Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jak se studuje na Podskalské?

Před pár dny jsem zdárně ukončil studium třetího ročníku pražské pivovarnické střední školy Podskalská. Často se mě lidé ptají, jak se mi tam studuje a zda jsem vůbec v Praze někdy střízliv. Rozhodl jsem se tedy, že se o své dojmy podělím i s vámi, čtenáři Pivních recenzí.

Moje cesta do Mekky českých domovarníků začala v polovině roku 2012, kdy jsem usoudil, že by mohla být sranda se na Podskalskou přihlásit. Uvažoval jsem o tom už minulý rok na základě čtení vlákna na fóru Vařím pivo, jelikož jsem však končil vysokou a měl dost práce s diplomovou prací a přípravou na státnice, usoudil jsem, že bude vhodnější tento záměr ještě odložit.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Naskýtala se i možnost místo 2,5 hodinového dojíždění mít dojíždění 15 minutové na brněnskou MENDELU, kde je taktéž k dispozici obor technologie potravin. Tam však nejde zdaleka jen o pivo (a jiné veselé nápoje), takže bych studoval další balast, který bezprostředně nepotřebuji a navíc očekávám, že by studium bylo náročnější vzhledem k tomu, že nejde o střední ale vysokou školu.

Největší fuška bylo najít vysvědčení ze základní školy, která tvořila nutný předpoklad k přijetí (bere se jen na základě prospěchu). Když mi pak přišlo poštou vyrozumění o tom, že mě vzali, měl jsem radost ale zároveň jsem si říkal, že se budu už asi muset fakt rozhodnout, zda to byla jen mladická nerozvážnost nebo bych fakt měl do školy začít chodit.

Okolí mě přesvědčilo, že to smysl má. Když se na to zpětně dívám, tak to beru jako rozumný krok — ona je jedna věc vařit doma pivo a věnovat se samostudiu a druhá věc se technologií výroby piva zabývat na odborné úrovni. A podle toho, co jsem zažil za první rok, tak musím říct, že tohle vám žádné samostudium nedá. A to si klidně můžete koupit Basařovou a číst ji pořád dokola.

Dálkové studium probíhá asi tím způsobem, že cca 2-3x měsíčně dojíždíte do školy, tam sedíte celý den (začíná se nejdříve v 8:40, často však o hodinu-dvě později) a na konci pololetí složíte zkoušky abyste mohli dostat vysvědčení (resp. výpis v pololetí). Nestudujete žádnou češtinu nebo matematiku, jen odborné předměty. Navíc, pokud máte již nějakou školu za sebou, můžete si některé předměty nechat uznat — například ekonomii (pardon, zde se předmět jmenuje Ekonomika), strojnictí a nebo klidně i nějakou tu chemii nebo fyziku, pokud máte odpovídající vzdělání hotové.

Ze začátku byl s některými předměty, jako třeba s výše zmíněnou ekonomikou, problém — prý že škola uzná jen předměty obecného základu (tedy čeština), nakonec se mi však podařilo přesvědčit vedení, že fakt nehodlám s absolovovanými zkouškami z mikroekonomie, makroekonomie a podnikové ekonomiky znovu studovat to samé na střední škole a uznali mi, co jsem potřeboval.

Studovat tedy můžete skutečně jen to, co jste už dříve neabsolvovali. Maturitu pak opět děláte jen z odborných předmětů, z toho co jsem slyšel, to však bude přesto velmi výživné jelikož je u každého předmětu soustava praktických zkoušek. Teda až na technologii, která paradoxně vůbec žádnou praxi nemá. A to ani v průběhu studia. Chcete-li s Ing. Kozou vařit pivo, musíte si toto domluvit individuálně a buď se k někomu z denního přifařit nebo si ve více lidech zaplatit soukromou lekci.

Co se týče obtížnosti studia, je pořád nutno mít na paměti, že jde o střední školu a není to tedy žádné doktorské studium 🙂 Průměrně vzdělaný a inteligentní jedinec studium určitě zvládne — není to o těžkých předmětech jako spíše o časové náročnosti. Pokud jste z Prahy, tak se to ještě jakš-takš dá, přespolní to však mají náročnější. Do fyzikální a analytické chemie děláte protokoly, u kterých taky pěkných pár hodin strávíte. Zvlášť když se na to přes rok vyfláknete pak vše děláte až před zkouškou jako já 🙂

Samozřejmě, jsou předměty těžší a méně těžké, což úzce souvisí nejen s učivem ale i s tím, kdo se jej do vás snaží nasoukat. Na to si však každý musí přijít sám, každému vyhovuje trochu jiný styl výuky a tedy jiný kantor.

Výhodou studia na Podskalské je obrovské množství znalostí, které si z ní odnesete. Na cokoli se v příslušném předmětu zeptáte, na to dostanete odpověď. Diskuse povolena a doporučena — hranice student-učitel je zde často poněkud mlhavá. Ostatně vy jste tu dobrovolně sami kvůli sobě a učitelé to moc dobře vědí. Samozřejmě je něco jiného učit 16leté mladíky a 50leté otce 4 dětí. Atomosféra je zkrátka skvělá a pro mně osobně je to jeden z hlavních důvodů proč do školy (poprvé v životě!) rád jezdím.

Fajn je samozřejmě taktéž množství mimoškolních aktivit. Tedy zejmená jejich objem 🙂 Po skončení školy (a o větších přestávkách) se chodí pochopitelně na pivo. Když je čas, tak i někam dál než na Dudáka nebo Kocoura. Člověk má tak v rámci studia velmi dobrou možnost poznat Prahu pivní, což se mu do budoucna vždy hodí.

Abych to shrnul — Podskalská je fajn a každému, kdo jen přemýšlí o tom, že by se chtěl stát sládkem nebo si aspoň rozšířit své znalosti pro jejich aplikaci v domácím použití, ji doporučuji všemi deseti. Dej Bůh štěstí!



Komentáře

  • karlos napsal:

    Pěkné. Dva dotazy:

    1.
    „Abych to shrnul – Podskalská je fajn a každému, kdo jen přemýšlí o tom, že by se chtěl stát sládkem nebo si aspoň rozšířit své znalosti pro jejich aplikaci v domácím použití, ji doporučuji všemi deseti.“

    Ale jestli dobře rozumím, tak toto doporučení platí jen pro ty, kdo měli na základní škole dobré vysvědčení, ne? Takže v mém případě asi díky tomu, že jsem se někdy před šestnácti lety moc dobře neučil (chyběla mi totiž motivace, na základce jsem ještě netušil, že o deset let později naleznu zalíbení v pivu – asi chyba špatně placených pedagogů), jsem zřejmě do konce života ze studia eliminován? Když se přijímá jen podle prospěchu?

    2.
    „Teda až na technologii, která paradoxně vůbec žádnou praxi nemá. A to ani v průběhu studia.“

    Tady úplně nerozumím tomu, jaké cenné zkušenosti nebo informace se mi tedy mohou při studiu dostat, když tam není žádná praxe? Takže pokud vynechám rozhovory s učitely, k jakým cenným informacím se v průběhu studia dostanu, k nimž bych se nedostal jakožto běžný občan? Má škola nějaké tajné učebnice, které josu veřejně nepřístupné?

    Díky…

    • gum napsal:

      Ad 1: Jak už psal Petr, na odvolání se dostaneš. A možná ho ani nebudeš potřebovat protože je tam dostatek místa pro všechny. Nebo aspoň byl před publikací tohoto článku 🙂
      Ad 2: Tajné učebnice škola nemá ale má skvělé odborníky, kteří jsou studnicí znalostí. Člověk se dozví mraky nových věcí. Netvrdím, že nelze znalosti získat samostudiem, zde to však jde tak nějak samo aniž by ses snažil.

  • Petr napsal:

    add 1
    Na několikáté odvolání se tam určitě dostaneš, je tam minimální nebo spíše žádný přetlak.

    add 2
    Vaření piva není jenom o samotném vaření. Je to též o kvašení, chemických pochodech, o technologickém vybavení atd… Většina lidí má s vařením již zkušenosti, ale teoreticko/praktické informace jim chybí a ty zde doplníte dosytosti.

  • hans.st napsal:

    To jsi tam dal pěknou fotku … zrovna když nebyl nealko Dudák … ,ale jinač pěkný článek.

  • Marty napsal:

    Zrovna jsem ukončil Podskalskou úspěšně s maturitou,ta praxe pro dálkaře v rozvrhu neni,jak se zde napsáno musí se dohodnout s Oldou(prof Koza),jinak škola celkově dobrá a jednoduchá,chce to alespoň trochu znát nějaký ty základy chemie a mít o to alespoň trochu zájem

  • MV napsal:

    Existuje ještě nějaká taková škola na území ČR, vyjma této a té vysoké Mendelově?

    • Kuba napsal:

      Podskalská, SoS Litovel – střední školy
      VŠCHT – kvasné technologie, na Mendelce(a dalších) je většinou obecný program Technologie potravin

  • Iva napsal:

    Ráda bych věděla, pokud bych chtěla v Podskalské nastoupit do třetího ročníku a vynechat první dva(maturitu už dlouhé roky mám), jak vypadají rozdílové zkoušky, kde se dají sehnat materiály na jejich přípravu a jaké předměty se potom studují, pokud už maturitu mám. Píší na svých stránkách, že v takovém případě odpadá výuka všeobecných předmětů, ale které to jsou konkrétně?

    Byla bych ráda i za kontakt na někoho, kdo v poslední době vysudoval dálkově maturitní obor: Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů, abych získala bližší info, napište mi prosím na adresu: hoffmannova.i@seznam.cz. Díky moc předem.

  • Vojta napsal:

    Zdravím, chtěl bych se zeptat jak to vůbec chodí s dálkovou formou studia? Předpokládám že nějaké příspěvky škole tam jsou, ale jaké? Máte s tím někdo zkušenost?

    • gum napsal:

      Školné není žádné, platí se na VOŠ, tohle je SŠ. Tady je studium 100 % zdarma. Nastupuje se vždy do prváku, pak se dají udělat rozdílovky a pokračuje se (ten stejný semestr) ve třeťáku. Studuje se jen, to co už člověk nemá odstudované jinde (dá se nechat i studium na jiných SŠ a VŠ při dodání sylabů). Obecné předměty dálkaři nestudují, pokud už mají jednu maturitu hotovou.

  • marosk napsal:

    Vie niekto,ako je to so slovenskými študentmi?

  • Klárina92 napsal:

    Takže pokud nemám maturu, budu studovat všecko? Díky

  • Iva napsal:

    Ano, všecko.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »