Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Pšeničná superstar

Pšenice. Všimli jste si, kolik se v poslední době urodilo pšenice? Já ano. A má takový pocit, že právě sledujeme zrození hvězdy. Nebo snad něčeho s mnohem většími důsledky?

Pšeničné pivo bylo v českých zemích vždy tradičním nápojem. Jenže pak přišel z Německa ležák a během pár desítek let bylo po pšenici. Poslední pivovar kvasící výhradně svrchně kvašená piva zavřeli v roce 1884 v Krupé. Nyní, po 129 letech se nám tato kalná radost ve vysoké sklenici opět vrací. A já se ptám: znamená to něco?

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Sám si hned opovídám — ano, nepochybně znamená. Máme kolem sebe hromadu všeljakých ochucených podivností, radl…pardon cyklistů (v Heinekenu prominou) ale všechny tyto podivnosti jsou založeny na starém známém českém ležáku. Ne, že by na něm bylo něco špatného, naopak — je to možná jeden z nejobtížněji uvařitelných pivních stylů protože je na něm každý průser hned poznat. Stačí si projít pár minipivovarů a můžete začít psát kuchařku s titulem Jak nevařit ležák plzeňského typu.

Tím nechci říct, že jsou minipivovary špatné, jen zkrátka ne vždy mají tu stabilní kvalitu větších podniků s vlastní laboratoří, propagační stanicí, vzdělaným personálem a podobně. Jenže ani školený personál vám nepomůže, pokud máte pivo k smrti nudné a bez charakteru.

Naštěstí právě minipivovary, jako nositelé inovačních myšlenek, produkují nejen onen obligátní ležák ale čím dál častěji si odskakují do svrchně kvašených piv — pale ale, IPA, stout… no a samozřejmě pšenice neboli weizenbier. Ona vůbec ta svrchně kvašená piva mají samou výhodu — rychleji se uvaří, nemusí tak dlouho ležet a lépe odolávají vysokým teplotám při skladování. Ale hlavně jsou zajímavá.

Toho, že lidé chtějí zajímavá piva a už ne pořád dokola jen ten stejný ležák, si všimli před nějakou dobou lidé ze středních pivovarů a zařadili pšeničné pivo do své stabilní nabídky — Primátor Weizenbier, Velen z Černé Hory či Wheat lager z pivovaru Herold. O něco později se probudili i ve velkých pivovarech. V Plzni uvedli Fénixe (ač vařeného v pivovaru Grolsch v Holandsku) a nyní Heineken představil svoje Krušovice Pšeničné.

Krušovice Pšeničné

Dobře pitelná průmyslová pšenice, kterou seženete v supermarketu — Krušovice Pšeničné

Je v tom nějaký trend? Dle mého ano. A víte, co je velkou výhodou pro pivovarský trh? Díky velkým značkám se lidé naučí pít pšeničné pivo a získají tak představu o tom, že pivo nemusí být jen slad-chmel-kvasnice ale že tam mohou být i nějaké ovocné chutě a vůně. A od tohoto poznání je už jen krůček k dalším svrchně kvašeným pivům. Ta sice v nabídce velkopivovarů nenajdete, můžete si je však koupit od některých pivovarů středních a velké části minipivovarů.

Velké plus pšenice je tedy to, že přináší do Česka svěží ejlový vítr, který s sebou může sfouknout i některé zatvrzelé pijáky ležáků a vehnat je do chmelových spárů IPA, kávových radostí stoutu nebo ovocných zázraků z Belgie. A když takový konzument pozná šíři pivního světa, myslíte, že už bude pořád chtít pít jen ležák? Možná to bude jeho nejčastější nápoj, pravděpodobně však bude chtít ochutnávat i jiné styly a tedy podpořit pivní rozmanitost Česka. A to je jen dobře.



Komentáře

  • tomas napsal:

    Jen opravím, že ten poslední pivovar na svrchní kvašení byl v severočeský Krupce. Jinak co jsem kde četl, tak to u nás bylo s koncem vaření pšenice ještě dřív v historii. Po Poupěti se vařilo svrchně, ale prakticky výhradně z ječmene.

  • mnicky napsal:

    aj ja tomuto trendu fandim a dufam ze casom sa chytia dalsie pivovary a zdvihnu latku priemyselnych psenic vyssie…

  • obregon napsal:

    Za mě velké ANO, světlých ležáků jsem se za svůj život naprosto přepil a nehodlám dožít na tomto pivním stylu.

  • mnicky napsal:

    Pozor, U zlych casu teraz na cepu az 4 piva od Schneidera!! 🙂

  • lunruj napsal:

    Když vidím pšenici, tak mám tendenci ji vyzkoušet. Z lahvových moc nabídka není, víceméně Primátor nebo Krušovice. Ale naštěští je Primátor moc fajn a Krušovice také slušně pitelné. (Ve světle toho mě zaráží nepitelnost černých Krušovic.) A nebráním se ani jiným typům, Primátor Pale Ale mě celkem zaujalo, rád si dám černého Bernarda apod. Ale neznamená to, že bych opovrhoval českým ležákem, takový Poutník se pije dobře.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »