Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Pozvánka na První česko-slovenské Chillibraní (rozhovor)

Začátkem září minulého roku se v Brně udála velmi příjemná akce, na kterou jsme upozorňovali i na našem webu — Chilližrout 2012. Tento rok tomu bude nejinak, akce se však o něco rozrostla a tak se nyní jedná již První česko-slovenské Chillibraní a 2. Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout 2013. Protože máme pálivé rádi (zejména v kombinaci s pivem), vypravili jsme se za spolupořadatelem a domovarníkem Richardem Belžíkem s žádostí o rozhovor.

Pivní recenze: Představ se a trochu nám o sobě něco řekni

Richard Belžík, 32 let, šťastně ženatý (říká manželka) :), dvě děti. Prostě obyčejnej týpek, kterej má ve stručnosti dva koníčky a tím jsou pivo a chilli. Pivo nejen rád piju, ale taky rád vařím. S chilli je to podobné. Nejen to, že jsem vášnivý pěstitel, ale i spolupořadatel Mistrovství ČR & SR v pojídání pálivého Chilližrout 2013, který bude mít letos již druhé pokračování a novinkou je první ročník Chillibraní.

Víme, že doma vaříš pivo, jaké jsou tvé nejoblíbenější styly?

Nemám vyloženě vyhraněný styl, který upřednostňuji přes ostatníma.
Pivo mě musí v první řadě kladně oslovit. Každej asi zná ten pocit, když nalije pivo do sklenice, upoutá ho krásná barva a pěna, přičichne, mapije se a pak jen řekne „to je ono“. Ale pokud bych to měl aspoň trochu rozseknout, jsou pro mě poslední dobou na prvním místě svrchně kvašená piva, zejména pak pšenice (Schneider Weisse) anebo American Pale Ale (Catfish od Kocoura). „Ejly“ celkově jsou pro mě zajímavější, protože v nich nacházím mnohem větší pestrost, co se týká chutí a vůní než u ležáků. Ležák si samozřejmě taky rád dám, Záviš z Poličky nebo Dalešický májový ležák (napadli mě jako první) jsou piva, která mě opravdu baví. Nemám ale ještě tolik odpito, před sebou mám ještě hoooodně dlouhou cestu za pivním poznáním, ale intenzivně na tom pracuji. 🙂
Co se týká mého vaření – tady není moc co popisovat. Mám navařeno asi jen 25 várek – všechno jen ze surovin. Jsem odpůrce všemožných koncentrátů, náhražek a polotovarů. A to nejen u piva, ale i u jídla a obecně všech potravin. U vaření stále zkouším, kombinuju suroviny, zapisuji atd. a hledám to pravé, co mě posadí na prdel 🙂

Jak ses dostal k čili papričkám?

Chilli a obecně pikantní jídla jsem měl vždycky moc rád, ale popravdě jsem o chilli nevěděl vůbec nic. Snad jen to, že to je paprika a pálí to. Změna nastala před několika lety, když jsem se vracel s rodinkou z dovolené v Maďarsku a po cestě zpět jsem si koupil věnec sušených paprik, který jsem si pověsil do kuchyně a používal při vaření. Jednoho dne mě napadlo vydolovat pár semínek a zasadit je. A ono to rostlo. Pak jsem shodou okolností přes fotky na FB zjistil, že můj dlouholetý kamarád Petr Klemeš (spolupořadatel Chillibraní), který se odstěhoval do Švýcarska pěstuje taky a že existuje i víc, než jen červená paprika z Maďarska. Postupem času vznikla na FB skupina Chilližrouti, proběhlo pár besídek a najednou koukáme, že je kolem nás báječná komunita lidí se stejným postižením a to je pěstování a konzumace chilli.

Minulý rok byl Chilližrout fajn akce, co chystáte na letošek?

Loňskej ročník byl opravdu podařenej. V prvním plánu u piva to měla být komorní akce pro max 100 lidí z našeho fóra – www.chillizrouti.cz. Postupem času, jak se akce plánovala jsme zjišťovali, že to musíme pojmout asi jinak a trochu zariskovat. Podařilo se a na akci dorazilo kolem 400 lidí. Když vezmu v potaz, že na propagaci jsme nedali ani korunu, vše se chystalo jen ve třech a opravdu jsme netušili co od toho čekat, výsledek byl víc než uspokojivý. Nejvíc nás potěšila zpětná vazba i několik měsíců po akci, kdy borec co to vyhrál usedl na křeslo do Show Jana Krause a nás vyzpovídalo pár tištěných magazínů i deníků. Pozitivní reakce se staly důvodem proto, abychom se letos pustili do festival milovníků pálivého – Chillibraní.

A pivo? Fronty budou menší než minule? 🙂

S pivem byl opravdu problém, že kterého jsme si vzali ponauční a letos budou k dispozici hned dva výčepy se čtyřma frontama a chlaďákem, kterej snad utáhne i větší nápor konzumentů 🙂

Co máte v plánu do budoucna?

Konktrétní plány na další ročníky již jsou. Každý rok to chceme posunout o krok dál, ale vzhledem k tomu, že máme manželky, děti a zahrady plný chilli, bere nám příprava festival téměř veškerej volnej čas a současně jsme i opatrní, aby nám to nerozbilo rodinný rozpočty. Ale na druhou stranu nás moc těší podpora a důvěra sponzorů, kteří nám pomáhají nejen finančně. Budeme se hlavně snažit udržet skvělou komunitu, která se kolem pěstování i pojídání chilli v ČR vytvořila. Není lehké vyjít vstříc všem, vždy je to otázka kompromisu. Pro nás je ale stěžejní jít po cestě, kterou budeme do budoucna moct rozšiřovat a vytvořit tak u nás festival, který bude mít stalé místo v kalendáři každého chilližrouta.

Pivní recenze: Díky za rozhovor a hodně pálivých i nachmelených úspěchů!



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »