Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Právě jsem se vrátil z Hradu

Rok se sešel s rokem a nastal již podruhé čas pět ódy na chmelový mok, a to na místě poblíž kterého momentálně teče proudem spíše likér Jana Bechera. Českomoravský svaz minipivovarů v Královské zahradě Pražského hradu totiž uspořádal druhý ročník pivního festivalu, kterého se mělo zúčastnit na 60 minipivovarů. Loni jsem si tuto ochutnávkovou akci bohužel nechal ujít, letos jsem tedy nesměl chybět.

Princip zůstal stejný. Zaplatíte 300,-Kč, dostanete degustační sklenici (2dl s ryskou i na 1dl), katalog zúčastněných pivovarů a můžete jít degustovat. Každý pivovar na akci zdarma dodá dva padesátilitrové sudy svých reprezentativních piv a tak se sejde přes jedno sto vzorků, které vám brigádnící nebo přímo pivovarští načepují v objemu 1dl.

Výhled

Chtěl jsem při takovém počtu vzorků ochutnat hlavně to, co neznám a vrhnul jsem se nejdříve na ležáky. Zpočátku jsem si poznámky nedělal, protože mě nenapadlo vzít si propisku. 🙂 Tu jsem si později půjčil a zpětně krátké tagy k pivovarům do katalogu doplnil.

Portfolio

Hned po příchodu jsem zdegustoval 8 ležáků a z toho pouze dva byly bez výraznější senzorické vady. To vedlo k mé deprimaci, následné nápravě chuti Strahovskou IPA a ochutnávkou piv z pivovarů, které relativně znám. Vypíchl bych poměrně slušné ležáky z nového minipivovaru Kolštejn, poté  skvěle pitelné dvanáctky z pivovaru v Ratíškovicích (klobouk dolů), skvělý puškvorcový tmavý ležák z Pikarda a neméně dobrý a opravdu pitelný tmavý ležák flekovský. Nesmím zapomenout ani na výborné ales od kočovného pivovaru Nomád.

U Antoša :)

Co se týče ostatních piv, které jsem na Hradě ochutnal, si dovolím citovat pár mých rychlopoznámek:

  • U Medvídků – 1466 – celkem slušný, překvapivě prázdný
  • Vimperk 7 sladový speciál – překombinované… čistá, ale chaotická chuť
  • Valášek IPA – zpočátku překvapivě dobré, později výrazné estery
  • Bravůr Dark Bock – bock karamelový jak kráva 
  • Dobruška 15° F.L.Věk – průměrný světlý speciál
  • Permon IPA – naprostá příšernost (normálně bývá celkem i pitelná??) 
  • Excelent Sv.11° a Ptm.13°- nepitelné parfémové příšery! 
  • Želiv Milo Ale – Ale?!! :-!
  • Starokladno Royal Stout – odporná chemička! jak s tím mohli vyhrát zlatou pivní pečeť?
  • Chotoviny Vienna Spezial – celkem ok, čisté pivo
  • Štramberk Ptm. Speciál – perníkové koření, badyán… na mě moc 
  • Biovar ležák – sh*t
  • Velký Rybník svrchně kvašené pivo – W T F?! 

No, je to spíš takový deníček pro pobavení. Rozhodně žádné regulérní recenze, tak to prosím berte s rezervou. 🙂

Část fronty na wc

Někteří návštěvnící hodně špatně snášeli fakt, že se končí už v 8. Pro mě to bylo z degustačního hlediska akorát (ač chápu, že se někdo po deckách není schopen za pár hodin pořádně opít! 🙂 ) Atmosféra byla vcelku dobrá, jen škoda, že pánské „močovníky“ dorazily až před koncem pátečního dne a fronty na jedno z 6 wc byly opravdu šílené… Tak třeba zase za rok Hrade!

 

 

 

 

 

 



Komentáře

  • PIvo napsal:

    Tentokrát jsem bohužel opět vylil asi 70 procent vzorků, které mi navíc většinou servírovali po 2 dcl místo 1. Nejlepší byla IPA z chmelařského institutu. Snad jedno z mála piv, u kterých jsem po přivonění věděl, že tohle nikdy nechci pít. U Chotovin mám jen poznámku o vyšší trpkosti, takže asi byly dobré, dále ušel Zvíkov, Purkmistr, Břevnov jsem si dal 2x, Flek, Matuška dobré, ale jejich Koliformie už je asi hlavně o hrubém ŽPČ dryhoppingu. No a těch špatných piv bylo moc. Co mi nejvíc vadilo, bylo jídlo. Já musím jíst pořád a z vlaku byl docela hlad. Šnycl jednohubka za skandinávskou cenu, grillovaný sýr, co smrděl u předních stánků jako kanál. To byl velice černý humor.

  • poutnik napsal:

    jedna technická poznámka – zajímalo by mě, jak se z 1 deci nějakého pilsneru poznává jeho pitelnost?

  • Jirka 2 napsal:

    Taková degustace je jen orientační.Podle mne má být při degustaci klid,žádné cizí vůně,pivo má být v jednotných sklenicích nejlépe degustačních,načepováno stejným způsobem,mezi jednotlivými pivy degustační sousto,nehodnotit různé druhy piv za sebou.Atd.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »