Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Mapa pivních stylů

Čtenáři, slavte! Po dlouhých měsících nekončených mailových diskusí vám představujeme naši oficiální Mapu pivních stylů! Vzali jsme si poučení z ostatních map a pivních stromů, které na internetu vídáme a zároveň do mapy investovali všechny naše pivní znalosti.

Výsledkem jsou dvě varianty mapy — černá, která hezky vypadá ale bude vaši tiskárnu bolet a bílá, která sice není tak hezká ale pro tisk se hodí více.

pivni-styly-white

pivni-styly-black

Obě varianty jsme pro vás připravili i ve formě PDF, kterou můžete libovolně zvětšovat dle svých potřeb. Mapu libovolně upravujte, kopírujte a distribuujte, zachovávejte však prosím informaci o zdroji.



Komentáře

  • Rudla napsal:

    Skvělý počin! Tleskám, a za sebe děkuji. Zítra běžím do reklamky kopírovat a zasklít. Jednu pověsím i u nás v hospůdce, abych trochu rozšířil osvětu :)

    • Moro napsal:

      Psal jsem i na FB, napíši i sem:
      Jen bych si dovolil dodat, že největší penzum práce odvedl Lukáš Elf a grafik najatý Honzou Grmelou. Díky jim je to po velkých porodních bolestech a spoustě úprav na světě. A snad ještě – určitě se tento popis bude dále vyvíjet.

  • Pivní Filosof napsal:

    Hezké to vypadá, ale z historického hlediska sverchě kvašené neznamená automatické Ale. Stout, Porter a vetšiná Belgikých piv jsou „Beer“; Kölsch, Alt a Dampfbier jsou Lager a Lambic, atd, nejsou Ale taky.

    • obregon napsal:

      Tak tyhle dvě věty nedávají vůbec smysl, na to, že jsi filozof, by to chtělo trochu zapracovat na větné skladbě a gramatice.

    • Elf napsal:

      V něčem máš pravdu, Maxi, např. jsem prosazoval spíše označení Top-fermented a Bottom-fermented Beers, ale holt význam slova Ale se v chápání mnoho lidí posunul a je to pro ně takto jednodušší. Takže ano, Portery, Stouty, Lambicy atd. nejsou ve své podstatě Ales. Ale Kölsch a Alt sice nejsou Ales, ale ani Lager, jsou svrchně kvašená, pouze dokvašování probíhá za nižších teplot. A o Dampfbieru tam ani není zmínka.

      • Pivní Filosof napsal:

        Technický název pro Kölsch a Alt v němčině je „Obergäriges Lagerbier“. Takže jsou Lager.

        • PIvo napsal:

          Lager je v dnešní době definice spodně kvašeného piva. Pojem svrchně kvašený ležák ve spojitosti s tímto pivem možná pochází z dřívější doby. Dnes oba styly označují jako ejl: http://www.germanbeerinstitute.com/K%F6lsch.html

          • Pivní Filosof napsal:

            Osobne myslim ze Ron Pattinson je ponekud duverohodnejsi zdroj nez Horst Dornbusch a jeho „Institut“.

            O Kölsch jako lager: http://barclayperkins.blogspot.cz/2008/05/is-klsch-ale.html

            O Dornsbusch: http://barclayperkins.blogspot.cz/search?q=Horst+Dornbusch :)

            • PIvo napsal:

              Ron je hrotič a nejspíš i cholerik, ale jeho přínos je značný. Já v nějaké mapě pivních stylů nevidím smysl, vždyť je to na první pohled chaos. Podstatnější je pro mě popis vlastností jako třeba na BJCP nebo GBI, byť to nebude nikdy ideální. Pokud už někdo chce dělat systémové rozdělení pivních stylů, nemůže dnes Alt nazývat ležákem, protože ležák má jasnou definici. Navíc mnohé alty chutnají jako anglické ejly. Proč je potom při tvorbě schématu moderního rozdělení piva uvádět jako ležák? Určitě by bylo lepší tyto pojmy vypustit úplně a nahradit to svrchním a spodním kvašením. Ležák nejspíš vznikl od slova ležeti, prakticky všechna piva leží, včetně ejlů, některé ejly i za nízkých teplot. Napadá mě teď jediné pivo, co často neleží a to je Zwickel, možná Zoigl. To jsou dnes už spodně kvašené „ležáky“. Když to musí být, tak se u Altu a Kölsch přikláním k ejlu. Jak už jsem psal, stejně je tohle puristické dělení, dovolím si citovat Humphreyho, poněkud nerozumné.

  • Tomáš Jurka napsal:

    Za mě dobrý! Rozhodně si to dám do pokoje na zeď, snad na A2.

  • Alexis napsal:

    V postatě existují jen 2 druhy pivních kvasnic: pro svrchně kvašená piva (Saccharomyces cerevisiae), pro spodně kvašená piva (Saccharomyces carlsbergensis) avšak divoké kvasinky a bakterie v přírode mohou pivo infikovat a poté i kvasit.
    Tak s tímhle, že význam slova Ale se v chápání mnoho lidí posunul (jak říká Elf) a, že výraz svrchně kvašená piva neznamená automatické Ale (jak říká Pivní Filosof) bych určitě souhlasil. A co výraz, že Stouty, Portery a vetšiná Belgikých piv jsou “Beer” ??? Tohle je „chyba-zmatek“ vznikající v britské společnosti v době kdy v Anglii začínali
    používat chmele do piva a chtěli tím rozlišovat Ejly co se vařili bez chmele a s chmelem. A proč „chyba-zmatek“? Protože slovo beer patřilo nejen Angličanům, ale i Nizozemcům a Němcům, kteří pivo vařili s chmele oficiálně od roku 736.
    A když vám někdo v dnešní době nahodou řekne jestli si třeba nedáte Beer nebo Lager, budte si jisti, že buď o pivu zná jen par vecí nebo pořád má ten zmatek v hlavě 😉

    https://www.facebook.com/Dvojce.pivo.mpira.beer

  • PIvo napsal:

    On byl i stout v minulosti považován za porter. Ale důležité je, aby člověk z popisu stylu aspoň zhruba věděl, co bude pít, na nějakých detailech moc nesejde.

  • aladyno napsal:

    Zdravím páni.Mám takú maličkú otázočku.Nemalo by mať tú česť byť zaznamenané na mape aj Trappist?

    • Moro napsal:

      Trapist není pivní styl – je to jen označení, že dané pivo bylo vyrobeno v trapistickém klášteře (nebo za dozoru mnichů – trapistů). Takový přívlastek může aktuálně používat 9 klášterů. Mniši trapisté uvaří pivo s přívlastkem trapistické, ale stylově to může být např. Belgian Strong Ale.

      • MV napsal:

        Ještě že vás čtu. jsem ani nevěděl, že jsou dva nové trapistické pivovary. A jen pro doplnění označení trapist (resp. Authentic Trapist product) patří nejenom pivu, ale i dalším produktům (sýry, sušenky, apod.). A sýry ze Chimay a Orvalu jsou skvělé jako jejich pivo.

  • roman napsal:

    Vcera jsem poslouchal prednasku sladka z pivovaru Meantime v Londyne a ten rikal ze rozdil mezi stoutem a porterem prakticky neexistuje.

    Zde driv se vsechna „tmava piva“ v Londyne oznacovala jako porter a byla silna na alkohol (6+ procent), pote prisla zmena danovych zakonu a portery velmi zeslably. Jako reakce na to zeslabeni se zacali varit silne (stout) portery, kterym se rikalo „stout“. V dnesni dobe se stout a porter prakticky volne micha…

    Tak nevim :)

  • Václav napsal:

    Podle „moudré“ české legislativy musí mít Porter aspoň 18% extraktu původní mladiny. Což ten nejrozšířenější, pardubický, splňuje. V zahraničí se vaří i slabší Portery a pro tyto se používá označení Baltic Porter.

    Naopak Stout se v ČR vaří o poměrně nízké stupňovitosti a zákon jej nijak nedefinuje.

  • Václav napsal:

    Aby nedošlo k nedorozumění, Baltic Porter se používá jako označení pro tyto silné Portery. Slabší se označují pouze Porter.

    • Moro napsal:

      Nejde spíš o to, že Baltic Porter je spodně kvašený?

      • mnicky napsal:

        Nie som odbornik, ale na Wikipedii je veta: „Baltic porter was introduced from Britain in the 18th century as a top-fermenting beer and remained so until the second half of the 19th century when many breweries began to brew their porter with a lager yeast.“ (http://en.wikipedia.org/wiki/Porter_(beer)#Porter_elsewhere)

        • Elf napsal:

          Původní Portery, které se vozily do Pobaltí, Ruska a asi i Skandinávie byly svrhcně kvašené. Časem se z nich vyvinula místní varianta – Baltic Porter, silné, tmavé a v drtivé většině spodně kvašené pivo. Existují i jiné varianty, většinou svrchně kvašené, které mají rozličnou stupňovitost. Např. v Anglii nebývají příliš silné, zatímco Američané vaří i zástupce s vysokým obsahem alkoholu.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

  • Moro u Cechmistrovský…: Pravda - po odchodu sládka Dušana…
  • Moro u Faxe 10%: Bere si je ode mě kamarád do sbírky…
  • Kuba u Cechmistrovský…: Tam je problém úplně se vším...počínaje…
  • Grindcore69 u Braník světlý: Naprostý souhlas, bál jsem se to takhle…
  • Petanque u Pilsner Urquell: Pivaři já mám taky otřesný zážitek…
  • Jirka u Faxe 10%: Ahoj, chci se zeptat, co potom děláš…
  • Moro u Pazdrát: To není oponentura, to je popis defektního…
  • kremák u Braník světlý: Dámy a pánové a to jsem měl možnost…
  • Moro u Cechmistrovský…: K tomu mohu jen dodat - bohužel, ve…
  • Jméno u Pazdrát: Dobrý den! Chci vám oponovat v této…
další komentáře »