Okénko z pivotéky
Abych vás krátce uvedl do problému, jako pivovarského sládka mě vždycky bavilo nakukovat i do obchodní stránky mojí branže. Vzhledem k tomu, že jsem měl ještě dost volného času, rozhodl jsem se vypomoci jedné nové pivotéce na pozici v podstatě běžného prodejce.
Ona pivotéka je situována na poměrně rušné ulici, přes kterou proudí mimo tuzemáků i davy turistů ze všech koutů světa, mířících do svých ubikací. Mnoho z nich se v obchodě zastaví a pak se začnou projevovovat jejich priority, které je někdy velmi zábavné sledovat a mapovat.
Ve své podstatě je to stále a stále stejné. Kromě okruhu stálých zákazníků, z nichž polovinu tvoří pivoznalí Češi, tu druhou především v Česku pobývající Angličané a Američané, jsou často na dostaveníčku i další obligátní skupinky, jejichž chování je velmi podobné.
O důchodcích, s nimiž ztratíte kontakt ihned potom, co zjistí že nemáte Gambrinus pod 10 kachlí, nedejbože, že ho vůbec nevedete se nijak rozsáhle bavit nemusím. Jejich situaci koneckonců chápu. Určitě ale stojí za zmínku zahraniční klientela. Třeba ta ruská je vcelku rozmanitá. Velká část z nich vyhledává tmavé sladké pivo podobné u nich oblíbené značce.. no, říkejme jí třeba Koza. Další skupina pak nějaké drahé české pivo, které uspokojí jejich chuť a hlavně ego. Minorita rusky mluvících zákazníků je ale pivně vzdělaná a jdou po zajímavých značkách. Co mě překvapilo nejvíce, mnoho z nich také zná už Matušku nebo třeba Kocoura.
Další zajímavou skupinou jsou very happy a free a cool, young americans. Neváhají uratit několik dost tisíc za letenku přes atlantik a když dorazí do pivotéky, scénáře jsou obvykle dost podobné. Zamíří k českému pivu, uvidí cenu lahváče okolo dvaceti korun a nastanou dvě možnosti, buď je to „tů ixpenziv“, nebo si vyberou jeden levnější lahváč, který chtějí přivézt domů a když se dozví o dalších TŘECH KORUNÁCH za zálohu, začnou být nevrlí nebo pivo nakonec vůbec nekoupí. Obvykle je pak vídám s maxi balením Zlatopramenu v PET u vedlejšího obchodu. Starší američané, tím myslím třicátníky a čtyřicátníky, jdou naopak po českých alternativách IPA, tedy po pivním stylu, který dobře znají z jejich craft breweries. Někteří jsou překvapení, že se tu Ales vůbec dělají, někteří naopak zklamaní z toho, že jsou v tak malém zastoupení (u malých průmyslových pivovarů v nulovém).
Někdy je to fakt řehole, vysvětlit lidem, proč to a to pivo stojí tolik a tolik peněz. A proč tu čepované stojí jak Plzeň na Václaváku. Přesto pevně věřím, že tohle vzdělávání pivařů i nepivařů má smysl a že třeba Češi o svém národním nápoji jednou budou taky něco vědět.
Různí lidé mají různé chutě, ale především různé priority. Pointu v tomto článku nehledejte. Jen si prosím všímejte, zejména vy mladí, co pijete a jíte. Protože jste nejen to co jíte, ale i to co pijete. Tak nepijte blbě. 🙂
Tweet
Komentáře
Nemám nic proti pivotekam, ale po zkusenosti z Pražských Holešovic se jim vyhybam. Mam rad piva ruznych značek, dovedu ocenit i exoticka piva a Staropramenu jsem se přes čtyři roky nedotkl. Nemam ani nic proti cene 20 kc (běžného českého) lahvace. Jaké však bylo me překvapení (po vypiti 5 piv)když si pan majitel nauctoval dalších 30 Kč navíc za vypiti lahvace v prodejne a to uz mi přišlo jako velka zlodejina. Takže bacha
To ještě není tak strašný, v Pivovarském klubu mi za lahváče Schneider Weisse tap 6 Aventinus naúčtovali 95Kč…takže bacha.
Tak to je docela soda, normálně se dá půllitrová flaška Aventina koupit kolem 45,- Kč (což je za tu lahodu skoro zadarmo)… kupříkladu v Pivní rozmanitosti nebo v Chodovské tvrzi jsem si ho lahvový dával a žádné přirážky nebo takovéhle šílené ceny se rozhodně nekonaly…
Teď už to vím taky, a proto chodím do Base Campu.
To bych osobně tipoval na pivotéku Pivní galerie v ulici U průhonu. Já bych naopak na pivotéky nezanevřel. Já s nimi mám naopak jen výborné zkušenosti. Ať už s BeerGeekem (z jehož prostředí je článek), tak s Pivní rozmanitostí nebo Base Campem. I Pivkupectví u Zlých časů nebo Pivní mozaika jsou bezproblémové pivotéky, i když jsou trochu dražší. Doporučuji navštívit některou z těchto pivoték (adresy jsou k dohledání přímo zde na webu v sekci Pivnice a pivotéky) a spokojenost bude téměř zaručena. Všude jsem se setkal vždy s příjemným a ochotným personálem .+)…
No a pro pivního laika: jak máme teda pít „chytře“ ?
Až zase někdy příjdu do pivotéky, aby si mě prodavač nezařadil mezi hloupé, neznalé či jinou pakáž?
Pít chytře se dle mě rovná – nepít produkty velkochemické výroby, mixy piva a chemických limonád a spíš než marketingem a reklamou se řídit vlastními chutěmi.
A jaká je to pivotéka, která je někde na hlavní ulici? Vzhledem k turistům asi Praha? Něco mi uniklo?
A jaká je to pivotéka kde na hlavní ulici? Vzhledem ke zmiňované koncentraci přespolních mi to sedí nejspíše na Prahu. Co za pivotéku mi to uniklo?
Není tajemstvím, že kolega cz3ko pracuje v pivotéce BeerGeek 😉
Zrovna před dvěma měsíci jsem po cestě ze zahraničí navštívil v Praze jednu pivotéku. Vstoupil jsem, pozdravil a koukal na Mikellery. Paní mi hbitě sdělila, že česká piva jsou támhle vzádu. Tak jsem ji na oplátku sdělil, že o česká piva opravdu zájem nemám. Ona hned, jestli znám Matušku. Že znám a šel jsem si po svých. K pokladně jsem si donesl orvalovskou Plzeň od IJ, Boon Oude Kriek, pár lahví Goudenband od Liefmans, pak jejich kriek, Rodenbach Grand Cru i klasický Rodenbach, Bourgogne Des Flandres, snad mi chyběla už jen Duše. Podívala se na tu sbírku a nedůvěřivě se mě zeptala, jestli vím, co je to za piva. Asi předpokládala, že jsem to bral poslepu a náhodou se trefil do průřezu takto specifických piv. A Goudenband jsem nejspíš nikdy nepil, tak jsem si pro jistotu vzal 2 lahve. Člověk chce pít dobře a oni mu stejně vnucují české patoky, ty přenechám raději Morovi na jeho sebemrskačské recenze. (;
Hééj frajere 😀 Moro má taky chlupatý jazyčisko, ale pivní veřejnost chce i patoky, tak se nějaké pako musí obětovat 🙁
A k tématu – v pivotékách se setkávám se znalým personálem a často působím jako zjevení, když prohlásím, že si s dovolením vyberu sám. I mě se stalo, že jsem byl dotázán, zda opravdu vím, co si k pokladně nesu.
Uráží mne když někdo považuje české pivo za patoky.
Mě zas uráží, když někdo považuje americké pivo za patoky.
Aha, takže je to vlastně jedno, a to že tahám láhve poslepu namátkou mi nikdo nemůže vyčítat, že jsem pivní barbar. Ale musím se u toho tvářit sofistikovaně a dělat, že tomu rozumím. Pak jsem kvalitní pivař. lol
Absolutně jsem nepochopil smysl tvého příspěvku.
napsal tady někdo něco takového?
Je mi to jasné a sám jsem z toho znechucen. Třeba zrovna včera jsem měl dvě česká piva, Starokladno ejl a Chýni klasický ležák, obojí smrdělo a chutnalo po chycené mladině/sladině, ejl na tom byl hůř. Z vlastních zkušeností si myslím, že ve srovnání s ostatními zeměmi na tom pivně nejsme moc dobře.
Ale Mongolsko strčíme do kapsy! 😀
To je ale za mojí demarkační čárou. :p
To souhlasí. To Starokladno,bylo fakt hodně low.Vzpoměl sem si na svoje začátky houmbíru z koncentrátů a matně vzpomínám,že možná ani to nebylo tak slabě pitelné.
Možná by se pivovary měly obecně vyhnout předponě „staro“ v názvech, nedopadá to dobře… asi nějaká kletba, či co?
Osobně chodím do pivotéky pravidelně. Jelikož jsem z Brna navštěvuji pravidelně Svět piva v Žabinách kde si nemohu stěžovat. Ochotný personál poradit, příznivé ceny navíc točené speciály za 20 Kč. Vřele mohu doporučit. Navíc po častém naléhaní zavedli na webu přehled co točí a točit budou.
Svět piva je fajn, vždy příjemní, solidní ceny, jen mi tam chybí sortiment nějakých těch zahraničních špíčků. IPA v podstatě jen Vyškov nebo dle nabídky v lednici. Dobrý dopňkový sortiment (sklo, kosmetika).
_
V Pivo & Beer jsou ceny těch obyčejnějších (českých) věcí poněkud vyšší, ale zase je tam spousta zahraničních lahůdek a rozmanitější lednice…
Koukal jsem na ten pěkný obrázek k článku a většinu etiket piv poznám. Jsem závislák? 🙂
Tady v anglii je je to podobne…. nahodny clovek prijde do specializovaneho craft beer baru (pivoteky tu neexistuji), 10 minut posloucha barmanovu prednasku na tema west-coast hops vs new world hops popr. carlbergensis kvasinky vs champange v mikkellerovi spontanale
a pak si da lahev vina, pac to je prece kulturni. A on neni buran co pije pivo… popr. „bulmers on ice“ (=gambrinus mezi cidery s ledem, pac to bylo v TV reklame a pekne to voni)
Myslim ze si nemate moc na co stezovat, to je proste normalni, ze lide jsou…. nedokonali 🙂
Není pravda, že v Anglii neexistují pivotéky. Například: http://www.stirchleywines.co.uk/ nebo http://www.cotteridgewines.com/
Tak pivotéky v Anglii určitě fungují! Většinou v kombinaci s prodejem Whisky a vína. V některých se dá koupit i real ale ze sudu do přinesené nádoby. Celkově je i ta kultura a rozmatitost pití na vyšší úrovni, jen to kazí fakt že ležák natočit neumí 🙂
ok, netusil jsem ze v Birminghamu dve pivoteky jsou 🙂 Co ja vim tak v Londyne zadne nejsou (snad krome utobeer). Videl jsem vinoteky, ktere meli par nezajimavych piv, ktere jsou k dostani v kazdem supermarketu.
Real ale a vubec camra fetish je jedna z mala veci co mi na pive v anglii fakt vadi.
A na tom toceni lezaku se shodneme… bylo mi receno ze pouzivaji i jine kohoutky nez v nemecku (=cr) tak snad i proto jsou ty lezaky takove zle tady. Kazdopadne se ale zacina pomalicku rozbihat tankove pivo v Londyne (Meantime ma nekolik tankovych hospod a Pilsner Urquell je k dostani v minimalne jedne). Tak snad se lager/pilsner pohne dopredu v uk 🙂
Tak asi ty Londýnský floutci pijou spíš víno, že tam nic neni… 🙂
Já bych nic špatnýho na camře neviděl, ochranují tradiční pivní styly s styl podávání, zaštitují stovky beerfestů a lobbují v parlamentu za zastavení navyšování daní z piva, že jsou trochu staromódní no co už, this is Englang 🙂 (crafty se tak jako tak prosadí i bez jejich tlačenky) Nikdy sem tu lager netočil, ale teče to divně pomalu a dle mě i to tlačné médium je rozdílné. No a „barmany“, ketří to pustí z metru do sklenice a nebo pomalu po skle že to neutvoří pěnu a když náhodou jo tak ji přetočí do kanálku, bych dal utopit do Temže 😀 …čest výjímkám.
Psal jsi v Anglii. Anglie není jenom Londýn…
Jinak k neexistenci pivoték v Londýně:
http://www.timeout.com/london/bars-pubs/londons-best-beer-shops-1