Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Slavkovské bílé 12%

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Slámová, kalná.

Pěna

Hustá, krémová, pěkně dlouho drží a ve sklenici kroužkuje.

Vůně

Velmi výrazně hřebíčková s trochou banánů.

Chuť, říz

Po napití jsem čekal klasické bavorsko-pšeničné tělo — příjemná sladovost, výrazný říz, nasládlá dochuť. Dostalo se mi však ostré až svíravé hořkosti, která ještě navíc dlouho doznívá. Tak tudy tedy ne, přátelé!

Další komentář

Na českém trhu jsou i hodně chmelené pšenice, tohle je však věru zvláštní kousek. Jakoby se něco stalo na varně a mimo toho, že do mladinky sládkovi upadl kýbl s chmelovým extraktem, tak se ještě (patrně vinou dlouhého scezování) vyluhovaly svíravé chutě ze sladu. Pšeničná piva různých druhů obvykle piju, jak by někteří řekli, „na výkon“, protože mi moc chutnají. Tady jsem však měl problém dopít už první sklenici. Smutné.

Říz střední, pitelnost nízká vinou protivné hořkosti.

Pivovar o problému s hořkostí však ví a prý do dalších várek chystá úpravu receptury aby se pivním ochutnávačům už nekřivila huba.

Fotografie

Výsledek (?)

Otřesná hořkost zcela zabíjí jinak velmi jemný chuťový profil pšeničného piva.

1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
3,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (9 hlasů, průměrné hodnocení: 5,44 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Mr.Beer napsal:

    Pšenici jsem neměl, ale dvanáctka je hodně pod průměr.

  • ondracabalka napsal:

    Zase tak hrozné nebylo. Hořkost byla na škodu, ale rozhodně bych neřekl, že se nedala pít a huba se mi nekřivila. Dvanáctka je lepší než průměr.

    • cromagnon napsal:

      Vidím to obdobně, ochutnával jsem přímo v pivovaru a tak hrozné mi to tedy nepřišlo. A ujistili mě, že další várka bude mít hořkost nižší.

  • biomechanik napsal:

    Recenzuje se 12% pšeničné, takže ke 12% světlé se vyjádřím až se bude recenzovat. Měl jsem možnost degustovat všechny várky pšeničného piva z produkce pivovaru ve Slavkově. První várky byly hořčí, ale huba se mi po nic rozhodně nekřivila. Nyní se používá jiný druh a jiné množství chmele, které nyní dává vyniknout aromatickým chutím a vůním typické pro pšeničná piva. Vůně a chutě banánu, hřebíčku, jablek. Za šíření poplašné zprávy bych označil především „kýbl s chmelovým extraktem“ a za další podivnost pak delší čas díla stráveného ve zcezovací kádi.

    Myslím si, že by recenzent měl znát především fakta, než se pustí do ostré kritiky. A ta fakta jsou ta, že jsou v pivovaru nainstalovány CK tanky. Výhoda a nevýhoda je na delší polemiku. Proč bohužel? Narozdíl od otevřených kvasných kádí nejde z těchto tanků odebírat deka, která patrně mohla zapříčinit onu trpkost. Doporučuji ochutnat nové várky s upraveným chmelením piva.

    • Moro napsal:

      Člověk z pivovaru?

      • biomechanik napsal:

        Zcestné, leč každý, kdo hodnotí dle svých zkušeností nemusí být zaměstnancem pivovaru.

        • Kuba napsal:

          Nechci za nikoho mluvit, ale vsadil bych se, že svou otázku Moro nemyslel útočně, nýbrž že – přísahám bůh – jak se tu někdo takový objeví bývá pln otázek jak kravinec much!

          • Moro napsal:

            Kuba má samozřejmě pravdu. V žádném případě neznevažuji příspěvek přispívatele s nickem biomechanik. Nápadně však připomíná plamenná pr slova někoho z pivovaru nebo aspoň osoby blízké. Toť vše.

    • cz3ko napsal:

      Ať už sládek neumí použít správný chmel pro weizenbier, nebo nekalkuluje s vyšší výtěžností v kontextu s propadem deky v CKT, je to jen a jen jeho blbost. A pokud si ve svém vzorovém pivovaru fa Destila dovolí prodávat a podávat takové pivo, tak je to i blbost Destily. Btw tohle pivo jsem nepil, ale přechmelené pšenky už mě trochu vytáčejí (viz. Žamberk, Radniční…)

      • biomechanik napsal:

        Ano, konečně člověk, který píše k tématu. Ikdyž tohle pivo napil. Ještě se vyjádřím k technologiím: z CK tanku deku neseberete a nedostatečné ležení nevyvolá trpkou hořkost. CK tanky dnes využívá spousta pivovarů. Já osobně jsem zastáncem otevřených spilek. Pánové, já vaše komentáře nepovažuji za útočné, nýbrž za komentáře nevztahující se k tématu. Kdo z vás, co tady cosi řešíte, to pivo vlastně pilo? Nevím o tom, že bych pronášel plamenná slova. Nikde jsem ve svých komentářích pivo nevychvaloval nad nebesa – naopak kritizuji jak technologie tak i hořkost prvních várek. Pokud máte opravdu zájem si se mnou popovídat o vaření piva, vyžádejte si prosím ode mne v případě zájmu kontakt na moji osobu, protože jakákoliv diskuse zde by se mohla lehce změnit ve flameware – čímž by se naprosto odklonila od hlavního tématu. Doufám, že nejen ve Slavkově, ale i v jiných pivovarech v naší vlasti bude pivo jen a jen výborné. Mějte se pěkně a: Dej bůh štěstí.

        • cz3ko napsal:

          I z CKT se dá sbírat deka. Alespoň já to běžně dělám. Stačí mít v cylindru dvířka, která se dají vyndat. Dej Bůh štěstí.

  • PIvo napsal:

    Skoro bych se vsadil, že za to deka nemůže. Trpkost spíš bývá většinou z přechmelení a následného nedostatečného ležení nebo od taninů, pokud teda není spíš do kysela.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »