovar v Krně?Není možná…
    držím palce a těším se na ochutnávku!

  • Luděk napsal:

    Bravoo, slááva a huráá!!! A palec nahoru. 🙂

  • roman napsal:

    Wow, minimalne visualne ten pivovar (resp. jeho webove stranky) vypada normalne a ne zaprdene cesky. Skvele!

    Nejsem si ovsem jisty, ze stala nabidka 4 svrchne kvasenych piv je to prave. Pokud chcete varit piva, ktera jsou v cesku netradicni, tak by mozna bylo zajimavejsi varit mensi varky, pokazde neceho jineho. Neco ve stylu londynskeho pivovaru Kernel (ziju v londyne, netusim jestli je neco takoveho i v cesku). Ten jednou vari single hop simcoe ipa, podruhe table beer z citry (apropos, table beer a kysela piva/sours jsou letos obrovsky hit v londyne)

    Myslim, ze i pro vas by to mohlo byt zajimavejsi a umoznilo by vam to vetsi flexibilitu z hlediska surovin atp. (neco ve stylu „nelson sauvin je hrozne drahy, pouzijeme radsi amarillo“).

    Kazdopadne drzim palce a doufam, ze vase pivo ochutnam!

  • Žalud napsal:

    Těším se na všechno, ale zejména na Blacka. Kéž bych měl už jednoho před sebou 🙂 Hodně štěstí, o úspěchu nepochybuju.

  • Pepe napsal:

    No pánové, tak Dej Bůh štěstí. Ohledně druhů piv se samozřejmě uvidí, zda to bude stačit, nebo se případně postupně pustit do nějakých dalších experimentů a jednorázových várek ala vyškovský pivovar, ale to ukáže až čas. Nicméně nepochybuju, že si pivovárek své místo na trhu najde, konec konců v Brně zase taková konkurence není, snad kromě líšeňského pivovaru. Ostatní mini zatím nic moc a o Strobahně se snad ani nemá cenu bavit:-)

    • Moro napsal:

      Mno, ono se k tomu asi nejlépe vyjádří Honza sám. Já osobně to pochopil tak, že ony 4 druhy budou nosné a pak se bude přidávat. Stejně, jako Falkon má nosného Stalkera a pak vaří další jednorázové záležitosti.

    • gum napsal:

      Piva, která máme v současnosti v nabídce, budou vařena stabilně. K tomu samozřejmě plánujeme občasné ochutnávkové várky podle toho, na co budeme mít chuť ale hlavně podle toho, na co budou mít chuť naši konzumenti.

  • Kuba napsal:

    Každopádně nadšení, držím palce a těším se na první kousky 🙂

  • karlos napsal:

    akorát když vidím ty sedmičky láhve, tak doufám, že si nevezmete příklad z cenové politiky Matušků 🙂

    • Kuba napsal:

      To souhlas, jejich politika, kdy je lahváč dražší než točený je zarážející a demotivující 🙁

      • Pepe napsal:

        No a cena Quarterbacku od Kocouru placena U Modreho lva mne taky uz prilis nepotesila, tak snad tomu aspon bude odpovidat kvalita. A vase ceny budou aspon mirne nizsi, protoze jinak mi manzelka pivo snad zakaze, kdyz to tu bude tak po ruce:-)

      • Moro napsal:

        Je třeba se zamyslit nad tím, kolik stojí obal.Taková láhev rozhodně není z těch levných.

        • Kuba napsal:

          No, že by byla dražší než obsluha v hospodě…??? 😉 Jistě chápu, že flaša cosi stojí, problém Matušky je, že – pokud se nemýlím – nenabízí alternativu. Na točenýho do 60Kč za půllitr rád zajdu. Nevratná flaška mě navíc vcelku obtěžuje.

          Jinak si jako nestěžuju, výrobcům a prodejcům dobrých piv fandím a ze srdce přeju ekonomické úspěchy. Pokud Matuška nemá se svými cenami problémy s odbytem (jakože asi ne), tak by byl ekonomický nesmysl, aby zlevňoval. Jen si ho holt nemůžu dát tak často… :-/

          • gum napsal:

            Cenové úrovně sudových piv pana Matušky dosahovat nebudeme a stejně tak neplánuje dražší lahvové pivo než pivo na čepu v hospodě (těžko však říct, zda se to podaří vzhledem k ceně lahve a maržím distribučního řetězce). Počítejte přibližně s podobnými cenami, za které vaří ejly dobré malé pivovary v Česku.

            A co se týče lahve, není opravdu z nejlevnějších. Celkově je dost problém sehnat v Česku sklo podle našich představ aniž bychom hned objednávali kamion. Vratné lahve nejsou v současné době reálné kvůli složité logistice a nutnosti disponovat myčkou. O PET lahvích neuvažujeme.

            • tomino napsal:

              tak to holt abych sehnal zátkovačku na tenhle větší průměr,abych ty lahve pak recykloval tím,že do nich budu stáčet vlastní houmbeer 🙂

            • MV napsal:

              a co čepování do vlastních obalů přímo v pivovaru? nešlo by tím vyřešit logistický problém a absenci myčky… Vaše logo si klidně na svou nádobu nalepím…

  • tomino napsal:

    Taky su zvědavej na ceny,člověk si řekne,bude to v Krně,náklady na dopravu prakticky odpadají. No ale pokud to ta nevratná flaška tolik prodraží tak to je docela na nic,jelikož co pak s ní,že?

  • bobo napsal:

    Zaujimavý design web stránky, fliaš, etikiet,…, koho je to práca?

  • marosk napsal:

    Ochutnal som v Hluchej Zmiji, pivo bolo vynikajúce,chuťovka. Držím palce

  • kratoska15 napsal:

    Tak jsem ochutnal vaši černou 14°. Výborné pivo, krásně hořké, americké citrusové chmely v chuti, krásná pěnivost. Ta 0,7 ve mně zmizela lusknutím prstů. Ale cena???? Jel jsem do pivotéky Ogar speciálně pro vaše pivo. Ovšem když jsem viděl cenu 100 Kč za 0,7 l láhev. Začal jsem hodně váhat, nakonec mě přemohla touha ochutnat to pivo a obdiv k vám, že jste si troufli vařit taková piva.
    Chápu vše výše napsané, lahve jsou drahé, nechcete jít do PET, náklady atd. Stejně si myslím, že taková cenová politika hned od začátku není rozumná. Pivo mi velmi chutnalo, ale za tu cenu už si ho znovu nekoupím…….

    • Kuba napsal:

      Black jsem – zatím jako jediný LB – také ochutnal a také jsem z něho byl nadšen.
      _
      Ve Světe-piva mají o něco přívětivější ceny – flaša za 80Kč, ale i tak je to věc, kterou si koupím jen velmi svátečně, třeba místo vínka. Nicméně platí, že cenu určuje poptávka, takže pokud je odbyt, není třeba s cenou dolů. Matuška s velmi podobnými cenami funguje už dlouho…

      • kratoska15 napsal:

        Tak to je teda ale pořádný rozdíl, 80 kč je sice pořád dost, ale už akceptovatelné. Jinak za stejný ranec jsem tam koupil i toho Matušku, Zlatou Raketu. Tak jsem zvědav.
        Jinak Matuška je už zaběhnutá značka a většina ví co může čekat, kdežto u Bastarda jde o nováčka. Taky záleží na tom, co je pro daný pivovar hlavním zdrojem příjmů, jestli lahve nebo kegy a do dodávky do hospod. Pokud lahve, myslím, že by se ceny měly volit rozvážněji, alespoň zkraje.

        • Kuba napsal:

          Matušku tam mají tuším za 90, jinde 100 a víc. Troufám si předpokládat, že v nákupu je LB levnější, a pak už záleží jen na politice prodejce.

          Matušku si dám raději točeného, na LB jsem ještě neměl štěstí.

          • gum napsal:

            V nákupu pro pivotéky jsou ceny jinde. Nechci z nás dělat chudáky ale na prodeji lahvového téměř nic nevyděláme. Lahev je velmi drahá, marže pivoték vysoké (což chápu, z dvou korun na lahvi by se pochopitelně neuživily) a pracnost značná. K tomu Matuškovi – ty zelené lahve stojí cca polovinu toho, co naše černá.

            Jak už tu uvedl Mr.Beer, lahve děláme zejména proto, aby naše pivo mohlo ochutnat širší spektrum lidí, kteří se nedostanou k ochutnávkám v pivnicích. Business to žádný velký není.

            P.S.: Pivo si můžete pochopitelně koupit i přímo v pivovaru kolem 70-80 Kč, jen je potřeba se dopředu domluvit abychom pro vás mohli něco nachystat.

            • MV napsal:

              Já si LB i Matušku v lahvích kupuji pouze velice příležitostně, jelikož mi přijde naprosto šílený, aby tak drahá a hezká láhev byla použita pouze jednou a pak vyhozena – byť následne zrecyklována. Bylo by fajn mít možnost koupit si nějakou nádobu na načepování přímo v pivovaru a v prodejní dny si to jen nechat stočit, jak to mají některé americké malé pivovary. Neuvažujete o tom?

              • Kuba napsal:

                Taky mi to trhá srdce, ale na druhou stranu u vína to funguje stejně. Nicméně by možná nebylo od věci dát možnost zpětnýho odběru lahví (u LB), klidně bych je čas od času z čistého altruismu vrátil.

    • Mr.Beer napsal:

      Když nebudou lahvovat, lidi budou nadávat, že nemají lahvové pivo. Když lahvují slušně, tak jak se má a ne do petek, lidi to nejsou ochotní zaplatit.

      • kratoska15 napsal:

        Mně se to lahvování líbí, pěkné láhve, krásná etiketa, vynikající pivo. Ale prostě cena je fakt vysoká, to si myslím uzná každý. A většina lidí prostě nemá prachy dávat běžně tolik peněz za pivo…….Kdyby ty láhvě měly aspoň „bernardovský“ uzávěr, aby se daly uschovat a opakovaně používat.
        Ale rozumím rozhodnutím kluků v pivovaru. Mají nějakou představu a té se drží, asi je to tak správně a ne vždy se člověk zavděčí všem…..

  • Dwarf napsal:

    pátek-sobota 6.-7.12. budu v Brně, kde seženu LB?? (jo, píšu to sem pozdě, předpokládám, že do rána tu žádná reakce nebude) 😉

  • Kuba napsal:

    Včera jsem konečně zkusil IPU, předpokládám, že to už byla várka po aktualizaci receptury. Chutnala mi, je hodně suchá a velmi pitelná. Verzi před aktualizací receptury jsem neměl, tak nemůžu srovnávat.
    _
    Stejně u mě ale zatím vede BlackIPA.
    _
    Naopak PA (várka 16) mě moc neoslovil. Přišel mi hodně neuhlazený. Byl to tedy kousek před koncem expiračky, ale dobře skladován. Asi záležitost ještě před úpravou receptury…

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »