Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Ostravar nefiltr

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

okrová, pivo kalné

Pěna

jemná, bílá, vysoká, stabilní

Vůně

jemně banány, mírně hřebíček, jablka, kvasnice a poměrně výrazně chmel

Chuť, říz

Nástup chutí ve znamení dosti nepřirozené i nepříjemné hořkosti, sladu a lehké kyselosti jablek. Vše pokračuje sladovým středem a trochou jablek a vše končí poměrně nepříjemnou i protivně dlouhou hořkostí. Také chmel nehezky a ostře vyčnívá z tohoto piva. Sladové tělo plné, říz střední, pitelnost nedobrá až vyloženě špatná. Ve složení nalezneme pšenici, jablečný extrakt a chmelové produkty.

Další komentář

Nedalo mi to a zakoupil jsem i Staropramen nefiltrovaný s tím, že oba vzorky srovnám (vzhledové atributy viz foto). Staropramen je znatelně vodovější a nevykazuje až takovou nepříjemnou hořkost, díky čemuž je paradoxně pitelnější Ostravaru.

Fotografie

Ostravar NEFILTR

Ostravar NEFILTR

 

Spodně kvašená ochucená pšeničná piva od Molson Coors

Spodně kvašená ochucená pšeničná piva od Molson Coors CE

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
3,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (25 hlasů, průměrné hodnocení: 6,08 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • honimir napsal:

    to musi byt pekna sracka

    • Moro napsal:

      No tak sračka … Pro člověka, který se aspoň minimálně orientuje v pšeničných pivech, je to opravdu tak. Ovšem pro pijáka tradičních světlých ležáků plzeňského typu (a navíc ještě produkovaných velkovýrobci) se takové pivo jeví jako skvělý výtvor.

      • rudach napsal:

        Bez urážky.Dnes jsem si koupil na zkoušku Ostravar nefiltr a ač jsem odpůrce Ostravaru(světlého),nepil jsem jej dobrých 25 let,tak musím říci,klobouk dolů,nefiltr se povedl.A povedl se o mnoho lépe ja Staropramen.Ten je zase lepší světlý.Nefiltr je dobrý hutný a žádná hořkost ani jié pachutě z něj nevyčuhují.Kdo nemá rád hořké pivo,nechť pije limonádu,anebo jako v Polsku pivo s malinovou šťávou,fuj.Takže neodsuzovat ale zaposlouchat se do chuti Nefiltru.Je výborný,

        • obregon napsal:

          Jasně, a Gambrinus je desítka roku.

        • Sam Bake napsal:

          Nebudu nějak reagovat na zbytek postu, ale na druhou stranu mi přijde zvláštní, že někdo 25 let nepil pivo a je „odpůrce“.

          Já jsem třeba odpůrce Gambrinusu, Starobrna, Staropramene atd. atd., ale to proto, že jsem je někdy v posledních letech ochutnal…

          Kdybych 25 let nějaké pivo neochutnal, neodvážím se ho hodnotit nebo tvrdit, že jsem jeho odpůrce.
          (I když je teda fakt, že neočekávám, že třeba Gambrinus bude v roce 2038 kdovíjak pitelné pivo 😀 ).

          Prostě sice to není nějak dobré pivo, ale jde o princip. Slovy Barta Simpsona: „Nemůžeš hodnotit zemi, kde jsi nebyl. To prý dělají jen v Rusku.“

      • Martin napsal:

        Je to výborné pivo a o degustačních a senzorických schopnostech pána recenzenta dost pochybuji,snad si zjistit info. o chmelení piva.

    • Kuba no.2 napsal:

      taky, že je

  • CZEKO napsal:

    Ani mě to nepřekvapuje. To se dalo čekat 🙂

  • poutnik napsal:

    tohle je nepitelný kentus, ještěže tohle letos už nebudou čepovat na Colours, na druhé straně Radegast je velké zlo, takže si tam zase budu muset propašovat nějakou kořalku

  • Ondra napsal:

    Já jsem taky zkoušel porovnávat Staropramen Nefiltrovaný s ostravským Nefiltrem a vyšel mi líp Ostravar. Byl více hutnější, Staropramen pak vodovější. Nechci tady obhajovat velkopivovary, ale Ostravar je pro mně nejvíc zkousnutelný svou produkcí než zbývající velkopivovary v největších městech ČR.

  • Sam Bake napsal:

    Staropramen nefiltr je hrozný (mj. zákal je uměle vyrobený jablečným pektinem)…

    A koho sakra tady napadlo pšenici odkvasit spodně?!

    Zkusil jsem už leccos (teď jsem byl příjemně překvapený Argusem z Lidlu :-)) ale tohle asi nekoupím…

  • slivoj napsal:

    Nechci vám tady kazit iluze, ale nefiltr není pšenice, nemá to být pšenice a ani si na ní nehraje… Je to normální spodně kvašený ležák (taky není ochucený…). Byť je v sypání krom plzeňského sladu také podíl pšenice. Jablečné chutě a vůně jsou spíše autosugescí „degustátora“ po přečtení složení, jelikož v samotném pivu žádný jablečný džus, nebo něco podobného nenajdete. Je tam pouze extrakt a to, jak už tady někdo zmínil, pektin, který působí jako dispergační činidlo. Takže tolik k faktům a co se týká mě samotného, tak jsem v nefiltru nikdy žádné ovoce ani koriandr necítil (ostatně nevím, proč by tam byly). Ve vůni chmel taky nikterak vyčnívající. Hořkost příjemná a vyvážená se zbytkem chutí a nikterak neulpívající. Určitě se nejedná o nejlepší nefiltrované pivo, ale Moro jej tady v recenzi zbytečně moc haněl – možná i tím, že čekal weizen, či wit a on je nefiltr daleko více pilsem.

    • Moro napsal:

      Moro věděl do čeho jde a nečekal weizen. Autosugesce – ale no tak, napřed se recenzuje, pak až se čte složení. A pak – ta hořkost byla příšerná. Proč by tam bylo ovoce? Aby to vypadalo jako weizen. A tak by se dalo pokračovat…
      Je naprosto v pořádku, že je pivo vnímáno různými lidmi různě, od toho jsou právě diskuse a pak, naše recenze jsou jen vodítkem pro ostatní – nikoli postulátem. Názor na daný produkt si každý musí udělat sám 🙂

      • slivoj napsal:

        Nechtěl jsem nikoho urazit, ale jen mi přišla recenze dosti hanlivá u piva, které mi osobně celkem chutná. Ale o se týká toho ovoce, to jsem tam prostě fakt necítil. Pokud je nefiltr točen z déle naraženého sudu nebo při vyšší teplotě (stejně tak pokud je naléván při vyšší teplotě a nebo je ve sklenici déle), pak se projevuje podíl pšenice a pivo jde lehce do kysela a pak už bych řekl, že tam nějaké ovoce člověk možná ucítí. Ale jinak bych opravdu řekl, že to s weizenem nemá nic společného, ale hlavně si na něho nehraje. V propagaci najdete naopak slova o tom, že vychází z receptury klasického ostravaru. A taky bych nefiltr nikdy nezařadil do v recenzi vypsaného pivního stylu. Podle mě tam nepatří jak legislativně, tak pivovarnicky. Pšeničný by byl, pokud by obsahoval ?přes polovinu? pšeničného sladu. Jenže v něm je pšenice, pokud se nepletu a navíc – k 50% má hodně daleko. A ochucený, tam bych už řekl, že pokud bychom brali ležák jako ležák, tak ten většinou neobsahuje onu pšenici, takže je vlastně dochucen pšenicí, ok. S druhým odstavcem souhlasím, ostatně jsem rozdělil i svůj příspěvek na fakta a můj vlastní názor na chuť piva 🙂

        • Moro napsal:

          Já se v žádném případě neurážím 🙂 I já chci diskutovat o pivu.
          Hanlivá recenze – hm, nemyslím, že by to bylo až tak kruté, jen jsem se snažil popsat realitu a vím, že pro fanouška či vyznavače daného piva to tak může vypadat. Leč – není tomu tak.
          Zařadil jsem to mezi pšeničná piva a patří to do kategorie spodně kvašených piv = ke kategorii svrchních pšenic to má hodně daleko. Ano, je to diskutabilní a mohl jsem to klidně dát mezi ochucené ležáky, což by ovšem nemělo pražádného vlivu na mojí recenzi.
          K pivu samotnému – hořkost byla opravdu vyšší a ne právě příjemná, nesladovaná pšenice je v pivu znát a jablečný extrakt má právě pivo zjemnit a přiblížit weizenu a to pomíjím zavádějící zakalení, které způsobuje. Podobnost s Ostravarem nezpochybňuji a i dle samotného výrobce je hořkost vyšší (viz zde).
          Už jsem to psal jinde – Ostravar preferuji před Staropramenem, ale toto pivo se dle mého skromného soudu nepovedlo. To však neznamená, že jiní jej nebudou vyhledávat.

          • slivoj napsal:

            Až teď jsem si četl Váš profil zde na recenzích a Váš postoj k „hybridům“, takže chápu, že Vám tohle pivo asi zrovna nenechutnalo 😀 Jen k tomu extraktu – co já vím, tak je tam opravdu jen pektin, který působí jako „dispergant“ a „víří“ v pivu kvasnice, které by jinak při trvanlivosti půl roku byly dávno usazené. Kdyby tam byl jablečný koncentrát, nebo něco podobného, pak by to mělo vliv i na chuť – takhle to chuť ovlivňuje jen tím, že cítíte i kvasinky, které by jinak byly na dně. Je to podobné jako s chmelem – chmelový granulát je něco jako koncentrát (i když je to trochu složitější), protože obsahuje prakticky všechen původní chmel (granule 90). Opakem je extrakt, který je získáván chemickou cestou, kdy z chmele jsou vytaženy pouze určité látky a pokud je pivo chmeleno extraktem, tak tedy nikdy nebude obsahovat komplex všech látek chmele. Tak je i z jabka získán pektin. Jen se v tom případě z jablek nezískává několik desítek látek jako v případě chmele, ale jen ten pektin. Tolik mé informace, je možné, že jsou mylné a v nefiltru je třebas i mošt na zjemnění chuti, ale o tom nic nevím.

            • slivoj napsal:

              *nenechutnalo > nezachutnalo 🙂

            • Moro napsal:

              Takže – hybridům sice neholduji, ale veškeré recenze píši nezaujatě.
              K tomu pektinu – postup výroby extraktů znám a i o pektinu jsem něco nastudoval. Myslil jsem to asi takto – weizeny jsou nabité estery, které vznikají při svrchním kvašení. Spodní kvasinky estery moc nezvládají (píši moc nezvládají, automaticky to neznamená, že ve spodních pivech estery nenalezneme) a pektin v pivech od Molson Coors působí zákal (jak jste to popsal výše) a i mírně „přibližuje“ pivo weizenu.
              Chápu důvody, proč Ostravar či Staropramen kvasí tato piva spodně – svrchní kvasinky by v pivovaru nedělaly neplechu. Jsem přesvědčen, že tento pivní hybrid (toto označení není mým výtvorem) umím ocenit a v jiné reportáži se dočtete, že třeba spodně kvašený pšeničný ležák ze Bzence od Radomila Patáka (Kněžihorské pivo) mi hodně chutnal. U Ostravaru mi opravdu vadila ta přespřílišná a hlavně nevyvážená hořkost (nesrovnával jsem pivo s weizenem, který je chmelen daleko mírněji) a proto jsem si opětovně zakoupil i Staropramen nefiltrovaný a porovnával.
              Závěr – i když hybridům neholduji, pak to neznamená, že jsem proti nim zaujatý – to bych pak na tomto webu mohl zabalit. Tak snad jsem to alespoň trochu osvětlil.

              • slivoj napsal:

                Díky za osvětlení, původně jsem tu recenzi a Vaše dojmy z piva chápal asi trošku jinak, než jste zamýšlel, takže už tomu sna rozumím 🙂 A s těmi estery máte samozřejmě pravdu – i v ležácích se objevují ovocné vůně a chutě a většinou jsou to chutě a vůně cizí a nežádoucí a vzhledem k jejich původu bych je v jakémkoliv nenízkonákladovém pivu velkého pivovaru nečekal (pokud tam nemají být záměrně). A ani v nefiltru jsem se s nimi nesetkal, ale pravdou je, že nemám určitě toliko zkušeností, jako Vy a možná ani tak citlivé buňky 😀 (myslím to jen v dobrém, určitě ne ironicky – jen aby nedošlo k mýlce).

                • Moro napsal:

                  To jsem rád, že jsme nalezli společnou řeč.
                  Moje recenze má vyjadřovat asi toto – pro pijáky klasických CZ ležáků je to velmi pestré pivo, i když efektu zakalení je docíleno mírným podfukem. Osobně tato piva beru jako jakýsi předstupínek k weizenům – prostě lidi se je naučí akceptovat (pít) a pak si vyzkoušejí i klasickou pšenici. Osvětový prvek těchto hybridních piv je asi nedocenitelný. Pokud si je člověk zamiluje a zůstane u nich – pak to přece není vůbec špatně.
                  Pokud se však tohoto piva napije člověk, co se v tom trochu orientuje, pak asi moc nejásá a jde si koupit třeba Herold Wheat nebo si rovnou zajede do Německa 🙂

                  • slivoj napsal:

                    Ono to mé nepochopení vycházelo teda asi hlavně z našeho rozdílného pohledu na tenhle pivní styl. Staropramen nefiltrovaný i já beru jako něco mezi pilsem a weizenem, ale pak jsou tady piva jako je ostravar nefiltr, kde je té pšenice, nebo pšeničného sladu méně a nejsou kořeněny, či jinak dochucovány a ty já vůbec s weizenem nespojuji a dříve by mě to asi ani nenapadlo, protože mi chuťově připadají hodně odlišné.

        • Kuba napsal:

          Jinak. Pokud je to výrobcem prezentováno jako nefiltrovaný ležák, tak které prase napadlo cpát tam pšeničný slad a jabka??? Na to je třeba si odpovědět a pak se může vést debata o chuti či zařazení.
          _
          Odpovím si sám: Marketingoví k….i, kteří až moc dobře vědí, co platí na bandu lojzů, kteří teď ve své hospodě pijí to svoje NEFILTROVANÉ (resp. NEPASTERIZOVANÉ o něco jižněji) a cítí se tak zase o něco většími pivními znalci…

          • poutnik napsal:

            ta Morova recenze je k tomu pivu ještě hodně přívětivá, na to jaký to je kentus, osobně bych tomu dal maximálně 2 body za snahu. Láhev (čerstvou, přivezenou rovnou z pivovaru) jsem nedopil, půlku jsem vylil do dřezu, prostě kentus, tohle ať si ty nadnárodní chemičky zkouší na někoho jiného, holt nejsem jejich cílová skupina a neskočím jim tak snadno na vějičku, možná proto, že vím, jak má chutnat správné pivo, potažmo nefiltrované pivo

          • slivoj napsal:

            Nefiltrovaný ležák to je (podle legislativy i stylem – vaření, kvašení, zrání) i když ne plzeňského typu. To, že je do něj přidána pšenice je prostě inovace a pokud to lidem chutná a nevydává se to za něco, co to není (jako když prazdroj mluví o tradiční výrobě svého piva), tak proti tomu nic nemám. Já sám mám svou recepturu, v jejímž sypání je jak plzeňský slad, tak pšeničný a karamelový pšeničný a vařeno a odkvašeno je tradičně jako pils a pivo je to naprosto dle mého gusta. Nefiltr má k němu sice daleko 😀 ale chci tím říct, že držet se jen tradičních postupů, tak nemáme pils, ale stále jen bavorský ležák a pšenice by byla pouze ta bez chmele jen s nějakýma bylinkama atd. A tyhle inovace – pokud se nevydávají za něco, co nejsou (jako například i Kelt, kterého jsem miloval, ale marketing byl zavádějící) a najdou si své příznivce, tak jsou oživením nabídky, rozšířením trhu a když i mě taková novinka zachutná, jsem za ní jenom rád.

  • notret napsal:

    K vaší obsáhlé diskuzi bych rád ještě přidal jednu poznámku. Setkal jsem se s tím, že někteří lidé mají díky podobě Nefiltrovaného Staropramenu zkreslenou představu o nefiltrovaných pivech. Když si pak v hospodě dají poprvé např. nefiltrovaného Dudáka, tak jsou zklamaní, protoze chutna a vypadá naprosto odlišně.

    • Moro napsal:

      To je (bohužel) často taky pravda 🙁

      • poutnik napsal:

        holt jim v tom Dudákovi chybí jabka. „Kdo to kdy viděl, aby nefiltrované pivo bylo bez jablek?“

        • notret napsal:

          A právě takovouto prezentací svých piv, tyto velké pivovary dávají lidem zavádějící informace. Staropramen nefiltr. má svou chutí a podobou určitě blíže k pšeničným pivům než k českým nefiltrovaným ležákům, ale všichni ho znají jako „Nefiltrovaný“…

          • slivoj napsal:

            Já bych neřekl, že dávají někomu zavádějící informace. Resp. u Staropramene je pravda, že chutí je bližší pšenicím, než pilsu, jenže ten se jasně prezentuje tak, že obsahuje podíl pšeničného sladu a má pšenici dokonce ve svém logu. Jeho prezentace mi vždy přišla taková, že se odlišoval od Ležáku a říkal, že jde prostě o jiné pivo. Na druhé straně je Nefiltr od Ostravaru, který je opačným pólem těchle pivních hybridů (já bych jej tam osobně ani neřadil) – chuťově je to jasně ležák, jen obsahuje lehký podíl pšenice, který tam ale není kvůli tomu, aby v někom evokoval wit, či weizen. Chuť je jiná, než u klasického Premia, jenže to je taky chuť Originálu jiná, než u Premia, takže tohle je prostě další značka. Až by byl jednou Ostravar Premium nefiltrovaný, tak bych se zlobil, kdyby měl jinou recepturu, taktéž by mi vadil Staropramen Ležák nefiltrovaný, ale takhle je to podle mě celkem OK.

  • Puskin napsal:

    Ahoj kluci, hlasim se z Anglie, kde clovek pricichne a ochutna leccos… A musim rici, ze kdyz jsem byl naposled na dovolene na Morave (pred tydnem), tak jsem si na zkousku onen nefiltrovany Ostravar dal, a zkusil jsem to tak, jak me naucili kdysi v Bruselu pit Hoegaarden. Cili s osminkou citronu a ledem. No a vysledek? Zustal jsem u nej cely vecer… Mam pocit, ze hodne negativnich reakci je zpusobeno tim, ze lide cekaji, ze to bude chutnat „jako pilsen“, nebo „jako wiezen“… A ono to pritom nic takoveho neni… A s tim citronem a ledem je to skvely osvezujici napoj – kdo nezkusil, vrele doporucuji!

    • Kuba napsal:

      No ale já to vidím na totální selhání marketingových mágů z Ostravaru, když to pojmenovali Nefiltr. Jako nefiltr se běžně označuje nefiltrované pivo plzeňského typu. Proč by k tomu měl konzument přistupovat nějak jinak?

  • Ludva napsal:

    Naprosty propadak. Vodnate prazdne pivo zahustene a zabarvene jablecnym extraktem. Tohle je skoro na ČOIku.

  • SICKsupreme napsal:

    tfuj, tak toto som ani nedopil! strasny kentus ;p

  • Duke napsal:

    Někde se musela stát chyba. Když jsem pil tohle pivo poprvé (dávno pradávno před půl rokem, když to bylo nové), dopadl jsem podobně jako Vy – až na to, že jsem to nebyl schopen dopít a lahváč šel do záchodu (tedy jen jeho zbylý obsah). Podruhé jsem dal tomuto počinu šanci v Potrefené Huse v Ostravě a opět jsem nebyl schopen dopít. Pak jsem si ale říkal, jak je možné, že to některým lidem chutná (viz. některé komenty) a jak to může být tak špatné, když už to není tak moc „jiné“ (jako třeba nefiltrovaný Staropramen)? Přece jen už to nemá koriandr a pšenice je tam jen v nesladované formě, navíc je jí tam jen málo (to je např. i ve dvanáctce z Krušovic a nikdo ji tam nepozná). Jablečný extrakt nezmiňuji, protože ten cítit nelze a je jen na rozvíření sedliny.
    Takže jsem dal tomuto kousku ještě jednu šanci. Dal jsem si záležet na ideálním vychlazení i servírování. Výsledek? Něco muselo být v předchozích i ve vašem případě špatně. Nevím jestli měli špatnou várku nebo se pivo zlepšilo, ale je vážně „dobré“ (na to, že jde o produkt chemičky, navíc Staropramenem ovládané). Lahvová verze 5,5 bodu, točená 6 bodů (alespoň na mojí osobní škále, kde jsou pro mě zatím nejlepší ochutnaná piva nefiltrovaný ležák od Bernarda, Holba Kvasničák a nefiltrovaná Plzeň). I tak ale nechápu, proč u nás neexistuje více nefiltrovaných piv v lahvi. Vím jen o dvou – Černá Hora Sklepní a tohle (Staropramen nepočítám, protože to množství pšeničného sladu a koriandr jdou už opravdu někam jinam). Proč to tedy v Německu (Kellerbier) a Rakousku (Zwickelbier) jde a u nás máme jen dva případy? To by mě zajímalo.
    Bylo by dobré tohle pivo znovu zrecenzovat, protože jak říkám, tentokrát jsem pivo nejenže nevylil do toalety, ale ještě mi chutnalo; ulpívající hořkost tam nebyla, vodové též nebylo a opravdu se ta chuť vzdáleně blížila opravdovému nefiltrovanému pivu.

    P.S.: Proč proboha Ostravar jakožto regionální pivovar nezačne do hospod distribuovat nefiltrované a nepasterizované pivo, podobně jako to dělá např. Holba se svým kvasničákem? Proč musí za každou cenu všechno pasterizovat a dávat do lahví? Vždyť to nevozí nijak daleko.

    • Moro napsal:

      Odpověď na PS: Protože mu na to v nadřízeném Staropramenu pravděpodobně nedali svolení.

      • Duke napsal:

        Zřejmě ano, v podstatě to byla řečnická otázka 😀 Ale je vážně divné, že zatímco při mých předchozích degustacích pivo „chutnalo“ přesně jak píšete v recenzi, při mojí včerejší koštovačce bylo hladké, plné a takové chlebovité. Vzdáleně opravdu připomínalo „skutečné“ nefiltrované pivo a vcelku mi chutnalo. Jinak nevíte, proč normální neochucené nefiltrované pivo v lahvi dělá jen ta Černá Hora se svým sklepním? A jak se liší od keller/zwickl bieru?

        • Moro napsal:

          Budvar vaří pivo, které se jmenuje Cvikl – narazil jsem na něj asi 2x a dost mi chutnalo. Definice Zwickelu je zde.

          • Duke napsal:

            Jojo, o budějovickém cviklu vím, ale nechápu proč ho nedají do lahví…a právě jsem si říkal, jestli je keller/zwickl to stejné jako ty naše nefiltrované – podle toho popisu očividně ano 🙂 pak je ale tedy problém na ratebeer, protože tam většinou neví, jestli to zařadit mezi české pilsenery nebo mezi kellery/zwickly.

  • Duke napsal:

    A ještě dodatek – máte chybu ve stylu a zařazení piva. Na etiketě je psáno „Ležák nefiltrovaný ochucený světlý“ – o pšeničném ani slovo – jelikož neobsahuje pšeničný slad tak asi není „pšeničný“ dle legislativy. Takže tím pádem by měl být i řazen mezi české pilsenery (podobná situace jako u zmíněných Krušovic 12°).

  • Ondra napsal:

    Já taky musím přidat svůj komentář, nejdřív jsem zde pivo vychválil, a když jsem ho pil naposledy v létě (lahvová forma), tak se to nedalo ani dopít. Točené jsem taky měl, bylo to o něco lepší. Ale stejně nejlepší Ostravar je z tanku (Premium). Jinak si myslím, že prodejně je toto pivo propadák, viděl jsem v několika prodejnách zaprášené lahve. Ostravar by se mohl vrátit zpátky k nějakému speciálu (viz Strong).

    • Duke napsal:

      V létě asi chutná hůř, na jaře a na podzim lépe, jinak si to neumím vysvětlit 😀 Ale včera mi vážně celkem chutnalo a rád si ho dám znovu. Jestli je to propadák, těžko říct. Nevíme, jak moc se točí v hospodách. Lahví byl zřejmě udělán trošku nadbytek, protože tohle pivo se na rozdíl od desítky a dvanáctky nedá pít po basách a proto ho lidé tolik nekupují, ale to ještě neznamená, že se neprodává.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »