Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Doporučená teplota při podávání piv

Dnes si v naší Pivní škole řekneme něco o teplotě při podávání piv. Stejně tak jako je tomu u vína nebo sýrů, i piva mají svou teplotu servírování (i skladování, ale o tom jindy). Jelikož je pivních stylů celá řada, je nutné také rozlišovat jaká teplota je pro každé pivo ideální. Jinak tomu bude u pilsnerů a jinak u trapistických a silných piv. Pravidla nejsou nijak závazně dána, jsou to víceméně doporučení a je dobré si zapamatovat alespoň orientačně, které pivo se má podávat velmi vychlazené a naopak které je lepší nechat rozvinout při vyšší teplotě. Samozřejmě pak také záleží na jednotlivém konzumentovi, jak mu co sedí a jakou teplotu zvolí a také je něco jiného, když se člověk potřebuje zchladit v parném létě. Nemělo by se však stát, že například v restauračním zařízení se dočkáme servírování piva plzeňského typu při teplotě 14 a více stupňů. Tato doporučení se týkají těch, co si chtějí pivo vychutnat a rozpoznat v něm vše, co chtěl pivovar uvařením daného piva říci.

Existuje také řada pověr a mylných domněnek, například, že každé pivo se má podávat ledově vychlazené. Velkopivovary o tom navíc často informují v reklamách, letácích, pivních etiketách. Je tomu tak proto, že ledově vychlazené pivo tlumí chuťové receptory, čili lze pak hůře poznat, že jejich pivo není tak dobré a velkopivovarům pak vzniká prostor na šizení chuti. Ledově vychlazenou si člověk může dát sodu, ledový čaj nebo podobný nápoj, ale na ledově vychlazeném pivu si člověk příliš nepochutná. Je známo, že vychlazením nápoje (i jídla) pod 15,5 °C se snižuje schopnost rozeznávat všechny chuťové a vonné aspekty. Větší teplota rozvíjí veškeré složky chutí a vůní, které by při nižších teplotách nešly rozpoznat.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Další mýtus je také o pivech, servírovaných v Anglii, že jsou podáváná v pokojové teplotě, což není pravda. Jsou podávaná ve „sklepní“ teplotě, což je mezi 12 – 14 °C. Pokojová teplota je kolem 21 °C a výše.

Všeobecně lze říci, že světlejší piva se podávají více chlazená, naopak velmi tmavá a plná piva jako Quadrupel, Imperial Stout a Barley Wine jsou podávána za vyšších teplot. To samé lze také obecněji říci o obsahu alkoholu, čím je vyšší, tím by měla být vyšší teplota podávání.

Zde je orientační rozdělení servírování jednotlivých pivních stylů dle teplot:

  1. Velmi studené (0-4 °C): jakákoliv piva, která není nutné příliš vychutnávat — canadian golden ale a cream ale, nízkoalkoholová piva, nealkoholická piva, cidery
  2. Studené (4-7 °C): typicky pro osvěžení, zahnání žízně. Většinou piva s vyšším řízem – hefeweizen, kristalweizen, kölsch, prémiové ležáky, pilsnery, klasické německé pilsenery, ovocná piva, golden ale, evropské silné ležáky, witbier, americké tmavé ležáky, slazené lambic a gueuze
  3. Chlazené (8-12°): piva se zajímavým, plnějším tělem a širší paletou vůní a chutí, hodící se k pokrmům -. american pale ale, amber ale, dunkelweizen, stout, dry stout, porter, anglický golden ale, neslazené lambic a gueuze, faro, belgický ale, ležák českého typu, dunkel, helles, vídeňský ležák, schwarzbier, nakuřovaná piva, altbier, tripel, irish ale, francouzský a španělský cider
  4. Sklepní teplota (12-14 °C): zejména piva, která by se nerozvinula při nižších teplotách, s vyšším obsahem alkoholu – bitter, premium bitter, dark ale, india pale ale, english pale ale, english strong ale, old ale, saison, baltic porter, abbey dubbel, belgian strong ale, weizenbock, bock, zwickelbier, kellerbier, scottish ale, american strong ale, english cider
  5. Teplé (14-16 °C): velmi plná piva s vysokým obsahem alkoholu, velice silných vůní a chutí – barley wine, quadrupel, imperial stout, double IPA, imperial IPA, doppelbock, eisbock, medovina

Zdroj: http://www.ratebeer.com/Story.asp?StoryID=479



Komentáře

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Ratebeer jako zdroj? Snad téměř doslovný překlad. Každopádně to chtělo porovnat ho ještě z dalšími zdroji. Všimli byste si např., že Ratebeer neuvádí všechny pivní styly a je potřeba jeho text ještě rozšířit?

    • pinkano napsal:

      Ratebeer jako zdroj používá většina internetových pojednání o doporučené teplotě podávání piv. Případné další zdroje rádi uvítáme a zpracujeme.

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Je sice pravda, že Ratebeer cituje skoro každý. Dokonce na této adrese (http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2009050008) můžete najít překlad toho samého, jen o dva roky starší. Každopádně jste mohli přidat některé styly podle BA, chybí zde např. Gose a také je navzájem porovnat.
    Jinak v knihách vydaných v češtině toho pravda moc není, McFarland a Verhoef se o problematice servírovací teploty piva zmiňují pouze v malém odstavečku, ale u Jacksona v knize Pivo lze nalézt doporučení dokonce ke každému jednotlivému pivu.

    • Moro napsal:

      Lukáši vím, že máš pravdu a já mohu jen dodat – tento článek můžeme brát jako prvotní informaci (jako spousty dalších na našem serveru) – chceme v našich čtenářích probudit zájem a ukázat rozmanitosti pivního světa. Znám Tě z netových diskusích a vím, že se o pivo, pivní styly, kulturu, atd. zajímáš již řadu let a proto Ti mohou někdy informace připadat hodně syrové. Určitě bychom se nebránili, kdyby jsi „přiložil ruku k dílu“ a buď něco sepsal nebo i doplnil bílá místa. Co Ty na to?

  • Pavel K. napsal:

    Bavíme se o čepování v restauraci, teplota piva by se pochopitelně měla řídit také ročním obdobím. V létě je žízeň a chuť na chladnější nápoj větší než v zimě, kdy člověku drkotají zuby. Obecně mám rád když je teplota nad 8°C, ale je to problém. Když si v podsatě kdykoliv půjčíš chlaďák z nějaké půjčovny a je zde dost omezená regulace (naštěstí jen minimum nebo párty pípy) teploty piva, tak většinou dostaneš buď něco hodně teplého nebo ledovku jak svině, třeba tyto http://www.pivnichladice.cz/kategorie-chladice/suche-chladice/ mají dobrou regulaci nebo od známějších firem, ale jsou i zvěrstva odkudsi z číny (už se perou i tady) a tam aby se člověk bál samotného natlakování, zkusím najít.

  • Jirka2 napsal:

    Je jedno pravidlo pro všechny nápoje.
    Čím horší chuť tím nižší teplota.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »