Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


A zase ty Svijany …

Nelze si nepovšimnout, že v tuzemském pivním rybníčku plove další chcíplotina, která jedovatě zapáchá a poutá na sebe pozornost i zraky přihlížejících – samozřejmě mám na mysli kauzu mykotoxinů, která plní odborné i laické diskuse na všemožných webových portálech a která snad (doufám) dospěje až k soudnímu rozuzlení. Nechci a nebudu se stavět na jakoukoli znesvářenou stranu, i když samozřejmě názor na tuto záležitost v sobě nosím od počátku. Je zajímavé, že stejně, jako v případě kauzy tetrahop,  je nejvíce pranýřovaným pivovarem právě Pivovar Svijany. Nebo to zas až takové překvapení není? Zkusme se na to podívat blížeji …

První zmínky o vaření piva ve Svijanech se datují někdy k roku 1564. Zmínky o samotných Svijanech jsou samozřejmě ještě staršího data. Svijany procházely poměrně pestrým historickým vývojem. Není bez zajímavosti, že je vlastnil mj. i hrabě Jáchym Ondřej Šlik – rebelný protihabsburský odbojník, jehož život byl ukončen na staroměstském popravišti v roce 1621. Pro naše úvahy však přeskočíme celý tento vývoj a přeneseme se až do roku 1998, kdy byl ekonomicky skomírající pivovar prodán (na rozdíl od pivovaru ve Vratislavicích, který se svým pivem Vratislav skončil v propadlišti dějin a pokračuje s obchodní značkou Konrad) a v tomto okamžiku se vlastně započaly psát novodobé dějiny pivovaru. Nebudeme zde také řešit vlastnické či majetkové vztahy – pro potřeby našeho zamyšlení si vystačíme pouze povídání o pivu a také trochu o samotném pivovaru a jeho technologiích.

Ve Svijanech se investuje ... (převzato z osobního profilu sládka pivovaru)

Ve Svijanech se investuje … (převzato z osobního profilu sládka pivovaru)

V onom roce 1998 se pivovar mohl chlubit výstavem cca 38.000 hl piva. Pivovar je od počátku silně fixován na svůj region a drtivá většina produkce je spotřebována kolem komína, což by v tomto případě mohl být okruh o poloměru max. 50 km. Ve své produkci se soustřeďuje na ověřenou českou klasiku = světlá piva plzeňského typu a k tomu nějaký ten tmavý ležák. O tom, že ve Svijanech vše fungovalo na více než 100% bude asi nejlépe vypovídat tabulka výstavu piva (převzato ze serveru Pivovary.info):

vystav

Stručně řečeno, krize – nekrize – Svijany fungovaly, fungují a jsou stále žádanějšími. Magickou hranici výstavu 200.000 hl překročily v roce 2005 (pro ty, kteří by snad netušili, kam mířím – od této hranice se pivovar dostává do vyššího daňového levelu = platí vyšší sazbu daně za svá vyrobená piva). To vše bez celorepublikové propagace, masívního marketingu či masáže masmédii. Osobně jsem se musel hluboce zamyslit, abych se vůbec upamatoval  na nějakou reklamu na Svijanské pivo – napadá mě snad jen Rocková pípa Rádia BEAT, kde svijanští prezentují svůj produkt. Už dle tabulky výše je zřejmé, že se toto pivo stalo fenoménem a není se tedy radno podivovat, že tento úspěch může být oním pověstným trnem v oku. Také je zřejmé, že pivovar přerostl hranice svého regionu a k dostání je prakticky po celém území naší republiky i v zahraničí.

Dalším ukazatelem, od kterého by se ledacos dalo odvodit, je popularita mezi lidem dělným, za tímto účelem jsem použil módního i moderního Facebooku a zkusil jsem si vyhledat počty fanoušků našich pivovarů / konkrétních značek:

Fans

 

Myslím, že i v tomto případě je nad čím se zamyslit. Když se zaměříte na samotný chvost tabulky (do tabulky jsem čistě ze zvědavosti zahrnul i pivovary v Malém Rohozci a Náchodě, které patří stejnému vlastníku, jako Svijany) možná se budete společně se mnou podivovat poslední položce. Zajímavé je, že samotný sládek Pivovaru Svijany pan Petr Menšík zaznamenává u svého profilu tamtéž přes 2.000 fanoušků, což odpovídá takřka přesně počtu fanoušků Pivovaru Černá Hora. Upřímně – není to aspoň trochu ohromující?

Je třeba se také trochu zaměřit na (dovolil bych si to honosně nazvat) filozofii pivovaru:

  • je transparentní ve smyslu – uvádí vždy přesné složení svých produktů
  • tvrdí, že jejich piva jsou vařena poctivě a mají duši – např. kvasí se na otevřených spilkách a leží v ležáckých tancích
  • používání cukru, chmelového isoextraktu a metody HGB nevadí
  • co však rozhodně vadí jsou CK tanky, ať už pro primární kvašení či ležení piva – ty ve Svijanech rozhodně nenajdete
  • sládek se nebojí veřejně a přímo (myšleno bez prostředníků, jakými jsou např. tiskoví mluvčí) jít do konfrontace prakticky s kýmkoli – novináři, pivními servery, fanoušky, odpůrci, atd.
  • nízké výdaje za marketing a propagaci

Pro potřeby této úvahy je vlastně lhostejné, co si já osobně myslím o pivovaru a (hlavně) jeho produktech, zda je ještě pořád piji, či už mi přestaly chutnat. Je to stejně lhostejné  jako fakt, že část konzumentů už svijanské pivo odepsala, nazývá jej mydlinovou hořkou vodou, atp., či jej srovnává s dalšími nedobrými a unifikovanými pivy na našem trhu. Možná už lhostejné není, že v pivovaru sami přiznávají, že Svijany nebyly stavěny na tak obrovské výstavy. Do pivovaru však proudí nemalé investice pro pořízení nových technologií a vše nasvědčuje tomu, že křivka výstavu nebude klesat, ale spíše naopak.

Ať se nám to líbí či nikoli, Svijany prostě jedou a ve světle těchto faktů se já osobně nedivím, že se staly oblíbených konfrontačním tématem a také cílem útoků odkudkoli. Z malého lokálního pivovaru vyrostly až do pozice velkého hráče na českém trhu a pokud se vám líbil příměr v úvodu, pak tučné kapry pivního rybníku vyvádí z poklidu dravá štika nebo snad už i sumec? Pivovar ustál „tetrahopový atak“ u kterého alespoň víme, kdo jej způsobil. U kauzy mykotoxiny to zatím zřejmé není, i když spekulací je spousta. Vlastně to všechno vypadá tak, že úspěch jednoho až příliš vadí jinému.

Jak to vnímáte vy?

 



Komentáře

  • Energetik napsal:

    Nezbývá než podepsat!

  • VonTreskow napsal:

    „Nechci a nebudu se stavět na jakoukoli znesvářenou stranu, i když samozřejmě názor na tuto záležitost v sobě nosím od počátku.“…a potom nasleduje promo článok, ktorý straní pivovaru Svijany uvádzaním takmer samých pozitívnych údajov. Ak toto nie je držanie strany, tak neviem. Mne osobne Svijany celkom chutí a nad samotným dTestom som po jeho odvysielaní len mávol rukou, pretože už z toho, čo tam povedali, o plesnivom chmeli, bolo jasné, že to nie je ani až tak chyba pivovaru a stať sa to môže každému pivu v závislosti na dodanom chmeli (neviem ako je to s kontrolou na výstupe, či je predstaviteľné robiť testy na mykotoxiny u každej várky chmeľu/uvareného piva). Čo ma znechutilo a odradilo od Svijaneho, nebol dTest, ale zákulisné čachry, ktoré rozohral Svijany, aby pripravil dTest o financovanie z ministerstva.

    • Kaacz napsal:

      Cukr, isoextrakty a HGB jsou natolik záporné, že ostatní kladné mají co dělat aby to vyrovnaly. Mně to přijde vyrovnané = bez stranění. 🙂

    • PetrM napsal:

      Jen malé upřesnění – mikotoxiny nejsou v chmelu, ale v ječmeni. A to, že se dostávají do piva, není vinou pivovarníků, ale zemědělců, kteří otáčejí obdobné plodiny na stejných polích a podporují tak množení plísní. Tzn. pokud jsou MT problém, je to problém globální – státu!!! a jeho kontrolních mechanizmů (ČOI, veterina, hygiena a co já vím kdo to má na starosti). Takže tady jsou v tom opravdu pivovarníci nevině a dTest se měl zaměřit na kvalitu obilovin při jejich sklizni – když už do toho chtěl šťourat. Ale to by dopadlo na všechny výrobky z obilovin vyráběné (pečivo, sušenky, melta, jogurty,musli,……………….,) a to by byla teprve mela! Zdravé výživě zdar.

      • sejcak napsal:

        Stejny plodiny se na stejnejch polich toci stovky let, mame ale urcity osevni postupy, ktery rizika minimalizujou. Tenhle problem monokultury se resi v pripade mykotoxinu (prekvapive) fungicidem a ten se aplikuje za vyvoj rostliny i nekolikrat. Kolik ma kdo v porostu houbovejch onemocneni zalezi na konkretnim agronomovi, kterej bud ma penize na pripravky, nebo nema, anebo na to treba uplne kasle. To, ze se chyceny obili dostane do sladovny je dalsi vec – sladovny si tohle obecne dost hlidaj, delaj rozbory z kazdyho vozu, kterej prijede, takze je vylouceny ze nevedi co kupujou. A ze by na trhu nesehnali ‚cisty‘ obili je vzhledem k bezne fungujicimu mezinarodnimu trhu s komoditama vsech sarzi a kvalit podivna historka.

    • G61 napsal:

      Souhlasím se závěrem článku. Kmotrovské jednání fuj.
      A co se stran soudu tejká, soud rozhodne, ale pravda …….. po té co se tady děje, je opět ve hvězdách :o)

    • jana napsal:

      Svijany už nikdy – po tech kauzách s Dtestem se pěkne ukázaly. tetrahop, mykotoxiny, cukr, co ještě? levné sruoviny – vždy jim tam to ležínjen chvíli a už z toho vaří … neverm more svijany.

    • mnicky napsal:

      Ja mam pocit, ze Moro sa snazil byt nezaujaty a prave preto v dosledku pisal viac pozitivne ako keby mal napisat svoj sukromny, subjektivny nazor 😉

      • Moro napsal:

        Znáš mě chlapče ;-). Já nechtěl plivat špínu, to je velmi jednoduché. Jen mě zajímají názory druhých a proto ta pozitivní nóta – a vlastně – není to ekonomický malý zázrak?

  • Moro napsal:

    Promo článek? Jen pozitivní údaje? Co když jsem chtěl být jen nestranným? Zajímají mě reakce čtenářů, to je vše …

  • PetrM napsal:

    Hezký článek, zamyšlení nad úspěchem Svijan je vskutku inspirativní.
    Z mého pohledu byly (jak se říká) ve správnou dobu na správném místě. Český pivní trh se za posdních 5-8 let hodně změnil – Heineken se pustil do globalizace – zavýrání regionálních pivovarů a vaření jejich značek „pod jednou střechou“, Staropramen opět změnil majitele, pivo se dál zdražuje a lidé víc přemýšlí za co peníze utratit, mladší pivaři jezdí čím dál tím víc za hranice a ochutnávají místní piva, minipivovary začaly růst jako houby po dešti a někreré vařit velmi zajímavá piva, která tu dřív nebyla a ani by je nikdo nepil (až na pár výjimek pivního světa znalých jedinců).
    V té době se tu začal prosazovat pivovar (nebo značka), která se tváří jako lidová, mají dobré pivo, jsou vidět na spoustě menších akcích, začínají expandovat do celé republiky.
    Na rozdíl od Bernarda nešly Svijany cestou „prémiového“ piva (Bernard toto razí zejména z důvodu omezené kapacity výroby – což už za chvíli po současném rozšíření ležáckých tanků nebude platit), ale zaměřily se na běžné pijáky piva, které oslovily zajímavým pivem, říkaly (a říkají), že vaří pivo tradičním způsobem (Tetrahop, cukr, HGB :-(), jsou malý soukromý pivovar (výstav cca 600 000 je víc, než prodá Budvar v Česku), mají české vlastníky (kteří platí daně na Maltě 🙁 – nejsem si jistý, jestli to zrealizovali, ale v tisku to proběhlo), atd.
    Tady si myslím, že zafungoval odpor národa ke globalizaci, EU byrokracii a všem dalším negativním věcem, které na národ denně sipou média ve velkém. Tedy jakási hrdost národa nad tím, že je tu ČESKÝ pivovar, schopný konkurovat velkým kolosům bez výrazné mediální masáže.
    Druhý faktor, ketrý podle mne ještě mnohem víc ovlivnil rozšíření Svijan do českého světa, je jejich obchodní strategie – zaměření se na velkoobchody s pivem. Tihle obchodníci samozřejmě prodávají piva i z nadnárodních pivovarů, ale nikdy nemají jistotu jak se bude obchod dál vývíjet. Jestli náhodou nějaký nový manager neřekne DOST – s velkoobchodníky spolupracovat nebudeme a dál si budeme rozvážet pivo vlastní dopravou. Toto u Svijan (a nejen u nich – Polička, Krakonoš, …) nehrozí. Tyto pivory si vlastní distribuci budovat nebudou (alepoň ne v dohledné době) a tak mají velkoobchodníci jistotu, že jim pivovar jejich kšeft nevezme. A proto preferují jejich piva před těmi ryzikovými a také je tlačí na „své“ hospodské. A vazby mají tito obchodníci velmi dobré – umí totiž to, co velké pivobvary s vlastním rozvozem piva ne = nadstadardní servis (sudy bez záloh, platby při příští dodávce, rozvoz na zavolání tentýž den, paragony, atd.).
    No a poslední – ekonomický faktor = investice do hospod. Přiznám se, že ve svém okolí (Brno) neznám jedinou velkou hospodu, kde by byly JEN Svijany a kam by dodaly výčep a další vybavení. Z 90% „parazitují“ (hrozné slovo) na výčepech gigantů a hospodký dostane max. sklenice s podtácky (výjimečně slunečník na zahrádku). A giganti to trpí se skřípěním zubů, protože nechtějí přijít o ten zbytek hekťáků, které jim z těchto hospod jde.
    Já osobně se domnívám, že pochodeň Svijan začíná mírně dohořívat, což je způsobeno jednak jejich mega rozšířením (atraktivita výjimečnosti už tu není), ale také zvyšujícím se tlakem hospodských na investice. Buď tedy Svijany změní svoji strategii a začnou se chovat jako velcí hráči (podporovat hospody vybavením a investicemi), nebo se začnou z výčepů pomalu ale jistě vytrácet.
    Co jsem napdsal, není vůbec o chuti Svijan, tu nechť si posoudí každý sám, ale úvaha nad faktory úspěchu pivovaru a značky.

    • Milda napsal:

      … chápu, že diskuse je o pivu, ale 11 chyb (z toho 3 hrubky i do pivního nebe volající)v tak krátkém příspěvku je opravdu moc – po kolika vypitých Svijanech jsi to psal? 🙂

  • Vladimir Charvat napsal:

    Pivovar, který dotujeme diky dotacim ze svého, se sidlem v danovem raji a ještě takhle prasacky zautoci na uznavaný casopis? Ne ne, Svijany ne..

  • VonTreskov napsal:

    Len doplním, že som mal „promo“ dať do úvodzoviek.Nemyslím si, že by to autor písal na zakázku Svijaneho, ale z vlastného presvedčenia. Skôr som narážal na tú deklarovanú „nestrannosť“, to už mohol autor radšej pekne od srdca napísať článok na obranu Svijaneho, než sa snažiť o takúto nestrannosť. Toto sú tvrdenia článku:“zajímavé, že stejně, jako v případě kauzy tetrahop, je nejvíce pranýřovaným pivovarem právě Pivovar Svijany.“-slovo pranýřovat ma emotívny význam a obvykle vyvoláva sympatie k „pranýřovanému“; „Stručně řečeno, krize – nekrize – Svijany fungovaly, fungují a jsou stále žádanějšími.“+tabulka výstavu piv- pozit.zdelenie;“To vše bez celorepublikové propagace, masívního marketingu či masáže masmédii.“-pozit.zdelenie; „Už dle tabulky výše je zřejmé, že se toto pivo stalo fenoménem a není se tedy radno podivovat, že tento úspěch může být oním pověstným trnem v oku.“- pozit.zdelenie+zdelenie vyvolávajpce sympatie ku Svijanemu; počet fanúšikov na FB+“Upřímně – není to aspoň trochu ohromující?“-pozit.zdelenie; uvedenie filozofie pivovaru-transparentnosť(pozit.), pivo s dušou(pozit.), používanie HGB, izoextraktu a cukru(negat., nie však jednoznačne),bez CK tankov(pozit.), sládek sa nebojí konfrontácie(neutrálne resp. pozit.), minimálna reklama piva(pozit.). Potom nasledujú tvrdenia časti zákazníkov o „mydlovej voda, europive“-negat.;priznanie pivovaru,že nebol stavaný na tak veľký výstav-negat., hneď v ďalšej vete zmiernené „Do pivovaru však proudí nemalé investice pro pořízení nových technologií a vše nasvědčuje tomu, že křivka výstavu nebude klesat, ale spíše naopak.“-pozit. Záverečný odstavec je už zmes ďalších pozit. tvrdení o Svijanom, obhajujúcich tvrdení a tvrdení vyvolávajúcich sympatie. Do nestrannosti má tento článok veľmi ďaleko.

    • Moro napsal:

      Nu dobrá tedy, tak jinak …
      Osobně se této značce spíš vyhýbám, protože mi nechutná. A teď k článku – mým cílem bylo sepsat úspěch Svijan (kdo z nás by chtěl vlastnit takto se rozvíjející podnik) a taky jsem chtěl poukázat, že je minimálně zajímavé, že je to už druhý případ, kdy se někdo do této značky opírá. Napřed vadil tetrahop (čtenáři našeho webu vědí, jak jsem na něj vysazený) a teď vyplave kauza mykotoxiny a opět se nejvíc štěká po Svijanech. Proto jsem sepsal tuto úvahu, aby se v diskusi pod ní vyjadřovali čtenáři a střetávaly se různé názory. Skutečnosti v něm uvedené se zakládají na vlastních zkušenostech a kdo sleduje i FB Svijan ví, že jsem šel několikrát do sporu se sládkem Menšíkem. To však neznamená, že si jej nevážím. Doporučuji přečíst si nějaké moje recenze na svijanská piva, kde se lze mj. dočíst, jak Svijany platí daň vzrůstajícími výstavu, který je dle mě na úkor kvality.
      Rozhodl jsem se pro pozitivní tón a ten přímo Tobě asi prostě „nesedl“, což se stává, jsme lidé různí … 😉

    • Kaacz napsal:

      Hele, nepřijde vám, jako jiným jazykem hovořícímu, trochu odvážné podsunovat čechům, jaký mají mít pocit z daných českých slov? Mně připadá, že jste mimo mísu. Možná mají takový dopad na vás, ale ne na čecha. Např. „pranýřovaný“ ve mě nevyvolává žádné kladné soucítící emoce. Je to (a většinou po právu) veřejně trestaný subjekt. A podobně je to se zbytkem.

      • VonTreskow napsal:

        Inu, v ČR žiju docela dlouho, takže nemám s porozuměním češtiny problém a pokud by Vám to vyhovovalo, můžu česky i psát (psal jsem ve slovenštině, protože jsem se nechtěl hrát na Čecha) 😉 Krom toho, slovo „pranýřovaný“ má i slovenskou obdobu „pranierovaný“ se stejným významem, takže to zas není tak, že bych si to musel házet do slovníka, abych tomu rozuměl i v kontextu obecně používaném.

      • PetrM napsal:

        Hele, a nemá být tato diskuse o tématu Svijany nebo pivu všeobecně a ne se hrabat ve slovíčkaření? Pro tyto diskuse doporučuji přejít na Pivní info, tam je podobných diskutérů plnej kýbl.

  • poutnik napsal:

    dobře jsi to, Moro, sepsal. Výborné shrnutí.

    Za sebe říkám, že v tom d-Testu něco hodně smrdí, to bylo víceméně jasné, hned po zveřejnění té casuy, to jejich věčné mlžení a neschopnost cokoliv doložit mi to podezření změnilo víceméně v jistotu. O jejich „nezávislosti“ můžeme maximálně tak vtipkovat. Na ten soud jsem hodně zvědavý, doufám, že tam ten plátek dostane pořádně naloženo.

  • VonTreskow napsal:

    O nezávislosti d-Testu sa iste dá pochybovať rovnako, ako o nezávislosti akéhokoľvek iného súkromného subjektu. Uznávam, že d-Test je svojim spôsobom bulvár, ich videa majú vždy nejaký „wow“ faktor na pritiahnutie publika a platiacich spotrebiteľov, ktorí si kúpia plnú verziu testu, no vie niekedy aj pomôcť (kto sleduje ho sleduje, tak napr. „lyžiarske strediská“, „nezákonné krátenie poistného plnenia“, „bankové poplatky“ a ďalšie), čo samozrejme nedokazuje, že je d-Test nezávislý v kauze piva, uznávam. Svijany má iste možnosti brániť sa, veď tuším využil všetky, ktoré existujú. Podal trestné oznámenie, chce sa súdiť na civilnom súde, dal si spraviť vlastné testy piva.No to, že sa Svijany snažil o zákulisné ťahy,aby pripravil d-Test o dotácie, je pre mňa už moc podlé. Naopak nevidím problém v tom, že d-Test odmietol dať vzorky Svijanemu a povedať, ktoré laboratórium ich skúmalo, keď príde na súd, vyjde na povrch aj to. Otázne je, nakoľko tento test poškodil Svijany a či to naozaj odradí jeho zákazníkov.
    Každopádne, teším sa na súd, v tomto prípade bude totiž dôkazné bremeno práve na d-Teste, takže to bude mať o niečo ťahšie a ak to ustojí, tak to o to viac dodá váhu jeho výsledkom.
    Stále si však myslím, že v prípade pív je to viac menej o tom, ktorý pivovar dostane Čierneho Petra v podobe plesnivých surovín,preto bol daný test nič nevypovedajúci o dlhodobej kvalite piva daných značiek.
    (P.S. Ten chmel bol samozrejme omyl z nepozornosti, ďakujem za opravu:) )

  • xy napsal:

    Jako člověk, který se nějakou pohyboval v českých spotřebitelských organizacích a který zná nejdůležitější osoby v dTestu, bych k tomu rád dodal následující:

    Myslím, že mohu téměř 100% vyloučit, že by výsledky v testu mykotoxinů byly upraveny za účelem skandalizace nějakého konkrétního výrobce výměnou za „všimné“ od výrobce jiného. To je v naprostém rozporu se způsobem fungování dTestu, u kterého je důvěryhodnost poskytnutých informací to naprosto nejdůležitější. V dTestu nejsou ani reklamy, aby nemohli být nařčeni z nadržování některým výrobcům. A bylo by to i v rozporu s dosavadním chováním lidí, kteří dTest vedou.

    Proč by to dTest dělal? Pokud by to prasko, měli by velký problém s EU (je částečně financován z fondů EU) i ostatními evropskými spotřebitelkými organizacemi (testy jsou navzájem přejímány mezi jednotlivými organizacemi, přičemž mnohé – třeba Stiftung Warentest, Which? – mají oproti dTestu ve svých zemích vliv neporovnatelně vyšší) a mohlo by to znamenat konec dTestu. Finanční problémy, pokud vím, dTest nemá. Navíc proč by to dělali zrovna u piva, když testovány jsou i mnohem dražší výrobky, u kterých může negativní test prodej výrobku opravdu značně poškodit? Proč by to navíc dělali tak blbě?

    Co se ale vyloučit podle mě nedá, je to, že ten test byl odfláknutý (jméno laboratoře nebylo zveřejněno), resp. výsledky byly použity nesprávně, protože test (článek) připravoval člověk, který této konkrétní problematice nerozumí (obecný problém všech novinářů, ale když člověk jeden týden píše o testu piv a druhý týden o testu praček, tak to asi jinak nejde).

    • Moro napsal:

      Díky za názor – k dTestu jen následující – chápu, že redaktoři nejsou polygloti, ale … Když už napsali nějakou koninu (pořád se bavíme o pivu) a někdo z naší redakce jim slušnou písemnou formou vysvětlil, že to není pravda, pak následovala prakticky identická odpověď – čerpali jsme z ověřených zdrojů a co jsme napsali je neomylná pravda. Přiznám se, že mě osobně to vždy dost vytočilo. Stane se, že v recenzi nám něco „uletí“ a někdo z našich čtenářů nás na to upozorní. Nedovedu si představit, že bych reagoval stejně. To by nám fanoušci spíš ubývali.

    • PetrM napsal:

      Děkuji za vysvětlení ke struktuře a fungován dTestu, je to určitě poučné.
      Ovšem poslední odstavec je naprosté faux pas – přece dTest nemůže vypustit nic, co by si nenechal minimálně prověřit od další nezávislé instituce. Vždyť oni svým výstupem ovlivňují spoustu lidí, kteří spoléhají na správnost a objektivitu testu. A pokud se prokáže, že se stala chyba vinou nějakého blba (omlouvám se) v laboratoři nebo amaterskou interpretací pisálka, je to naprosto skandální a neomluvitelné!!!!!

    • Tester napsal:

      Nemohl být ten test špatně udělán? Léta lidé jedli ve zvýšeném množství špenát, protože prý je v něm hodně železa a pak se přišlo na to, že za to mohla jen chyba v desetinné čárce…

  • Honza napsal:

    Předpokládám, že i toto si podle některých z Vás Svijany zaplatili, když těm zaměstnancům konkurence načepovali mýdlovou vodu nebo určitě vyrobili speciální várku pro tuto soutěž –
    http://pivni.info/news/11020-svijany-ovladly-soutez-pivo-ceske-republiky-2013.html
    V d-Testu se někdo přepsal o desetinou čárku a podle některých reakcí na tento test se jim povedlo Svijany připravit o ty málověrné. Já osobně rád piji Svijany ale rád zkouším nové, jiné piva než nabízí Heineken apod ve většině našich hospod a marketů. Chutnají mi i jiná piva, ale lahvové Svijany jsou pro mně volba číslo 1 v běžné maloobchodní prodejně, či marketu, protože tam prostě nic jiného z toho co mi chutná není.
    Díky Bohu za každý nový minipivovar!!! A poďme do mně!

    • M.Heavy napsal:

      Ztotožňuji se s tím co napsal Honza “
      Já osobně rád piji Svijany ale rád zkouším nové piva “Jsem odkojený Radegastem,který býval velmi dobrým pivem – bohžel dnes už není,ale pozor !!! jak kde.Svijany piji asi tři roky a momentálně,když to napíši s nadsázkou Europivo Number 1.Kamarádi mi ale říkají že v minulosti toto pivo ze Svijan bylo daleko lepší a že nyní upadají do s….k.Nechci tady vyvolávat polemiku o tom jaké pivo je,mě osobně chutnají všechny jejich piva a s čistým svědomím napíšu že každé pivo je jiné.
      A co napsat o tom co napsal dTest – kde je pravda.Můj názor nechtěli poškodit pivovary ve ktreých se mykotoxiny objevily,ale chtěli upozornit na naše zemědělství ,které nám vnucuje EU.Ale rád si počkám jak to dopadne.A kauza Tetrahop,ta je k smíchu.Rád si dám pěnu z JARU.Jen jeden velký nejmenovaný pivovar začal kolem sebe kopat a nevykopal nic.V České republice je spousta dobrých piv o kterých konzumenti ani nevědí,protože bumbají jen tu svou značku a jsou na ni hrdi.Jejich volba,neberu jim ji.Tímto se nechci zastávat pivovaru Svijan,jen mi dnes jak jsem již psal výše jejich piva chutnají.Uvidíme za pár let? Jsem ale opravdu velice rád že obchodní řetězce rozšiřují sortiment piv.Pivoték je v republice opravdu málo.
      DOBRÉMU PIVU ZDAR.

      • Velen napsal:

        Stačí menší neúroda nebo raketový výstav piva a výrobce sladu (dodavatel nebo samotný pivovar)
        bere od zemědělců vše, tedy i ječmen napadený plísní. Na speciály využívám Cestu pivních znalců, která je u nás v okrese přítomna na mnoha místech, jupí. Z předchozích recenzí vím, že dTest někdy postrádá selský rozum a plácá hovadiny.

  • PetrM napsal:

    Proč by se měl do tebe někdo navážet za to co piješ. To jen a jen tvoje věc. Já sobně si myslím, že pitelných piv je v marketech celkem dost (teda záleží jak v kterých marketech) a jejich nabídka se pomaloučku rozšiřuje o regionální značky. I řetězce už pochopily, že mít v sortimentu jen globální značky není všechno. Úvodu článku nerozumím.

  • Moro napsal:

    Děkuji pozorným čtenářům (jako je např. Rosťa Kloubek ze serveru PI) za upozornění na nepřesnost ohledně pivovaru Vratislav – doplnil jsem to přímo do článku.

  • M.Heavy napsal:

    Jen bych doplnil maličkost.Je mi jedno jestli piji pivo od magapivovaru nebo minipivovaru.Každý pivovar by měl pivo vařit hlavně pro zákazníka a konzumenta srdcem a láskou k pivu,CHA CHA.Jen u některých pivovarů to bohužel neplatí,peníze a zase ty peníze.

    DOBRÉMU PIVU ZDAR.

  • HOnza napsal:

    Svijany jsou hnus, už je nepiju, chutnají po banánech a po plícni (čepované v praze)

  • Jerry napsal:

    Tak s tou produkcí to je celkem jasné – Svijany prostě už nemohou vařit dobré pivo. Mykotoxiny jsou jen kauza, ale chut toho doslazeneho piva s tetrahopem je mizerna už delší dobu. navíc to, jak reagují na dtest je demence, místo toho aby něco dělali se svým pivem. palec dolu.

  • Habrový napsal:

    Svijany byly neřízená střela která se potápí se snižující se kvalitou použitých surovin.

  • Dedkoid napsal:

    Ať se třeba soudí, to mi nevadí. Ale to lobování proti dTestu je sviňárna. Samy Svijany čerpaj dotace jak houba. Já se Svijany skončil. Za pár let si užijeme reklamní akci „Chutnaj jako tenkrát“ v podání Svijan. Ale to už tu jejich chemií nikdo nebude pít. Pijte Poličku, Kocoura, Kácov… Hergot já mám žízeň. 🙂

  • Moro napsal:

    Tak v Rockové pípě rádia Beat aktuálně nabízejí RADEGAST. Že by přeplatil Svijany?

  • poool napsal:

    Já vím jedno, když jsem za horkého letního podvečera hledal v centru Prahy zahrádku, kde si dát pivo, tak všechno bylo narvané, ale za Národním u kavárny proti Novákům (nemyslím Zpěváčky) byla úplně prázdná zahrádka, čtyři stoly, slunečníky, cedule hlásala Svijany, měli i nějaký nefiltr. Dal jsem si jedno, pochopil, proč tam nikdo není, zkusil ještě klasiku, nechal půlku na stole a dnes kde vidím ceduli Svijany, tak dávám otočku. Pivo nebylo špatně ošetřené, ale bez chuti, vodové, jako když vezmete dobré pivo, uděláte chemický rozbor, jednotlivé ingredience nakoupíte v Číně, nahážete do vody, zakvedláte a máte pivo.

  • Stenly123 napsal:

    Ředění vodou HGB mě vadí dost, cukr a Tetrahop taky.. nicméně ani už to není dobré pivo.

  • MJ69 napsal:

    Svijanský máz? Pro mne smrad a pachuť s jinými pivy nesrovnatelná. Nikdy více.

  • Kozman napsal:

    Nechápu co chtěl Moro vlastně říct. Bavíme se totiž o výsledcích chemických rozborů a ne o tom jak pivovar rostl, kolik má přátel na sociálních sítích nebo jaký má pivovar výstav – to jsou věci zcela bezpředmětné. Místo toho aby se pivovar za zcela jasné pochybení omluvil a provedl nápravu tak naopak začal kopat kolem sebe a svá piva dal do akčních nabídek. Svijany už nekupuji. Věřím dTestu a spíš je podezřelé to jak se po této kauze staly Svijany najednou pivem roku 2013.

    • Moro napsal:

      Moro chtěl vyprovokovat diskusi. Na jedné straně jsem postavil ekonomický úspěch pivovaru, jeho popularitu, rostoucí výstav, na druhou horšící se kvalitu piv a taky to, jak to někomu vadí a co je ochoten pro to udělat …

    • poutnik napsal:

      Svijany jsou sice dneska už o ničem, ale dTest se s tím svým pofidérním testem totálně ztrapnil, je to banda nýmandů, bůhví kým placených, raději to ani nechci vědět

      • Ing. Jan Petrásek napsal:

        Chemická analýza vzorků byla prováděna v certifikované laboratoři a nikoliv v redakci dTestu na Petriho miskách tak se tady sám neztrapňuj. Svijany stejní šmejdi jako ten výrobce hořických trubiček co do nich ládoval levné nasycené tuky (54 procent !!!) aby víc vydělal. A když to prasklo tak obviňoval dTest úplně stejně jako ty. A když už mluvíš o „nýmandech“ tak jenom „nýmand“ se takových „podnikatelů“ zastává.

        • Kuba napsal:

          No, já si počkám na ten soud.

          Á propos, proč dTest neuvedl, která laboratoř test provedla? Proč ten prapodivný výběr vzorků? Proč jsou v redakci dTestu nekompetentní redaktoři, kteří si neumí o pivu a jejich stylech zjistit základní fakta, když už o nich chtějí psát?

          P.S. Proč si do nicku píšete to Ing? 😀

          • Kuba2 napsal:

            Beztak to dělali v těch petriho miskách 😀 akorát na dveřích měli místo nahého kalendáře z playboye ušmudlaný papír s deklarací certifikované laboratoře
            P.S: věřte študovaným!
            P.S.2: V odvětví cukrovinek se rostlinné tuky přidávají naprosto běžně…kdyby ty náplně obsahovaly jenom kakaové tuky, tak zase mezi kámošema inženýrama kafráte jak jsou trubičky drahé

            • Ludva napsal:

              Mate pravdu ze se nasycene mastne kyseliny pridavaji do cukrovinek bezne ale je tam jasne stanovena norma (a ta je v nasi bananove republice velmi nizka – natolik ze v mnoha statech by se zminovane trubicky ani nedostaly na trh) nemluve uz o tom ze nelze na obalu udavat ze vyrobek obsahuje ´zdrave tuky´ kdyz tam sou ´transky´ v silenych hodnotach. Jinak nechapu proc Svijany zaluji dTest kdyz on zadnou chemickou analyzu neprovadel – jen vychazel z vysledku certifikovane laboratore. Veskera dokumentace byla dTestem predana Policii CR takze si ty Vase blaboly nechte. Zverejnit jmeno laboratore tak by bylo po ´objektivnich testech´. Zajimave jak se tu nekteri zastavate pivovaru Svijany pritom tu kazdy druhy pise ze uz nechutnaji tak dobre jako kdysi. Cim to asi soudruzi bude ze Svijany nechutnaji stejne dobre jako tenkrat ? Ze by mene kvalitni suroviny ?

              • Kuba napsal:

                Toto snad nemůže být myšlený vážně, ne?

                1) Jak souvisí oblíbenost patoku, který tento pivovar vyrábí s podezřelostí zmiňovaného testu?

                2) Při testech se laboratoř běžně uvádí, právě proto, aby byla zajištěna objektivita! Jinak by mohl každý napsat cokoliv, kohokoliv pošpinit a odkázat se na tajnou laboratoř.

                3) Koho měly Svijany žalovat, když dTest laboratoř nezveřejnil?

                4) Jak věřit dTestu, když v článku o pivech mají tunu nesmyslů? Mimochodem, i jejich články o spoustě jiných věcí, do kterých trochu vidím, byly komický.

                5) Proč Svijany nechutnají jako dřív? Spíš než nekvalitní suroviny za tím budou technologie, které na výslednou chuť mají onen neblahý vliv. HGB, tetrahop…

  • Morous napsal:

    Článek o ničem. Nějaký skalní fanda Svijan nebo rovnou zaměstnanec či akcionář si tu vylévá svoje bolavé srdíčko. To né my, ale oni. Oni nás chcou zničit. ONI – zřejmě nějaké nespecifikované temné síly kterým vadí úspěch Svijan – tím úspěchem má být x-té místo v zemi, která má 10 miliónů obyvatel 🙂 No, už úplně vidím jak temné světové pivovarnické síly zasedají v nějaké světové metropoli a jak kují ďábelský plán jak zničit ty Svijany. A celý jejich ďábelský plán skončil tak že ze se Svijany staly Pivem roku 2013 ze ? 🙂

    • Kuba napsal:

      Jistě, proto dal tento fanoušek Mázu 4 body z 10 a mimo jiné napsal: „Vlajková loď Pivovaru Svijany – kdysi chlouba, dnes unifikovaná záležitost pro masové pijáky, které je lepší se vyhýbat.“

      Zdroj: http://pivnirecenze.cz/17879-recenze-svijansky-maz#comment-10246

      Nemáš to lehký, Moro… :mrgreen:

      • Morous napsal:

        A co taky čekáš po té slátanině co napsal ? Až budou Svijany pro nějakou nadnárodní pivovarnickou společnost opravdová konkurence tak si je dotyční jednoduše koupí. Teorie typu – jak zplesnivěl prvotřídní pytel sladu, zkorumpovaná redakce dTestu, výměna vzorků v certifikované laboratoři sou snad pod úroveň alespoň částečně vzdělaného člověka.

      • Moro napsal:

        Vcelku se bavím Kubo, čekal jsem takové odborné a zasvěcené názory a nepřekvapují mě. Když si někdo vytrhne věci z kontextu, pak dělá rychlé soudy. Nezasahuji do toho a upřímně – kdo mění nicky a myslí si, že je v anonymitě, je mi pro smutný smích a že je jich tady víc, asi nepřekvapí ani Tebe 😉

  • FELZETh napsal:

    Taky jsem chytl skažené lahváče… ale po cca pul roce jsem to znovu začal pít. Pokud porovnám cenu a chuť tak tady asi lepší nenajdu.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »